Как да изберем най-добрия пробиотик за дебелото черво?

„Как да изберем най-добрия пробиотик за дебелото черво?“ и „Има ли най-добър пробиотик“ са абсолютно резонни въпроси, които се появяват в ума на всеки, тормозен от проблемите със стомашно-чревния тракт. Най-честите оплаквания в тази ситуация са запек, диария, подуване и киселини. За тях има много причини, но в повечето случаи дискомфортът е резултат от влошено чревно здраве.
Повечето хора изпитват и по-сериозен дискомфорт при храносмилането. Тогава най-вероятно става въпрос за нарушена функция на дебелото черво. То играе основна роля в организма ни и е от сериозна важност за имунната система. Стресът, забързаният начин на живот и липсата на здравословно хранене имат негативни ефекти върху баланса на чревната микрофлора и могат да доведат до редица проблеми. На помощ тук идват известните на всички пробиотици за здраве на червата.
Но какво точно търсим, когато говорим за най-добрия пробиотик за дебелото черво?
Какви са ползите от пробиотиците за храносмилането?
Докато търсим най-добрия пробиотик за дебелото черво, няма как да не поговорим за пробиотиците и храносмилането. Когато се приемат в адекватни количества, пробиотиците могат значително да подобрят здравето на дебелото черво и чревната микробиота заради високото си съдържание на жизненоспособни добри бактерии. Именно тези свойства би трябвало да притежават всички продукти, които се борят за клиентското одобрение и титлата „най-добрият пробиотик за дебелото черво“. Затова се препоръчва прием на пробиотици и при храносмилателни нарушения.
Ето 6 начина как пробиотиците и хранителните добавки помагат на дебелото черво и какви са конкретните ползи на пробиотичните добавки.
Пробиотици и храносмилане
Пробиотици и метаболизъм вървят ръка за ръка. Пробиотичните добавки подпомагат за разграждането на храната и улесняват усвояването на хранителни вещества. Те произвеждат ензими, които разграждат сложни въглехидрати, протеини и мазнини, които могат лесно да бъдат абсорбирани от организма.
Пробиотици и чревен микробиом
Приемът на пробиотици може да помогне за намаляване на подуването и газовете чрез регулиране на баланса на микрофлората в червата и подобряване на храносмилането. Пробиотиците възстановяват баланса на добрите бактерии след прием на антибиотици, потискат растежа на вредни микроорганизми и намаляват риска от чревни инфекции.
Пробиотици и имунна система
Пробиотиците действат положително и на имунната система. Те стимулират производството на антитела и повишават активността на имунните клетки. Намаляват честотата на настинки и инфекции и регулират възпалителните процеси в организма. Здравата чревна флора е ключова за силната имунна система.
Облекчават симптомите на синдром на раздразненото черво (IBS или СРЧ)
Пробиотиците могат да помогнат за намаляване на подуването, газовете и болките в корема, свързани със симптоми на IBS (СРЧ), чрез постигане на чревен баланс. По този начин пробиотичните бактерии помагат и за подобряването на общото здраве. Това е една от най-големите ползи от пробиотиците.
Подобряват психичното здраве
Пробиотици и здравословно състояние – пробиотиците, които влияят положително върху връзката черва-мозък, се наричат психобиотици. Те представляват специфични пробиотични щамове, които имат потенциал да повлияят положително на психичното здраве чрез взаимодействие с микробиотата в червата. Това са пробиотици и пребиотици, които намаляват стреса и тревожността и подпомагат нормалната секреция на серотонин, известен още като хормона на щастието. Някои проучвания показват, че прием на пробиотици помага за подобряване на настроението и за по-добър сън.
Помагат при лактозна непоносимост
Пробиотици и храносмилателни нарушения – пробиотиците могат да помогнат при намаляване на симптомите на лактозна непоносимост. Някои пробиотици съдържат лактаза, която може да помогне за разграждането на лактозата в млечните продукти. По този начин подпомагат храносмилането и възпалениетона червата и възстановяват баланса на чревната микрофлора.
Пробиотици при диария
С полезните си бактерии най-добрият пробиотик за дебелото черво би помагнал за възстановяването на баланса на чревната микрофлора, който може да бъде нарушен при вирусни или бактериални инфекции като диарията. Намалява подуването и възпалението на червата. Приемът на пробиотици може да облекчи симптомите при диария и да подобри консистенцията на изпражненията.
Пробиотици срещу гъбички
Що се отнася до гъбичката Канадида (Canadida albicans), тя се намира естествено в чревния тракт, устата и гърлото. Прекомерното разрастване и популация на Канадида може да доведе до кандидоза. Приемането на пробиотици или пробиотичен комплекс под формата на хранителна добавка възстановява перфектния баланс между добрите и лошите бактерии и помага за поддържане на естествения баланс на нивата на гъбичката Кандида в организма.
Кои щамове пробиотици са най-подходящи за здраво дебело черво?
Ползите от пробиотиците за възрастни или деца обикновено са свързани с различните щамове, тъй като различните типове бактерии и имат различен ефект върху тялото.
Ето някои от най-подходящите щамове пробиотици:
- Lactobacillus Acidophilus – един от най-използваните щамове пробиотици. Намира се естествено в дебелото черво и вагината. Помага при работата на стомашно-чревния тракт и червата. Ускорява процеса на регенерация на лигавиците. Според някои проучвания Lactobacillus Acidophilus помага срещу вирусни заболявания и образуването на ракови клетки чрез производството на антимикробни пептиди.
- Lactobacillus Rhamnosus – помага при диария, екзема, вагинална гъбична инфекция, лактозна непоносимост, остър гастрит и инфекции на пикочните пътища. Свързва се с лигавицата на червата. Някои изследвания показват рискове при използването им от хора с намален имунитет и бебета.
- Bifidobacterium Bifidum – есенциална бактерия, която се намира естествено в червата. Предава се от майката на детето чрез кърмата. Ниските нива или липсата на този щам може да доведе до проблеми с чревната микробиота. Играе съществена роля в установяването на балансирана чревна микрофлора и при новородени.
- Bifidobacterium lactis – клинични изследвания сочат, че този тип бактерии помагат за по-добро храносмилане, улесняват изхождането при запек и подобряват цялостния чревен баланс. Съдържат се в киселото мляко и в някои ферментирали продукти като кимчито.
Съответно като най-добрия пробиотик за нашето дебело черво и здраве може да се определи този, който съдържа изброените щамове. Винаги е добре да се консултирате с лекар преди приемането на пробиотици, тъй като ефектите им могат да варират при различни хора и симптоми.
Как да изберем качествен пробиотичен продукт?
Най-добрият начин да изберем подходящия пробиотик за вас е да се консултираме с лекар според нуждите ни – в зависимост от това дали имаме проблеми с подуване, запек, диария или слаба имунна система. Това, че един вид пробиотик помага при един тип проблеми, не означава, че ще има същия ефект при друг.
Защо да изберем Комплекс за чревно пречистване?
Пробиотик комплекс е формула от полезни бактерии, които подпомагат баланса на чревната микрофлора. Той подобрява храносмилането, усвояването на хранителни вещества и имунната функция. Също така намалява подуването, регулира чревната перисталтика и може да подпомогне психичното здраве чрез връзката черва-мозък. Редовният прием на капсули пробиотик комплекс подобрява цялостното здраве и метаболизма.
Ето няколко предимства на продукта, които го нареждат в челни позиции в дебата за най-добрия пробиотик за дебелото черво:
- 11 активни натурални растителни съставки
- 90 капсули за 45 дни – 50% повече от останалите марки
- Ефикасно и лесно пречистване
- Произведено във Великобритания
- Вегетарианска капсула
- Без ГМО
- Произведено по GMP стандарт
Резултатът е хиляди доволни клиенти.
Какви храни естествено съдържат пробиотици
За наша радост, т.нар. „ферментирали храни“ са най-мощният източник на натурален пробиотик. Това означава, че киселото мляко, киселото зеле и всякакви видове туршия могат да бъдат описани като най-добрия пробиотик за дебелото черво от естествени източници, които помагат за поддържането естествения баланс в организма.
Ето топ 5 храни с най-богато съдържание на пробиотици:
- Кисело мляко – киселото мляко е най-добрият естествен източник на пробиотици. Има ги както в пълномасленото, така и в нискомасленото. Киселото мляко е източник на протеин и полезни мазнини, с което благоприятства още повече цялостното ни здравословно състояние.
- Кисело зеле и всякакви туршии – още един естествен източник на пробиотици, който присъства в почти всеки дом по време на зимните месеци. Киселото зеле съдържа полезни бактерии, които допринасят за баланса на чревната флора. Наличието на цинк и магнезий пък спомага за справянето с тревожността и депресията. Киселите краставички и всякакви други туршии, особено ако са получени чрез ферментация, също попадат в тази категория.
- Кимчи (корейска туршия) – то е богат източник на пробиотици и витамини А, Б и Ц. Ниското съдържание на протеин го прави перфектно за кето режим на хранене.
- Кефир – подобно на киселото мляко, но пикантно, кефирът също е добър източник на пробиотици. Подходящ е и за хора с непоносимост към лактозата, тъй като почти не съдържа лактоза. Кефирът е богат на витамини и минерали и може да помогне при проблеми с храносмилането. Действа като естествен стимулатор на имунната система.
- Квас и хляб с квас – квасът, както и хлябът с квас, е богат източник на пробиотици и полезни бактерии, които помагат за здрави черва и правилно храносмилане. Процесът на ферментация на кваса създава перфектна среда за развитието на пробиотични бактерии и дрожди. От своя страна, те подобряват чревната микрофлора и помагат при стомашни проблеми.
Пробиотичните храни са изключително полезни и могат да бъдат наречени най-добрия пробиотик за дебелото черво от природата и естествен източник на живи бактерии за организма.
Кога е подходящо да приемаме пробиотици за възрастни и деца?
Има два основни момента за приемане на пробиотици и хранителни добавки за подобряване на чревна микробиота – преди и след хранене. Отговорът на въпроса „Кога се пият пробиотиците?“ зависи от характеристиките на пробиотика и индивидуалните ни нужди.
Някои пробиотични хранителни добавки е по-добре да бъдат приемани на празен стомах, за да достигнат по-лесно до чревната флора, докато други могат да предизвикат дискомфорт и затова е добре да ги пием след хранене.
Приемът на пробиотици при антибиотици изисква да пием пробиотика около три-четири часа преди или след антибиотика, за да може организмът ни да усвои максимално нужните вещества и от двата продукта.
Как да поддържаме здравето на дебелото черво дългосрочно
Здравето на червата може да поддържаме и с редовна физическа дейност.
Упражненията и тренировките подобряват работата на стомаха и стимулира имунната система.
Специалистите съветват да добавим към физическата активност и редовни прегледи не само за поддържане на здравето на дебелото черво дългосрочно, но и за да се намали риска от рак.
Заключение
Избирането на най-добрия пробиотик за дебелото черво означава да селектираме най-добрия продукт с всички нужни клинични изследвания, съдържащ всички специфични и нужни видове полезни бактерии, които да работят в наша полза и с чиято помощ да постигнем здравословни цели. Тъй като пробиотиците са хранителни добавки, не ни трябва рецепта за тях, но винаги е добре да се консултираме с лекар преди прием на пробиотици.
Пробиотиците са живи организми, които се намират естествено в човешкото тяло и помагат за баланса между добрите и лошите бактерии. Приемът им под формата на хапчета или като естествени пробиотици подпомагат работата на стомашно-чревния тракт и повишават имунитета. Храни като киселото мляко, киселото зеле, кимчито и кефирът са продукти с изключително високо съдържание на пробиотици, които естествено спомагат за здравето и нормалното функциониране на организма. Най-добрият отговор на този въпрос може да даде лекар. Пробиотиците се използват в различни случаи - заедно с антибиотици или след антибиотично лечение, при възпления и инфекции, проблеми с червата, екземи и слаб имунитет. Някои от тях се приемат на гладно, докато други - след хранене.Често задавани въпроси
Какво са пробиотиците?
Кои са натуралните пробиотици?
Кога да приемаме пробиотици?
Източници
- NHS. Probiotics, Last reviewed: 24 November 2022
- Gul, S., Durante-Mangoni, E. . Unraveling the Puzzle: Health Benefits of Probiotics-A Comprehensive Review. J Clin Med. 2024 Mar
- Harvard Health Publishing. The benefits of probiotics bacteria
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Антибиотик, пробиотик, пребиотик, синбиотик, постбиотик… това са много непознати термини, които често се бъркат. Те се предписват съвместно,
В днешно време все повече родители се интересуват от начини за подобряване на здравето на своите деца. Един
Голям брой микроорганизми живеят в нашите тела, но повечето от тях са в хармонична връзка с организма. Това