5 кето китайски ястия: традиционен вкус с малко въглехидрати

Обновена: 05.06.2025|
7 мин. четене
кето китайски ястия, омлет

Китайската кухня е вкусна, уютна и богата на аромати — но често е натоварена с въглехидрати. От ориз и юфка до сладки сосове и зеленчуци с нишесте, традиционните китайски ястия могат бързо да извадят човек от кетоза. Това създава предизвикателство за всички, които следват кето режим и не искат да се отказват от любимите си вкусове.

Добрата новина? Не е нужно да се лишаваме от любимото китайско, за да останем в кетоза. В тази статия ще ви покажем 15 кето китайски ястия, които можем спокойно да консумираме — както в ресторант, така и у дома.

 

5 рецепти за кето китайски ястия

Ако тепърва навлизаме в кето режима, супер идея е да си направим собствен списък с кето китайски ястия. Така всеки път, когато ни се прияде нещо азиатско, просто надникваме в него и без усилие избираме вкусна опция, която не саботира целите ни – бързо, лесно и без угризения.

Омлет фу янг

Омлетът фу янг е традиционен китайски омлет, който търпи модификации. Традиционно се приготвя с пикантен сос, но в кето версията трябва да го пропуснем. От тази рецепта се получават 10 малки омлета. 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности на 1 порция
10 минути подготовка + 30 минути готвене 10 118 калории
6 г мазнини
9,5 г протеин
2.9 г нетни въглехидрати

Необходими продукти:

  • 6 големи яйца
  • 80 г кокосово брашно
  • 1 ч. л. сол
  • ½ ч. л. ябълков оцет
  • 150 г шунка, нарязана на ситно
  • 300 г спанак 
  • 40 г зелен лук, нарязан на ситно
  • 1 с. л. пресен кориандър
  • ½ ч. л. сода бикарбонат
  • черен пипер на вкус
  • 1 с. л. краве масло Гхи

Тази комбинация от съставки осигурява плътен, засищащ омлет, който чудесно се вписва в кето режима.

 

Начин на приготвяне:

  1. В голяма купа разбийте яйцата с брашното и ябълковия оцет, докато сместа стане гладка.
  2. Добавете нарязаната шунка, спанака, нарязан на ситно, лука, кориандъра, содата и черен пипер. Разбъркайте добре.
  3. Загрейте 1 супена лъжица гхи в голям тиган на средна температура.
  4. Слагайте по 3 супени лъжици от сместа за всяка палачинка и ги сплесквайте леко до около 1,5 см дебелина.
  5. Гответе палачинките по 2 минути от всяка страна, без да ги докосвате, докато се стегнат.Поднесете топли.

 

Супа с яйце

 

кето китайски ястия, супа

 

Традиционно тази супа се подправя и сгъстява с нишесте, но в кето варианта си това ще се избегне. Рецептата е лесна – добре разбити яйца се добавят към врящ бульон. 

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност на 1 порция
20 минути 2 115 калории
6 г мазнини
4 г нетни въглехидрати
10 г протеин

 

Необходими продукти:

  • 500 мл пилешки бульон
  • 2 ч. л. лек соев сос
  • 2 големи яйца
  • щипка сол
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 20 г зелен лук 

Съставките са леснодостъпни и минималистични – идеални за бърза и лека супа.

Начин на приготвяне:

  1. Затоплете на котлон бульона заедно със соевия сос на средна степен.
  2. Докато бульона се загрява, разбийте яйцата със солта и чесъна.
  3. Когато бульона започне да ври, използвайте дървена лъжица, за да бъркате. Бавно изсипвайте добре разбитите яйца и не забравяйте да бъркате в една посока. 
  4. Когато всички яйца са изсипани в бульона, свалете от котлона и гарнирайте със ситно нарязан лук.

Кето супата с яйце е китайска традиция без угризения. 

Китайски сотиран зелен боб

 

кето китайски ястия, зелен боб

 

Това кето китайско ястие върви чудесно със скариди или риба на фурна. 

 

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност на 1 порция
30 минути 4 542 калории
41 г мазнини
33 г протеин
6 г нетни въглехидрати

 

Необходими продукти:

  • 200 г бекон, нарязан на ситно
  • 1 с. л. краве масло Гхи (~15 г)
  • 450 г зелен боб
  • сол и пипер на вкус
  • ½ ч. л. чесън на прах
  • 45 мл вода
  • 200 г настърган чедър

Тези продукти съчетават текстура, аромат и вкус в перфектна гарнитура или основно ястие.

Начин на приготвяне:

  1. Запечете бекона тиган за 5-6 минути, докато стане златист и хрупкав. Извадете го внимателно и го поставете върху парче кухненска хартия. Целта е мазнината от бекона да остане в тигана.
  2. Прибавете маслото към тиган и го оставете да се разтопи. Сложете зеления боб в тигана заедно със солта и пипера. Поръсете с чесъна на прах и объркайте всичко добре. Този метод на малко мазнина и голямо количество храна се нарича сотиране. Бъркайте в продължение на 3-4 минути. 
  3. Добавете вода в тигана, за да омекне добре боба. Гответе по този начин, докато водата не се изпари. 
  4. Поръсете с настъргания чедър и запечете съвсем леко само за да се разтопи сиренето (около 1 минута).
  5. Поръсете с бекона и сервирайте веднага.

Китайски спагети

 

кето китайски ястия, спагети

 

Наясно сме, че думата “спагети” звучи странно в контекста на кето режима, но добрата новина е, че това не са обикновени спагети. Те се приготвят от корена на растението дяволски език (познато и като конджак). Спагетите са богати на фибри и бедни на въглехидрати – отлична кето съставка. 

