Следоперативна грижа за бързо възстановяване

Обновена: 24.04.2024|
Следоперативна грижа.

Хирургическите интервенции са неприятна, но понякога необходима част от живота. Следването на определени стъпки за следоперативна грижа е особено важно, за да се върнем по-бързо към ежедневието и да помогнем на тялото си да се възстанови без усложнения.  

Дори препоръките им да ни се струват повърхностни и незначителни, те могат правилно да преценят нашето физическо състояние и да ни дадат добри насоки, свързани с нашия индивидуален случай.  

Хубаво е да се стараем да бъдем спокойни след операцията, да не обръщаме внимание на тревогата и притеснението, които може да се появят, и да сме съсредоточени върху позитивни и оптимистични мисли. 

Докато си почиваме в леглото, може да се отдадем на медитация, дихателни упражнения, слушане на любима музика или водене на дневник. Всички тези неща носят ползи за психическото ни здраве, което е важно за възстановяването на физическото благосъстояние.

Грижа за следоперативна рана 

Раните най-често се почистват от лекарите, а след това се покриват за няколко дни. Това означава, че няма нужда да се дезинфекцират допълнително от нас. В някои случаи обаче може да получим инструкции за правилно третиране на раните, което трябва да следваме без отклонения. Важно е да си набавим материалите и лекарствените продукти, които лекарите са ни предписали и да не ги заменяме с други.  

Част от грижата за раната е въздържането от прекомерен контакт.

Не бива да търкаме, чоплим или дърпаме раната, както и шевовете около нея. Не се препоръчва използването на масла и кремове, които не са одобрени от лекуващия ни екип. Раната не бива да се излага на слънчева светлина, а често се забранява и мокренето на оперираното място.  

Трябва да внимаваме със заобикалящата ни среда и навиците си – спането по корем например не е препоръчително за пациенти с коремни операции. Хора с операции на крайници трябва да внимават да не загубят баланс или да не ударят оперираното място. Обръща се внимание и на дрехите, които носим – препоръчват се свободни и удобни дрехи, които да са лесни за обличане и събличане и да не пречат на раната.  

Подготовка на дома преди операция 

 

следоперативна грижа

 

Независимо дали сме сами или до нас има близък човек, който да ни помогне с допълнителна следоперативна грижа, може да се постараем да обезопасим дома си и да го направим по-удобен и приятен за себе си. Тази подготовка може да се направи преди да постъпим в болница или да помолим член на семейството да го направи вместо нас. 

В случай че сме подвижни и се чувстваме добре преди постъпването в болницата, препоръчително е да изчистим добре дома или поне стаите, които ще използваме, както и да сменим спалното бельо. Това ще ни осигури допълнително удобство, когато се приберем с дискомфорта и болката, които съпътстват всяка следоперативна грижа.  

Ако възстановяването ни включва ходене с бастун, патерица или инвалидна количка, хубаво е предварително да обезопасим дома – да премахнем килими, черги и други предмети, които може да попречат на движението ни. За това също може да поискаме помощ от близки и приятели. В случай че ходенето е затруднено, не се препоръчва носенето на чехли, джапанки или пантофи.

Най-добре е да заложим на удобни топли чорапи и да внимаваме да не се подхлъзнем, когато правим разходки из дома.  

Допълнително може да добавим специални постелки в банята, които да предотвратят подхлъзване и инциденти. Удобно столче под душа може да улесни къпането, ако се чувстваме немощни или нестабилни. Нощна лампа или светлина, идваща от друга стая, би могла да помогне при по-нестабилно ориентиране през нощта и да намали риска от инциденти.  

Допълнителна храна и напитки 

Често лекарите препоръчват на пациента да се храни по-леко и здравословно след операция, като в някои случаи (ако операцията засяга храносмилателната система) може да сме задължени да спазваме стриктно ограничена диета в продължение на 1-2 месеца. Ако имаме възможност, хубаво е предварително да се информираме за бъдещото си хранене и да подготвим нужните храни и напитки в дома си. 

Важен елемент за възстановяване и следоперативна грижа е пълноценната почивка. Поради тази причина може да заложим на бързи за приготвяне и лесни за смилане храни – меки плодове, супи, пюрета, леки меса и т.н. Здравословното и балансирано хранене може да помогне на тялото ни да се излекува и възстанови по-бързо. 

Хидратацията също е незаменим компонент за правилната следоперативна грижа. Хубаво е да пием по малко вода на чести интервали, а ако обичаме чай, може да подберем билки, които да помогнат за укрепването на здравето ни.  

