Малфати с коприва и рикота
Копривата е много гъвкав и богат на микронутриенти продукт, затова я използваме в приготвянето на малфати – вид кюфтенца с рикота. В оригиналната рецепта се правят със спанак, но се наслаждаваме на ястието със сезонно и прясно растение, каквото е копривата.
Рецепта за малфати с коприва
Вероятно ще попаднете на готвачи, които пържат малфати в мазнина, ние ги правим във вряща вода за около 2 минутки. Но и по двата начина стават чудесни, изберете според вкуса си.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 4 | 9 г нетни въглехидрати 14 г протеин 281 калории 11,75 мазнини 10,13 фибри |
Необходими продукти:
- 1 с.л. зехтин, екстра върджин
- 500 г коприва
- 250 г рикота
- 50 г бадемово брашно
- 50 г пармезан, настърган
- 2 яйца
- 1 ч.л. хуск
- ½ ч.л. индийско орехче, на прах
- Сол и черен пипер, на вкус
Начин на приготвяне:
- Загряваме зехтина в тиган и добавяме измитата и нарязана коприва, като разбъркваме около 2-3 минути, за да омекне. Прехвърляме я в гевгир и изцеждаме излишната течност, отделена при сотирането. Оставяме я да се охлади напълно. Ако е необходимо, изстискваме допълнително с ръце и нарязваме на още по-ситно.
- В купа смесваме копривата със сиренето рикота, бадемовото брашно и пармезана. Добавяме разбитите яйца и хуска, индийското орехче, овкусяваме със сол и черен пипер и разбъркваме добре. Трябва да се получи подобна на тесто смес с лепкава текстура.
- Загребваме с една супена лъжица от сместа и оформяме топчета. Трябва да се получат около 20 от тази смес.
- В тенджерка на котлона слагаме подсолена вода да кипне. Когато това стане, пускаме вътре, на порции, нашите малфати топчета и оставяме за около 2 минути или докато изплуват на повърхността.
По-надолу ще видите и нашите предложения за това как да поднесете копривените малфати. Много вкусни и нисковъглехидратни рецепти ви очакват и между страниците на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ 1 и 2.
Предложения за сервиране
Традиционно малфати се сервират върху канапе от доматен сос, поръсени допълнително с пармезан. При нас ще откриете рецепти за класически доматени сосове в кето стил, с които да допълните ястието си.
Друг вариант е да комбинирате малфати с домашно песто, което чудесно подхожда на рикотата в рецептата.
Какво е малфати?
Рецептата е италианска и е популярна също като спаначени кнедли с рикота.
Malfatti от италиански означава „зле оформени“ (както се вижда от снимката по-горе), тъй като обикновено се загребва от сместа с лъжица и директно се пускат във врящата вода, което прави формата им не особено прецизна.
В някои части на Италия ги наричат и gnudi, което се превежда като „голи“ – препратка към класическите равиоли, но без пастата (само пълнежа).
Подобно на ньоките, малфати се приготвят във вряща вода. Някои хора го допичат във фурната за приятел и лек загар. Ако пък ви се хапват ньоки в нисковъглехидратен вариант, в секцията „Кето рецепти“ в нашия сайт ще откриете рецепта и за тях.
Защо да изберем сирене рикота?
Сиренето Рикота е популярен млечен продукт, известен със своята кремообразна текстура и леко сладък вкус.
Ето някои ключови точки за сиренето рикота:
- Състав. Сиренето Рикота традиционно се прави от суроватка, останала при производството на други сирена, като моцарела или проволоне. Може да се направи и чрез комбиниране на мляко с киселина, като оцет или лимонов сок, което кара млякото да се подсирва и да образува извара, от която се прави рикота.
- Текстура и вкус. Рикотата има мека, зърнеста текстура и мек, леко сладък вкус. Не е толкова твърдо, колкото много други сирена, и има кремообразна консистенция, която се вписва добре както в сладки, така и в солени ястия.
- Употреби в кулинарията. Сиренето рикота е универсална съставка, използвана в различни кухни по света. Обикновено се използва в италиански ястия като лазаня и канелони. Използва се и като пълнеж за десерти като каноли и чийзкейк или като мазнина за тост или крекери. Освен това сиренето рикота може да се включи в салати, разядки и дори ястия за закуска като палачинки или бъркани яйца.
- Хранителен профил. Тя е добър източник на протеини и калций, което я прави хранителна добавка към нашата диета. Въпреки това е и с относително високо съдържание на мазнини и калории, така че е важно да го консумираме умерено, особено ако следим приема на калории.
- Разновидности. Докато традиционното сирене рикота се прави от суроватка от краве мляко, има и варианти, направени от суроватка от овче или козе млека, които могат да имат малко по-различен вкус и текстура.
Като цяло, сиренето рикота е вкусна и универсална съставка, която добавя богатство и кремообразност към широка гама от ястия, както солени, така и сладки.
Още от здравословната ни кухня
Друга интересна вариация, която сме споделили, е тази за фалафели от броколи и карфиол, само с около 5 г нетни въглехидрати в порция.
Ако и вие имате интересни идеи и рецепти, можете да ги споделите в нашата група за кето, палео и нисковъглехидратни идеи във фейсбук.
А в нашия ютуб канал ви очакват и видео изпълнения на любимите ни ястия и десерти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Днес си приготвяме едно леко хапване, заредено с полезни съставки и нисковъглехидратно – кето магданозени кюфтенца с каубойски
Пригответе си вкусно ястие – кюфтенца от патладжан с ниско съдържание на въглехидрати. Ако се чудите защо патладжанът
Желязото е един от най-важните елементи, които се съдържат в нашето тяло, затова днес сме приготвили една здравословна