9 летни билки и техните лечебни свойства

Летни билки – като всички останали, познати от хиляди години с лечебните си свойства, и тези се използват от хората още от древността – от Римската империя до далечен Китай.
Богати на етерични масла и витамини, лечебните треви са широко разпространени по цялата територия на България. Сведения за билкарството и използването на тези растения за народолечение имаме още от времето на Средновековието.
В България са разпространени над 3600 вида билки. И всяка от тях си има специфично приложение.
Някои билки са толкова често използвани в кулинарията, че по-често ги наричаме подправки, отколкото билки. Но всъщност употребата им е далеч по-широка от кулинарията, а полезните свойства надхвърлят многократно простото овкусяване на храната.
Цар Босилек, който отива на всичко
Наричат го „царя на всички билки и подправки“. Представяме на вашето внимание негово величество – босилека! На първо място, той е естествен имуностимулант заради високото си съдържание на витамини и етерични масла. Има антисептично, болкоуспокояващо и противовъзпалително действие.
Подобрява също кръвообращението и намалява кръвната захар.
Босилекът е богат на витамин C, К и A. Използва се както в медицината, така и в кулинарията. Това е билка с ненадминати полезни качества, заради което е придобил и „царствения“ си ореол. Освен това е изключително вкусен и намира място в разнообразни рецепти.
Кориандър – още една билка от кухнята
Билка или подправка? Този въпрос важи на сто процента и за кориандъра.
Домакините го ползват основно като подправка, но той също е билка с множество полезни за организма действия. Познат още като „китайски магданоз“, кориандърът съдържа 11 съединения с етерични масла, витамини, минерали и полезни киселини. Помага при проблеми с кожата, намалява кръвното налягане и нивата на лошия холестерол. Има антибактериално действие. Подпомага храносмилането.
Отварата от кориандър облекчава стомашно-чревни проблеми и такива с черния дроб и жлъчката.
Индришето не е за всеки
Индришето е странна билка, която не е по вкуса на всеки. Повечето от нас може да го познават основно като компонент в компотите и дюлевото сладко на баба и изобщо да не знаят, че е популярно и като билка. Ароматните му листа и цветове се използват в кулинарията, козметиката и народната медицина срещу различни кожни възпаления. Смята се, че помага и при гинекологични заболявания. Може да бъде полезно и при регулиране на хормонален дисбаланс.
Интересното за индришето е, че лечебни са не само листата, а и дръжките. Индришето е мощен антиоксидант и има антимикробно действие. Билката има и инсулиноподобни ефекти, което спомага за понижаване на кръвната захар.
Индришето съдържа витамин А и Ц, които подпомагат имунната система.
Мента е щипката свежест, от която се нуждаете
Прясна под формата на листа, сушена, като чай или етерично масло – ментата е една от най-разпространените билки в света. Позната е още от древността заради изключителните си лечебни свойства. Ментата стимулира храносмилателните ензими, с което спомага за по-лесната обработка на храната. Има антивъзпалително действие.
Със своя специфичен аромат и свежест ментата е перфектната добавка към всеки летен коктейл. Съдържа и желязо, с което подпомага кръвообращението. Билката може също да помогне и за намаляване на лошия холестерол.
Невенът е слънчевата красота на лятото
Широко разпространен по нашите ширини е и невенът. Може да се срещне в почти всеки селски двор. Изключително лесен е за отглеждане и успешно вирее дори на балкона в градска среда.
Невенът помага при проблеми с кожата и косата и при лекуване на рани и изгаряния под формата на мехлем. Спомага за по-бързото зарастване на кожата при белези от хирургични интервенции.
Жени, раждали с Цезарово сечение, и при менструални болки също използван невена, за да облекчат болките си.
При проблеми със съня посегнете към маточина
При проблеми със съня, сърцебиене или смущения на нервната система, маточината е насреща. Смята се, че притежава антивирусни свойства, заради което се използва като естествено лекарство срещу херпес и други вирусни инфекции.
Чаят от маточина помага и за по-добро храносмилане, намалява стреса и чувството на безпокойство.
Лавандула – с аромат на уют
Няма как да пропуснем и лавандулата с нейните великолепни лилави цветове. Тя е често използвана в козметиката, парфюмерията и кулинарията. Има широко приложение заради антибактериалното си действие.
Както повечето билки, лавандулата облекчава главоболието и намалява стреса. Използва се при дихателни заболявания и проблеми със стомашно-чревния тракт. Помага и за по-добър сън.
Лавандулата се бори с инфекции, лекува кожни възпаления, успокоява стомашни проблеми, спомага за работата на сърдечно-съдовата система, лекува мигрени и главоболия.
Има три вида лавандула – обикновена, широколистна и лавандин. По това може малко да се различават в контекста на полезните свойства и употребата на лавандулата.
Най-ароматните чайове от летни билки
Най-вероятно знаете, че при запарването на чая твърде дълго време билките започват да отделят танини и да вгорчават чая. Това обаче не важи за липата. Нейните цветове имат широко приложение в кулинарията, медицината, козметиката и парфюмерията.
Липата е богата на антиоксиданти, витамини и минерали. Помага при високо кръвно налягане и проблеми с бъбреците и пикочните пътища. В комбинация с липов мед е едно от най-прекрасните и уютни неща, които може да си приготвите през уикенда в студените зимни месеци.
Друга билка, която вирее на практика навсякъде в България до 1000 метра надморска височина и от която се получава невероятен чай, е лайката. Чаят от лайка помага при проблеми с дихателните пътища и болки в стомаха, при безсъние и за регулиране на кръвната захар. Билката има противовъзпалителни действия, използва се и в козметиката. Полезна е при проблемна кожа – при дерматити, екземи и при изгаряния.
Начин на събиране, сушене и съхранение
Най-важното, което трябва да знаете при брането на билки, ако го правим не от собствената си градина, е да подберем познат или препоръчан чист район, който да не е замърсен от човешка дейност или нерегламентирано изхвърлени отпадъци.
Билкарите съветват, когато са необходими само листата на растенията, да не се късат плодовете и цветовете, за да не се наранява излишно и да запази способностите си за размножаване. Друга билкарска повеля е да не се обират всички билки от един и същи вид на дадена територия отново с идеята да не се попречи на последващото им размножаване.
Бъдете особено предпазливи, защото някои билки имат и отровни двойници.
Ако сте наистина сигурни в района, от който берете, може и да не миете билките, преди да преминете към дейността по сушенето.
Цветовете са най-ароматни и с най-добри качества в сухо и слънчево време. Затова то е препоръчителният момент за събирането на билките. Дъждът влияе на аромата на билките, тъй като отмива прашеца им.
Съхраняват се на сухо и тъмно място в добре затворени в кутия, буркан или плик, за да се запази ароматът им възможно най-дълго. И така няма да загубят полезните свойства, заради които сме ги събирали.
24 юни – Еньовден, денят на билките
Третият ден от лятното слънцестоене има специално място в народните легенди. Смята се, че тогава, особено по изгрев слънце, билките са най-лековити. Според обичая жените ходят сами и берат „77 билки и половина“ – по една за всяка болест и половин за „болестта без име“.
Как и защо се берат 77 билки и половина?
Според народните вярвания, след като Бог създал човека, Дяволът го намушкал 77 пъти. Въпреки че Бог запушвал всяка рана, нанесена от Лукавия, с билка, душата на човека все намирала процеп, през който да напусне тялото му.
Половината билка на Еньовден се бере на сляпо. След като сте набрали 77-те билки, затваряте очи и водени от вътрешния си глас и интуиция, посягате и набирате още една билка. Тя е половината, за която се смята, че има още по-големи лечебни свойства.
3 лесни рецепти с летни билки
Сега ще ви представим три лесни рецепти, които са не просто вкусни, но и полезни заради билките, които ще използваме в тях.
Паста с чери домати, босилек и българско бяло саламурено сирене
Тази рецепта за паста е изключително лесна за приготвяне, но за сметка на това комбинацията от домати, босилек и българско краве сирене я правят неустоима.
Необходими продукти за 4-5 порции:
- 700 гр чери домати
- 350-400 г паста (за безглутенов вариант – кето спагети Конджак)
- 250-300 г сирене
- 3-4 с. л. студено пресован зехтин
- 3-4 скилидки чесън
- 2 глави лук
- 5-6 листа босилек (ако искате, може да сложете и повече за още по-силен аромат)
Съвет: Ако сте на кето режим, може да прескочите лука и да заместите чесъна с такъв на прах.
