Моларна бременност: що е то?

Обновена: 23.04.2024|
Моларна бременност, тест.

Загубата на бременност може да бъде опустошителна, както психически, така и в някои случаи да доведе до физически усложнения. Моларната бременност, позната още като гроздовидна бременност, е потенциално опасно усложнение, което често е неразличимо от други причини за спонтанен аборт.

Затова днес ще ви разкажем какво е моларна бременност, как се появява и лекува.

 

Какво представлява моларната бременност?

Моларна бременност, рядко и често неразбрано състояние, възниква, когато оплодената яйцеклетка се развие необичайно в матката. Това води до растеж на анормална тъкан вместо здрав плод. Това се среща при приблизително 1 на 1000 бременности.

По време на моларна бременност вместо здрава плацента се образува тумор, наречен хидатидиформна бенка. Дори след като е настъпил спонтанен аборт, моларната бременност излага майката на риск от развитие на гестационна трофобластна болест (GTD), рядка форма на рак на матката, ако анормалните клетки на плацентата продължат да растат.

biotin 02 400
hialur 600
biotin 02 400
hialur 600

В допълнение към рисковете за здравето, които моларната бременност представлява за майката, преживяването може да бъде емоционално трудно, тъй като в началото моларната бременност изглежда като нормална такава.

 

Видове

Има 2 основни типа моларна бременност (мола хидатидоза). За съжаление, нито една от тях не може да завърши с нормално развитие на плода.

Пълна моларна бременност

Пълна моларна бременност обикновено се случва, когато един сперматозоид опложда „празна“ яйцеклетка – празна, защото няма генетичен материал в себе си. Поради това бебето не може да оцелее. В утробата има само моларна тъкан (други клетки).

Въпреки това е налице положителен тест за бременност и съответните симптоми. Установяването, че няма бебе, е също толкова истинска загуба, колкото другите видове спонтанен аборт.

Частична моларна бременност

Тя се получава, когато 2 сперматозоида оплождат нормална яйцеклетка или 1 сперматозоид оплоди яйцеклетка с двойно повече генетичен материал вътре. При частична моларна бременност обикновено има някои ранни признаци на плоден сак, но той не може да развие бебе. Отново има положителен тест за бременност и симптоми.

За сравнение, в нормално оплодена яйцеклетка 50% от наличната ДНК идва от спермата, а другата половина от яйцеклетката.

 

Симптоматика

 

Моларна бременност, гадене.

 

Както споменахме, моларната бременност може да изглежда като нормална бременност в началото и симптомите й могат да бъдат неспецифични.

Включително:

 • Кървене в ранна бременност
 • Тежко гадене и повръщане
 • Тазов натиск или болка
 • Висока температура
 • Необичайно подут корем

 

Някои от тези симптоми са доста често срещани по време на нормална бременност и не са сигурен знак, че нещо не е наред, но е хубаво да отидете на преглед, ако имате съмнения.

Ако не бъде диагностицирана в ранен етап, а след 14-16 седмица, моларната бременност може да се прояви и със следните симптоми:

 • Матката расте по-бързо от очакваното за етапа на бременността.
 • Прееклампсия преди 20 гестационна седмица – състояние, свързано с високо кръвно налягане и изтичане на протеин в урината.
 • Високо кръвно налягане
 • Кисти на яйчниците
 • Хипертиреоидизъм

 

Причини и рискови фактори за моларна бременност

Моларната бременност се причинява от проблеми с генетичната информация в яйцеклетката или спермата. Не се знае точно какво причинява проблема. Със сигурност обаче има някои неща, които могат да увеличат риска от моларна бременност.

Много жени, които имат всички рискови фактори, няма никога да развият моларна бременност, а други, които нямат нито един, могат да имат състоянието.

Ето и какви са самите рискове:

 • Възраст на майката. Крайните граници на възрастта на майката са свързани с по-висок риск от моларна бременност (ако майката е на възраст под 15 години или над 43 години).
 • Етническа принадлежност. Моларната бременност е около два пъти по-честа при жени от азиатски произход. За съжаление, няма обяснение защо.
 • Анамнеза за моларна бременност. Рискът от рецидив на моларна бременност е 1% (1 на 100). Основният популационен риск от моларна бременност е 1 на 200-1000 бременности.
 • Диета. Жените, които имат диета с ниско съдържание на каротин (витамин А), имат по-висок риск от моларна бременност.

 

Как се диагностицира и лекува?

 

Моларна бременност, ехограф.

 

Моларната бременност обикновено може да бъде открита между 8 до 14 гестационна седмица.

Около 8-та седмица ултразвуковото изображение може да разкрие липсата на плод или наличието на анормални тъканни маси. Характерна картина на „снежна буря“ при ултразвук показва наличието на моларна бременност.

Кръвни тестове, като измерване на нивата на човешки хорионгонадотропин (hCG), също могат да помогнат за диагностицирането на моларна бременност. Както споменахме, в случаите на моларна бременност нивата на hCG често са значително по-високи от нормалните.

