Кето шоколадови сърца с карамелен вкус

Обновена: 05.02.2025|
Шоколадови сърца, кето

Благодарение на еритритола, тахана от бразилски орех и другите съставки в днешната рецепта за шоколадови сърца постигаме изкусителен вкус, който не отстъпва по нищо на традиционните рецепти с захар. Така показваме, че с подходящите подсладители и малко въображение почти всяка рецепта може да се трансформира по кето стандартите.

 

Кето шоколадови сърца без захар

Тези шоколадови сърца са идеални за любителите на кето или други нисковъглехидратни режими. Десертът, който ще приготвим заедно, има невероятен аромат, нежна текстура и лек вкусов карамелен акцент!

Време на приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
30 минути + ок 1-2 часа за стягане 9 68 калории
0,2 г нетни въглехидрати
0,6 г протеин

 

Необходими продукти:

  • 20 г еритритол 
  • 10 г сухо кокосово мляко
  • 35 г тахан от бразилски орех (може да бъде гладък или леко текстуриран, според предпочитанията)
  • 35 г какаово масло
  • 1/2 ч. л. есенция карамел (без захар)

 

Начин на приготвяне:

  1. Смелете еритритола на прах в кухненски робот или с мелничка. Смесете го със сухото кокосово мляко, за да се получи равномерна смес. Това ще осигури по-гладка текстура.
  2. Поставете какаовото масло в огнеупорен съд и го разтопете на водна баня. Уверете се, че дъното на съда не докосва водата, за да избегнете прекомерно нагряване.
  3. Към разтопеното какаово масло добавете тахана от бразилски орех и разбъркайте, докато се получи хомогенна смес. След това добавете сместа от кокосово мляко и еритритол.
  4. Добавете карамеловата есенция и разбъркайте добре, за да се разпредели равномерно вкусът.
  5. Ако желаете, добавете щипка сол за допълнителен аромат. Разбъркайте внимателно, за да избегнете образуването на въздушни мехурчета.
  6. Изсипете готовата смес във формички или в силиконови калъпи.
  7. Поставете в хладилник за поне 1-2 часа или докато шоколадът стегне напълно.

От тази смес могат да се получат 9 шоколадови сърца. Когато са готови, те трябва да се съхраняват в херметически затворен съд в хладилник, за да запазят текстурата и вкуса си.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарните ни книги „Кето фантазии“ и в „Кето фантазии 2“.

 

Предизвикателства при заместване на карамела в кето рецептите

 

Шоколадови сърца, еритритол

 

Карамелът е обичан заради своя дълбок, сладък вкус. В класическите рецепти той се получава чрез карамелизиране на захарта: процес, който не може да бъде директно възпроизведен в кето кухнята, тъй като подсладителите не се държат по същия начин при нагряване.

Еритритолът, за разлика от захарозата, не преминава през сложния химичен процес, познат като Реакцията на Маяр, на който се дължи дълбокия карамелен вкус и наситения кафяв цвят. Вместо това той се топи при по-ниска температура – около 120°C – и преминава от кристална форма в гладка течност.

Подсладителят е капризен и се втвърдява бързо, ако прегрее, и освен това води до различна текстура и вкус при консумация.

Един от най-ефективните начини за имитиране на карамела е използването на карамелова есенция, която придава автентичен аромат без нужда от нагряване. Някои нисковъглехидратни подсладители, като алулозата, могат да се карамелизират частично и са по-добра алтернатива от еритритола.

Освен вкусовите разлики, текстурата също е предизвикателство. Традиционният карамел е плътен и леко лепкав, докато кето вариантите често са по-сухи или зърнести. За да се компенсира това, често се използват съставки като какаово масло, кокосово мляко на прах и тахан, които придават кремообразност и подобряват консистенцията.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Комплект Кето фантазии. Бързо кето десерт-фъдж.

 

Ако тази рецепта за кето шоколадови сърца ви е удовлетворила, можем да ви предложим още вкусни изкушения:

 

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти. Абонирайте се и за нашия YouTube канал, в който ще може нагледно да видите как приготвяме някои от любимите ни ястия, както и съвети и насоки за кето диетата.

Най-различни кето предложения може да разгледате и в блога ни.

Сега ви пожелаваме приятен апетит, насладете се на вкусните шоколадови сърца!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова завършва "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар