Настинка при бременност – как да се справите?

Обновена: 08.01.2024|

Повечето хора посягат към лекарства без рецепта за лечение на настинка или грип. Но ако сте бременна, може би се тревожите за ефекта им върху бебето. Леките симптоми по принцип не са опасни и за щастие, можете да изберете сред прости, но ефективни домашни средства за лечение на настинка при бременност.

В следващите редове ще ви разкажем всичко за обикновената настинка и как да се справите бързо с нея по време на бременност.

 

Как да идентифицирате обикновена настинка при бременност?

Симптомите на настинка при бременни жени са подобни на тези при всеки. Те могат да включват хрема или запушен нос, възпалено гърло, кашлица, лека треска, главоболие и болки в тялото. Ако изпитате тези симптоми по време на бременност, най-добре е да предприемете незабавни действия, за да ги контролирате и да предотвратите влошаването им.

Бременните жени са изложени на по-висок риск от развитие на усложнения от обикновена настинка и е изключително важно да потърсите медицинска помощ, ако симптомите ви продължават или се влошават.

 

Опасна ли е настинката по време на бременност?

Настинка или грипът по време на бременност могат потенциално да засегнат бебето. Високата температура през първия триместър може да увеличи риска от някои вродени дефекти. Освен това респираторните инфекции могат също да доведат до усложнения,

Ето защо трябва да се вземат мерки възможно най-скоро. Ненавременното лечение може да доведе до неприятности. Домашните лекарства могат да бъдат ефективен и безопасен начин за справяне със симптомите на обикновена настинка при бременност.

Трябва обаче да ви успокоим, че, макар и възможни, усложненията са редки и в повечето случаи симптомите отшумяват бързо и без последствия.

 

Какви рискове крие?

 

Настинка при бременност.

 

Но какво става, ако симптомите не са толкова безобидни? Макар и минимален, съществува риск една настинка при бременност да представлява опасност както за вас, така и за вашето бебе.

Някои усложнения включват хоспитализация, пневмония, астма, увреждане на сърцето и органите на бебето и преждевременно раждане. Пак повтаряме – това са изключително редки случаи при ненавременно лекуване на първоначалните симптоми.

Ако изпитвате някой от следните симптоми, е важно незабавно да потърсите медицинска помощ:

 • Болка в гърдите
 • Недостиг на въздух
 • Замаяност
 • Повръщане/диария
 • Кървене, намалени движения на плода
 • Липса на подобрение на симптомите
 • Всякакви други притеснения

 

Как да се предпазите от настинка при бременност?

Превенцията винаги е по-добра от лечението. Укрепването на имунната ви система може да помогне за намаляване на риска от настинка при бременност.

Ето някои естествени начини да подсилите имунната си система:

 • Питателна диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и постни протеини.
 • Пийте повече вода.
 • Умерени упражнения, като ходене или пренатална йога.
 • Спете достатъчно.
 • Управлявайте стреса чрез техники за релаксация като упражнения за дълбоко дишане или медитация.
 • Мийте ръцете си често със сапун и вода, особено преди хранене или докосване на лицето.

 

И последни съвети, които е хубаво да следвате – избягвайте контакт с болни хора и носете маска във високорискови среди като болници и чакални.

 

Естествено лечение на настинка при бременност

 

Настинка при бременност.

 

Повечето лекари ще ви препоръчат нефармакологични лекарства и корекции на начина на живот при леки симптоми на настинка при бременност.

Добра хидратация

Поддържането на добра хидратация е от решаващо значение за цялостното здраве и става още по-важно, когато се борите с настинка при бременност. Пиенето на много течности, като вода, билкови чайове и бистри бульони, може да ви помогне да поддържате тялото си хидратирано и да разхлабите секрецията на слуз.

Стремете се да пиете поне осем до десет чаши вода дневно.

Инхалации

Вдишването на пара ще облекчи задръстванията. Ако нямате инхалатор, всичко, което трябва да направите, е да доближите главата си до съд с гореща вода. Спазвайте известно разстояние и не влизайте в пряк контакт с водата. Вдишайте дълбоко и бавно в продължение на поне две минути.

Бременните жени не трябва да използват парна инхалация за повече от 10 минути наведнъж и трябва да я избягват повече от два пъти на ден.

Почивайте

Може да имате много неща за вършене у дома по повод новия член на семейството, но не забравяйте да почивате. Необходима е адекватна почивка, за да може тялото ви да се възстанови, особено по време на бременност.