Могат да се изследват и тъканни проби, получени чрез биопсия или след хирургично отстраняване, за да се потвърди наличието на моларна бременност.

След диагностициране се предприемат подходящи мерки за управление на състоянието. За съжаление, моларната бременност не може да се развие в бебе и трябва да бъде прекъсната.

Повечето моларни бременности изискват хирургично отстраняване за предотвратяване на усложнения. Това може да включва процедура за дилатация и кюретаж (D&C) за отстраняване на анормалната тъкан.

Продължителността на последващото лечение зависи от личната ситуация и дали това е пръв случай на частична или пълна моларна бременност. Важно е да завърсе извършат тези последващи действия, за да сте сигурни, че всякакви допълнителни усложнения ще бъдат открити и лекувани бързо.

Пациентките се съветват да избягват бременност за определен период след лечението, за да се позволи на тялото да се възстанови напълно. Трябва да се използват бариерни методи за контрацепция като презервативи или диафрагма, докато нивата на hCG се нормализират.

Внимание! Не трябва да се използва вътрематочно контрацептивно устройство, докато нивата на hCG не се нормализират. Това е така, защото то може да причини пункция на матката след моларна бременност.

След като нивата на hCG се нормализират, могат да се използват всички видове хормонална контрацепция, включително противозачатъчни хапчета. Консултирайте се с вашия лекар за това каква контрацепция ще бъде най-добра за вас.

 

Как моларната бременност може да се превърне в рак?

Когато моларната тъкан продължава да расте след отстраняване на моларна бременност, това се нарича персистираща гестационна трофобластна неоплазия (GTN).

Това е характерно по-често при пълна моларна бременност:

 • Устойчивата GTN обикновено се лекува с химиотерапия или чрез хирургично отстраняване на матката (хистеректомия).
 • Хориокарциномът е злокачествена форма на GTN, която може да се разпространи в отдалечени органи в тялото, като черен дроб и бял дроб. Ако не се лекува, това състояние ще бъде фатално за майката. Хориокарциномът обикновено се лекува успешно с химиотерапия.

 

Признак е постоянно високо ниво на хормона на бременността bHCG. В някои случаи тъканта на моларната бременност нахлува в мускулната стена на матката.

За да е сигурно, че моларната бременност е приключила напълно, се проследява нивото на HCG хормона на жената до нула. Може да се препоръча бъдеща бременност да бъде отложена за 6-12 месеца след тежка моларна бременност, тъй като няма начин да се потвърди дали повишаването на HCG се дължи на рецидив на рак или на нова бременност.

 

Възможно ли е успешно забременяване след моларна бременност?

 

Моларна бременност.

 

За повечето жени и родилки последващото лечение след моларна бременност отнема около 6 месеца, въпреки че за някои може това време да е повече или по-малко. След като отмине това време, можете да подновите опитите.

Незабавно уведомете вашия лекар, ако все пак забременеете, докато все още се лекувате. Може да се наложи по-различна терапия след установяването на тази бременност.

Ако имате персистираща гестационна трофобластна неоплазия (GTN), е най-добре да изчакате 12 месеца след като приключите с химиотерапията. Това е така, защото понякога болестта може да се завърне. Но това се случва рядко – при около 3 на 100 от жените.

 

Заключение

Моларната бременност изисква бърза диагностика, внимателно лечение и старателно проследяване. Ранното откриване и подходящите медицински грижи могат ефективно да се справят със състоянието.

Жените, които са претърпели моларна бременност, трябва да бъдат проактивни по отношение на здравето си, да бъдат информирани за потенциалните рискове и да търсят медицинска помощ, ако имат притеснения. Жена, претърпяла моларна бременност има шанс за безпроблемна, нормална бременност в бъдеще.

Бъдете здрави!

Какво е моларна бременност?

Моларната бременност, известна още като хидатидиформна бенка, е рядко усложнение на бременността, характеризиращо се с анормален растеж на трофобластични клетки (клетки, които нормално се развиват в плацентата) в матката.

Какво причинява моларна бременност?

Моларна бременност възниква, когато има аномалии в процеса на оплождане, което води до растеж на анормална тъкан вместо нормален ембрион. Това може да е резултат от генетични грешки по време на оплождането.

Какви са симптомите на моларната бременност?

Симптомите на моларна бременност могат да включват вагинално кървене, тежко гадене и повръщане (hyperemesis gravidarum), увеличена матка и високи нива на човешки хорионгонадотропин (hCG) в кръвта.

Как се лекува моларна бременност?

Лечението обикновено включва отстраняване на анормалната тъкан чрез процедура, наречена дилатация и кюретаж (D&C). След лечението е необходимо внимателно проследяване на нивата на hCG за откриване на всякакви признаци на персистиращ GTN или хориокарцином.

Категории: Бременност и грижа за бебето|Публикувана: 11.04.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 април 2024 в 10:49 | Публикувана: 11 април 2024 в 12:20 | Категория: Бременност и грижа за бебето