Семпла туршия с карфиол

Обновена: 12.03.2024|

Рецептата за туршия с карфиол е идеалното хрупкаво допълнение към основното ястие, ако сте си приготвили сочна пържола или шишчета например.

Туршията се прави бързо, не е необходимо да я варите. За по-малко от 20 минути ви предлагаме да си затворите 5 буркана туршия с карфиол, която да си хапнете след 3-4 седмици.

Ако не обичате карфиол, това е един нов начин да дадете шанс на полезния зеленчук в менюто си.

 

keto baner 011
keto banner site 01

Рецепта за бърза туршия с карфиол

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
15 минути 5 буркана (500 мл,по 240 г карфиол в буркан) / 10 порции 3,57 г нетни въглeхидрати
30 калории

 

keto baner 011
keto banner site 01

Необходими продукти:

  • 1 глава карфиол (около 1-1,2 кг)
  • 200 мл ябълков оцет
  • 400 мл вода
  • 4 с.л. сол
  • 200 г стевиола на прах или еритритол
  • 5 ч.л. черен пипер на зърна
  • 5 ч.л. синапено семе (по желание)

 

Начин на приготвяне:

  1. Първо нарежете карфиола на розички и го измийте под течаща вода (използвайте гевгир за по-голямо удобство).
  2. На дъното на всеки буркан сложете по 1 ч.л. черен пипер и 1 ч.л. синапено семе и разпределете розичките карфиол.
  3. След това пригответе маринатата, като сложите в подходящ за наливане съд оцета, водата, солта и подсладителя и разбъркате, докато се разтвори.
  4. Залейте с маринатата карфиола, докато го покрие, и затворете плътно бурканите.
  5. На 2-3 дни ги разклащайте.
  6. Съхранявайте ги на хладно и тъмно място и след 3-4 седмици (15-20 дни) вашата туршия от карфиол ще е готова за консумация.

 

Ако обичате зеленчуци, приготвени по разнообразни начини, в кулинарната ни поредица от две части „Кето фантазии“ ви очакват още много рецепти.

 

Предложения за обогатяване на рецептата за туршия с карфиол

В нашата рецепта държим на семплото изпълнение и минимално добавяне на продукти, тъй като това влияе на въглехидратното съдържание.

Но ето няколко подходящи зеленчука, които можете да добавите в тази туршия:

  • Червени чушки – чудесен източник на фолиева киселина, фибри и витамин Ц.
  • Стръкове целина – богати на калций, калий и фолиева киселина.
  • Скилидки чесън – ако сте на кето режим, ги използвайте само за овкусяване, тъй като той не е разрешен в този нисковъглехидратен режим.
  • Люти чушлета – за пикантна туршия с карфиол.
  • Корен от джинджифил и/или куркума – това ще изстреля имуностимулиращите свойства на туршията на ново ниво.

 

Както знаете, оцетът спира процеса на ферментация, затова, ако обичате повече естествено ферментирали храни, разгледайте следните предложения:

 

Какво да сервирам с туршия от карфиол?

 

Туршия с карфиол.

 

Вече имате 5 буркана с туршия от карфиол и се чудите към какво да я поднесете?

Ето как обичаме да я хапваме ние:

  • Използвайте я като гарнитура към пържола, шишчета, пилешки бутчета
  • В рецепта за домашен бургер
  • Комбинирайте с любима разядка
  • В зимна салата с други зеленчуци

 

Карфиолът в кето режима

Ако следвате кето хранене, вероятно често срещате карфиола като част от разнообразни рецепти. Причината е, че този кръстоцветен зеленчук има само 3 грама нетни въглехидрати на 100 г, което го прави лесно вместим в дневната доза въглехидрати.

Едно от най-големите предимства на това, че карфиолът е зеленчук с ниско съдържание на въглехидрати, е неговата гъвкавост – може да се използва като заместител на редица храни, съдържащи нишесте, като картофено пюре, кори за пица, ориз и други.

Комбинирайте карфиол заедно с други зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати, за да увеличите хранителната стойност на вашата диета.

С други думи, карфиолът може да ни помогне да се насладим на храните, които обичаме, без да жертваме кетозата си.

 

 

Още от здравословната ни кухня

 

Бързи свински хапки.

Можете да поднесете семпла туршия от карфиол като гарнитура към свински хапки например.

 

В случай, че това предложение за семпла туршия от карфиол ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията Кето рецепти“ в нашия блог или в Youtube канала.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 17:26 | Публикувана: 18 януари 2024 в 17:07 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф