Лечение с етерични масла – наръчник

Обновена: 17.06.2024|
Лечение с етерични масла.

От Древен Египет през Индия и Китай до Гърция, етеричните масла са играели важна роля в духовните практики, лечебните ритуали и ежедневието. Смятало се, че ароматните растения и масла имат силата да повдигат душата, да събуждат сетивата и да свързват хората с божественото. Тази статия има за цел да предостави подробно ръководство за лечението с етерични масла и ароматерапията.

В какво се състои лечението с етерични масла?

Лечението с етерични масла, известно още като ароматерапия, представлява използването на масла, които са силно концентрирани екстракти от растения, за подобряване на физическото и психическото благополучие. Тази практика има дълга история и се използва още от древността в много култури по целия свят.

 

omega3 400
vitc 600 1
omega3 400
vitc 600 1

Лечението с етерични масла – древна традиция

В миналото етеричните масла били почитани поради способността си да предизвикват духовни преживявания и да подобряват влизането в медитация и молитва.

Етеричните масла от тамян, смирна, кедрово дърво и розмарин са били високо ценени заради техните пречистващи свойства, както и способността им да повишават духовното съзнание. А маслата от сандалово дърво, жасмин и роза са използвани поради тяхното успокояващо и повдигащо въздействие върху емоционалното състояние.

Това се обяснява с факта, че обонянието е тясно свързано с лимбичната система на мозъка, която управлява емоциите, спомените и духовните преживявания.

Древен Египет се счита за една от най-ранните цивилизации, които са използвали силата на етеричните масла заради техните медицински и духовни свойства. Египтяните били опитни билкари и са използвали ароматни растения и смоли в практиките за балсамиране, религиозните церемонии и парфюмерията.

В Индия древната лечебна традиция на Аюрведа също признава терапевтичните ползи от етеричните масла за хармонизиране на ума, тялото и духа. Аюрведичните текстове споменават използването на ароматни билки и етерични масла за терапевтични цели и в духовни ритуали.

В Китай етеричните масла са неразделна част от традиционната китайска медицина от векове. Китайската медицина набляга на връзката между физическото тяло и фините енергийни центрове. Ароматните билки и масла са използвани в акупунктурата, акупресурата и билковите лекарства.

Древните гърци също са оценили терапевтичните свойства на етеричните масла, като известни лекари като Хипократ са включили ароматни билки и масла в своите медицински лечения. Етеричните масла са използвани за лечение на широк спектър от заболявания, от храносмилателни разстройства до респираторни инфекции и кожни заболявания.

 

Извличане и методи на приложение

 

етерични масла

 

Етеричните масла се извличат от различни части на растенията, включително листата, цветовете, кората и корените. Процесът включва техники като парна дестилация, студено пресоване или екстракция с разтворител, в зависимост от растителния източник и желаното масло.

Всяко етерично масло съдържа уникална комбинация от химични съединения, които допринасят за неговия различен аромат и терапевтични свойства.

Методи на приложение

Има няколко начина за ефективно използване на етеричните масла:

 • Вдишване. Добавете 3-5 капки етерично масло в купа с 1 литър гореща вода и вдишайте парата. Не се препоръчва инхалация за повече от 15 минути. Може също да използвате дифузер, за да разпръснете аромата из цялата стая. На 100 мл се добавят по 3-4 капки.
 • Локално приложение. Разредете етеричните масла с носещо масло, като кокосово или бадемово, преди да ги нанесете върху кожата. Това помага за предотвратяване на дразненето и осигурява правилното усвояване. Никога не трябва да прилагате етерични масла директно върху кожата си, без да сте ги разредили преди това с базово масло.
 • Орална консумация. Някои етерични масла могат да се приемат в малки количества, но това трябва да се прави само под ръководството на квалифициран ароматерапевт или здравен специалист.

 

Съображения за безопасност

Въпреки че етеричните масла предлагат много предимства, важно е да ги използвате с повишено внимание.

 • Разреждане. Винаги разреждайте етеричните масла, преди да ги нанесете върху кожата, за да избегнете дразнене или алергични реакции. Общото правило е да се използва 2% разреждане за възрастни (12 капки етерично масло на 30 мл базово) и 1% разреждане за деца и тези с чувствителна кожа (6 капки етерично масло на 30 мл базово). За деца под 6 години се прави 0.5% разреждане (3 капки етерично масло на 30 мл базово).
 • Тест с лепенка. Преди да използвате ново етерично масло, направете тест с лепенка, като нанесете 1-2 капки разредено етерично масло върху вътрешната част на предмишницата и наблюдавайте за нежелани реакции.
 • Бременност и деца. Бременните жени и малките деца трябва да използват етерични масла с повишено внимание и под ръководството на медицински специалист, тъй като някои масла може да не са безопасни за тях. Трябва да избягвате използването на етерични масла през първия триместър.

 

Избор на правилното етерично масло

При наличието на широка гама от етерични масла е важно да изберете правилното масло за желаната цел.

Етерично масло от мента

 • Действия. Маслото от мента е известно със своя ободряващ аромат и охлаждащо усещане, което го прави ефективно за облекчаване на главоболие, гадене и храносмилателни проблеми като подуване на корема и лошо храносмилане. Освен това има антимикробни свойства.
 • Начин на употреба. Капнете няколко капки в дифузер за освежаване на атмосферата в дома ви или добавете няколко капки от маслото в топла вода и вдишвайте парата за облекчаване на дихателните проблеми или главоболието. При лошо храносмилане разредете ментовото масло с носещо масло и нанесете върху корема или добавете 1-2 капки към 250 мл вода и изпийте.

 

Етерично масло от чаено дърво

 • Действия. Маслото от чаено дърво е мощен антимикробен агент, което го прави ефективно за лечение на акне, гъбични инфекции (като гъбички по ноктите на краката и ръцете) и леки кожни раздразнения. Освен това има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и успокояване на сърбежа.
 • Начин на употреба. Капнете няколко капки масло от чаено дърво в дифузер или разредете с базово масло за участъците по кожата. За проблеми със скалпа като пърхот, добавете 2-3 капки масло от чаено дърво към шампоана и масажирайте скалпа.

 

Етерично масло от евкалипт

 • Действия. Евкалиптовото масло обикновено се използва за респираторна подкрепа, тъй като има деконгестантни и отхрачващи свойства, които могат да помогнат при кашлица и симптоми на настинка. Освен това има аналгетични свойства, които облекчават мускулните болки.
 • Начин на употреба. Добавете няколко капки евкалиптово масло към купа с гореща вода и вдишайте парата при запушен нос или разредете с базово масло и масажирайте тялото, за да облекчите мускулното напрежение и да насърчите релаксацията.

 

Етерично масло от лавандула

 

етерични масла

 

 • Действия. Лавандуловото масло е известно със своите успокояващи свойства и се използва в ароматерапията за намаляване на стреса, тревожността и безсънието. Освен това има антисептични и противовъзпалителни свойства, което го прави полезно при леки изгаряния, порязвания и ухапвания от насекоми.
 • Начин на употреба. Добавете няколко капки лавандулово масло към дифузер, за да подобрите съня или от 3 до 15 капки в пълна вана за релаксация и успокоение на ума и тялото. За локална употреба разредете с носещо масло.

 

Етерично масло от лимон

 • Действия. Лимоновото масло е освежаващо и ободряващо, с антисептични и стягащи свойства, които го правят ефективно за почистване на кожата и намаляване на признаците на стареене. Освен това има детоксикиращи свойства, подпомага храносмилането и стимулира имунната система.
 • Начин на употреба. Добавете 1-2 капки лимоново масло към 250 мл вода и изпийте като детоксикиращ тоник. За грижа за кожата, разредете лимоновото масло с носещо масло и нанесете, за да я почистите и тонизирате.

 

Етерично масло от лайка

 • Действия. Маслото от лайка е ценено заради своите успокояващи и противовъзпалителни свойства, което го прави подходящо при тревожност, стрес и безсъние. Освен това е нежно към кожата и може да помогне за успокояване на леки кожни раздразнения и алергични реакции.
 • Начин на употреба. Добавете от 3 до 15 капки масло от лайка към пълна вана или няколко в дифузер, а за локално приложение разредете маслото от лайка с носещо и нанесете върху кожата. Може да направите и компреси с 5 до 10 капки в литър вода, за да успокоите възпалението и раздразнението.

 

Етерично масло от розмарин

 • Действия. Маслото от розмарин е стимулиращо и ободряващо, с аналгетични свойства, които могат да помогнат за облекчаването на главоболие, мускулни болки и болки при артрит. Смята се също, че подобрява паметта и концентрацията.
 • Начин на употреба. Добавете няколко капки към дифузер, за да подобрите умствената яснота и фокуса, а за локално приложение разредете маслото от розмарин с носещо масло и масажирайте болезнените места. Може и да добавите 2-3 капки към шампоана си при косопад.

 

Етерично масло от тамян

 • Действия. Маслото от тамян има богат аромат с успокояващ и заземяващ ефект върху ума и тялото. Неговите противовъзпалителни и антисептични свойства поддържат здравето на кожата и насърчават заздравяването на рани.
 • Начин на употреба. Добавете няколко капки масло от тамян към дифузер, за да внесете атмосфера на мир и спокойствие в дома си. За грижа за кожата разредете маслото от тамян с носещо масло и нанесете върху раната, за да я дезинфекцирате и да насърчите заздравяването.

 

Етерично масло от джинджифил

 • Действия. Джинджифиловото масло е затоплящо и стимулиращо, като също е подходящо при гадене, лошо храносмилане и кинетоза (болест на пътуването). Освен това има аналгетични свойства, които могат да помогнат за облекчаване на болките в мускулите и ставите.
 • Начин на употреба. При гадене или лошо храносмилане разредете джинджифиловото масло с носещо и масажирайте върху корема. За кулинарни цели може да добавяте 1-2 капки към 250 мл напитка или 250 г ястие.

 

Етерично масло от нероли

 

etrichni-masla

 

 • Действия. Маслото от нероли е почитано заради своите успокояващи и ободряващи свойства. Известно е, че облекчава стреса, тревожността и депресията, насърчавайки релаксацията и емоционалния баланс. Също така има спазмолитични и противовъзпалителни свойства, което го прави полезно при мускулно напрежение и менструални спазми.
 • Начин на употреба. Добавете няколко капки масло от нероли към дифузер, за да намалите стреса и безпокойството. За локално приложение разредете маслото от нероли с масло-носител и масажирайте върху корема.

 

Етерично масло от иланг-иланг

 • Действия. Маслото от иланг-иланг се характеризира със сладкия си флорален аромат и свойствата на афродизиак. Известно е, че намалява стреса, подобрява настроението и повишава чувството за интимност. Също така има антисептични и противовъзпалителни свойства, което го прави полезно за лечение на кожни заболявания като акне и екзема.
 • Начин на употреба. Добавете няколко капки масло от иланг-иланг към дифузер, за да насърчите релаксацията и да подобрите настроението. За грижа за кожата разредете маслото от иланг-иланг с масло-носител и нанесете на проблемните места.

 

Етерично масло от градински чай

 • Действия. Маслото от градински чай е известно със своите балансиращи и хормонално регулиращи свойства, което го прави полезно при здравословни проблеми на жените като менструални спазми, симптоми на ПМС и симптоми на менопауза. Освен това има антидепресантни и седативни свойства, намалявайки стреса, тревожността и безсънието.
 • Начин на употреба. Разредете масло от градински чай с базово масло върху корема с топъл компрес, за да облекчите менструалните болки. За емоционален баланс разпръснете масло от градински чай в стаята чрез дифузер.

 

Етерично масло от бергамот

 • Действия. Маслото от бергамот е известно с цитрусовия си аромат и своите свойства, повишаващи настроението. То намалява стреса, безпокойството и депресията, насърчавайки чувството на радост. Също има антисептични и аналгетични ефекти, което го прави полезно за лечението на кожни инфекции и облекчаването на болката.
 • Начин на употреба. Добавете няколко капки масло от бергамот към дифузер, за да разпръснете аромата му в стаята, а за грижа за кожата разредете с масло-носител и нанесете.

 

Заключение

 

етерични масла

 

Лечението с етерични масла предлага естествен и холистичен подход към здравето и благосъстоянието. Независимо дали се използват за релаксация, облекчаване на болката или грижа за кожата, етеричните масла имат потенциала да подобрят физическото и емоционалното здраве, когато се използват разумно и внимателно.

 

Често задавани въпроси

Какво представляват етеричните масла?

Етеричните масла са концентрирани есенции, добивани от различни части на растенията. Те съдържат мощни химикали, които придават на растенията характерните им аромати и имат различни полезни свойства.

Къде се използват?

Етеричните масла се използват в широко в ароматерапията, козметиката, парфюмерията и холистичната медицина поради техния благоприятен аромат и потенциални ползи за здравето.

Как се прилагат етеричните масла за терапевтични цели?

Лечението с етерични масла може да включва инхалация, приложение върху кожата, масаж и дори консумация под надзор на квалифициран специалист.

Категории: Билки и чайове, Здраве|Публикувана: 05.06.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 17 юни 2024 в 10:42 | Публикувана: 5 юни 2024 в 11:33 | Категория: Билки и чайове, Здраве