Кето руска салата

Обновена: 07.06.2024|
кето руска салата

Кето руска салата придружава еднакво добре месните и вегетариански ястия, които са подходящи за кето режима. Засищаща е дори като бързо следобедно хапване или разядка за работното място.

 

Рецепта за кето руска салата

Пригответе тази вариация за кето руска салата и зарадвайте всички членове на семейството. Ако не сте приготвяли домашна майонеза преди, ние сме подготвили за вас лесна рецепта за кето майонеза, с която се получава божествена кето руска салата. 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
10 минути 4 492 калории
4 г нетни въглехидрати
18 г белтъчини
44 г мазнини

 

Необходими продукти:

choko 01 400
kurk pep 600
choko 01 400
kurk pep 600
  • 150 г кето майонеза
  • 250 г шунка
  • 5 броя кисели краставички
  • 100 г грах
  • 4 твърдо сварени яйца
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 1 с. л. лимонов сок
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Пригответе домашна майонеза в кето вариант.
  2. Отцедете граха и го сложете в дълбока купа.
  3. Нарежете краставичките, шунката и яйцата на кубчета.
  4. Добавете ги към купата.
  5. Разбъркайте добре, за да се смесят всички съставки.
  6. Прибавете майонезата и подправките.
  7. Разбъркайте добре още веднъж.
  8. Сервирайте кето руска салата охладена и дръжте в хладилник не повече от 2-3 дни.

 

Съвет: Много хора сервират руската салата под формата на нисък цилиндър. Това може да постигнете, като охладите салатата в индивидуални купички и след това внимателно ги изсипете върху чинията.

Хранителни стойности

Руската салата е по-калорична, но може да предложи някои ползи за здравето. Нейните съставки съдържат ценни витамини и минерали, които са важни за функционирането на нашето тяло. С 1 порция кето руска салата може да се набавят:

  • >100% омега -3 мастни киселини
  • >100% омега-6 мастни киселини
  • 90% витамин К
  • 80% селен
  • 40% витамин Б2
  • 35% витамин Б12
  • 31% фосфор
  • 30% витамин Б1
  • 29% цинк

*Процентите са калкулирани спрямо дневната препоръчителна доза.

 

История на руската салата

 

кето руска салата. маса с прибори

 

Тази салата започва своя живот в кухнята на известния Люсиен Оливие, който бил главен готвач в ресторант Ермитраж в Москва. Люсиен е от френски произход, но своята кулинарна кариера изгражда в Москва в средата на 19 век. Салатата е позната под името Оливие в Русия, а руска салата се нарича в България и някои други страни.

През 2012 година в град Оренбург, Русия се поставя рекорд за най-голямата салата Оливие – 1841 килограма.

Тъй като се разпространява из целия европейски континент, тя навлиза в кухнята на народите през различни държави. Поради тази причина скандинавските държави я наричат италианска салата, а в много други държави се нарича по името на някои от съставките в нея. 

Легендата гласи, че помощник-готвачът на Люсиен Оливие опитал да открадне рецептата, като тайно видял какви са съставките и в какво количество се използват. Той обаче не успял да разбере какъв е специалният дресинг, който главният готвач приготвя, и неговата салата се различавала от оригинала.

В днешно време руската салата е доста по-различна от оригиналното Оливиено това съвсем не означава, че не е вкусна. Рецептата на главен готвач Люсиен Оливие изисквала скъпи и трудно достъпни продукти. Тя се състои от:

  • Месо от фазан
  • Варени картофи
  • Краставица
  • Маруля
  • Опашки от рак
  • Месно желе, подобно на пача, нарязано на кубчета
  • Каперси
  • Маслини
  • Майонеза

В днешно време повечето съставки са заместени с по-лесно достъпни продукти, а руската салата се е превърнала в ежедневно хапване.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

кюфтенца от пилешко и тиквички

 

Руската салата се използва предимно като гарнитура – особено при специални празненства като Коледа и Нова година. Тази кето руска салата обаче е толкова вкусна, че 1 порция лесно си отива само с помощта на няколко парчета кето хляб ForLife. 

За гарнитура може да си партнира с:

 

Руската салата отдавна не е нещо екзотично в българската кухня и вероятно всеки любител кулинар се е опитвал да я приготви поне веднъж. За да откриете тайните и тънкостите зад други любими кето ястия, може да се присъедините към нашата споделена кухня във Фейсбук. В нея ще откриете още много хора, следващи нисковъглехидратен режим на хранене, с които може да споделите своите впечатления от приготвянето на кето руска салата.

А за да бъде кето режимът още по-лесен и вкусен, ви каним да се възползвате от безплатното ежеседмично меню, което подготвяме във Вайбър групата на ForLife. В нея ще откриете много рецепти, съвети за вкусни ястия, но и въпроси и отговори за всичко, свързано с кетогенния режим на хранене.

Очакваме ви!

 

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар