Лятна яхния с морски дарове

Обновена: 28.08.2025|
3 мин. четене
лятна яхния

В горещите дни на лятото често прибягваме към студени храни и ястия, които не изискват готвене. Въпреки че тази лятна яхния изисква топлинна обработка, нейният свеж вкус на морски дарове в комбинация с добре узрели домати и прясно изстискан лимонов сок е перфектното решение за късните летни вечери.

 

Рецепта за лятна яхния с морски дарове

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
50 минути 4 374 калории
7 г нетни въглехидрати
50 г белтъчини
16 г мазнини

Опитайте да я приготвите с любимите си морски дарове или риба по избор – ние я обичаме с черноморски миди, скариди и филе от треска.

Необходими продукти:

  • 300 г цели домати
  • 15 броя миди с черупка
  • 400 г филе от треска (или друга бяла риба по избор)
  • 300 г скариди, почистени
  • 400 мл зеленчуков бульон
  • 2 с. л. доматено пюре
  • 4 с. л. краве масло гхи
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1/2 ч. л. сушен риган
  • 2 броя дафинов лист
  • 1/2 връзка пресен магданоз
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • сол на вкус
  • нарязани лимони за сервиране

 

Начин на приготвяне:

  1. Почистете морските дарове.
  2. Обелете доматите и ги настържете.
  3. В подходяща тенджера загрейте маслото.
  4. След като то се сгорещи, добавете към него сухите подправки, дафиновия лист и доматената паста.
  5. Бъркайте за 30 секунди.
  6. Добавете настърганите домати и бъркайте за няколко минути.
  7. Добавете зеленчуковия бульон.
  8. Изчакайте да заври и захлупете за 10 минути.
  9. Намалете огъня и добавете мидите с черупка. Варете за 7-8 минути, докато всички се отворят.
  10. Нарежете рибата на едри парчета и я добавете към тенджерата заедно със скаридите.
  11. Варете още 5-10 минути, като периодично разбърквате.
  12. Посолете на вкус и добавете пресния магданоз.
  13. Нарежете лимоните на едри парчета и сервирайте всяка порция с парче лимон за допълнителна свежест.

 

Съвет: Може да добавите лимонов сок и по време на готвене, но отново сервирайте с парчета лимони за индивидуално овкусяване. Към нея може да прибавите и кето хляб, с който да хапнем неустоимия доматен сос.

По ваше желание може да замените магданоза с копър или друга прясна зелена подправка. Може също да заместите част от краве маслото с хубав гръцки зехтин, който също е подходящ за летни ястия.

Не пропускайте да разгледате подобни и други рецепти в нашите кулинарни книги „Кето фантазии“ 1 и 2.

 

Други варианти за лятна яхния с морски дарове

 

лятна яхния

 

Както споменахме, може сами да подберете морските дарове, които да добавите към своята лятна яхния. Летните домати са изкусителна добавка към рибата, скаридите и мидите, но може да експериментирате, като добавите някои любими нисковъглехидратни зеленчуци:

  • Тиквички
  • Зелена чушка
  • Розички карфиол
  • Различни гъби

Така може да направите перфектната лятна яхния с морски дарове и зеленчуци за своя собствен вкус. Имайте предвид, че добавянето на зеленчуци ще промени хранителните стойности в порцията.

 

Хранителни стойности

Отдалече личи колко вкусна, но и здравословна е тази лятна яхния с морски дарове. От нея може да почерпим ползи за здравето, тъй като съдържа незаменими витамини и минерали като:

  • >300% витамин Б12
  • 180% селен
  • 125% манган
  • 67% фосфор
  • 64% омега-3 мастни киселини
  • 57% витамин К
  • 53% мед
  • 46% витамин Б6
  • 44% витамин Б3
  • 40% цинк

*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.

В по-малки количества ще получим също калий, желязо, витамин Ц, витамин А, витамин Б2 и други.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Миди с карфиолен ориз - рецепта.

 

Едно от предимствата на кето диетата е, че позволява да се хапват всички морски дарове, без които много хора не могат. Те са изключително вкусни и полезни, а лятото е най-добрият сезон за тяхното приготвяне. 

В нашия кулинарен блог сме подготвили и други морски ястия, подобни на тази лятна яхния с морски дарове, с които да си оближете пръстите:

 

Присъединете се към нашата споделена кухня във Фейсбук, за да разгледате още интересни рецепти за нисковъглехидратен режим. А за лесно следване на кето диетата всяка седмица ви готвим 7-дневно меню, което може да следвате по време на кето диетата. Само влезте във Вайбър канала ни и бързо ще усетите разликата.

Добър апетит!

Категории: Ястия с морски продукти|Публикувана: 17.07.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Питтас завършва бакалавърска програма "Българска филология" и магистър "Семиотика, език и реклама". Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар