Коледна питка елхичка
В навечерието на коледните празници ви предлагаме една рецепта за коледна питка, която е лесна за приготвяне и ефектна на външен вид. С нетрадиционната си визия, тази питка ще украси трапезата и освен това формата й е практична, защото лесно се разчупва и има по парче за всеки.
Рецепта за коледна питка елхичка
Рецептата за коледна питка във формата на елхичка е подходяща за приготвяне за коледно-новогодишните празници.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 11 | 219,3 калории 2,56 г нетни въглехидрати 19,6 г мазнини 6,57 г протеин |
Необходими съставки:
- 100 г кокосово брашно
- 100 г бадемово брашно
- 3 яйца (Л размер)
- 100 г сирене
- 60 мл краве масло Гхи
- 1 с. л. сода за хляб
- 15 г бакпулвер
- 1 с. л. чесън на прах
Начин на приготвяне:
- Счупете яйцата в суха купа и ги разбийте добре.
- Пресейте кокосовото брашно и бадемовото брашно. Прибавете ги към яйцата.
- Прибавете содата за хляб, бакпулвера и чесъна на прах и разбъркайте добре.
- Разтопете маслото Гхи и го излейте към сместа, докато разбърквате.
- Натрошете сиренето и добавете и него.
- След като се получи консистентна смес, разделете сместа на 11 равни части.
- От тях оформете топчета.
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Подредете топчетата във форма на елхичка в тава върху хартия за печене.
- Намажете питката с разтопено масло Гхи.
- Сложете питката да се пече във фурната за 20 минути.
Ще отриете повече от необходимите продукти по-долу, както и книгите ни Кето фантазии 1 и 2, които са подходящи за подарък за някой кето ентусиаст или за лично кулинарно вдъхновение.
Допълнителни съвети:
- След като е готова и изпечена, коледната питка елхичка може отново да я намажете с разтопено масло Гхи, за още по-маслен вкус.
- Може да гарнирате питката с чери домати и пресни зелени подправки. Чери доматите може да играят ролята на “коледните топки”, които украсяват елхичката, а зелените подправки на гирлянди.
- Също така може да намажете питката с домашно песто, за още повече вкусове и визия, доближаваща се до коледното дръвче.
Имайте предвид, че прибавянето на някоя от тези стъпки може да промени хранителните стойности на коледна питка елхичка.
Питката на Коледа
Коледната питка с паричка е специален обреден хляб, който се приготвя за Коледа и носи символика за щастие и благополучие. Традицията включва поставяне на монета в питката, която носи късмет на този, който я открие. Хлябът се разчупва на Коледа, като всяко парче се посвещава на член на семейството или дома.
За разлика от питката за Бъдни вечер, която е постна, коледната питка може да има яйца и сирене. Коледна питка елхичка може да бъде вашия избор за празничната трапеза. Оформяйки питката си като елхичка ще разнообразите стандартната форма за питка и може да включите и най-малките членове в правенето на погачата.
Ако изберете да приготвите коледна питка елхичка и поставяте паричка в нея, размесете добре топчетата, за да не знаете къде се намира паричката и след това я подредете във формата на коледно дръвче.
Още от здравословната ни кухня
Ако идеята ни за коледна питка елхичка ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим, в секцията „Кето рецепти“. Може да добавите към празничната си трапеза и коледен венец от меренг, който да подслади празниците. Празничният десерт е важен член, който не бива да бъде пропуснат от тържествената трапеза за предстоящите светли празници.
За още интересни и разнообразни идеи, може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни и празнични идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни към вашата трапеза.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Коледните десерти са нещо специално, затова се вдъхновихме да приготвим едни красиви кето коледни шапчици. Приготвяме ги без
Празничната трапеза може да бъде още по-красива с поднасяне на красива ефектна коледна салата с ниско съдържание на
Приготвянето на обредна пита е една от най-големите традиции на Бъдни вечер, чиято подготовка започва от ранни зори