Достъпни лекарства и помощни средства 

 

следоперативна грижа

 

Освен с храна, може да запасим дома си и с нужните за възстановяване след операция лекарства и материали, които са предписани от нашия лекарски екип. Няма да ни бъдат излишни също ежедневни уреди за проследяване на състоянието като термометър и апарат за кръвно налягане.

Може да се консултираме с лекар дали е добре да приемаме мултивитамини, които да помогнат на възстановяването ни. Правилно е той да определи видовете витамини и минерали, подходящи за конкретното състояние, дозировката и продължителността на тяхното приемане.

След операция обикновено лекарите предписват болкоуспокояващи, за да се избегнат неприятните усещания след разреза, както и антибиотици, с чиято помощ се намалява рискът от инфекция. Препоръчва се тези лекарствени продукти да се приемат в дозите и количеството, което лекарят изисква.  

Дори да се чувстваме добре, не трябва да спираме приема на антибиотик, докато не завършим лечението.

Прекратяването на тази терапия ни излага на риск от инфекции и други усложнения. Освен това подпомага развитието на бактерии, устойчиви на антибиотици.

Следоперативна грижа за тялото чрез физическа активност

 

следоперативна грижа

 

Ако хирургическата интервенция не е била толкова тежка и ни е позволено да ставаме от леглото и да се движим, това е много добър начин да се върнем във форма по-бързо. Леки разходки из дома, на двора или в квартала заедно с дихателни упражнения ще подобрят физическия тонус и психическото състояние и ще ни помогнат да се върнем към нормалния живот за отрицателно време.  

Ходенето подобрява кръвообращението, което ще допринесе за бързото възстановяване на раната, както и предотвратява кръвни съсиреци. След консултация с лекар може да пристъпим и към различни упражнения, които да укрепят тялото и духа ни.  

Особено важно е да се разходим след хранене, за да улесним храносмилането и да предотвратим тежест и дискомфорт, които да допринесат за неприятните следоперативни усещания. 

Лекарски консултации 

Правилната следоперативна грижа включва поне 1 последваща консултация с лекар, който да определи нивото на възстановяване и дали вървим в правилната посока. По време на този допълнителен преглед може да зададем въпросите, които са ни хрумнали по време на престоя у дома, както и да споделим какви мерки сме вземали за успешно възстановяване.  

Тази консултация също ще ни покаже какво се отразява добре на общото физическо състояние и хирургичния разрез. 

Връщане към ежедневието 

 

следоперативна грижа

 

В случай че се чувстваме добре и във форма, не трябва да забравяме, че тялото ни може да има нужда от повече време, за да се възстанови напълно. Не е препоръчително да бързаме да се връщаме към стария си начин на живот. При практикуване на следоперативна грижа трябва да си дадем време за почивка и цялостно обгрижване на тялото, което има нужда от малко допълнително внимание, за да укрепне и да може да ни служи вярно след това.  

 

Повишено внимание за нежелани признаци 

Преди да напуснем болницата, е добре да се консултираме с лекуващия ни екип за потенциалните симптоми на инфекция и възпаление, които може да попречат на възстановяването след операция. Често срещани белези могат да бъдат: 

  • Повишена телесна температура
  • Необичайна и засилваща се болка 
  • Раната е гореща на допир и се усеща неприятно пулсиране 
  • Зачервяване на оперираното място 
  • Подуване или втвърдяване на разреза 
  • Промяна в размера или миризмата 
  • Зелен или жълт секрет 
  • Прекомерно кървене, което просмуква превръзките 

Заключение

След операция най-важно е да се грижим добре за себе си и да следваме препоръките на докторите. Лекарският екип може да направи общо предположение за времето, което ще отнеме възстановяването ни. Колко бързо ще се случи това зависи от нас и от това как се грижим за здравето си преди, по време и след хирургическата намеса.  

Често задавани въпроси

Как да укрепим здравето си след операция?

Физическата активност, здравословното и балансирано хранене, хидратацията и преодоляването на стреса са важни компоненти от цялостното благосъстояние, което трябва да си възвърнем чрез следоперативна грижа за себе си.

За каква следоперативна грижа да се подготвим предварително?

За да не се натоварваме допълнително, препоръчително е преди постъпването в болница да подготвим дома си, като го изчистим и заредим с нужната ни храна.

Какви са лекарските препоръки за следоперативна грижа?

Всяка операция е различна и лекарите прилагат индивидуален подход към пациентите си - най-често се предоставят предписания за лекарства и специална диета.

Категории: Здраве|Публикувана: 24.08.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 24 април 2024 в 14:03 | Публикувана: 24 август 2023 в 09:17 | Категория: Здраве