Млечни продукти без лактоза – ползи и разлики
Хората, които изпитват непоносимост към лактоза, често не консумират млечни продукти в опита си да избегнат нежеланите неудобства. Подуване, газове и диария са част от храносмилателните симптоми, които съпътстват лактозната непоносимост.
В зависимост от сериозността на вашата непоносимост към лактоза, може да консумирате някои храни с ниско съдържание на лактоза, без да ви създават проблеми. Натуралните сирена могат да се причислят към млечни продукти без лактоза.
Ако имате подозрения, че може да страдате от лактозна непоносимост, е важно да се консултирате със специалист. Той ще ви даде правилните насоки как да оптимизирате хранителната си диета по възможно най-добрия начин.
Ядковите млека са друга алтернатива на млечни продукти без лактоза. Има много опции за растителни млека и всяко е с различен вкус, текстура и хранителен състав. Те са питателни, но съдържат по-малко хранителни вещества от кравето млякото.
Такива представители са:
- Соево мляко
- Бадемово мляко
- Кокосово мляко
- Овесено мляко
- Оризово мляко
- Мляко от кашу
Често растителните млека са обогатени с витамини и минерали като калций и B12.
Кои млечни продукти са подходящи за хора с лактозна непоносимост?
Твърдите сирена като чедър, пекорино и пармезан, както и зрелите сирена като бри, камамбер и фета практически са млечни продукти без лактоза. Процентът на съдържание на лактоза е под 1% в тези продукти, което ги прави подходящи за хора на такава хранителна диета.
Те се произвеждат при загряване на млякото и добавяне на ензима ренин. Подобно на маслото, процесът отделя мазнината от част от течното мляко, което води до по-малко захари, оставащи в сиренето.
Пармезанът е с най-ниско съдържание на лактоза. Поради дългия процес на отлежаване по-голямата част от лактозата се разгражда.
Американският вид сирене колби също е възможно да бъде консумиран от хора, страдащи от непоносимост към лактоза. Добре е да се яде в умерени количества. Същото важи и за сирене фета.
Киселото мляко съдържа полезни бактерии, които помагат за разграждането на лактозата. Независимо, че то съдържа средно около 10% лактоза, полезните му бактерии я неутрализират. Това прави киселото мляко приемлив вариант за безлактозна диета.
Някои видове кисело мляко особено гръцкият йогурт съдържат живи бактерии, които помагат за разграждането на лактозата, което го прави по-лесно смилаемо.
Ако искате да се насладите на млечна напитка с нисък процент лактоза – кефирът е тази възможност. Направен е от ферментирало мляко и в него се съдържат 9 г лактоза на чаша.
Трябва ли да се изключат млечните продукти от храненето при хора с непоносимост към лактоза?
Млечните продукти не трябва да се елиминират от хранителната диетата на хора с непоносимост към лактоза. Приемът на лактоза трябва да се коригира спрямо степента на поносимост.
Разпределянето на млечни продукти в отделните хранения за деня е добър вариант и понася добре на много хора. Важни са количествата и честотата, в които се консумират такива продукти.
В днешно време млечните компании създават млечни продукти без лактоза, за да отговорят на нуждите на потребителите. Млякото без лактоза е истинско мляко, което не съдържа този вид захари. Вкусът, текстурата и хранителните му вещества са трудно различими от тези на обикновеното мляко. Може да се използва като заместител в рецептите, съдържащи мляко.
Ползи от млечни продукти без лактоза
Млечните продукти без лактоза се различават от обикновеното мляко по това, че съдържат лактаза, която помага за смилането на лактозата.
Съдържат същите хранителни вещества
Подобно на нормалното мляко алтернативата без лактоза е чудесен източник на протеин, доставяйки около 8 г в порция от 240 мл. Съдържа важни микронутриенти като калций, фосфор, витамин В12 и рибофлавин.
Много млечни продукти без лактоза са обогатени с витамин D, който се намира в много малко храни, но е важен за здравословното ни състояние.
Млякото без лактоза е по-сладко от обикновеното
Лактазата, добавена към мляко без лактоза, разгражда лактозата на две прости захари: глюкоза и галактоза. Нашите вкусови рецептори възприемат простите захари като по-сладки от сложните захари, затова крайният продукт без лактоза има по-сладък вкус от обикновеното мляко.
Това не променя хранителната стойност на продукта, но е важно да го имаме предвид, когато използваме мляко без лактоза като заместител в рецепти.
По-лесно смилаеми са
Повечето хора се раждаме със способността да разграждаме лактозата, но изследване показва, че около 75% от населението губи тази способност с напредване на възрастта. Това е причината за поява на лактозна непоносимост.
Тази промяна настъпва на възраст от 2 до 12 години. Някои хора запазват способността си да усвояват лактозата в зряла възраст, докато други изпитват намалена активност на лактазата – ензима, необходим за разграждането на лактозата.
Млечни продукти без лактоза съдържат добавена лактаза. Така организма ни по-лесно преработва лактозата, което ги прави добра алтернатива.
Млечни продукти без лактоза имат противовъзпалителни свойства
Преглед на 52 клинични проучвания, които изследват възпалителните маркери, свързани с консумацията на млечни продукти, установява, че млечните продукти без лактоза имат противовъзпалителен ефект върху хора, които не са алергични към мляко.
Освен че са чудесна алтернатива за висок процент хора, те предлагат и ползи за здравето.
Хранителен бустер
Млечните продукти дават сила на организма ни. Полезни са за костната ни система и са чудесен естествен източник на протеин, холин и основни витамини и минерали като фосфор, калций, рибофлавин, витамин В12 и А.
Хората, които страдат от непоносимост към лактоза, могат да се възползват от всички хранителни предимства на млечните продукти без лактоза.
Разлики при видовете млечни продукти без лактоза
Таблицата съдържа млечни продукти без лактоза и такива с нисък процент, които все пак са подходящи за случаите с лактозна непоносимост.
Млечни продукти | Съдържание на лактоза (г) |
---|---|
Пармезан, 40 г | 0.00 |
Чедър, 40 г | 0.04 |
Швейцарско сирене, 40 г | 0.04 |
Камембер, 40 г | 0.04 |
Крема сирене, 22 г | 0.55 |
Сметана за готвене, 20 г | 0.6 |
Сладолед, 50 г | 1.65 |
Рикота сирене, 120 г | 2.4 |
Кисело мляко, 200 г | 10.0 |
Прясно мляко, 250 г | 15.75 |
Натуралните сирена като чедър, колби, монтерей джак, моцарела, мюнстер, проволоне, гауда, синьо сирене, хаварти, лимбургер и швейцарско сирене съдържат минимални количества лактоза. Подходящи са за хора с непоносимост към този вид захари.
Всички млечни продукти без лактоза съдържат хранителни вещества, неразличими от останалите млечни продукти. Те са алтернатива за много хора да не премахват млечните продукти от хранителната си диета, дори и да имат лактозна непоносимост. При внимателна и непрекомерна консумация могат да бъдат полезни и да се избегнат всички нежелани последствия.
Заключение
Голяма част от хората не произвеждат ензима лактаза, който помага за усвояването и разграждането на лактозата на по-прости захари. Доста често проблемът с непоносимостта към лактозата се появява в подрастваща възраст. Това е сериозен проблем в днешно време, а млечните продукти не бива да се изключват от хранителната ни диета, защото притежават много здравословни ползи за организма ни.
Съществуват много алтернативни варианти, с помощта на които хората с лактозна непоносимост могат да консумират млечни продукти. Важно е, ако проявявате симптоми на непоносимост към лактоза като – подуване на корема, дискомфорт, газове, разстройство или обриви, да се консултирате със специалист. Той ще ви помогне да съставите подходяща диета спрямо вашето състояние.
Лактозната непоносимост е различно обострена при всеки отделен човек. Количествата на млечни продукти, които приема един, могат да предизвикат проблеми за друг.
Млечни продукти без лактоза може да се консумират и от хора без такъв вид проблем. Голяма част от натуралните сирената притежават индивидуални преимущества като вкус и текстура. Съществуват много различни видове млечни продукти без лактоза и има подходящи за всеки вкус.
Често задавани въпроси
Кой вид мляко е натурално чисто от лактоза?
Хората с непоносимост към лактоза могат да консумират краве мляко без лактоза напълно спокойно. Друга алтернатива са ядковите млека като бадемово, соево и кокосово мляко.
Киселото мляко млечен продукт без лактоза ли е?
Гръцкият йогурт е видът кисело мляко с най-нисък процент на лактоза, приблизително 5 г на 200 г количество. Докато нормалното кисело мляко съдържа два пъти повече лактоза.
Кои млечни продукти не съдържат никаква лактоза?
Единственият млечен продукт с 0% лактоза в него е пармезанът.
Източници
- dairy.com. Which dairy foods are lactose free?, Last updated 17/01/2024
- usdairy.com. Home Dairy Nutrition Dairy Products Lactose-Free Dairy Products for Lactose Intolerance
- Braun A. 9 Dairy Foods Low in Lactose, Updated on September 12, 2024, Medically reviewed by Jay N. Yepuri, MD
- Gold B & Tschinkel A. 12 Cheeses You Can Eat Even If You're Lactose-Intolerant, realsimple.com, Medically reviewed by Kristy Del Coro, MS, RDN, LDN
- Ajmera R. What Is Lactose-Free Milk?, healthline, Last updated May 4, 2023
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
В последните години различни ядкови млека стават все по-популярна алтернатива на класическите продукти от този тип с животински
Лактозна непоносимост е състояние, при което човек не може да приема прясно мляко и други млечни продукти. Тази
Витамин В12 е известен още като кобаламин. Той е много ценен, тъй като поддържа основни функции в организма,