Грижа за кожата през зимата – 8 съвета

Обновена: 06.03.2024|
Дефицит на йод. Навици, увреждане на очите и зрението.Skin fast. Ползи от маслото от чаено дърво. Какъв колаген да пия.

Полагането на грижа за кожата през зимата е особено важно. През студените зимни месеци сухият въздух може да направи кожата ни зачервена, раздразнена или сърбяща. Дори любимата ни традиция като седене край огъня, би могла да я изсуши допълнително.

Да не говорим за горещия душ, който е така приятен, след като сме практикували снежни спортове. Прекалено горещата вода изсушава кожата, тъй като премахва естествените й масла.

За щастие има няколко прости начина за борба с причините за сухата кожа и лесни промени, с които да поддържаме кожата си хидратирана и еластична през целия сезон.

 

1. Използвайте овлажнител

Овлажнителите са важни оръжия за борба със сухата кожа през зимата. След като измием кожата си, е необходимо да я подсушим веднага и да нанесем овлажнител.

Това може да ни помогне да задържим възможно най-много влага в нея. Има четири основни типа овлажнители и изборът на най-подходящия ще направи чудеса. Ето кои са те.

Мехлеми

Те са способни да улавят най-много влага в кожата, но понякога са твърде мазни и ако кожата ни е склонна към омазняване, това не е нашият избор. Вазелинът е пример за този вид овлажнител.

Масла

Маслата са една идея по-малко мазни от мехлемите, но също толкова ефективни в борбата със сухата кожа. Към тях спадат различните бебешки масла, например, които освен, че ще дадат добър резултат, са и щадящи кожата.

Кремове

Кремообразните овлажнители са едни от най-популярните. Те са предпочитан избор, защото кожата ги абсорбира много по-лесно. Примерите за такъв тип включват любимите ни кремове за ръце.

Лосиони

Те обикновено се най-малко мазни, но имат по-малко овлажняващ ефект от останалите опции, поради по-високото си съдържание на алкохол.

 

2. Внимателно ексфолирайте

 

Грижа за кожата през зимата.

 

Когато става въпрос за грижа за кожата през зимата, ексофлирането е една от опциите, но има много фактори, които влияят върху това дали трябва да го правим, или не. Ако кожата ни е наистина много суха, ще бъде добре да ограничим използването на ексфолиант през студените месеци.

Ако не е, то можем да го използваме, но със сигурност по-малко, отколкото по принцип, защото кожата малко или много ще бъде раздразнена заради сухия и студен въздух. Препоръчително е да ексфолираме кожата само веднъж седмично.

 

3. Грижете се за въздуха у дома

Когато е много студено навън, кое е първото нещо, което искаме да направим? Да увеличим отоплението, разбира се. Но това може да направи въздуха в дома ни още по-сух, затова не трябва да прекаляваме с горещините.

Използването на овлажнител за въздух в нашия дом или офис също ще помогне за хидратацията и грижа за кожата през зимата. Можем да пуснем овлажнител за въздух в стаите, в които прекарваме най-много време, включително в спалнята.

 

4. Избягвайте горещите душове

 

Мъж си взима топъл душ.

 

Може да е изкушаващо да вземем дълъг, горещ душ през зимата, но не се препоръчва като грижа за кожата през зимата.

Кожата ни ще се чувства доста по-добре след 5 до 10-минутен хладък душ.

През зимните месеци горещите душове и пропускането на овлажняването на кожата след това, могат да създадат проблеми.

Горещата вода се изпарява бързо и дехидратира кожата. Трябва да избягваме и използването на прекалено гореща вода при миене на ръцете си. По-хладката вода също е толкова ефективна за отстраняване на микробите, колкото горещата, и същевременно е по-малко дразнеща за кожата.

 

5. Използвайте щадящи измиващи продукти

Грешният избор на измиващ продукт може да влоши сърбежа и сухата при грижа за кожата през зимата, защото продуктите, които използваме, обикновено биха могли да съдържат дразнещи съставки и аромати.

