Пробиотик през лятото – защо е важно да го приемаме ?

Обновена: 29.02.2024|
Билки при паник атаки. Таласотерапия, море. Цветотерапията. Здрава и щастлива млада жена скача във въздуха на плажа. Пробиотик съдейства за доброто женско здраве през лятото.

Голям брой микроорганизми живеят в нашите тела, но повечето от тях са в хармонична връзка с организма. Това са пробиотиците или така наречените „добри“ бактерии. Те са  необходими за поддържането на балансирана среда в организма и са отговорни за различни процеси, протичащи в него.

За разлика от тях, „лошите“ бактерии атакуват организма и причиняват редица здравословни проблеми. За доброто здраве на организма и поддържането на здравословен баланс е необходимо да има повече полезни, отколкото не полезни бактерии в тялото.

Точно тук пробиотичните добавки могат да ни бъдат от полза. Много от микроорганизмите в пробиотик продукти са същите като полезните микроорганизми, които се намират в нашите тела. Хранителни добавки с приятелски микробни щамове под формата на пробиотична добавка могат да помогнат за попълване на депата на здравословни бактерии в червата. Пробиотиците могат също да подпомагат имунното здраве. Те подобряват храносмилането и усвояването на хранителни вещества, както и определени витамини.

 

В кои храни да открием пробиотик?

Пробиотиците могат да бъдат намерени във ферментирали храни като кисело зеле, туршии, квас и тофу. Някои проучвания дори свързват бирата и виното с пробиотик поради техния процес на ферментация! Въпреки това, най-често срещаният и най-надежден източник са млечните продукти като кисело мляко, кефир и сирене. Най-добрият начин да получим пробиотик е чрез храната. За съжаление, голяма част от храните, които консумираме са стерилизирани, като по този начин голяма част от полезните бактерии са премахнати. Така че ако не приемаме достатъчно ферментирали храни в дневното си меню, най-лесният начин да си набавим полезни бактерии е като приемаме пробиотична добавка.

През последните години таблетките с „добри“ бактерии придобиха голяма популярност поради значителната им роля в поддържането на цялостното здраве на чревната флора. Разгледайте биокомплексната формула Nu U Nutrition в нашия сайт. Една капсула съдържа 10 милиарда жизнеспособни добри бактерии, от общо пет различни щама. Те са необходими за поддържането на балансирана среда в организма.

 

За ползите от пробиотика

Добрите бактерии подобряват работата на стомашно-чревния тракт и така оказват положително влияние върху храносмилането. Пробиотиците помагат за намаляване на продължителността на острата диария, намаляват страничните ефекти, свързани с приемането на антибиотици, управляват симптомите на синдрома на раздразненото черво.

Друго важно действие на пробиотик в организма е участието им в синтеза на витамини като витамин В. Пробиотиците помагат също за подобряване на здравето на кожата, така че те могат да намалят акнето и други възпалителни състояния.

Пробиотиците помагат за поддържане на имунната ни система като подобрят начина й на функциониране – намаляват инфекциите на горните дихателни пътища при възрастни и нуждата от антибиотици, както и настинките и грипоподобните симптоми. Поддържането на здрава имунна система е важно за всички. С други думи, пробиотиците осигуряват допълнителен инструмент, който помага на тялото да се предпази от разболяване.

 

Защита през лятото

Докато пътуваме през лятото, консумираме различна и често чуждестранна кухня, наслаждаваме се на партита, които невинаги включват най-здравословните опции за храна и напитки. Особено рискови през лятото са храните, които са с изтекъл срок на годност и с недоказан произход. През топлите дни трябва да сме внимателни с храни с бързоразвалящи се съставки като майонеза, мляко и яйца. Важно е да измиваме и почистваме старателно плодовете и зеленчуците, защото те могат да са преносители на зараза. Рисковете през лятото са много, но как да се предпазим от тях?

Пробиотиците могат да подпомогнат храносмилането и да намалят подуването на корема, като същевременно осигурят допълнителна защита от евентуални хранителни натравяния.

 

Летните неразположения

 

Жема, която страда от силни болки в стомаха, неразположения, симптомите на синдрома на раздразненото черво.

 

Високите температури през лятото създават добра среда за размножаване на бактериите. За съжаление понякога летните вируси могат  за нула време да провалят дълго планираната почивка на морето.

Балансиращото действие на пробиотика върху чревната микрофлора включва увеличаване на бактериалните компоненти, особено на лактобацилите и бифидобактериите, които могат да помогнат за намаляване на потенциално вредните микроорганизми като колиформи и клостридии, като по този начин намаляват риска от диария, възпалителни и алергични заболявания.

Но знаехте ли, че пробиотик може да помогне за много повече – да се възстанови по-бързо организма от летни стомашно-чревни вируси и инфекции?

 

Пробиотик при стомашно-чревни инфекции

Летните вируси се развиват бързо, понякога само за няколко часа. Най-честите причинители са храната, с която се храним, в комбинация с лоша хигиена, което е често срещано на плажа или ако се храним на крак или в заведения за бързо хранене. Топлото време също благоприятства за по-бързото разваляне на храната, което пък може да доведе до хранително натравяне (остро състояние, което възниква след прием на хранителни продукти).

Стомашно-чревните инфекции често са свързани с неразположения като спазми в корема, гадене, повръщане, разстройство. Хранителните инфекции са различни, но симптомите им са сходни – диария, повръщане и отпадналост.

Пробиотиците подсилват имунитета и ни помагат да намалим риска значително, но ако вече сме станали жертва на летния вирус, отново можем да се възползваме от тяхната помощ. Те подобрят чревното здраве и помагат за бързото възстановяване на баланса.

 

Пробиотик и женското здраве

 

Жена в поза лотус под вода. Недостатъчно чиста вода в басейните крие рискове за женското здраве, но на помощ идват добрите бактерии в пробиотик.

 

Заради честите посещения на плаж и басейн рискът от гъбични и бактериални инфекции се увеличава. Жените са по-предразположени към този тип инфекции. За доброто женско здраве помага профилактиката и изграждането на естествена защита от организма под формата на достатъчно „добри“ бактерии, които да се борят с атакуващите гъбички и бактерии. Пробиотиците могат да предпазят от вагинални инфекции, урогенитални инфекции и бактериална вагиноза, като поддържат вагиналния микробиом в баланс.

Допълнителни фактори като мокри бански, недостатъчно чиста вода в басейните и дори замърсяването на морето и плажа крият рискове за женското здраве. Но няма място за притеснения при добра профилактика и защита.

Изключително важен за женското здраве е лактобацилът, един от видовете „добри“ бактерии, които живеят във вагиналната флора. Той поддържа баланса и нормалния диапазон на pH и помага да избегнем вагиналните инфекции.

Пробиотиците  имат защитна роля не само по отношение на вагиналната флора, но и върху уринарния тракт.

 

Риск от инфекции на пикочните пътища

Почти всяка жена се е сблъсквала с неприятните инфекции на пикочните пътища като цистит и хроничен цистит. През лятото симптоми като парене, дискомфорт и често уриниране са често срещани проблеми. Когато те се появят, микроорганизмите в пробиотика помагат да се потушат симптомите, които често съпътстват инфекциите на пикочните пътища. Пробиотиците могат да помогнат за намаляване на честотата и дори да предотвратят развитието на този тип инфекции, така че не забравяйте да вземете качествен пробиотик по време на лятната почивка.

За да сме сигурни, че летните вируси и инфекции, няма да са причина да провалим така чаканата лятна почивка, е важно да се погрижим за нашия имунитет и здравето на стомашно-чревния тракт. На помощ ни идват „добрите“ бактерии в пробиотиците, които балансират работата на организма и го правят устойчив на атаките на вируси, бактерии и гъбички.

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 12.08.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 10:36 | Публикувана: 12 август 2019 в 10:53 | Категория: Витамини и минерали, Здраве