Кето доса – южноиндийска палачинка с кокосово чатни

Обновена: 30.08.2024|
доса. индийска палачинка

Класическа доса се приготвя от ферментирала смес на ориз и леща. Тези съставки обаче не са подходящи за хората, които следват кетогенен или нисковъглехидратен режим на хранене. Затова ние сме подготвили кето вариация на вкусната доса, с която ще можем да се докоснем до екзотичния Изток.

 

Рецепта за кето доса

Доса е характерна храна в части на Южна Индия. Може да се срещне пълнена с картофи, подправки, сирене или лук. Често се открива в улични павилиони и е удобна бърза храна за заетите индийци.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
20 минути 2 440 калории
8 г нетни въглехидрати
14 г белтъчини
39 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 60 г бадемово брашно
  • 60 г настъргана зряла моцарела
  • 120 мл кокосово мляко
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 1/2 ч. л. кимион на прах
  • 1/2 ч. л. кориандър, семена
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. В подходяща купа смесете бадемовото брашно, моцарелата, кокосовото мляко.
  2. Овкусете с подправките.
  3. Разбъркайте добре.
  4. В тиган сложете 1/2 с. л. краве масло Гхи и изсипете четвърт от доса сместа. Ако тиганът е с по-голям диаметър, може да изсипете половината смес.
  5. Въртете тигана, докато не се получи тънък слой от паланчиковата смес по цялото дъно.
  6. Доса се приготвя на ниска до средна температура.
  7. След 2-3 минути проверете дали долната част на досата е златиста. Ако отговорът е „да“
  8. , може да я обърнете, за да се изпече и от другата страна.
  9. Повторете процеса за приготвянето на следващите палачинки.
  10. Сервирайте топли или охладени в компанията на вкусно чaтни или друго индийско изкушение.

 

Хранителни стойности

В Индия доса обикновено се хапва за закуска. В сутрешното хапване обаче е хубаво да има по-голямо изобилие от витамини и минерали, които да дадат подобаващ старт на деня ни. В 1 порция кето доса се откриват:

  • 20% калций
  • 19% фосфор
  • 17% витамин А
  • 11% цинк

*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза

 

Рецепта за вкусно кокосово чaтни

 

доса. кокосово чатни

keto baner 011
meno 02 600
keto baner 011
meno 02 600

 

Невероятно свеж сос, който е незаменим в индийската кухня. Количествата в рецептата са съобразени с количеството доса, което препоръчваме да приготвите. Ако удвоите съставките за доса, трябва да удвоите и количествата в кокосовото чатни. Не е задължително да комбинирате кето доса с кокосово чатни, но е подходящ и вкусен вариант.

Кокосовото чатни може да поднесете със сушени люти чушки, ако обичате люто, или листа кориандър.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
5 минути 2 210 калории
3 г нетни въглехидрати
2 г белтъчини
20 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 80 г пресен кокос, месестата му част
  • 1 ч. л. джинджифил на прах
  • 1 с. л. кокосово масло
  • 1/2 ч. л. синап на зърна
  • 1 ч. л. къри на листа
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. В блендер добавете кокоса, джинджифила и солта.
  2. Блендирайте до смесване на съставките.
  3. Ако ви се стори гъсто, може да добавите малко вода или кокосово мляко.
  4. В подходящ тиган загрейте кокосовото масло.
  5. Към него прибавете синапа и кърито.
  6. Бъркайте добре, докато синапът не започне да се разпуква.
  7. Прибавете сместа с кокосово масло и подправки към чатнито с кокос.
  8. Съхранявайте в хладилник преди поднасяне.

Най-вкусната доса се хапва с ръце, като късаме парченца и ги потапяме в свежото кокосово чатни.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

райта

 

Индийската кухня е много лесно пригодима към кетогенния режим на хранене, като предлага разнообразни и изкусителни ястия. В нея може да се вдъхновим за различни рецепти със и без месо, без да правим компромис с вкуса на ястието. За пълно индийско меню може да разгледате нашите рецепти, вдъхновени от източната култура:

  • Доса може да е вкусно предястие и да се хапва в комбинация с разядка Райта или агнешка самоса.
  • Засищащо основно ястие за любителите на месо: ароматни кюфтенца кофта къри.
  • Индия е известна с изобилието си от вегетариански ястия. Затова не бива да пропускаме и вегетарианското основно: матар панир, или грах с класическо индийско сирене.
  • Да не забравяме и да подсладим менюто с индийски десерт с кокосов аромат, който чудесно се допълва с нашето кокосово чатни – опитайте кокосово ладду.

 

Каним ви в нашата споделена кухня във Фейсбук, в която ще откриете рецепти от всички кътчета на България и света. В нея сме събрали хиляди любители и последователи на кето режима, с които да обмените опит и вдъхновение.

Заедно с тази колекция от индийски рецепти може да се насладите на десетки нови кето рецепти, като се приъседините към нашата Вайбър група. В нея ще получавате различно кето меню всяка седмица. А за ваше улеснение с много внимание и отдаденост подготвяме и удобен списък за пазаруване, за да може да сготвите всички тези атрактивни ястия.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар