Крехки пилешки гърди на фурна с вкусен сос

Обновена: 09.10.2025|
3 мин. четене
пилешки гърди на фурна

Много хора избягват да готвят пилешките гърди самостоятелно, тъй като се притесняват, че те ще станат сухи и безвкусни. С подходяща подготовка и марината обаче може да превърнем тази част от пилето в неустоимо ястие. Добавяме млечен сос с чери домати за допълнителен вкус и страхотен аромат.

 

Рецепта за крехки пилешки гърди на фурна с млечен сос и домати

Фокусът на тази рецепта са специално приготвените пилешки гърди на фурна, но млечният сос с чери домати също не е за подценяване.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 минути + 30 минути за мариноване 2

930 калории
10 г нетни въглехидрати
47 г белтъчини
78 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 2 броя пилешки гърди (~120 г всяка)
  • 150 г чери домати (~15 чери домата)
  • 150 мл течна сметана
  • 50 г настърган пармезан
  • 5 с. л. краве масло Гхи
  • 3 с. л. сол (за предварително осоляване на пилето)
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. пушен червен пипер
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1/2 ч. л. риган
  • няколко листа пресен босилек за сервиране

 

Начин на приготвяне:

  1. Започваме с подготовката на пилешките гърди.
  2. В топла вода разтворете 3 с. л. сол. Оставете водата да изстине, докато стане хладка.
  3. Добавете пилешките гърди към водата. Оставете ги за 15-20 минути в солената вода. Ако имате повече време, може да ги осолявате в хладилника, но за не повече от 6 часа.
  4. Извадете пилешките гърди от солената вода и ги измийте. Изсушете ги добре с кухненска хартия или кърпа.
  5. Разтопете 2 с. л. краве масло Гхи, без да става много горещо. С подходяща четка намажете обилно пилешките гърди от двете страни с маслото.
  6. Смесете черния пипер, пушения червен пипер, ригана, половината лъжичка сол и чесъна на прах. Разбъркайте ги добре.
  7. Поръсете гърдите със сместа от сухи подправки. Хубаво разтъркайте пилешките гърди, за да поемат вкуса на подправките.
  8. Оставете гърдите настрана за 5 минути. През това време загрейте фурната на 200 градуса.
  9. След като вече фурната е гореща, сложете пилешките гърди да се пекат. Когато сложим пилешкото месо във вече нагорещена фурна, то не изсъхва и неговите сокове се запазват.
  10. За печенето са необходими 12-15 минути. Ако имате термометър за месо, тествайте вътрешността на пилешките гърди. В центъра те трябва да са поне 75 градуса, за да бъде добре приготвено месото.
  11. През това време може да приготвите млечния сос с чери домати.
  12. Сложете чери доматите в подходяща малка тава и ги залейте със зехтина. Посолете ги.
  13. Сложете ги във фурната заедно с пилешките гърди. Печете за 8-10 минути.
  14. Разтопете останалите 3 с. л. краве масло Гхи в подходящ тиган.
  15. Добавете към него течната сметана.
  16. Разбъркайте добре до пълно комбиниране на съставките.
  17. Бавно прибавяйте пармезана, като бъркате постоянно.
  18. Сложете към сметановия сос печените чери домати и разбъркайте добре. Оставете готовия сос настрани.
  19. Върху тавата с пилешко месо сложете кърпа или алуминиево фолио и оставете гърдите да починат за поне 10 минути.
  20. При сервиране сложете равни части от соса във всяка чиния и върху тях поставете сочните пилешки гърди на фурна.

 

Съвет: Може да гарнирате своите пилешки гърди на фурна с няколко листа пресен босилек за аромат и красива декорация. Ако харесвате магданоз, може да добавите малко нарязана свежа подправка.

Добавете и кето хляб, за да може да си топите от неустоимия сос към готовите пилешки гърди на фурна.

 

Хранителни стойности

 

пилешки гърди на фурна

 

В рецептата за пилешки гърди на фурна се съдържат и ценни хранителни вещества, с които ястието става питателно и полезно. В 1 порция пилешки гърди на фурна със сос откриваме:

  • 111% витамин Б3
  • 92% витамин А
  • 74% селен
  • 72% омега-3 мастни киселини
  • 70% фосфор
  •  68% витамин Б5
  • 40% витамин Б2
  • 35% витамин Б5
  • 30% калций

*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

пиле паприкаш

 

За любителите на пилешкото месо сме приготвили още интересни кето рецепти, които може да опитате:

 

Ако крехките пилешки гърди на фурна ви харесат, може да споделите своето вкусно ястие в нашата споделена кухня във Фейсбук. Не забравяйте да се присъедините и към нашата Вайбър група, в която публикуваме безплатно седмично меню за нисковъглехидратен режим, както и полезни рецепти и кулинарни съвети.

Добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим|Публикувана: 25.04.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Питтас завършва бакалавърска програма "Българска филология" и магистър "Семиотика, език и реклама". Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар