5 кето китайски ястия: традиционен вкус с малко въглехидрати

Китайската кухня е вкусна, уютна и богата на аромати — но често е натоварена с въглехидрати. От ориз и юфка до сладки сосове и зеленчуци с нишесте, традиционните китайски ястия могат бързо да извадят човек от кетоза. Това създава предизвикателство за всички, които следват кето режим и не искат да се отказват от любимите си вкусове.
Добрата новина? Не е нужно да се лишаваме от любимото китайско, за да останем в кетоза. В тази статия ще ви покажем 15 кето китайски ястия, които можем спокойно да консумираме — както в ресторант, така и у дома.
5 рецепти за кето китайски ястия
Ако тепърва навлизаме в кето режима, супер идея е да си направим собствен списък с кето китайски ястия. Така всеки път, когато ни се прияде нещо азиатско, просто надникваме в него и без усилие избираме вкусна опция, която не саботира целите ни – бързо, лесно и без угризения.
Омлет фу янг
Омлетът фу янг е традиционен китайски омлет, който търпи модификации. Традиционно се приготвя с пикантен сос, но в кето версията трябва да го пропуснем. От тази рецепта се получават 10 малки омлета.
| Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности на 1 порция |
|---|---|---|
| 10 минути подготовка + 30 минути готвене | 10 | 118 калории 6 г мазнини 9,5 г протеин 2.9 г нетни въглехидрати |
Необходими продукти:
- 6 големи яйца
- 80 г кокосово брашно
- 1 ч. л. сол
- ½ ч. л. ябълков оцет
- 150 г шунка, нарязана на ситно
- 300 г спанак
- 40 г зелен лук, нарязан на ситно
- 1 с. л. пресен кориандър
- ½ ч. л. сода бикарбонат
- черен пипер на вкус
- 1 с. л. краве масло Гхи
Тази комбинация от съставки осигурява плътен, засищащ омлет, който чудесно се вписва в кето режима.
Начин на приготвяне:
- В голяма купа разбийте яйцата с брашното и ябълковия оцет, докато сместа стане гладка.
- Добавете нарязаната шунка, спанака, нарязан на ситно, лука, кориандъра, содата и черен пипер. Разбъркайте добре.
- Загрейте 1 супена лъжица гхи в голям тиган на средна температура.
- Слагайте по 3 супени лъжици от сместа за всяка палачинка и ги сплесквайте леко до около 1,5 см дебелина.
- Гответе палачинките по 2 минути от всяка страна, без да ги докосвате, докато се стегнат.Поднесете топли.
Супа с яйце

Традиционно тази супа се подправя и сгъстява с нишесте, но в кето варианта си това ще се избегне. Рецептата е лесна – добре разбити яйца се добавят към врящ бульон.
| Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност на 1 порция |
|---|---|---|
| 20 минути | 2 | 115 калории 6 г мазнини 4 г нетни въглехидрати 10 г протеин |
Необходими продукти:
- 500 мл пилешки бульон
- 2 ч. л. лек соев сос
- 2 големи яйца
- щипка сол
- 1 ч. л. чесън на прах
- 20 г зелен лук
Съставките са леснодостъпни и минималистични – идеални за бърза и лека супа.
Начин на приготвяне:
- Затоплете на котлон бульона заедно със соевия сос на средна степен.
- Докато бульона се загрява, разбийте яйцата със солта и чесъна.
- Когато бульона започне да ври, използвайте дървена лъжица, за да бъркате. Бавно изсипвайте добре разбитите яйца и не забравяйте да бъркате в една посока.
- Когато всички яйца са изсипани в бульона, свалете от котлона и гарнирайте със ситно нарязан лук.
Кето супата с яйце е китайска традиция без угризения.
Китайски сотиран зелен боб

Това кето китайско ястие върви чудесно със скариди или риба на фурна.
| Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност на 1 порция |
|---|---|---|
| 30 минути | 4 | 542 калории 41 г мазнини 33 г протеин 6 г нетни въглехидрати |
Необходими продукти:
- 200 г бекон, нарязан на ситно
- 1 с. л. краве масло Гхи (~15 г)
- 450 г зелен боб
- сол и пипер на вкус
- ½ ч. л. чесън на прах
- 45 мл вода
- 200 г настърган чедър
Тези продукти съчетават текстура, аромат и вкус в перфектна гарнитура или основно ястие.
Начин на приготвяне:
- Запечете бекона тиган за 5-6 минути, докато стане златист и хрупкав. Извадете го внимателно и го поставете върху парче кухненска хартия. Целта е мазнината от бекона да остане в тигана.
- Прибавете маслото към тиган и го оставете да се разтопи. Сложете зеления боб в тигана заедно със солта и пипера. Поръсете с чесъна на прах и объркайте всичко добре. Този метод на малко мазнина и голямо количество храна се нарича сотиране. Бъркайте в продължение на 3-4 минути.
- Добавете вода в тигана, за да омекне добре боба. Гответе по този начин, докато водата не се изпари.
- Поръсете с настъргания чедър и запечете съвсем леко само за да се разтопи сиренето (около 1 минута).
- Поръсете с бекона и сервирайте веднага.
Китайски спагети

