Диетите и бременността невинаги могат да вървят ръка за ръка. Правилният хранителен режим е важна част от здравословния ни начин на живот, но е особено важен по време на бременност.

Хранителните вещества, които една жена приема през този период, ще помогнат на бебето да се развива и расте правилно. Не е нужно да се подлагате на специална диета, но е важно да консумирате разнообразна храна всеки ден.

Разбира се, ако майката страда от някакво заболяване и се нуждае от специален хранителен режим, той ще бъде изготвен по лекарско предписание. По този начин  ще получите всички витамини и минерали от които имате нужда вие и вашето бебе.

 

Диетите и бременността – абсолютно табу ли са те?

Има бременни жени, които са с наднормено тегло или затлъстяване по време на бременност. Това може да подтикне някои от тях към спазване на диети, – но правилно ли е това?

Ограничаването на приема на хранителни вещества е потенциално опасно за бъдещата майка и нейното бебе. Някои жени, чийто килограми са над нормата в този период, отслабват без да спазват диети.

Много хранителни режими, предназначени за отслабване, ще ограничат приема не само на калории, но и на желязо, фолиева киселина и други важни витамини и минерали. Те са от изключително значение за нормалното развитие на плода. По тази причина трябва да сте внимателни при комбиниране на диетите и бременността.

Ето какво се случва с тялото по време на бременност :

  • Начинът, по който тялото функционира по време на бременност, се променя драстично – кръвната захар между храненията често спада до много ниски нива. Това е и причината толкова много бременни жени да се чувстват гладни през повечето време.
  • Наддаването на тегло е един от най-положителните признаци на здравословна бременност – майките, които се хранят пълноценно и правилно през този период и наддават определено количество тегло, са по-склонни да имат здрави бебета. Важно е да забележите дали качваме килограмите бавно и постепенно. Ако е така, можем да бъдем сигурни, че бременността се развива добре.
  • Според специалисти е здравословно да качите до около 1 до 2 килограма през първия триместър – след това темпото на качване на килограми, което се счита за полезно, е приблизително половин килограм на седмица през втория и третия триместър. Винаги трябва да се консултирате с лекар, ако носите близнаци или ако сте с наднормено тегло. В тези случаи препоръчителната скорост на напълняване може да е различна. Счита се, че е здравословно да качите не повече от 15-18 кг през периода на цялата бременност.

 

Кога се налага ограничаване по отношение на храненето?

 

Диетите и бременността. Кето диета и бременност.

 

По време на бременност често гладът е по-силен от обикновено. Това обаче не означава, че трябва да „ядете за двама“. Добра идея е да се опитате да закусвате здравословно всеки ден.

Здравословното хранене означава промяна в количеството и качеството на храните, които приемате, а не ограничаването на цяла хранителна група. Диетата трябва да е разнообразна, като можете да си позволявате някое изкушение от време на време.

Не е необходимо да постигате този баланс при всяко хранене, но е хубаво да се опитате да го поддържате за по-дълъг период от време.

Счита се, че теглото е над нормата, ако индексът на телесна маса (ИТМ) преди бременността е около 25. Според СЗО (световната здравна организация) здравословен ИТМ е в рамките на 18,5-24,5. Нашият ИТМ отразява връзката между ръста и теглото, и е приблизителна оценка на телесните мазнини.

В случай, че този индекс по време на бременност е над 25, това означава, че качвате повече тегло, отколкото трябва.

Жените с наднормено тегло имат допълнителен резерв от калории в складираните мазнини. Това може да бъде опасно за здравето в определени случаи, в които са диагностицирани придружаващи заболявания.

По тази причина с нарастването на бебето не е вредно да се опитате да отслабнете, но не прекалено. Този процес трябва да бъде добре обмислен и консултиран с лекар. Ако свалите прекалено много килограми, това може да повлияе негативно на бебето.

Прекомерното, умишлено намаляване на калориите може да ограничи хранителните вещества, които достигат до него.