През зимните месеци за предпочитане са хидратиращите почистващи средства или геловете без добавени аромати. Това важи особено много за нежните зони като подмишниците, интимната зона и стъпалата, където сухотата на кожата може да създаде най-много проблеми.

Можем също така да потърсим продукти, които съдържат серамиди и глицерин, които ще помогнат за по-доброто хидратиране.

Препоръчително е да използваме козметика с органични съставки, тъй като тя не съдържа обичайните съставки, които биха причинили допълнително дразнене на кожата по цялото тяло. 

 

6. Използвайте слънцезащитен крем в грижа за кожата през зимата

В по-слънчевите зимни дни снегът отразява до 80% от слънчевите лъчи. Това означава, че независимо дали сме навън по високите склоновете, играем в снега или просто се разхождаме в града, е също толкова важно да прилагаме слънцезащитен крем, както го правим през лятото.

Не трябва да се заблуждаваме при по-мрачно време. Вредните слънчеви лъчи могат да проникнат и през облаците и да причинят щети. Преди да излезем навън, винаги е необходимо да нанасяме овлажняващ, широкоспектърен слънцезащитен крем със SPF от 15 или по-висок фактор, върху всички открити участъци от тялото.

 

7. Обърнете специално внимание към грижата за лицето

 

Грижа за кожата през зимата.

 

Изисква се по-специална грижа за кожата през зимата, особено за лицето. Препоръчително е избирането на почистващи препарати на кремообразна база и умереното нанасяне на тонери.

Много от тях съдържат алкохол, който може допълнително да изсуши кожата ни. Когато тя е суха и сърбяща, се препоръчва да спрем да използваме продукти, които съдържат алкохол и аромати, за да й помогнем да запази естествените си масла.

За през нощта подходящ избор за лице е по-богат овлажнител. Не трябва да забравяме и устните си, които също влизат в необходимата грижа за кожата през зимата. Прилагането на овлажняващ балсам (като вазелин или друго) може да помогне за заздравяването на сухите и напукани устни, с които често се сблъскваме през студения сезон.

 

8. Подберете подходящо облекло

Много тъкани могат да влошат сухата кожа. Не е препоръчително вълната и грубите дрехи да докосват директно тялото ни. Това би довело до раздразнение и сърбеж на сухата кожа.

Първо може да облечем дрехи, изработени от меки дишащи материи, и върху тях да сложим по-топлите пуловери. Не трябва да забравяме да предпазим ръцете си от студения зимен въздух с ръкавици.

Носенето на мокри дрехи и обувки допълнително би раздразнило кожата ни причинило сърбеж. Ако ръкавиците, чорапите и панталоните ни се намокрят, е задължително да ги свалим възможно най-скоро.

Това са нашите топ 8 съвета за грижа за кожата през зимата. Последвайте ги и скоро ще се насладите на положителните резултати. Все пак ни очакват още няколко студени месеца.

 

Заключение

Полагането на подходяща грижа за кожата през зимата е ключово, тъй като студените месеци влияят доста на нейното състояние. Има много съвети, които може да следваме, за да предотвратим различни раздразнения, сухота или сърбежи.

Навременната грижа за кожата през зимата ще ни даде едно спокойствие и приятно усещане, с които да преминем през красивия и студен сезон, без опасения.

 

Защо трябва да се грижим за кожата си през зимата?

През студените зимни месеци сухият въздух може да направи кожата ни зачервена, раздразнена или сърбяща. Дори любимата ни традиция като седене край огъня, би могла да я изсуши допълнително.

Какво може да ни помогне за грижа за кожата през зимата?

Използването на подходящи овлажнители, слънцезащитен крем, избягването на горещи душове и още други, биха помогнали за избягването на проблеми с кожата при студа.

Как да се грижим за лицето си през зимата?

Избягването на продукти, съдържащи алкохоли или изкуствени аромати би помогнало на кожата на лицето ни през зимата.

Категории: Kрасота и грижа за тялото|Публикувана: 23.01.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 15:26 | Публикувана: 23 януари 2020 в 11:20 | Категория: Kрасота и грижа за тялото