Хронична болка – какво представлява и как да се справим с нея

Обновена: 13.03.2024|
Хронична болка - диагностициране, лечение.

Никой не обича болката. В повечето случаи обаче се случва така, че лекуваме не причината, а само симптома за проблем, за който болката сигнализира. Именно в по-големия процент от точно тези ситуации говорим за хронична болка. А лекуването й е много по-трудно, понякога – дори невъзможно.

 

Какво представлява хроничната болка?

Лекарите и медицинските специалисти класифицират болката в няколко основни категории в зависимост от това колко е силна, дали е локализирана или не, както и колко продължителна е.

В най-общи линии видовете болка се разделят на:

  • остра болка
  • локализирана
  • разсеяна
  • хронична

Острата болка се характеризира с рязко, (понякога много) болезнено усещане. Обикновено тя има ясен източник, в повечето случаи произлизащ от околната среда. Има свойството да активира и останалата част от тялото ни: да повишава пулса и кръвното налягане, да засилва дихателната ни честота и да насочи вниманието ни към конкретната част на тялото ни. Тази болка отшумява бързо – в момента, в който установим причината и я отстраним.

Локализирана е болката, която можем да установим точно в коя част на тялото ни е. Това помага и за по-лесното диагностициране на причинителя й. За разсеяна болка пък говорим, когато не можем точно да определим едно място, а е по-скоро спорадична, разсейваща се и появяваща се на други места.

Хроничната болка, от своя страна, има няколко характерни особености. На първо място, тя има сериозна продължителност – от няколко седмици до няколко месеца. Понякога във времето нараства и до години. Тя може да бъде остра или пък притъпена, да отшумява за известен период от време, само за да се завърне с нови сили.

Примери за болести, причиняващи хронични болки, са артрит, тумори, недобре зараснали кости, мускулни травми и други.

 

Проблеми и решения при хронична болка

 

Главоболието. Хронична болка.

 

Един от проблемите при хроничната болка е, че тя се диагностицира трудно. От медицинска гледна точка няма тестове, които да докажат болката и лекарите много често разчитат основно на думите на пациентите. Те обаче не винаги са точни в описанията си и успяват да определят усещанията си конкретно.

Освен това всеки човек има различна физиология и различен праг на болката. Затова невинаги един и същи здравословен проблем води до една и съща болка на идентични места.

Именно когато болката е хронична, специалистите много често предпочитат да бъдат назначени по-широк спектър изследвания, упражнения, рентген или ядрено-магнитен резонанс, за да се установи евентуалният й причинител.

Нашият съвет: започнете ли да изпитвате болка и дискомфорт в една и съща област, дори периодично, не се колебайте да посетите специалист. Това, заедно със следенето на собственото ви състояние, е единствената гаранция, че болката няма да се превърне в хронична, ако това може да бъде предотвратено!

 

Видове хронична болка и причинителите й

Както вече подчертахме, почти няма два идентични случая на хронична болка, която да е еднаква при различни хора. Има обаче някои признаци, по които можете да разберете от какво естество е.

Така например, ако болката е пареща и хронична, то може да става въпрос за неврологично заболяване.

От друга страна, когато говорим за хронична болка в главата, то може би става въпрос за мигрена. Извън това обаче, може да има и далеч по-различни причини. Главоболие получаваме и при отказване на кофеина, прекомерно количество стрес, очно напрежение и пренатоварване, мускулни спазми.

Причинител може да бъде и артрит на врата, например, но и много по-сериозен проблем като тумор, повишено вътречерепно налягане, менингит или друг тип инфекция.

Друг тип често срещан вид хронична болка е тази в ставите. Мнозина смятат, че тя е нормален спътник на напредналата възраст, но не е задължително да е така.

Такава болка се причинява не само от артрит, но и от тендонит, фибромиалгия и потенциално: от заболявания, които по-бързо дегенерират ставите. А всички те са заболявания, които не бива да подценяваме, ако искаме да продължим да се движим.

Хроничните мускулни болки, от друга страна, разкриват цял друг свят от потенциални проблеми. Разбира се, може да става дума за стара травма, която се „обажда“ при недостатъчно добра диета или пък при промяна на времето или натоварването.

Ако нямате такива травми обаче е много вероятно мускулите ви да сигнализират за нещо друго. Има случаи, в които хронична мускулна болка се проявява при инфекции, фибрози и други.

 

Как да лекуваме хроничната болка?

 

Хронична болка. Синдром на неспокойните крака.

 

Въпреки името й, погрешно е схващането, че хроничната болка не се лекува. Много хора се примиряват и избират да живеят с нея, но това не е нужно да се случва, ако е лечима. Основните три типа лечения са с природни средства, с подходяща терапия и с медикаменти.

Когато говорим за терапия, трябва да знаем, че тя е много индивидуална спрямо локализацията на хроничната болка и разбира се, източникът й.

Упражнения и кинезитерапия успешно се прилагат при хронични болки в мускулите и ставите в крайниците. В тези случаи помагат и спортове като плуване и йога, например.

При болки в тези части на тялото успешно можете да приложите и колаген или хиалуронова киселина. Чудесен начин да облекчите хроничната болка са и компресите (топли или студени в зависимост от типа болка).

 

Медицината също предлага много решения при хронична болка, най-вече в сферата на обезболяващите. Те могат да са под формата на хапчета, прахове и мазила, а пазарът изобилства от тях. Трябва да бъдете обаче изключително внимателни, защото по-голямата част от тях се фокусират върху спирането на симптома (болката), а не върху реалното лечение на проблема, който я причинява.

Ако пък не искате да прибягвате до лекарствени препарати и гелове, можете да обърнете поглед към природната медицина. Много болки могат да бъдат облекчени с помощта на билки и хранителни добавки на билкова основа. Те ще заредят тялото ви с витамини и ценни лечебни съставки и дори може да успеят да премахнат причинителя на болката в зависимост от нейния произход.

Допълнително може да ги комбинирате с магнезиево олио и различни видове терапии, включително и акупунктура, акупресура, масажи.

Имайте предвид, че тези типове лечение не важат при по-сериозни заболявания с туморен произход, които могат да доведат до хронична болка. В този случай се доверете на лекуващите ви лекари, тъй като начините за лечение включват силни и/или химични и наркотични вещества, и при приложението им е нужно строг контрол и наблюдение.

Категории: Здраве|Публикувана: 31.05.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 10:05 | Публикувана: 31 май 2021 в 11:00 | Категория: Здраве