Познаваме болката от възпален нерв много добре – остра, мъчителна и обикновено – изключително упорита. Днес ще поговорим за това откъде идва и какви са най-добрите средства да я облекчим в сезона на настинките и простудите.

 

Какво влияе облекчаващо на възпалените нерви?

Състоянието на възпалените нерви наричаме и с името невралгия или неврит. Те обикновено ни носят краткотрайна, изгаряща и много неприятна болка в дадена част на тялото. Преживяването често e сравнявано с ток по протежение на нерва. Нещо повече – болката се проявява не само при движение, но и при натиск, дори най-лек такъв. Много често дори допир причинява силен дискомфорт. Може да се появят и мускулни спазми вследствие на това.

Неврит e възпаление на един или повече нерви. Той може да бъде причинен от нараняване, инфекция или автоимунно заболяване. Характерните симптоми включват:

 • болка и болезненост;
 • нарушено усещане;
 • често с изтръпване или свръхчувствителност;
 • нарушена сила и рефлексии;
 • необичайно кръвообращение и намалена способност за изпотяване при разпределението на възпаления нерв или нерви.

Въпреки че понятието неврит понякога се използва взаимозаменяемо с невропатия, последното е често болезнено състояние, което обикновено се свързва с увреждане на нервите, дисфункция или дегенерация, а не само с възпаление. В някои случаи невритът може да прогресира до невропатия. Една от най-честите форми на състоянието е зрителният неврит.

Ако не обърнем внимание на невралгията, състоянието става хронично и ни мъчи при всяка промяна във времето, при натоварване и дори при неправилно движение. Освен това, за да избегнем болката, често изменяме навиците си, дори стойката и походката си.

В много тежки случаи обаче можем да стигнем до парализа. Затова е добре да следим състоянието си и да вземем нужните мерки при първи признаци на дискомфорт.

Много често в такива моменти прибягваме до обезболяващи гелове. Нанасяме ги върху кожата и те я охлаждат и успокояват болката. Това средство обаче действа само върху последиците от възпаления нерв, но не и върху самото вътрешно възпаление. Най-често възпаление на нервите се наблюдава в седалищната част, в гърба и коленете.

При възпалени нерви най-често прибягваме до гореописаните гелове, но ето и още няколко работещи решения за облекчаване:

 • специфични упражнения;
 • физиотерапия;
 • акупунктура;
 • баланс на количеството витамин B в организма;
 • подгряващи или студени компреси;
 • почивка без натоварване на съответната част.

Важно е да отбележим, че сама по себе си, невралгията не е болест, а по-скоро симптом за проблем с мускулите, ставите или костите в съответната област.

 

Упражнения, които помагат за облекчаване на болката при възпален нерв

Когато говорим за възпаление на нерв, упражненията за отпускане на частите около него играят ключова роля в това да се почувстваме по-добре.

Упражнение 1

При възпаление на седалищния нерв се препоръчва следното упражнение:

 • Легнете на напълно равна повърхност с гръб, плътно прилепнал до земята (или постелката за йога, например).
 • След това сгънете в коленете краката си и ги придърпайте към тялото. Поставете единия крак върху другия, както бихте направили в седяща позиция.
 • Между двата крака би трябвало да се образува отвор, в който да прокарате противоположната на сгънатия крак ръка. Придърпайте коляното на долния крак към тялото си.
 • По този начин разгъвате всички мускули на крака, който е по-близо до гърдите ви и с раздвижването  ще облекчите болката в нерва. Задръжте позицията около 30 секунди, отпуснете за 15 и след това повторете още два пъти.

Упражнение 2

Отново полезно при възпаление на седалищния нерв, при по-сериозни болки, можете да опитате и това по-просто упражнение за разтягане.

 • Легнете на равна повърхност с гръб, плътно прилепнал върху нея.
 • Вместо обаче да сгъвате и двата крака, сгънете само този, в който изпитвате болка. Притиснете го възможно най-плътно до тялото за 30 секунди.
 • Отпуснете за около 15 секунди и повторете още два пъти упражнението.

Упражнение 3

При възпаление или прещипване на нерва на тазобедрената става можете да опитате следното.

 • Заемете поза като за планк (с лакти на пода и лице към него, опънати крака и прав гръб).
 • Вместо обаче да седите неподвижно, свивайте коленете си към тялото, така че таза ви да се надига нагоре, а коленете да отиват към пода.
 • Този тип упражнение укрепва таза и така раздвижва всички мускули и стави и би могло да облекчи прещипан или възпален нерв в тази област.

Какви могат да са причините за появата на възпален нерв?

 

Млада жена, страдаща от болки в кръста. Преведена напред, в работен офис. Възпален нерв.

 

Понякога е трудно да се каже какво предизвиква възпалението на нервите.

Спрямо симптомите обаче, в повечето случаи може да се изолира конкретната причина. Най-лесно това става с локализиране на болката. Когато става дума за болка в гърба, например, най-честите причини са спане на течение или вдигане на твърде тежки предмети. Също така – необичайна или неправилна позиция при спорт, почивка или спане.

Седалищния нерв, от своя страна, е най-големият в тялото ни, и се се намира под долния край на мускула на задната част на бедрото. Той е толкова голям, че достига чак до пръстите на краката. При него причината във възпалението може да е стара травма, неправилно спортуване, но и обездвижване.

Много често причината за възпалението се корени в това, че нервът се притиска от близките сухожилия, ставни връзки или пък кост. Най-точно може да определи лекар или физиотерапевт.

Други облекчаващи средства при възпалени нерви

 

Възпален нерв. Спонтанно чувство на глад.

 

Трудно е да се даде универсален отговор на това какво помага при възпален нерв, тъй като за това може да има различни причини и всеки организъм е различен. Но имаме още няколко варианта и препоръки при различните части на тялото.

Гореща вана или в по-прост вариант – топъл компрес, могат да облекчат болките в краката, например. Топлината ще отпусне всички тъкани около болезненото място и така – ще помогне и на самия нерв.

В най-общия случай спортът също много помага, когато става дума за възпалени нерви в крайниците: крака, ръце. От една страна причината се крие в освобождаваните ендорфини, които облекчават естествено болката, но и в това, че така осигуряваме по-голям приток на кръв към крайниците. Това винаги е гаранция за повече здраве и по-малко болки.

Друга опция е ароматерапията, когато болката е свързана с нервно напрежение. В този случай е препоръчително да ограничите кофеина, да си набавяте достатъчно сън и да намалите стреса.

При всички ситуации обаче, ако болката продължи повече от 3 дни, се консултирайте със специалист!