Енчилади с пиле – мексиканска кето рецепта
Енчилади с пиле са вкусен мексикански деликатес, на който може да се насладим дори по време на нисковъглехидратната си или кето диета. Единственото, което се налага да заменим, са обикновените с кето тортили. За радост сме подсигурили това да не бъде трудност, предлагайки опция за готови кето тортили или идея за домашни такива.
Рецепта за енчилади с пиле
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
55 минути | 4 | 476.9 калории 9.4 г нетни въглехидрати 45 г протеин 26.6 г мазнини |
Обикновено енчилади с пиле се приготвят с настъргано пилешко месо, увито в меки царевични тортили, в нашия случай – кето версия. Всяка хапка е експлозия от вкусове, благодарение на многото подправки, използвани за направата на соса.
Необходими продукти:
- 4 бр BeKeto тортили
- 400 г пилешки гърди
- 200 г кашкавал, настърган
- 1 ч. л. сол
- 1 ч. л. кимион
- ½ ч. л. чесън
- ½ ч. л. чили
- ½ ч. л. пушена паприка
За соса:
- 300 г доматено пюре, без захар
- 2 с.л. краве масло Гхи
- 1 ч. л. кимион, смлян
- 1 ч. л. сушен риган
- 1 ч. л. кориандър, смлян
- 1 ч. л. лук на прах
- ¼ ч. л. кайенски пипер, смлян
- 1 с. л. еритритол
- ½ ч. л. сол
- ½ ч. л. черен пипер
Начин на приготвяне:
- Сварете пилешките гърди, след което ги накъсайте.
- Изсипете подправките и 100 г кашкавал при пилето и разбъркайте добре.
- Пригответе соса като загреете маслото, добавите подправките и ги запържете за 3 минути.
- Добавете доматеното пюре и разбъркайте добре.
- Оставете го да къкри за 5 минути. Ако ви се струва прекалено гъст – добавете малко вода.
- Изсипете половината сос при пилето.
- Разбъркайте, след което напълнете със сместа всяка тортила и я завийте.
- Наредете ги е тавичка, залейте ги с останалия сос и ги поръсете с остатъка от кашкавала.
- Сложете ги в предварително загрята фурна за 30 минути на 180°C.
Сервирайте готовите енчилади с пиле докато са още топли.
Произход на енчиладите
Корените на енчилада датират от империята на ацтеките. Дългата му история датира от предколумбовите дни, когато яденето на храни, увити в тортила, е било най-популярният начин за хранене в империята на ацтеките, особено в района на Мексико до Юкатан.
Има много доказателства, които предполагат, че маите първи са създали енчилада, когато са започнали да ядат царевични тортили, в които е имало плънка от риба.
Подобно е на традиционно ястие на маите, наречено papadzules.
Друга следа от произхода на енчилада може да бъде открита в книгата „Historia verdadera de la conquista de la Nueva España“ от испански конкистадор на име Бернал Диас дел Кастило. Публикувана през 1576 г., книгата разказва за времето, когато испанските конкистадори опитали за първи път енчилади и как богатството й е довело до нейното историческо съхранение.
Според разказа на Диас испанците предпочитали някои от местните кухни, които се сервирали в столицата на ацтеките, и имали особена симпатия към енчиладите. Ястието станало популярно сред конкистадорите заради своята гъвкавост и простота, тъй като може лесно да се направи и изяде по време на дълги походи.
Енчилади в Испания
Не след дълго испанските конкистадори започнали да го присвояват в своята култура и вкус. Те направили модификации и започнали да използват съставки като свинско, сирене, пиле и пикантни сосове вместо чили паста, за да повишат профила на вкуса.
Името enchilada е минало причастие на испанската дума „enchilar“, което означава „да се добави люта чушка към“ или буквално „да се подправи или украси с чили“.
По време на периода на колонизация, колонистите от Нова Испания започнали бавно да адаптират тази новооткрита проста рецепта, като дори добавили няколко модификации.
По времето, когато Мексико обявява своята независимост от Испания през 1821 г., мексиканската кухня започва да формира своя собствена идентичност и вкусове. С ацтекските и испанските влияния, енчиладите постепенно придобиват образа на отличителна мексиканска храна. По този начин енчиладите се превърнали бързо в най-близкото нещо, което страната имала до национално ястие.
Още от здравословната ни кухня
Ако рецептата ни за енчилади с пиле ви е харесала, предлагаме да разгледате нашето пиле по мексикански или вечеря
или други идеи в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
За да се храним пълноценно, не е задължително да се откажем от любимите си ястия. За да се убедите още повече в това, може да разгледате книгите ни „Кето фантазии 1 и 2“.
В споделената ни група във фейсбук може да публикувате резултатите от рецептите си, с които да вдъхновите и другите участници в нея, както и да обменяте опит и знания по темата за нисковъглехидратното, но пълноценно хранене. Каним ви във Вайбър групата на ForLife, където ще откриете ексклузивни и безплатни седмични менюта.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Пиле по тоскански е ястие, което черпи вдъхновение от кухнята на региона Тоскана в Италия. Днес ще го приготвим.
Пиле на бутилка е световно позната рецепта, с която може да запазим и подобрим сочността, крехкостта и аромата на месото.
Консумацията на пилешко месо е една от най-разпространените в света, защото е леснодостъпно и може да се приготви