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност на 1 порция
30 минути 4 366 калории
24,7 г мазнини
21 г протеин
4,9 г нетни въглехидрати

Необходими продукти:

За соса:

  • 120 мл MCT масло от кокос
  • 1 ч. л. стевиола сироп
  • 1 с. л. оризов оцет (~15 г)
  • 2 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. стрит джинджифил 

Този сос е ключът към автентичния вкус и допълва перфектно останалите съставки.

За спагетите:

  • 60 г сусамено масло
  • 350 г пилешки гърди, нарязани на кубчета
  • 150 г броколи
  • 130 г червена чушка, нарязана
  • 100 г зелен лук, нарязан на ситно
  • 400 г конджак спагети
  • сусамово семе (по желание)

Благодарение на нисковъглехидратните си спагети и богатството от зеленчуци, това ястие е чудесна алтернатива на класическите китайски нудли.

Начин на приготвяне:

  1. В дълбок съд разбъркайте всички съставки, необходими за соса. Оставете купата настрани.
  2. Извадете спагетите от пакетчето и ги изцедете добре. Оставете в гевгир, за да се изцеждат добре. 
  3. Загрейте 2 с. л. от сусамовото олио в голям тиган на средна степен. Добавете пилешкото месо, докато добие златист цвят. Извадете ги от тигана и ги преместете настрани.
  4. Добавете в същия тиган останалото масло, а след това броколите, чушките и лука. Гответе, докато броколите не омекнат – около 6-7 минути. 
  5. За това време спагетите трябва да са добре изцедени. Изсипете ги в сух тиган. Бъркайте близо 2-3 минути.
  6. Добавете към тигана със спагетите пилешкото месо и сосът. Бъркайте в продължение на 2-3 минути. Всичко трябва да бъде много добре объркано. 
  7. Поръсете със сусамовото семе и сервирайте.

 

Му Шу свинско

 

кето китайски ястия, свинско месо

 

Му Шу свинско е китайско ястие с тънко нарязано свинско месо, бъркани яйца и зеленчуци – най-често зеле и гъби в лек сос. Обикновено се сервира с ориз, но лесно може да се избегне или замени, което го прави подходящо за кето режим.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности на 1 порция
40 минути 4 382 калории
22 г мазнини
38 г протеин
5,5 г нетни въглехидрати

Необходими продукти:

За соса:

  • 3 с. л. соев сос (~45 г)
  • 1 с. л. сусамово масло
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 2 ч. л. настърган джинджифил

Този прост, но ароматен сос придава характерния вкус на ястието.

За ястието:

  • 500 г свинско филе, нарязано на ленти
  • 2 големи яйца
  • сол на вкус
  • 3 ч. л. кокосово масло (~40 мл)
  • 200 г гъби, нарязани 
  • 6 стръка зелен лук, нарязан (~100 г)
  • 150 г зеле, нарязано на ситно
  • 12 листа от маруля – измити и добре подсушени (по желание)

Всички тези съставки създават богато на текстури и вкусове ястие, което напомня на класическата китайска кухня – но без въглехидрати.

Начин на приготвяне:

  1. В дълбок съд трябва да приготвите марината за свинското. Смесете соевия сос, сусамовото масло, чесъна на прах и джинджифила.
  2. В същата купа добавете свинското и омешайте добре, за да бъде добре намазано месото. Оставете настрани за 20 минути. 
  3. В друга купа разбийте 2 яйца с ½ ч. л. сол. 
  4. В незалепващ тиган загрейте 2 ч. л. от кокосовото масло и добавете в тигана маринованото свинско месо. Бъркайте в продължение на 3-4 минути. Свалете от котлона и оставете настрани.
  5. На ниска степен добавете в тигана разбитото яйце и движете тигана така, че да се разпредели поравно върху повърхността. Когато се запече до златисто, обърнете. Трябва да се получи тънък омлет. Свалете от тигана. 
  6. Усилете котлона на средна степен и добавете останалото кокосово масло. Добавете гъбите и бъркайте, докато покафенеят и омекнат. 
  7. В тигана добавете и зеления лук, както и зелето. Бъркайте за около 2 минути.
  8. Нарежете омлета на ленти. Добавете го към тигана, заедно със свинското. Бъркайте добре за около 3-4 минути. 
  9. Разпределете полученото ястие между 12-те листа маруля. Това е идея за сервиране. Може да сервирате директно в чиния.

 

Още от нашата кето кухня

 

Пълнен карфиол с кайма. Кето суши с карфиолен ориз.

 

Ако сте се вдъхновили от нашите кето китайски ястия, непременно опитайте друго наше предложение от Азия – кето суши– традиционно предложение в нисковъглехидратен вариант. Още много рецепти в същия дух ви очакват в категорията „Кето рецепти“ на нашия блог.

Заповядайте и в нашата общност във Facebook – място за обмяна на опит, идеи и вдъхновение за хранене в рамките на кето режима. Ако търсите допълнителна подкрепа и готови предложения, присъединете се към безплатната ни Viber група, където всяка седмица ще откривате нови менюта и списъци за пазаруване, подготвени специално за кето последователи.

Добър апетит и до скоро!

Категории: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим|Публикувана: 30.04.2025|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

4843eb912a301c8e98db06e0a713061aaf9b20a7537e4b85a63f882d41614212?s=96&d=mm&r=g

Елица Николова е студент в специалност “Книгоиздаване” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Интересите ѝ са в областта на здравословната кулинария, бялата козметика и пътуването.

Свързани публикации

Оставете коментар