5 ползи от употребата на колаген за чревното здраве

Обновена: 10.06.2024|
Колаген за чревното здраве.

Приемът на пробиотици или хидролизиран колаген за чревното здраве допринасят за редица възстановителни процеси в организма ни, оказващи ефект върху храносмилането. От древни времена костният бульон и желатинът се използват също за лечение на чревното здраве.

Пробиотиците са по-известни по отношение на справянето с проблеми в стомашно-чревния тракт, когато приемаме антибиотици. Но се оказва, че колагенът, освен с известните си ползи като грижа за косата, кожата, ноктите и ставите, помага и за възстановяване на чревното здраве. Нека да видим каква е връзката между двете.

5 ползи от употребата на колаген за чревното здраве

Много хора продължават да гледат на колагена като протеин на красотата. Грижейки се за косата, кожата и ноктите, той може да направи чудеса и за стомашно-чревния тракт. С помощта на аминокиселинния си профил, колагенът осигурява и храносмилателното здраве. Да разгледаме най-големите му предимства.

1. Регулиране на секрецията на стомашна киселина

Установено е, че колагенът регулира секрецията на стомашни сокове, като осигурява достатъчно количество киселина за правилното храносмилане.

Колагеновият протеин предотвратява и излишъка от стомашни сокове, което може да доведе до киселини, язви и други болезнени храносмилателни проблеми, причинени от прекалено киселинната среда.

2. Ефективност при лечение на стомашни язви

Глицинът и пролинът, двете основни аминокиселини в колагена, помагат за заздравяването на стомашната лигавица. Предотвратяват и причинени от стрес язви чрез положително въздействие върху централната нервна система.

Проучвания идентифицират глицина като ефективен инхибитор на стомашни язви заради способността му да предотвратява вредните секрети в стомашната лигавица.

3. Подпомагане на заздравяването на чревната лигавица

Синтезът на колаген за чревното здраве е важен компонент в процеса на възстановяване и заздравяване на чревната лигавица. Когато се появи такъв проблем, се образуват нови, гладки мускулни клетки, които лекуват стомашната лигавица и чревната стена.

4. Лекуване на пропускливи черва и синдром на раздразненото черво

Още едно от полезните свойства на глутаминът, съдържащ се в колагена, е ключовата му роля за предотвратяване на възпаление на чревната стена. Той е свързан с инхибиране на възпалението и оксидативния стрес, които предизвикват тесни отвори в съединителната тъкан на чревната лигавица.

5. Колагенът намалява апетита

Изключително добър източник на протеин, колагенът намалява чувството за глад и предотвратява преяждането. Колагенът работи за преодоляване на глада както за солени и мазни, така и за сладки храни.

Поддържането на добри нива на колаген в организма може да ни спести редица проблеми, свързани не само със състаряването на кожата и отслабването на ставите, но и с чревното здраве.

 

Колаген за чревното здраве при синдром на пропускливите черва

Пропускливи черва или „чревна пропускливост“ възникват, когато лигавицата на тънките черва се повреди, позволявайки на неразградените хранителни частици, токсичните остатъци и бактерии да „преминават“ през червата в кръвния поток.

Когато тези вещества попаднат в кръвообращението, могат да причинят различни проблеми като запек, газове, подуване на корема, главоболие, прекомерна умора, болки в ставите и много други.

В резултат на това увредените клетки в червата не произвеждат ензими, необходими за правилното храносмилане и тялото не може да абсорбира основни хранителни вещества. Това може да доведе до хормонален дисбаланс и слаба имунна система.

Подобно на начина, по който колагенът стяга кожата ни, той прави същото и за храносмилателния тракт.

Храносмилателните ни пътища са изградени от същите аминокиселини, които се намират в изобилие в колагена. Те помагат за стимулирането на клетъчния растеж, което от своя страна спомага за възстановяването на чревната стена.

Възстановявайки отвори в порите и стягайки лигавицата, колагенът спира навлизането на токсини в кръвния поток. По този начин организмът се справя със синдрома на пропускливите черва.

 

Колагенови пептиди

Тъй като тялото не може да абсорбира колагена в естественото му състояние, е необходимо той да премине през процес, наречен „хидролиза“. По време на този процес големите молекули на колагена се разграждат (чрез реакция с вода) на по-малки единици, наречени колагенови пептиди.

Това ги прави много по-лесни за усвояване от организма. Тъй като пептидите възстановяват различни участъци в тялото ни, клетките ги възстановяват до първоначалния им размер, за да продължат работата си и да осигурят необходимата енергия.

 

Аминокиселинен профил на колагена

 

Колаген за чревното здраве. Пропускливи черва.

 

Уникалните структурни свойства на аминокиселинния профил на колагена позволяват на този специален протеин да предложи на тялото ни невероятни ползи за здравето, особено що се отнася до чревното здраве.

Аминокиселините в колагена, които помагат за храносмилането и здравето на червата, са:

  • Глицин – помага за стимулиране на производството на стомашни киселини и подобрява способността му да абсорбира хранителни вещества.
  • Глутамин – идентифициран като ключова аминокиселина за подпомагане на профилактиката на възпаления в стените на червата. Глутаминът заздравява чревната стена при синдром на пропускливите черва. Действа благоприятно върху чревната лигавица и е обвързан с подпомагането на метаболизма. Спомага ограничаване на желанието за захар и алкохол.
  • Пролин – наред с глицина, пролинът помага за синтеза на колаген. Тази аминокиселина може да помогне за заздравяване на рани, да поддържа храносмилателното здраве, добрия метаболизъм и да се бори с възпаленията в чревния тракт.

Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото: той представлява 90% от нашата съединителна тъкан и органична костна маса и 70% от кожата ни. Проучванията установяват понижени нива на колаген при хора с храносмилателен дисбаланс.

Моментът, в който преминем 25-годишна възраст, тялото ни започва да произвежда по-малко колаген. Осезаеми признаци за това са бръчките, увиснала кожа, по-слаби стави и кости.

 

Правилен прием на колаген

Наредени на дървен рафт опаковки с колаген. Коалген за чревното здраве.

Важно е да знаем, че колагенът не е диетичен продукт или такъв, който бързо решава вече съществуващи здравословни проблеми.

Той е изцяло натурална добавка, чийто редовен прием подобрява цялостното здраве чрез попълване на запасите на колаген в организма.

Това намалява извънредния труд, който организмът ни полага, когато възникне определен здравословен проблем.

Колагеновите пептиди са най-ефективни за усвояване, затова е необходимо да приемаме хидролизиран колаген на прах. А връзката между възпалението на червата и понижените серумни нива на колагена е нещо, за което е важно да бъдем информирани.

Ползите от приема на колаген за чревното здраве и храносмилането ни са само част от предимствата при ежедневното му набавяне.

 

Често задавани въпроси

Какво е колаген?

Колагенът е протеин, който е в изобилие в човешкото тяло, съставлявайки около 30% от общото съдържание на протеини в него. Той е основен компонент на съединителната тъкан, включително кожа, кости, сухожилия и връзки.

Как помага колаген за чревното здраве?

Колагенът може да е от полза за здравето на червата чрез укрепване на лигавицата на храносмилателния тракт, намаляване на възпалението, насърчаване на растежа на полезни чревни бактерии и подпомагане на възстановяването на чревната стена.

При какви симптоми може да помогне колаген за чревното здраве?

Признаците за влошено чревно здраве включват подуване, запек, диария, синдром на пропускливи черва и възпалителни заболявания на червата. Колагенът може да помогне за облекчаване на тези симптоми чрез подобряване на целостта и функцията на чревната лигавица.

Кои типове колаген са най-добри за здравето на червата?

Типове I и III колаген най-често се свързват с ползи за здравето на червата. Те се намират в добавки, получени от говежди източници и са ефективни в поддържането на чревната лигавица.

 

Категории: Витамини и хранителни добавки, Здраве|Публикувана: 13.03.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

2 Коментара

  1. Галина Вълчева 13.08.2020 at 11:46 - Отговор

    Ако си на диета по кое време е добре да се пие колаген?

    • For Life 13.10.2020 at 14:38 - Отговор

      Здравейте,

      Препоръчително е да го приемате сутрин, на празен стомах, за максимално усвояване. :)

Оставете коментар