Защо имаме гъбички по ноктите?

Обновена: 22.04.2024|
Гъбички по ноктите.

Гъбичките по ноктите, известни и с медицинското си наименование онихомикоза, са досадно състояние, засягащо много хора. Въпреки че изглежда като козметичен проблем, гъбичките по ноктите могат да доведат до дискомфорт, болка и дори усложнения, ако не се лекуват. За да разберем какво представлява тази гъбична инфекция и как да се борим ефективно с нея, нека се задълбочим в причините за нейната поява.

 

Гъбички по ноктите – какво представляват?

Гъбичките по ноктите са инфекция, която засяга предимно ноктите на краката. Причинява се от различни гъбички, най-често от дерматофитите Trichophyton rubrum и Trichophyton mentagrophytes, както и от кандидозните като Candida albicans, които виреят в топла и влажна среда.

Тези гъбички нахлуват в ноктите през малки пукнатини или порязвания в кожата около нокътната плочка, установявайки се в нокътното легло. С напредването на инфекцията може да доведе до обезцветяване на ноктите, удебеляване, деформация и евентуално разпадане.

 

hialur 400
astaks 600
hialur 400
astaks 600

Защо се появяват?

Разбирането на основните причини за гъбички по ноктите е от решаващо значение за ефективната превенция. Няколко фактора допринасят за тяхното развитие:

 • Топла и влажна среда. Гъбичките процъфтяват в топли и влажни условия, което прави зони като плувни басейни и общи душове идеалното място за размножаване.
 • Лоша хигиена на краката. Пренебрегването на поддържането на краката чисти и сухи увеличава риска от появата на гъбички по ноктите.
 • Отслабена имунна система. Хората с компрометирана имунна система са по-податливи на гъбични инфекции.
 • Травма на ноктите. Наранявания на ноктите, като натиск или убождане, създават отвори за нахлуване на гъбичките.
 • Някои медицински състояния. Диабет, алергии и някои автоимунни заболявания могат да предразположат към появата на гъбички по ноктите.

 

Как да се предпазим от появата им?

 

гъбички по ноктите

 

Предотвратяването на гъбички по ноктите включва мерки за поддържането на оптимална хигиена на ноктите.

Поддържайте краката чисти и сухи

Мийте краката си редовно със сапун и вода, особено след като сте били на обществени места или се занимавате с дейности, които причиняват изпотяване. Подсушавайте добре краката си, включително между пръстите, тъй като влагата осигурява идеална среда за размножаването на гъбички.

Носете дишащи обувки

Изберете обувки, изработени от дишащи материали, които позволяват циркулацията на въздуха и помагат краката да остават сухи. Избягвайте да носите тесни обувки или синтетични материали, които улавят влагата и създават влажна среда, благоприятна за растежа на гъбичките.

Практикувайте правилна грижа за ноктите

Подрязвайте редовно ноктите си и изглаждайте ръбовете с пила, за да предотвратите врастването на ноктите. Избягвайте да споделяте нокторезачки, пили или други предмети за лична хигиена, за да намалите риска от предаване на гъбички.

Носете защитни обувки на обществени места

Носете джапанки или сандали в обществени зони като плувни басейни, душове във фитнес зали и съблекални, за да минимизирате директния контакт със замърсени повърхности.

Поддържайте цялостното здраве на краката

Поддържайте краката си хидратирани с мек лосион или овлажнител, за да предотвратите сухота и напукване, което може да създаде входни точки за гъбични инфекции.

Избягвайте да споделяте лични вещи

Въздържайте се от споделяне на кърпи, чорапи, обувки или други лични вещи с хора, за да предотвратите предаването.

 

Как да се справим с гъбичките по ноктите?

Лечението на гъбички по ноктите изисква многостранен подход, често съчетаващ локални и перорални противогъбични лекарства с промени в начина на живот, сред които:

 • Локални лечения. Противогъбичните кремове, мехлеми и лакове за нокти без рецепта могат да бъдат ефективни при леки до умерени инфекции.
 • Перорални лекарства. Предписаните перорални противогъбични лекарства може да са необходими при тежки или повтарящи се инфекции.
 • Лазерна терапия. Лазерното лечение на гъбички по ноктите, известно още като лазерна терапия за нокти, е неинвазивен и иновативен подход за справяне с гъбични инфекции на ноктите. Лазерът уврежда кръвоснабдяването на гъбичките, а генерираната топлина разрушава клетъчните им мембрани, което ги убива.

 

Как да се справим с гъбичките с домашни средства?

 

гъбички по ноктите

 

Билковите лекарства се използват от векове за справянето с различни здравословни проблеми, включително гъбични инфекции, като много хора намират облекчение с тези естествени лечения. Ето някои билкови рецепти, които може да са полезни при лечение на гъбички по ноктите.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво притежава естествени противогъбични свойства, което го прави популярен избор за лечение на гъбички по ноктите.

Съставки:

 • 4-5 капки масло от чаено дърво
 • памучен тампон

 

Инструкции:

 1. С помощта на памучен тампон нанесете маслото от чаено дърво на засегнатия участък.
 2. Повтаряйте този процес всеки ден, докато гъбичната инфекция се подобри.

 

Чеснова паста

Чесънът съдържа алицин, съединение, известно със своите антимикробни свойства, което може да помогне в борбата с гъбичните инфекции.

Съставки:

 • 3-4 скилидки чесън
 • хаван и чукал или преса за чесън

 

Инструкции:

 1. Обелете и смачкайте скилидките чесън с помощта на хаванче и преса за чесън, за да създадете паста.
 2. Нанесете чесновата паста директно върху засегнатите нокти.
 3. Оставете да действа от 30 минути до един час.
 4. Изплакнете с хладка вода и подсушете ноктите.
 5. Повторете този процес два пъти дневно, докато видите подобрение.

 

Масло от риган

Маслото от риган съдържа тимол и карвакрол, съединения с мощни противогъбични свойства, които могат да помогнат в борбата с гъбичките по ноктите.

Съставки:

 • 4-5 капки масло от риган
 • памучен тампон

 

Инструкции:

 1. С помощта на памучен тампон нанесете маслото от риган върху засегнатата област.
 2. Повторете този процес два пъти дневно, докато гъбичната инфекция изчезне.

 

Оцет

Оцетът създава кисела среда, потискаща растежа на гъбичките, което го прави ефективно естествено средство за лечение на гъбички по ноктите.

Съставки:

 • 1 част бял оцет
 • 1 част вода

 

Инструкции:

 1. Смесете равни части бял оцет и вода в леген или вана.
 2. Накиснете засегнатите нокти в разтвора за 15-20 минути.
 3. Подсушете ноктите старателно след накисване.
 4. Повтаряйте този процес всеки ден, докато забележите подобрение.

 

Масло от нийм

Маслото от нийм има противогъбични, антибактериални и антивирусни свойства, което го прави универсален лек за различни кожни заболявания, включително гъбички по ноктите.

Съставки:

 • Масло от нийм

 

Инструкции:

 1. Нанесете масло от нийм директно върху засегнатите нокти, като използвате чист памучен тампон или памучна топка.
 2. Оставете да действа поне 30 минути или цяла нощ.
 3. Изплакнете с топла вода и подсушете ноктите.
 4. Повторете този процес два пъти дневно, докато гъбичната инфекция отзвучи.

 

Преди да използвате каквито и да е билкови лекарства, важно е да направите тест с пластир, за да проверите за алергични реакции. 

Следвайте точно инструкциите към предложените рецепти, за да избегнете евентуални странични ефекти – сърбеж, парене, лющене на кожата около ноктите и други. Имайте предвид, че маслото от чаено дърво забавя зарастването на кожни раздразнения.

Въпреки че тези билкови лечения могат да осигурят облекчение за някои хора, те не са заместител на медицински съвет или предписани противогъбични лекарства. Ако гъбичките по ноктите продължават или се влошават, потърсете насоки от здравен специалист за подходяща диагноза и лечение.

 

Заключение

 

гъбички по ноктите

 

Гъбичките по ноктите са често срещано, но предизвикателно състояние, което изисква усърдие и търпение за ефективно лечение. С постоянство и правилен подход можете да преодолеете гъбичките по ноктите и да върнете естествения им блясък.

Не забравяйте, че ранната намеса е ключова за предотвратяване на разпространението на инфекцията и избягване на потенциални усложнения. Ако подозирате, че имате гъбички по ноктите, консултирайте се със здравен специалист за правилна диагноза и персонализирани препоръки.

Какво представляват гъбичките по ноктите?

Това е гъбична инфекция, която е насочена към ноктите, като засяга предимно ноктите на краката. Причинява се от различни гъбички, включително дерматофити, дрожди и плесени, които виреят в топла и влажна среда.

Защо се появяват?

Няколко фактора допринасят за неговото развитие, сред които топли и влажни среди, лоша хигиена на краката, отслабена имунна система или травма на ноктите.

Как да се справим с гъбичките по ноктите?

Лечението на гъбички по ноктите изисква многостранен подход, често съчетаващ локални и перорални противогъбични лекарства с промени в начина на живот.

Категории: Здраве|Публикувана: 16.04.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 април 2024 в 17:15 | Публикувана: 16 април 2024 в 16:46 | Категория: Здраве