Пуерпериум – възстановяване след бременност и раждане

Обновена: 22.02.2024|

Послеродовият период, наречен пуерпериум, започва от раждането на плацентата и продължава до възвръщането и възстановяването на органите и системите на женския организъм от бременността и раждането. Продължителността на периода е 6 до 8 седмици. Днес ще обърнем внимание на процеса по възвръщане на физиологията на органите с пряко отношение към бременността и раждането.

 

Неусложнен послеродов период – пуерпериум

Инволуцията (възвръщане към нормалното състояние на органи или тъкан, временно изменен поради физиологична причина) и регенерацията са процеси, които се развиват в организма на родилката през периода на пуерпериум. Благодарение на тях се възстановява анатомичното и физиологичното състояние на жената.

Най-активно действието е изразено върху половите органи, които претърпяват и най-значителни промени по време на бременността и раждането. Скоростта на обратимите процеси е най-силно изразена в първите дни след раждането, като тяхната бързина се забавя постепенно. Обратимостта на промените не е абсолютна, винаги остават промени, говорещи за миналата бременност и раждане. Те са в пряка зависимост от:

 • възрастта на родилката;
 • общото състояние;
 • броя на бременностите и ражданията;
 • усложнения по време на раждането;
 • оперативни интервенции в хода на раждането;
 • психо-емоционално състояние и т.н.

В динамично единство с тези промени протичат и промени за развитие, които особено засягат млечните жлези и психиката. Гърдите на жената, които по време на бременността са преминали подготвителния процес, започват да функционират.

 

Обратно развитие на половите органи

 

Пуерпериум. Повръщане при бременност. Жена в период на бременност и мерки срещу коронавирус.

След завършването на раждането по външните полови органи се наблюдават повърхностни разкъсвания, охлузвания и т.н. Влагалищният вход е отворен и е свързан с влагалището. При липса на патологични усложнения той се затваря след 24 часа. Повърхностните увреждания на външните полови органи заздравяват в първите дни на пуерпериума.

Цервикалният канал напълно се затваря към 20-21 ден след раждането.

Процесът на инволуция на матката протича с по-голяма бързина при първескини в сравнение с многораждалите. Той е обусловен и от състоянието  на тазовите резервоари. При празен пикочен мехур и ректум обратимите процеси са изразени с по-силен интензитет.

След раждането матката е с маса около 1000 г , а дължината- около 17 см. При физиологично протичащ послеродов период матката ежедневно намалява размерите си:

 • На 10-тия ден матката е на нивото или малко над симфизата (свързване на двете кости на таза чрез влакнест хрущял).
 • На 20-ия, 21-ия ден матката е в малкия таз.
 • На около 8-ия ден от пуерпериума масата на матката е наполовина: 500 г.
 • Около 21-ия ден теглото и намалява до 200 г.
 • В края на послеродовия период матката е около 60г, т.е малко по-голяма от тази преди забременяването.

Височината на маточното тяло в първите дни на следродилния период при различните жени е много индивидуална. В първия ден след раждането матката е на нивото на пъпа. Всеки ден нивото й пада с около 1 см. На десетия ден матката слиза на нивото на симфизата.

При недостатъчно обратно развитие матката има по-големи размери и е с по-мека консистенция за съответния пуерперален ден. Това състояние е т.нар. субинволуция. Предразполагащи фактори са:

 • многоводие (полихидрамнион) – в случаите, когато количеството на околоплодната течност около термина е над 1500 мл;
 • преразтягане на маточната мускулатура;
 • възпалителни процеси;
 • пълен пикочен мехур и ректум;
 • задържани плацентарни части и др.

 

Какво представляват лохиите?

Лохиите представляват раневи секрет, отделящ се от гениталния път след раждането, съдържащ некротизиращи материи, кръв лимфа и серум.

При физиологичен пуерпериум лохиите стават все по-светли и по-оскъдни като количество. Към 6-тата седмица след раждането тяхното отделяне спира. Този период протича със следните промени:

 • В първите 2-3 дни лохиите са предимно кървави .
 • Между четвъртия и шестия ден те са с нечисто кафяво-червен цвят .
 • В следващите дни продължават да избледняват и стават жълтеникави.
 • След 10-ия ден от раждането те са слузно-белезникави.
 • Към 21-ия ден отделянето на лохиите обикновено се прекратява.

Цветът и количеството на отделените лохии и важен белег за физиологичното протичане на пуерпериума. Общото им количество е около 1000-1500 г. Лохиалният секрет е с изразени антибактериални качества и възпрепятства развитието на асцендентна инфекция (инфекциозният причинител се разпространява възходящо – от влагалище към матка ) в маточната кухина. В развитие на инволутивния процес и намаляване обема й, матката се спуска в малкия таз заедно с маточните тръби и яйчниците. Те постепенно възвръщат положението си преди забременяването, а също така и анатомичните си размери .

При недостатъчно обратно развитие на матката, лохиите са кървави и през втората седмица след раждането. Наблюдава се т.нар. лохиометра. Това състояние протича с болка, фебрилитет (повишаване на телесната температура) и създава опасност от инфекция.

Причини за задържане на лохиалния секрет най-често са: пълен пикочен мехур и ректум, запушване на цервикалния канал от кръвни съсиреци и др.

 

Възстановяване на яйчниците в периода на пуерпериум

Характерно за яйчниците е възстановяването на цикличната им дейност. По време на бременността няма узряване на фоликули, а в послеродовия период по време на кърменето обикновено се развива лактационна аменорея (липса на менструация ) при 80% от жените.

Липсата на менструация в послеродовия период е белег за липса на овулация, поради повишените стойности на пролактина.  Жените, които не кърмят децата си, обикновено в първите 6 седмици след раждането получават менструация.

 

Екстрагенитални промени в пуерпериум

Температура и пулс

За състоянието на родилката в послеродовия период съществена информация съдържа следенето нивото на пулса и температурата.

Непосредствено след раждането и в първите 12 часа температурата може да се повиши с няколко градуса, което се обяснява с усилена мускулна работа в периода на раждането на плода. В първите дни след раждането субфебрилните(до 38оС) температури могат да се обяснят и с резорбционните процеси, протичащи в маточната кухина, а около 3-ия ден – със започващата лактация. Повишаването и задържането на температурата на 38оС, особено ако е придружено с разтрисане, е сериозен сигнал за патологично отклонение в послеродоводия период. На субфебрилните също трябва да се обърне внимание. Те могат да са израз на латентно протичащ възпалителен процес. В болничното заведение температурата се проследява 2 пъти дневно- сутрин и следобед, при необходимост и по-често. Повишаването на температурата след 10-ия ден от раждането е признак за развитие на постпартална (следродилна)  инфекция.

Проследяването на пулса е едно от основните задължения в послеродилния период. Около 24 часа след раждането пулса се нормализира – 60-70 уд./мин. По принцип пулса на родилката е лабилен и се влияе от емоционални фактори, болка, промяна в положението и др. Повишаването на температурата обикновено довежда до ускоряване на пулса.

 

Пикочни пътища

Непосредствено след раждането се задържа уринирането. Причините са няколко: на първо място са травматичните увреждания на пикочния мехур по време на раждането. Травматичните промени и отока на външния отвор на уретрата, влагалището и вулвата също причиняват смущения в микцията. Значение имат и психологичните фактори, като тези, че жената не може да уринира в легнало положение. При около 50% от жените позивите за уриниране се появяват около 15-20 часа след раждането. Смущенията на микцията са преходни и към 3-ия-4-ия ден на пуерпериума отзвучават.

 

Смилателен тракт

През първите дни на пуерпериума липсва дефекация. Причините за това са травмирането на ректума и хемороидалния плексус по време на раждането. Значение има и отпуснатата коремна стена. Обикновено се наблюдава по-изразен метеоризъм (повишено количество газове в червата). Промените са преходни и до 3-ия ден отзвучават. По време на раждането се получават фисури в аналната област, които са болезнени. Третирането им с медикаменти е задължително по време на пуерпериум.

 

Коремна стена

Променената коремна стена по време на бременността претърпява обратно развитие. Преразтегнатата коремна мускулатура придобива първоначалния си тонус, но почти никога степента преди забременяване. Кожата не може да следва съкращаването на коремната мускулатура и остава по-отпусната в областта на корема. Striae gravidarum (новопоявили се стрии по време на бременността) не изчезват напълно, но намаляват по размери и се превръщат в тесни бяло-блестящи белези. Пъпът се връща в състоянието си преди забременяването. Пигментацията на linea alba (тънката бяла ивица, скрита под нашата кожа, която разделя на лява и дясна част коремната ни мускулатура) намалява, но може да не изчезне напълно.

 

Промяна в обмяната на веществата

Обмяната на белтъците и въглехидратите се нормализира. По време на кърменето се отделя по-голямо количество калций и това довежда до неговото намаляване в майчиния организъм. В дневното меню трябва да се включат зеленчуци и плодове, които подобряват чревната функция. Родилката не трябва да приема алкохол, кафе и да употребява цигари. Излъчването на повече пот при липса на патологични процеси и повишена температура е характерно за нормалното протичане на послеродовия период. Кръвозагубата и умората след раждането намаляват апетита. Обикновено в първите дни след раждането намалява телесната маса, като процеса на отслабване е индивидуален.

 

Грижи за родилката в периода на пуерпериум

 

Пуерпериум.

 

Грижите за жената в първите дни от пуерпериума се извършват в родилното отделение от акушерка. Състоянието й се следи стриктно, като се наблюдават пуерпералните промени. При необходимост се прави консултация с лекар и се определят назначенията. Целта е да се предотвратят усложнения (инфекции).

Осигурява се добра лична хигиена (2 пъти дневно тоалет на гениталиите), спазване принципите на асептиката и антисептиката. Определя се оптималната диета и приема на течности, както и ранното й раздвижване и следродилна гимнастика. Повече по темата ще откриете и в статията Следродилна гимнастика – защо е полезна и примерни упражнения.

Често след раждането родилката проявява признаци на депресия. До голяма степен се обуславят от факта, че понякога жената се чувства несигурна, некомпетентна да се справи с грижите и отглеждането на новороденото. Най-често срещаните изяви на следродилната депресия са:

 • чувство на постоянна умора;
 • необяснима тъга;
 • понижено настроение;
 • липса на енергия;
 • вина, безсъние, сърцебиене, задух;
 • прекалена тревожност или незаинтересованост от бебето и др.

Ако симптомите са трайни – потърсете лекарска помощ. В повечето случаи, обаче, те постепенно отминават – когато става въпрос за грижа за новороденото, майките са по-силни, отколкото те или хората около тях си мислят.

Категории: Бременност и женско здраве|Публикувана: 11.11.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ак. Дона Димова
Ак. Дона Димова завършва специалност „Акушерка“ в Тракийски университет гр. Стара Загора. Преминава обучителен курс за операционна акушерка в СБАЛАГ "Майчин дом" гр. София. Започва да практикува професията в Болница Тракия гр. Стара Загора. Член е на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи. За въпроси към ак. Дона Димова - пишете в коменар.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 февруари 2024 в 17:23 | Публикувана: 11 ноември 2020 в 15:02 | Категория: Бременност и женско здраве