Наясно сме, че думата “спагети” звучи странно в контекста на кето режима, но добрата новина е, че това не са обикновени спагети. Те се приготвят от корена на растението дяволски език (познато и като конджак). Спагетите са богати на фибри и бедни на въглехидрати – отлична кето съставка.
| Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност на 1 порция |
|---|---|---|
| 30 минути | 4 | 366 калории 24,7 г мазнини 21 г протеин 4,9 г нетни въглехидрати |
Необходими продукти:
За соса:
- 120 мл MCT масло от кокос
- 1 ч. л. стевиола сироп
- 1 с. л. оризов оцет (~15 г)
- 2 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. стрит джинджифил
Този сос е ключът към автентичния вкус и допълва перфектно останалите съставки.
За спагетите:
- 60 г сусамено масло
- 350 г пилешки гърди, нарязани на кубчета
- 150 г броколи
- 130 г червена чушка, нарязана
- 100 г зелен лук, нарязан на ситно
- 400 г конджак спагети
- сусамово семе (по желание)
Благодарение на нисковъглехидратните си спагети и богатството от зеленчуци, това ястие е чудесна алтернатива на класическите китайски нудли.
Начин на приготвяне:
- В дълбок съд разбъркайте всички съставки, необходими за соса. Оставете купата настрани.
- Извадете спагетите от пакетчето и ги изцедете добре. Оставете в гевгир, за да се изцеждат добре.
- Загрейте 2 с. л. от сусамовото олио в голям тиган на средна степен. Добавете пилешкото месо, докато добие златист цвят. Извадете ги от тигана и ги преместете настрани.
- Добавете в същия тиган останалото масло, а след това броколите, чушките и лука. Гответе, докато броколите не омекнат – около 6-7 минути.
- За това време спагетите трябва да са добре изцедени. Изсипете ги в сух тиган. Бъркайте близо 2-3 минути.
- Добавете към тигана със спагетите пилешкото месо и сосът. Бъркайте в продължение на 2-3 минути. Всичко трябва да бъде много добре объркано.
- Поръсете със сусамовото семе и сервирайте.
Му Шу свинско

Му Шу свинско е китайско ястие с тънко нарязано свинско месо, бъркани яйца и зеленчуци – най-често зеле и гъби в лек сос. Обикновено се сервира с ориз, но лесно може да се избегне или замени, което го прави подходящо за кето режим.
| Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности на 1 порция |
|---|---|---|
| 40 минути | 4 | 382 калории 22 г мазнини 38 г протеин 5,5 г нетни въглехидрати |
Необходими продукти:
За соса:
- 3 с. л. соев сос (~45 г)
- 1 с. л. сусамово масло
- 1 ч. л. чесън на прах
- 2 ч. л. настърган джинджифил
Този прост, но ароматен сос придава характерния вкус на ястието.
За ястието:
- 500 г свинско филе, нарязано на ленти
- 2 големи яйца
- сол на вкус
- 3 ч. л. кокосово масло (~40 мл)
- 200 г гъби, нарязани
- 6 стръка зелен лук, нарязан (~100 г)
- 150 г зеле, нарязано на ситно
- 12 листа от маруля – измити и добре подсушени (по желание)
Всички тези съставки създават богато на текстури и вкусове ястие, което напомня на класическата китайска кухня – но без въглехидрати.
Начин на приготвяне:
- В дълбок съд трябва да приготвите марината за свинското. Смесете соевия сос, сусамовото масло, чесъна на прах и джинджифила.
- В същата купа добавете свинското и омешайте добре, за да бъде добре намазано месото. Оставете настрани за 20 минути.
- В друга купа разбийте 2 яйца с ½ ч. л. сол.
- В незалепващ тиган загрейте 2 ч. л. от кокосовото масло и добавете в тигана маринованото свинско месо. Бъркайте в продължение на 3-4 минути. Свалете от котлона и оставете настрани.
- На ниска степен добавете в тигана разбитото яйце и движете тигана така, че да се разпредели поравно върху повърхността. Когато се запече до златисто, обърнете. Трябва да се получи тънък омлет. Свалете от тигана.
- Усилете котлона на средна степен и добавете останалото кокосово масло. Добавете гъбите и бъркайте, докато покафенеят и омекнат.
- В тигана добавете и зеления лук, както и зелето. Бъркайте за около 2 минути.
- Нарежете омлета на ленти. Добавете го към тигана, заедно със свинското. Бъркайте добре за около 3-4 минути.
- Разпределете полученото ястие между 12-те листа маруля. Това е идея за сервиране. Може да сервирате директно в чиния.
Още от нашата кето кухня

Ако сте се вдъхновили от нашите кето китайски ястия, непременно опитайте друго наше предложение от Азия – кето суши– традиционно предложение в нисковъглехидратен вариант. Още много рецепти в същия дух ви очакват в категорията „Кето рецепти“ на нашия блог.
Заповядайте и в нашата общност във Facebook – място за обмяна на опит, идеи и вдъхновение за хранене в рамките на кето режима. Ако търсите допълнителна подкрепа и готови предложения, присъединете се към безплатната ни Viber група, където всяка седмица ще откривате нови менюта и списъци за пазаруване, подготвени специално за кето последователи.
Добър апетит и до скоро!
Източници
- MarcAurele, L. Keto Chinese Food Recipes, Low Carb Yum. 2022
- Chim, K. 15 Keto-Friendly Chinese Foods, Healthline. 2021
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
За да удължим продължителността на живота си можем да следваме простите, но ефективни китайски тайни за дълголетие, които
В настоящата статия ще представим петте най-популярни китайски лечебни билки, използвани и до днес. За щастие те са
Традиционна китайска медицина - холистична система на лечение, която набляга на баланса и хармонията в тялото.







