Трябва да положим грижа за кожата през зимата, както и през лятото и всеки един сезон от годината. Особено през студените зимни месеци сухият въздух може да направи кожата ни зачервена, раздразнена или сърбяща. Дори любимата ни традиция като седене край огъня, може да я изсуши допълнително.

Да не говорим за горещия душ, който е така приятен след като сме практикували снежни спортове. Прекалено горещата вода изсушава кожата, тъй като премахва естествените й масла.

За щастие има няколко прости начина за борба с причините за сухата кожа и лесни промени, с които да поддържаме кожата си хидратирана и еластична през целия сезон. С тях ще ви запознаем днес.

 

 

1. Използвайте овлажнител

Овлажнителите за кожа са важни оръжия за борба със сухата кожа през зимата. След като измием кожата си, необходимо е да я подсушим веднага и да нанесем овлажнител.

Това може да ни помогне да задържим възможно най-много влага в нея. Има четири основни типа овлажнители и изборът на най-подходящия за нашата кожа ще направи чудеса. Ето кои са те.

  • Мехлеми

Те са способни да улавят най-много влага в кожата, но понякога са твърде мазни и ако кожата ни е склонна към омазняване, това не е нашият избор. Вазелинът е пример за този вид овлажнител.

  • Масла

Маслата са една идея по-малко мазни от мехлемите, но също толкова ефективни в борбата със сухата кожа. Към тях спадат различните бебешки масла, например, които освен, че ще дадат добър резултат, са и щадящи кожата.

  • Кремове

Кремообразните овлажнители са може би най-популярните. Те са предпочитан избор, защото кожата ги абсорбира много по-лесно. Примерите за такъв тип овлажнители включват любимите ни кремове за ръце.

  • Лосиони

Те обикновено се най-малко мазни, но имат по-малко овлажняващ ефект от останалите опции поради по-високото си съдържание на алкохол.

 

2. Грижете се за въздуха у дома

Когато е много студено навън, кое е първото нещо, което искаме да направим? Да увеличим отоплението, разбира се. Но това може да направи въздуха в дома ни още по-сух, затова не трябва да прекаляваме с горещините.

Използването на овлажнител за въздух в нашия дом или офис също ще помогне да поддържаме кожата си хидратирана. Можем да пуснем овлажнител в стаите, в които прекарваме най-много време, включително в спалнята.

 

3. Избягвайте горещите душове

Може да е изкушаващо да вземем дълъг, горещ душ през зимата, но кожата ни ще се чувства доста по-добре след 5 до 10-минутен хладък душ. През зимните месеци горещите душове и пропускането на овлажняването на кожата след това, могат да създадат проблеми.

Горещата вода се изпарява бързо и дехидратира кожата. Също така трябва да избягваме използването на прекалено гореща вода при миене на ръцете си. По-хладката вода също е толкова ефективна за отстраняване на микробите, колкото горещата, и същевременно е по-малко дразнеща за кожата.

 

4. Внимателно ексфолирайте

 

Жена с млада кожа, ексфолиране на кожата. Нанесена маска за лице с натурални съставки.

 

Когато става въпрос за ексфолиране на кожата през зимата, има много фактори, които влияят върху това дали трябва да го правим, или не. Ако кожата ни е наистина много суха, ще бъде добре да ограничим използването на ексфолиант през студените месеци.

Ако не е, то можем да го използваме, но със сигурност по-малко, отколкото по принцип, защото кожата малко или много ще бъде раздразнена заради сухия и студен въздух. Препоръчително е да ексфолираме кожата само веднъж седмично.

 

5. Използвайте щадящи измиващи продукти

Грешният избор на измиващ продукт може да влоши сърбежа и сухата кожа през зимата, защото продуктите, които използваме, обикновено могат да съдържат дразнещи съставки и аромати.

През зимните месеци за предпочитане са хидратиращите почистващи средства или геловете без аромати. Това важи особено много за нежните зони като подмишниците, интимната зона и стъпалата, където сухотата на кожата може да създаде най-много проблеми.

Можем също така да потърсим продукти, които съдържат серамиди и глицерин, които ще помогнат за по-доброто хидратиране на кожата.

 

6. Използвайте слънцезащитен крем

В слънчевите зимни дни снегът отразява слънчевите лъчи до 80%. Това означава, че независимо дали сме навън по високите склоновете, играем в снега или просто се разхождаме в града, е също толкова важно да прилагаме слънцезащитен крем, както го правим през лятото.

И не трябва да се заблуждаваме, ако е по-мрачно. Вредните слънчеви лъчи могат да проникнат и през облаците и да причинят щети. Преди да излезем навън, винаги е необходимо да нанасяме овлажняващ, широкоспектърен слънцезащитен крем със SPF от 15 или по-висок фактор, върху всички открити участъци от тялото.

 

7. Обърнете специално внимание към грижата за лицето

 

Красива руса жена, почиваща на диван. Красива коса, кожа и нокти, в следствие на добри количества на биотин в тялото.

 

Изсиква се по-специална грижа за кожата през зимата, особено за лицето. Препоръчително е избирането на почистващи препарати на кремообразна база и умереното нанасяне на тонери.

Много от тях съдържат алкохол, който може допълнително да изсуши кожата ни. Когато кожата ни е суха и сърбяща, се препоръчва да спрем да използваме продукти, които съдържат алкохол и аромати, за да й помогнем да запази естествените си масла.

За през нощта подходящ избор за лице е по-богат овлажнител. Не трябва да забравяме и устните си. Прилагането на овлажняващ балсам (като вазелин или друго) може да помогне за заздравяването на сухите и напукани устни, с които често се сблъскваме през зимата. Още съвети за грижата за лицето тук.

 

8. Подберете подходящо облекло

Много тъкани могат да влошат сухата кожа. Не е препоръчително вълната и грубите дрехи да докосват директно тялото ни. Това може да доведе до раздразнение и сърбеж на сухата кожа.

Вместо това леките слоеве, изработени от меки дишащи материи, можем да облечем директно, и върху тях да сложим по-топлите пуловери. Не трябва да забравяме да предпазим ръцете си от студения зимен въздух с ръкавици.

Носенето на мокри дрехи и обувки може допълнително да раздразни кожата ни и да причини сърбеж. Ако ръкавиците, чорапите и панталоните се намокрят, е задължително да ги свалим възможно най-скоро.

Това са нашите топ съвети за поддържане на най-големия орган в тялото ни здрав и хидратиран през студените месеци. Последвайте ги и скоро ще се насладите на положителните резултати. Все пак ни очакват още няколко студени месеца.