Кето доса – южноиндийска палачинка с кокосово чатни
Класическа доса се приготвя от ферментирала смес на ориз и леща. Тези съставки обаче не са подходящи за хората, които следват кетогенен или нисковъглехидратен режим на хранене. Затова ние сме подготвили кето вариация на вкусната доса, с която ще можем да се докоснем до екзотичния Изток.
Рецепта за кето доса
Доса е характерна храна в части на Южна Индия. Може да се срещне пълнена с картофи, подправки, сирене или лук. Често се открива в улични павилиони и е удобна бърза храна за заетите индийци.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 2 | 440 калории 8 г нетни въглехидрати 14 г белтъчини 39 г мазнини |
Необходими продукти:
- 60 г бадемово брашно
- 60 г настъргана зряла моцарела
- 120 мл кокосово мляко
- 1 с. л. краве масло Гхи
- 1/2 ч. л. кимион на прах
- 1/2 ч. л. кориандър, семена
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- В подходяща купа смесете бадемовото брашно, моцарелата, кокосовото мляко.
- Овкусете с подправките.
- Разбъркайте добре.
- В тиган сложете 1/2 с. л. краве масло Гхи и изсипете четвърт от доса сместа. Ако тиганът е с по-голям диаметър, може да изсипете половината смес.
- Въртете тигана, докато не се получи тънък слой от паланчиковата смес по цялото дъно.
- Доса се приготвя на ниска до средна температура.
- След 2-3 минути проверете дали долната част на досата е златиста. Ако отговорът е „да“
- , може да я обърнете, за да се изпече и от другата страна.
- Повторете процеса за приготвянето на следващите палачинки.
- Сервирайте топли или охладени в компанията на вкусно чaтни или друго индийско изкушение.
Хранителни стойности
В Индия доса обикновено се хапва за закуска. В сутрешното хапване обаче е хубаво да има по-голямо изобилие от витамини и минерали, които да дадат подобаващ старт на деня ни. В 1 порция кето доса се откриват:
- 20% калций
- 19% фосфор
- 17% витамин А
- 11% цинк
*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза
Рецепта за вкусно кокосово чaтни
Невероятно свеж сос, който е незаменим в индийската кухня. Количествата в рецептата са съобразени с количеството доса, което препоръчваме да приготвите. Ако удвоите съставките за доса, трябва да удвоите и количествата в кокосовото чатни. Не е задължително да комбинирате кето доса с кокосово чатни, но е подходящ и вкусен вариант.
Кокосовото чатни може да поднесете със сушени люти чушки, ако обичате люто, или листа кориандър.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
5 минути | 2 | 210 калории 3 г нетни въглехидрати 2 г белтъчини 20 г мазнини |
Необходими продукти:
- 80 г пресен кокос, месестата му част
- 1 ч. л. джинджифил на прах
- 1 с. л. кокосово масло
- 1/2 ч. л. синап на зърна
- 1 ч. л. къри на листа
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- В блендер добавете кокоса, джинджифила и солта.
- Блендирайте до смесване на съставките.
- Ако ви се стори гъсто, може да добавите малко вода или кокосово мляко.
- В подходящ тиган загрейте кокосовото масло.
- Към него прибавете синапа и кърито.
- Бъркайте добре, докато синапът не започне да се разпуква.
- Прибавете сместа с кокосово масло и подправки към чатнито с кокос.
- Съхранявайте в хладилник преди поднасяне.
Най-вкусната доса се хапва с ръце, като късаме парченца и ги потапяме в свежото кокосово чатни.
Още от нашата здравословна кухня
Индийската кухня е много лесно пригодима към кетогенния режим на хранене, като предлага разнообразни и изкусителни ястия. В нея може да се вдъхновим за различни рецепти със и без месо, без да правим компромис с вкуса на ястието. За пълно индийско меню може да разгледате нашите рецепти, вдъхновени от източната култура:
- Доса може да е вкусно предястие и да се хапва в комбинация с разядка Райта или агнешка самоса.
- Засищащо основно ястие за любителите на месо: ароматни кюфтенца кофта къри.
- Индия е известна с изобилието си от вегетариански ястия. Затова не бива да пропускаме и вегетарианското основно: матар панир, или грах с класическо индийско сирене.
- Да не забравяме и да подсладим менюто с индийски десерт с кокосов аромат, който чудесно се допълва с нашето кокосово чатни – опитайте кокосово ладду.
Каним ви в нашата споделена кухня във Фейсбук, в която ще откриете рецепти от всички кътчета на България и света. В нея сме събрали хиляди любители и последователи на кето режима, с които да обмените опит и вдъхновение.
Заедно с тази колекция от индийски рецепти може да се насладите на десетки нови кето рецепти, като се приъседините към нашата Вайбър група. В нея ще получавате различно кето меню всяка седмица. А за ваше улеснение с много внимание и отдаденост подготвяме и удобен списък за пазаруване, за да може да сготвите всички тези атрактивни ястия.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Ако и вие сте сред любителите на индийската кухня ви предлагаме любимото на всички почитатели на уличната храна – гоби манчуриан.
Рецептата за зеленчуково къри с кокосово мляко и халуми е подходяща за вегетарианци на