Начин на приготвяне:
- В тава поставете чери доматите, нарязани на не много големи парчета лук и чесъна, а в центъра – сиренето. Залейте със зехтина равномерно.
- Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути или до пълно изпичане и разпукване на доматчетата.
- Междувременно сварете пастата и я отцедете. Запазете около 50 мл от водата.
- След като извадите тавата от печката, намачкайте и объркайте чери доматите, лука, чесъна и сиренето.
- Към хомогенната смес прибавете сварената паста и заделената сварена вода.
- Разбъркайте добре.
Поръсете с листенцата босилек – цели или на парченца, и консумирайте, докато е топло.
Мехлем от невен и свинска мас
Специално за тези, които вярват, че от домашно приготвеното по-добро няма. Този мехлем наистина лекува почти всички повърхностни и малко по-дълбоки рани.
Необходими продукти:
- Две шепи невен (цветчета и зелени дръжки)
- 250 мл свинска мас, най-добре неосолена
Начин на приготвяне:
- Измийте и подсушете добре цветчетата и зелените дръжки на невена и ги нарежете на ситно.
- Смесете ги с маста в стъклен съд и загрейте сместа на много слаб огън. След като сместа се запържи леко, разбъркайте добре и отстранете от котлона.
- Покрийте готовата смес от невен и мас с фолио и я оставете на хладно за 24 часа.
- Затоплете отново сместа леко на водна баня, след това я прецедете през ленена кърпа.
- Разсипете сместа в предварително измити и подсушени стъклени бурканчета.
След като приключите с процеса по приготвяне, изчакайте да изстине и съхранявайте в хладилник.
Диня със сирене и билки
Най-лесната и най-свежата рецепта за летен десерт. Отнема само десетина минути за приготвяне, но е изключително освежаваща и супер полезна.
Необходими продукти:
- 1 диня
- Бяло саламурено сирене
- Босилек
- Мента
- Лимон
- Сол
Начин на приготвяне:
- Нарежете динята на триъгълни парчета.
- Поръсете ги обилно със сиренето и билките.
- При желание, може да ги поръсите с малко лимонов сок и сол.
Насладете се на божествена свежест под формата бяло-зелено-червена здравословна сладост.
Заключение
Летните билки предлагат огромно разнообразие от начини, които да се поддържаме здрави по естествен начин. Лековитите треви се ползват по целия свят от хилядолетия насам заради безспорните им качества и рецептите за приготвянето им в домашни условия са се запазили до ден днешен.
Дали под формата на чай, мехлем, сушени или в сурово състояние, летните билки са перфектният начин за поддържане на имунната система през цялата година. Някои от тях са познати по-скоро като подправки в кулинарията, но това не отменя лечебните им свойства и прави употребата им още по-лесна и достъпна.
Това са билките, които се берат през горещите месеци през годината. Някои от тях познаваме и като подправки, но също имат полезни свойства и като билки. Летните билки са богати на витамини и етерични масла. Всяка от тях си има специфично приложение. Помагат при различни видове болки, имат противовъзпалително действие и са богати на антиоксиданти. Хубаво е винаги да берем от проверен и незамърсен район. Най-добре е да се берат от собствена градина. В България има богато разнообразие от над 3600 вида билки и повечето от тях виреят без проблем във всеки двор и дори в саксия на балкона.Често задавани въпроси
Кои са летните билки?
Как помагат летните билки?
Как се берат билки?
Източници
- Dorling, K. The Royal Horticultural Society Encyclopedia of Gardening
- Michael, A, Oxford University Press. A Dictionary of Plant Sciences
- Bown, D. Encyclopedia of herbs & their uses
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Алергиите и нежеланите симптоми, които ги съпътстват, може да се опитаме да облекчим с билки против алергии. Това
Маслото от мента е едно от най-известните етерични масла, което се използва още от древността заради своите лечебни
Сервираме ви едно вкусно и впечатляващо ястие – терин с пилешко и билки, подходящ не само за кето