Ветивер – масло за спокойствие

Обновена: 12.04.2024|
ветивер

Ветивер е високо многогодишно растение, от което се извличат ароматни масла, подходящи за различни употреби. Думата ветивер идва от тамилския език, който се говори в Индия, Шри Ланка и Малайзия.

 

Какво представлява растението ветивер?

Тази многогодишна трева е ароматна дори преди да се извлече ароматното масло от нея. Прилича на цитронела, лимонена трева и други подобни ароматни треви.

Растението вирее естествено предимно в Южна Азия – Индия, Пакистан, Малайзия, Шри Ланка. Пренесено е в други региони, които са с подобен климат – Гватемала, Бразилия, Ямайка, Австралия и други. Растението е издръжливо на различни почви, температури и нива на влажност.

Ветиверът расте до метър и половина, но при подходящи атмосферни условия може да достигне около 3 метра.

biotin 02 400
detski multi 600
biotin 02 400
detski multi 600

Корените достигат до 4 метра в дълбочина. Те са много дълги, поради което са подходящи за направата на различни текстилни вещи. Силни са и задържат почвата, като по този начин я предпазват от ерозия и подобряват нейното цялостно състояние. Засаждането на това растение е добър подход за стабилизиране на речни корита, оризища и терасирани местности.

 

За какво можем да го използваме?

 

ветивер

 

От ветивера се извлича ароматно масло, което е най-често срещаната употреба на растението. Маслото се подобрява с времето и поради тази причина е хубаво да отлежи около 6 месеца преди употреба. Младото неотлежало масло е с по-слаб и лек аромат. Корените и стъблата на растението ефикасно се използват за ръчно плетене на килими, постелки и завеси в някои държави.

Част е от народната медицина на Южна и Югоизточна Азия, но достига и народите в Северна Африка.

Етерично масло

Маслото от ветивер трябва да се използва в комбинация с базово масло, тъй като етеричните масла могат да навредят на кожата при директна употреба. Можем да използваме различни базови масла за смесване с ветивера в зависимост от нуждите и целите ни:

  • За масажи – кокосово масло: отлично за тази цел, тъй като има антибактериални и противовъзпалителни свойства. Хидратира в дълбочина и много рядко има отрицателна реакция, поради което е подходящо за всякакъв вид кожа.
  • За тонизиране на кожата – масло от костилка на кайсия: има естествено съдържание на витамин Ц, витамин Е, омега-6 и омега-9. Това са масла, които се отразяват стягащо и тонизиращо на кожата.
  • За успокоение и релаксация – бадемово масло: едно от най-често срещаните базови масла. Приятният му сладникав аромат се комбинира перфектно с ветивера за успокояваща ароматерапия.

 

Подходящи етерични масла за комбинация с масло от ветивер са:

  • лавандула – за успокоение
  • лимонова трева – за освежаване
  • чаено дърво – за чиста и здрава кожа
  • лайка – за възпалена и раздразнена кожа

 

Като успокояващ аромат

Със своя уникален аромат намира място в производството на парфюми, сапуни и различна козметика. Ароматът се описва като свеж, топъл, дървесен, земен. Някои народи използват мириса на растението като репелент против насекоми. Ветиверът носи запомняща се миризма, която се използва под формата на етерично масло и се включва към някои парфюми, свещи и ароматизатори. Най-често се открива в мъжки парфюми и одеколони.

В ароматерапията маслото от ветивер помага за успокояване при стрес, тревога, безсъние, умора. В китайските практики ароматът на ветивер помага за успокояване на тялото и балансиране на емоциите.

В Индия и Шри Ланка е известно като „Маслото на спокойствието“. Лабораторни изследвания върху гризачи показват значително успокоение на мозъка и централната нервна система – ефект, който се наблюдава и върху човешката психика. В Аюрведа маслото от ветивер се използва за стимулиране и вдъхновяване на духовното ни Аз. Поради тази причина ароматът е популярен за третиране на различни болки и симптоми.

Употреби на растението

 

ветивер

 

Корените и стъблата на растението се сплитат за направата на постелки с помощта на кокосови влакна. Тези постелки могат да се използват и за прохлаждащи завеси. Това се постига, като постелките се намокрят и се закачват на прозорците и вратите. Въздухът преминава през мокрите влакна и разхлажда стаята, като заедно с това предпазва дома и обитателите му от насекоми.

В Индия растителните части на ветивера участват в направата на тенти, покривала, килими, но и кошници и вещи за дома. Използват се също и за фуражна храна на животни.

 

Ползи за здравето

Ветиверът се използва предимно като масло за външна употреба. Съответно може да има ползи за кожата ни, стига да го употребяваме правилно и да не навредим на тялото си.

Стяга и тонизира кожата

Маслото от ветивер се използва за предпазване на кожата от вредните фактори на околната среда. Действа антиоксидантно като предпазва кожата от външните влияния, подобрява общото състояние и действа изчистващо при възпаления и несъвършенства. Може да помогне за подмладяване и стягане на кожата.

Използва се при масажи за ефикасно тонизиране на цялото тяло, подобряване на кръвообращението, стимулиране на метаболизма и храносмилането.

Антиоксидантни свойства

Това растение се използва като естествен антиоксидант, който помага за облекчаване на различни по вид външни възпаления. Ветиверът има възстановяващо влияние върху клетките на кожата и поради това е подходящ както за козметични несъвършенства, така и при леки наранявания. Заедно с това маслото от растението може да помогне за повишаване на имунитета и борба с инфекциите.

Има активни антибактериални съставки, които изчистват кожата при външна употреба.

Противопоказания

 

ветивер

 

Не се препоръчва поглъщането и вътрешната употреба на етерично масло от ветивер. Това е важно за всички видове етерични масла. Маслото трябва да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Преди да използваме базово или етерично масло, което не сме употребявали преди, трябва да направим кожен тест за поносимост за 24 часа преди нанасяне. Ако имаме негативна реакция след този тест, не бива да използваме масло от ветивер и продукти, които го съдържат.

Не се препоръчва прием на ветивер и други продукти с това масло от бременни жени, тъй като е възможно да предизвика спонтанен аборт. Ефектите върху кърмата не са проучени и е по-добре да го избягваме, докато кърмим.

 

Заключение

Ветиверът е тревисто растение, от което се извлича етерично масло с много ползи и употреби. Може да се използва за ароматерапия, в козметика за здрава и сияйна кожа, в парфюми, сапуни и други продукти. Растението може да се използва за плетене на много вещи за дома – килими, завеси, постелки, кошници и други.

 

Какво представлява растението ветивер?

Ветивер е високо многогодишно растение, от което се извличат ароматни масла. Тази многогодишна трева е ароматна дори преди да се извлече ароматното масло от нея. Прилича на цитронела, лимонена трева и други подобни ароматни треви. Растението вирее естествено предимно в Южна Азия.

За какво се използва?

От ветивера се извлича ароматно масло, което е най-често срещаната употреба на растението. Маслото се влага в парфюми и козметика. Корените и стъблата на растението ефикасно се използват за ръчно плетене на килими, постелки и завеси в някои държави.

Има ли ползи за здравето?

При външна употреба може да подобри състоянието на кожата. Има антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които действат благоприятно на тялото.

Може ли да ни навреди?

Маслото от ветивер не бива да се приема вътрешно. Не се препоръчва прием от бременни и кърмещи жени.

Категории: Билки и чайове|Публикувана: 12.04.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 12 април 2024 в 16:17 | Категория: Билки и чайове