Начинът, по който спите, също има голямо значение, когато се борите с настинка. Използвайте възглавници, за да повдигнете главата си, което ще улесни дишането.

Гаргара с топла солена вода

Облекчете болките в гърлото с гаргара със солена вода. Добавете половин чаена лъжичка сол към чаша топла вода и правете гаргара няколко пъти на ден. Това просто лекарство може да премахне дискомфорта.

Билкови чайове

Чаят също е задължителен по време на настинка. Билковите чайове могат да помогнат за хидратиране на тялото, когато ви е омръзнало да пиете само вода.

Чаят Ройбос е най-добрият избор за бременни хора – той е пълен с антиоксиданти и естествено не съдържа кофеин. Чаят от джинджифил и мента обикновено се използва за облекчаване на гърлото и сутрешното гадене, докато лайката може да помогне и за по-добър сън.

Всички тези чайове се считат за безопасни в умерени количества, но трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да ги пиете по време на бременност.

Дори билковите чайове могат да представляват риск за бременните. Например доказателства сочат, че големи количества чай от мента могат да стимулират менструацията, а прекаляването с чай от лайка може да причини спонтанен аборт.

Мед и лимон

Медът е невероятен източник на антиоксиданти, които осигуряват антибактериални и противогъбични свойства. Лимонът е чудесен източник на витамин С и има детоксикиращи елементи. Освен че има ползи за здравето, смесването на мед и лимон с гореща вода ще облекчи възпаленото гърло и леката кашлица.

Важно е да отбележим, че бременните жени трябва да избягват консумацията на непастьоризиран мед, тъй като той може да съдържа вредни бактерии, които причиняват хранителни заболявания.

Овлажнител за въздух

Използването на овлажнител във вашата спалня може да помогне да облекчите запушването на носа. Сухият въздух често влошава симптомите на настинка, а влажният поддържа и носните проходи влажни, което улеснява дишането.

Уверете се, че почиствате овлажнителя редовно, за да предотвратите развитието на мухъл или бактерии.

Витамини

Микроелементите като витамини A, C, D, E, желязо, цинк и селен ще осигурят антиоксиданти за засилване на имунната система. Проучванията показват, че витамин C, D и цинк са най-ефективните хранителни вещества за съкращаване времето на настинка и намаляване на ефектите от нейните симптоми.

Можете да изберете пренатални витамини, които включват необходимите микроелементи. Имайте предвид и, че всички те се намират в храни като моркови, тиквени семки, манго, брюкселско зеле и чушки.

Внимание! Домашните лекове като цяло са безопасни по време на бременност, важно е да се вземат предпазни мерки, за да се гарантира както вашето здраве, така и на бебето. Преди да използвате каквито и да е домашни средства, най-добре е да се консултирате с лекар, за да избегнете нежелани реакции или усложнения.

Освен това е важно да избягвате всякакви домашни лекове, които съдържат съставки, които могат да бъдат вредни за бебето, като някои етерични масла или билки.

Също така винаги следвайте препоръчителната доза и да не я превишавате, тъй като предозирането дори на домашни лекарства може да бъде опасно.

 

Заключение

 

Настинка при бременност.

 

Справянето с настинка при бременност може да бъде предизвикателство, но с правилния подход и домашни средства можете да намерите облекчение.

Не забравяйте да се консултирате с лекар, преди да опитате каквито и да е нови средства или лекарства, и дайте приоритет на почивката, хидратацията и здравословния начин на живот, за да подкрепите имунната си система.

Често ли се появява настинка по време на бременност?

Бременността може да отслаби имунната система, което прави бъдещите майки по-податливи на настинки и други респираторни инфекции.

Безопасни ли са лекарствата за настинка при бременност?

Някои лекарства за настинка без рецепта обикновено се считат за безопасни по време на бременност, но е важно да се консултирате с лекар, преди да вземете каквото и да е лекарство, тъй като някои могат да представляват риск за бебето.

Как можем да облекчим симптомите на настинка при бременност без лекарства?

Пиенето на много течности, почивката, използването на капки за нос или спрейове с физиологичен разтвор, използването на овлажнител и гаргара с топла солена вода може да помогне за облекчаване на симптомите.

Може ли настинка при бременност да навреди на бебето?

В повечето случаи обикновената настинка няма да навреди на бебето. Въпреки това, някои респираторни инфекции, като грипа, могат да представляват риск както за майката, така и за бебето.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 05.02.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 5 февруари 2024 в 11:28 | Категория: Бременност и женско здраве