Както разбрахме, диетите и бременността не са съвместими.

До каква степен?

Вместо да мислите за диетата и бременността, е хубаво да погледнете на тези девет месеца като възможност за положителна промяна. Ако сте натрупали допълнително тегло през годините преди да забременеете, вместо да се тревожите за отслабване по време на бременността, можете да използвате това време, за да развиете добри хранителни навици.

Те могат да ви помогнат не само през този период, а и като цяло в годините след това. Така ще отслабнете здравословно и дълготрайно дори и след раждането на бебето.

Хубаво е да се опитате се да се храните здравословно, балансирано и да избягвате храни, богати на мазнини и захар.

Добра идея е и да промените начина си на мислене. Много по-добре ще бъде, ако замените храната, която ви изкушава, като парче торта, с храна, която подхранва развиващото се бебе. В крайна сметка вие сте напълно отговорни за развитието му и трябва да полагате най-добрите грижи, за да бъде то здраво.

 

Общи съвети за хранене по време на бременност

 

Диетите и бременността. Въпроси и отговори за бременността. Уроинфекции при бременни. Омега 3 за бременни. Хигиена на бременността.

 

Както вече споменахме, диетите и бременността не могат да се комбинират. Това обаче не означава да консумирате всякакъв вид храна, която ви се прияжда. Ето някои съвети, които можете да спазвате за по-здравословно хранене по време на бременност.

„Не“ на опасните храни

Някои храни могат да бъдат опасни при бременност.

В това число влизат:

  • сурови морски дарове (като стриди или сурово суши, или такива с високо съдържание на живак)
  • непастьоризирано мляко (и сирене от непастьоризирано мляко)
  • меко сирене (като Бри или Камамбер)
  • мексиканско сирене (като queso blanco и panela)
  • пастет (повечето брандове съдържат много консерванти)
  • сурово или недопечено месо

Всички тези храни са възможни източници на бактерии, които могат да навредят на бебето.

Никакъв алкохол

Консумирането на алкохол по време на бременност може да причини физически дефекти, увреждания на паметта и емоционални проблеми при децата. По тази причина много експерти препоръчват изключване на алкохола през целия период на бременност.

Хранителни добавки

Трудно е да задоволим нуждите на организма само с добре балансирана диета. Пренатална хранителна добавка помага на организма да получи хранителните вещества, от които бременната и бебето й имат нужда.

Хубаво е да се уверим, че избраният пренатален витамин съдържа фолиева киселина. Необходими са 400 мкг дневно преди забременяване и в началото на бременността.

Някои групи, като Националния институт по здравеопазване на САЩ, предлагат да се увеличи приема на фолиева киселина до 600 мкг след забременяване. Ако не се приемат достатъчно, това може да доведе до вродени дефекти на невралната тръба (NTD). Такъв е спина бифида – вродена аномалия в развитието на гръбначния стълб и гръбначния мозък.

Трябва да се консултирате с лекар, за да разберете дали имате нужда и от допълнителни добавки, като магнезий или цинк.

Чести хранения, но на малки порции

Добре е да проявите креативност с хранителния си режим по време на бременността. Често гаденето, повръщането, киселините или лошото храносмилане правят храненето неприятно.

Хапването на малки порции, по-често през деня, може да облекчи тези симптоми. С напредване на бременността бебето заема повече място в матката и избутва други храносмилателни органи.

Ако сте много гладни, когато обикновено не е време за ядене, позволете си нещо малко, за да притъпите усещането на глад, което ви подвежда. Храненето по индивидуален план, който работи за вас, ще ви помогне да задоволите хранителните си нужди по време на бременността. Закуските между отделните хранения са добра идея, но трябва да бъдат здравословни.

 

Нека обобщим. Спазването на строга диета по време на бременност не е добра идея и би повлияло негативно на развитието на бебето (ако те не са назначени от специалист). Добре е да се храните здравословно и разнообразно, и така да си набавяте всички хранителни вещества, за да се развива правилно плодът.