Самоса с агнешко за кето режим

Обновена: 24.10.2024|
самоса с агнешко

Самоса се приготвя със зеленчуков пълнеж или с месо, но най-често агнешко. Това компактно хапване е популярно в Индия, Северна и Югоизточна Азия, Средиземноморието и някои части на Африка. Самоса с агнешко е едно от най-популярните месни предястия в Индия.

 

Рецепта за кето самоса с агнешко

Агнешката самоса е бърза закуска, вкусно предястие или междинно хранене на работното място. Традиционната рецепта не е съвместима с кето режима, но ние направихме някои подобрения в класическото ястие, за да можем да се насладим на индийската кухня, без да консумираме въглехидрати.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
1 час и 30 минути 4 509 калории
7 г нетни въглехидрати
29 г белтъчини
41 г мазнини

Необходими продукти:

За тестената обвивка:

  • 200 г зряла моцарела, настъргана
  • 50 г кашкавал
  • 100 г бадемово брашно
  • 1 брой яйце
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1/2 ч. л. кимион на прах
  • 1 с. л. краве масло Гхи (~15 г)
  • Сол на вкус

 

За пълнежа:

  • 150 г агнешка кайма
  • 1/2 тиквичка среден размер (~80 г)
  • 50 г грах
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. гарам масала
  • Сол на вкус
  • 5 стръка свеж кориандър (по желание)

Съвет: Ако обичате люто, прибавете ситно нарязани люти чушки или смлян лют пипер към пълнежа, преди да пълните тестените джобчета.

 

Начин на приготвяне:

  1. Настържете кашкавала.
  2. Разтопете го заедно с моцарелата на водна баня или в микровълновата. Ако изберете микровълновата фурна, затоплете сместа за 30 секунди и след това разбъркайте добре. Повторете тези две действия няколко пъти, докато сирената се разтопят.
  3. С помощта на миксер или бъркалка разбийте сирената заедно с яйцето.
  4. Постепенно добавете бадемовото брашно, бакпулвера, кимиона и солта.
  5. Бъркайте добре, докато се получи тесто.
  6. Опаковайте готовото тесто във фолио и оставете в хладилника за 1 час. През това време може да приготвим пълнежа за самоса с агнешко.
  7. В топъл, но не горещ тиган, поставяме агнешката кайма. Целта е тя постепенно да се нагрее и да използваме мазнината в каймата за запържване, вместо да използваме допълнително масло.
  8. Нарежете тиквичката на кубчета или я рендосайте. Ако изберете втория вариант, оставете я за малко настрани, за да се изцеди водата от нея.
  9. След като агнешкото промени цвета си, към него добавете тиквичката.
  10. Добавете подправките към тигана и разбъркайте добре.
  11. Прибавете граха и гответе за още 2-3 минути.
  12. Махнете от котлона и оставете пълнежа за самоса с агнешко да изстине.
  13. Добавете свежия кориандър, нарязан на ситно, и разбъркайте добре.
  14. Покрийте с фолио, кърпа или капак, докато стане време за напълване на тестото.
  15. След като измине 1 час, извадете тестото от хладилника и започнете оформянето на самоса джобчета.
  16. Разточете тестото с дебелина около половин сантиметър. Нарежете го на 4 квадрата с еднаква големина.
  17. Мислено разделете всеки квадрат по диагонал и добавете пълнеж само от едната страна на диагонала.
  18. Затворете самосите по диагонал, като хубаво прищипете крайчетата им, за да не се отворят. С мокри ръце това става по-лесно.
  19. Във всяка самоса направете малка дупка с острия връх на нож.
  20. Разтопете краве маслото Гхи и с четка намажете всяка самоса. Оставете малко масло за намазване на тавата.
  21. Печете във фурна с вентилатор или във еър фрайър, докато самосите придобият хубав златист цвят.

Сервират се топли в компанията на салата или кето индийско къри.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

райта

 

Агнешката самоса е много популярно предястие в индийската кухня. Това означава, че смело можем да я комбинираме с друго класическо индийско ястие. Подготвили сме ви екзотична колекция от кето ястия, които да напълнят цялата трапеза:

 

Още интересни рецепти и кулинарни идеи може да откриете в нашата споделена кухня във Фейсбук. Приканваме ви е да се присъедините и да да споделите своите впечатления от приготвянето на индийска самоса с агнешко. С нашите кето рецепти ще можете да улесните ежедневния избор на подходящ обяд или вкусна вечеря.

А във Вайбър групата ни подготвяме безплатно меню всяка седмица, което да ви помогне за успешното следване на кетогенния режим на хранене.

 

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар