Крехки пилешки гърди на фурна с вкусен сос

Много хора избягват да готвят пилешките гърди самостоятелно, тъй като се притесняват, че те ще станат сухи и безвкусни. С подходяща подготовка и марината обаче може да превърнем тази част от пилето в неустоимо ястие. Добавяме млечен сос с чери домати за допълнителен вкус и страхотен аромат.
Рецепта за крехки пилешки гърди на фурна с млечен сос и домати
Фокусът на тази рецепта са специално приготвените пилешки гърди на фурна, но млечният сос с чери домати също не е за подценяване.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
30 минути + 30 минути за мариноване | 2 |
930 калории |
Необходими продукти:
- 2 броя пилешки гърди (~120 г всяка)
- 150 г чери домати (~15 чери домата)
- 150 мл течна сметана
- 50 г настърган пармезан
- 5 с. л. краве масло Гхи
- 3 с. л. сол (за предварително осоляване на пилето)
- 1 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. пушен червен пипер
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1/2 ч. л. сол
- 1/2 ч. л. риган
- няколко листа пресен босилек за сервиране
Начин на приготвяне:
- Започваме с подготовката на пилешките гърди.
- В топла вода разтворете 3 с. л. сол. Оставете водата да изстине, докато стане хладка.
- Добавете пилешките гърди към водата. Оставете ги за 15-20 минути в солената вода. Ако имате повече време, може да ги осолявате в хладилника, но за не повече от 6 часа.
- Извадете пилешките гърди от солената вода и ги измийте. Изсушете ги добре с кухненска хартия или кърпа.
- Разтопете 2 с. л. краве масло Гхи, без да става много горещо. С подходяща четка намажете обилно пилешките гърди от двете страни с маслото.
- Смесете черния пипер, пушения червен пипер, ригана, половината лъжичка сол и чесъна на прах. Разбъркайте ги добре.
- Поръсете гърдите със сместа от сухи подправки. Хубаво разтъркайте пилешките гърди, за да поемат вкуса на подправките.
- Оставете гърдите настрана за 5 минути. През това време загрейте фурната на 200 градуса.
- След като вече фурната е гореща, сложете пилешките гърди да се пекат. Когато сложим пилешкото месо във вече нагорещена фурна, то не изсъхва и неговите сокове се запазват.
- За печенето са необходими 12-15 минути. Ако имате термометър за месо, тествайте вътрешността на пилешките гърди. В центъра те трябва да са поне 75 градуса, за да бъде добре приготвено месото.
- През това време може да приготвите млечния сос с чери домати.
- Сложете чери доматите в подходяща малка тава и ги залейте със зехтина. Посолете ги.
- Сложете ги във фурната заедно с пилешките гърди. Печете за 8-10 минути.
- Разтопете останалите 3 с. л. краве масло Гхи в подходящ тиган.
- Добавете към него течната сметана.
- Разбъркайте добре до пълно комбиниране на съставките.
- Бавно прибавяйте пармезана, като бъркате постоянно.
- Сложете към сметановия сос печените чери домати и разбъркайте добре. Оставете готовия сос настрани.
- Върху тавата с пилешко месо сложете кърпа или алуминиево фолио и оставете гърдите да починат за поне 10 минути.
- При сервиране сложете равни части от соса във всяка чиния и върху тях поставете сочните пилешки гърди на фурна.
Съвет: Може да гарнирате своите пилешки гърди на фурна с няколко листа пресен босилек за аромат и красива декорация. Ако харесвате магданоз, може да добавите малко нарязана свежа подправка.
Добавете и кето хляб, за да може да си топите от неустоимия сос към готовите пилешки гърди на фурна.
Хранителни стойности
В рецептата за пилешки гърди на фурна се съдържат и ценни хранителни вещества, с които ястието става питателно и полезно. В 1 порция пилешки гърди на фурна със сос откриваме:
- 111% витамин Б3
- 92% витамин А
- 74% селен
- 72% омега-3 мастни киселини
- 70% фосфор
- 68% витамин Б5
- 40% витамин Б2
- 35% витамин Б5
- 30% калций
*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.
Още от нашата здравословна кухня
За любителите на пилешкото месо сме приготвили още интересни кето рецепти, които може да опитате:
Ако крехките пилешки гърди на фурна ви харесат, може да споделите своето вкусно ястие в нашата споделена кухня във Фейсбук. Не забравяйте да се присъедините и към нашата Вайбър група, в която публикуваме безплатно седмично меню за нисковъглехидратен режим, както и полезни рецепти и кулинарни съвети.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Енчилади с пиле е рецепта, традиционна за мексиканската кухня. Има богат вкус и кремообразна текстура.
Ако някога сте опитвали пилешка яхния, вероятно сте повторили, защото това ястие е изключително апетитно, засищащо и богато.
Искате нещо бързо, вкусно и хрупкаво за вечеря – кето пилешки шницел с гарнитура от хрупкави зеленчуци и