Малфати с коприва и рикота

Обновена: 05.04.2024|

Копривата е много гъвкав и богат на микронутриенти продукт, затова я използваме в приготвянето на малфати – вид кюфтенца с рикота. В оригиналната рецепта се правят със спанак, но се наслаждаваме на ястието със сезонно и прясно растение, каквото е копривата.

 

Рецепта за малфати с коприва

Вероятно ще попаднете на готвачи, които пържат малфати в мазнина, ние ги правим във вряща вода за около 2 минутки. Но и по двата начина стават чудесни, изберете според вкуса си.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
40 минути 4 9 г нетни въглехидрати
14 г протеин
281 калории
11,75 мазнини
10,13 фибри

 

bademovo brashno 400
husk 600

Необходими продукти:

bademovo brashno 400
husk 600
  • 1 с.л. зехтин, екстра върджин
  • 500 г коприва
  • 250 г рикота
  • 50 г бадемово брашно
  • 50 г пармезан, настърган
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. хуск
  • ½ ч.л. индийско орехче, на прах
  • Сол и черен пипер, на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Загряваме зехтина в тиган и добавяме измитата и нарязана коприва, като разбъркваме около 2-3 минути, за да омекне. Прехвърляме я в гевгир и изцеждаме излишната течност, отделена при сотирането. Оставяме я да се охлади напълно. Ако е необходимо, изстискваме допълнително с ръце и нарязваме на още по-ситно.
  2. В купа смесваме копривата със сиренето рикота, бадемовото брашно и пармезана. Добавяме разбитите яйца и хуска, индийското орехче, овкусяваме със сол и черен пипер и разбъркваме добре. Трябва да се получи подобна на тесто смес с лепкава текстура.
  3. Загребваме с една супена лъжица от сместа и оформяме топчета. Трябва да се получат около 20 от тази смес.
  4. В тенджерка на котлона слагаме подсолена вода да кипне. Когато това стане, пускаме вътре, на порции, нашите малфати топчета и оставяме за около 2 минути или докато изплуват на повърхността.

По-надолу ще видите и нашите предложения за това как да поднесете копривените малфати. Много вкусни и нисковъглехидратни рецепти ви очакват и между страниците на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ 1 и 2.

 

Предложения за сервиране

 

Малфати с доматен сос.

 

Традиционно малфати се сервират върху канапе от доматен сос, поръсени допълнително с пармезан. При нас ще откриете рецепти за класически доматени сосове в кето стил, с които да допълните ястието си.

Друг вариант е да комбинирате малфати с домашно песто, което чудесно подхожда на рикотата в рецептата.

 

Какво е малфати?

Рецептата е италианска и е популярна също като спаначени кнедли с рикота.

Malfatti от италиански означава „зле оформени“ (както се вижда от снимката по-горе), тъй като обикновено се загребва от сместа с лъжица и директно се пускат във врящата вода, което прави формата им не особено прецизна.

В някои части на Италия ги наричат и gnudi, което се превежда като „голи“ – препратка към класическите равиоли, но без пастата (само пълнежа).

Подобно на ньоките, малфати се приготвят във вряща вода. Някои хора го допичат във фурната за приятел и лек загар. Ако пък ви се хапват ньоки в нисковъглехидратен вариант, в секцията „Кето рецепти“ в нашия сайт ще откриете рецепта и за тях.

 

Защо да изберем сирене рикота?

Сиренето Рикота е популярен млечен продукт, известен със своята кремообразна текстура и леко сладък вкус.

Ето някои ключови точки за сиренето рикота:

  1. Състав. Сиренето Рикота традиционно се прави от суроватка, останала при производството на други сирена, като моцарела или проволоне. Може да се направи и чрез комбиниране на мляко с киселина, като оцет или лимонов сок, което кара млякото да се подсирва и да образува извара, от която се прави рикота.
  2. Текстура и вкус. Рикотата има мека, зърнеста текстура и мек, леко сладък вкус. Не е толкова твърдо, колкото много други сирена, и има кремообразна консистенция, която се вписва добре както в сладки, така и в солени ястия.
  3. Употреби в кулинарията. Сиренето рикота е универсална съставка, използвана в различни кухни по света. Обикновено се използва в италиански ястия като лазаня и канелони. Използва се и като пълнеж за десерти като каноли и чийзкейк или като мазнина за тост или крекери. Освен това сиренето рикота може да се включи в салати, разядки и дори ястия за закуска като палачинки или бъркани яйца.
  4. Хранителен профил. Тя е добър източник на протеини и калций, което я прави хранителна добавка към нашата диета. Въпреки това е и с относително високо съдържание на мазнини и калории, така че е важно да го консумираме умерено, особено ако следим приема на калории.
  5. Разновидности. Докато традиционното сирене рикота се прави от суроватка от краве мляко, има и варианти, направени от суроватка от овче или козе млека, които могат да имат малко по-различен вкус и текстура.

Като цяло, сиренето рикота е вкусна и универсална съставка, която добавя богатство и кремообразност към широка гама от ястия, както солени, така и сладки.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Мафати рецепта, фалафели.

 

Друга интересна вариация, която сме споделили, е тази за фалафели от броколи и карфиол, само с около 5 г нетни въглехидрати в порция.

Ако и вие имате интересни идеи и рецепти, можете да ги споделите в нашата група за кето, палео и нисковъглехидратни идеи във фейсбук.

А в нашия ютуб канал ви очакват и видео изпълнения на любимите ни ястия и десерти.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 5 април 2024 в 16:50 | Публикувана: 29 март 2024 в 16:13 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф