Коледна питка елхичка

Обновена: 19.12.2024|
3 мин. четене
коледна питка елхичка

В навечерието на коледните празници ви предлагаме една рецепта за коледна питка, която е лесна за приготвяне и ефектна на външен вид. С нетрадиционната си визия, тази питка ще украси трапезата и освен това формата й е практична, защото лесно се разчупва и има по парче за всеки.

 

Рецепта за коледна питка елхичка

Рецептата за коледна питка във формата на елхичка е подходяща за приготвяне за коледно-новогодишните празници.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
30 минути 11 219,3 калории
2,56 г нетни въглехидрати
19,6 г мазнини
6,57 г протеин

 

Необходими съставки:

  • 100 г кокосово брашно
  • 100 г бадемово брашно
  • 3 яйца (Л размер)
  • 100 г сирене
  • 60 мл краве масло Гхи
  • 1 с. л. сода за хляб
  • 15 г бакпулвер
  • 1 с. л. чесън на прах

 

Начин на приготвяне:

  1. Счупете яйцата в суха купа и ги разбийте добре.
  2. Пресейте кокосовото брашно и бадемовото брашно. Прибавете ги към яйцата.
  3. Прибавете содата за хляб, бакпулвера и чесъна на прах и разбъркайте добре.
  4. Разтопете маслото Гхи и го излейте към сместа, докато разбърквате.
  5. Натрошете сиренето и добавете и него.
  6. След като се получи консистентна смес, разделете сместа на 11 равни части.
  7. От тях оформете топчета.
  8. Загрейте фурната на 200 градуса.
  9. Подредете топчетата във форма на елхичка в тава върху хартия за печене.
  10. Намажете питката с разтопено масло Гхи.
  11. Сложете питката да се пече във фурната за 20 минути.

 

Ще отриете повече от необходимите продукти по-долу, както и книгите ни Кето фантазии 1 и 2, които са подходящи за подарък за някой кето ентусиаст или за лично кулинарно вдъхновение.

 

Допълнителни съвети:

  • След като е готова и изпечена, коледната питка елхичка може отново да я намажете с разтопено масло Гхи, за още по-маслен вкус. 
  • Може да гарнирате питката с чери домати и пресни зелени подправки. Чери доматите може да играят ролята на “коледните топки”, които украсяват елхичката, а зелените подправки на гирлянди.
  • Също така може да намажете питката с домашно песто, за още повече вкусове и визия, доближаваща се до коледното дръвче. 

 

Имайте предвид, че прибавянето на някоя от тези стъпки може да промени хранителните стойности на коледна питка елхичка.

 

Питката на Коледа

 

коледна питка

 

Коледната питка с паричка е специален обреден хляб, който се приготвя за Коледа и носи символика за щастие и благополучие. Традицията включва поставяне на монета в питката, която носи късмет на този, който я открие. Хлябът се разчупва на Коледа, като всяко парче се посвещава на член на семейството или дома.

За разлика от питката за Бъдни вечер, която е постна, коледната питка може да има яйца и сирене. Коледна питка елхичка може да бъде вашия избор за празничната трапеза. Оформяйки питката си като елхичка ще разнообразите стандартната форма за питка и може да включите и най-малките членове в правенето на погачата.

Ако изберете да приготвите коледна питка елхичка и поставяте паричка в нея, размесете добре топчетата, за да не знаете къде се намира паричката и след това я подредете във формата на коледно дръвче.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Коледна салата. Коледен венец от меренг.

 

Ако идеята ни за коледна питка елхичка ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим, в секцията „Кето рецепти“. Може да добавите към празничната си трапеза и коледен венец от меренг, който да подслади празниците. Празничният десерт е важен член, който не бива да бъде пропуснат от тържествената трапеза за предстоящите светли празници. 

За още интересни и разнообразни идеи, може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни и празнични идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни към вашата трапеза.

Добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим|Публикувана: 12.12.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

311829625c9a8348aa5e9f59678ee329351a13e933e510175606bbf6512c3953?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

Оставете коментар