Магданозени кюфтенца на фурна със сирене
Рецептата за магданозени кюфтенца на фурна със сирене е изключително лесна за приготвяне и ни позволява да се насладим на едно зеленолистно растение, което повечето познаваме само като подправка.
Магданозът обаче е много полезен, тъй като съдържа витамини K, A, B12 и C и е богат на желязо, калций и омега-3 мастни киселини. Освен това в едно магданозено кюфтенце се съдържат по-малко от 1 г нетни въглехидрати, което ги прави подходящ избор за кето диетата.
Рецепта за магданозени кюфтенца на фурна със сирене
Спаначените кюфтета са популярни сред зеленчуковите кюфтета, но ние ви предлагаме друга алтернатива за зеленолистни кюфтенца. Магданозените кюфтенца на фурна се отличават със специфичен вкус и могат да разнообразят трапезата ни.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция (1 кюфте) |
---|---|---|
50 минути | 8 кюфтенца | 94 калории 0.8 г нетни въглехидрати 8.5 г мазнини 3.5 г протеини |
Необходими съставки:
- 100 г магданоз (2 връзки)
- 40 мл краве масло Гхи (2 с.л.)
- 1 яйце
- 100 г сирене
- 20 г хуск (3 с.л.)
- 1 ч. л. черен пипер
Начин на приготвяне:
- Измийте добре магданоза и го нарежете на ситно. Ако предпочитате да е още по-фин, може да го блендирате с блендер.
- В суха купа разбийте добре яйцето.
- Намачкайте сиренето и го прибавете към разбитото яйце.
- Добавете и черния пипер и разбъркайте добре.
- Разтопете маслото Гхи и също го добавете към сместа, разбърквайки добре.
- Прибавете накълцания магданоз и отново разбъркайте.
- Сложете и хуска към сместа и разбъркайте до получаване хомогенна смес.
- Не се притеснявайте, ако сместа ви изглежда рядка – при изпичането ще се стегне.
- В тава сложете хартия за печене.
- Загрейте предварително фурната на 180 градуса.
- Върху хартията за печене оформете кюфтенцата с помощта на лъжица.
- Сместа е достатъчна за 8 кюфтенца, но ако прецените, че са по-големи от желания размер, може да ги направите по-мънички.
- Изпечете приготвените магданозени кюфтенца на фурна до получаване на златист загар.
Ще отриете някои от необходимите продукти по-долу, както и книгите ни Кето фантазии 1 и 2, които са подходящи за подарък за някой кето ентусиаст или за лично кулинарно вдъхновение.
Допълнителни съвети:
Може да гарнирате магданозени кюфтенца на фурна с млечен сос или просто с цедено кисело мляко.
За почитателите на пикантните ястия тази рецепта за магданозени кюфтенца на фурна може да се приготви и с добавени лютиви подправки или сосът, с който се сервира, да бъде пикантно подправен.
История на магданоза
Магданозът има дълга история, която започва преди повече от 2000 години в района на Средиземноморието. Древните гърци първи го използвали, но не за кулинария – те го смятали за свещено растение и го свързвали с героизма и смъртта. Гърците също вярвали, че магданозът има защитни сили и го засаждали около домовете си.
Магданозът украсявал гробовете на загиналите войници, а венци от него били поставяни на главите на победителите в игрите в чест на боговете.
Римляните, от своя страна, започнали да го използват и като храна. Те го добавяли към ястия заради аромата му и го използвали за освежаване на дъха особено след обилни пиршества. С времето магданозът се разпространил из Европа благодарение на римските завоевания.
През Средновековието магданозът станал популярен в медицината. Лекарите го препоръчвали за лечение на стомашни проблеми, бъбречни заболявания и дори като средство против отровителството.
Днес магданозът е основен елемент в световната кулинария. От символ на героизма до незаменима подправка в кухнята, магданозът е изминал дълъг път, превръщайки се в една от най-универсалните зелени подправки.
Още от здравословната ни кухня
Ако идеята ни за магданозени кюфтенца на фурна ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за кето режима, в секцията „Кето рецепти“. Може да комбинирате магданозени кюфтенца на фурна с пилешки крилца с пармезан. Пилешкото месо е страхотна комбинация с магданоза и двете ястия се допълват и хармонизират като вкус.
За още интересни и разнообразни идеи, може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Агнешки кюфтенца в патладжан се изпичат във фурната и не изискват много от времето ни. Парчетата патладжан правят
Кюфтенцата по холандски, известни като битербален (bitterballen), са класически за страната специалитет с размер на хапка. Името им
Има дни, в които имаме нужда от нещо малко и вкусно – като запечени кюфтенца с риба