Диастаза на коремните мускули е често срещано състояние при бременни и след раждане. Това се случва, когато двете половини на правия коремен мускул (rectus abdominis) се раздалечат по време на бременност от разтягане. Разстоянието може да стигне от 2,5 см до 5 см на ширина.

Диастазата е в резултат на разтягането на Linea Alba, от латински – „бяла линия„, което идва от цвета на съединителната тъкан, която я изгражда. Linea Alba e тънката бяла подкожна ивица, разделяща правия коремен мускул.

За съжаление, макар много жени да не обръщат внимание, това далеч не е козметичен проблем.

Разглеждаме подробно какво представлява диастазата и как да се справим с нея.

 

magnezii 01 400
mgnezii 01 600

Какво е диастаза и защо се появява?

Това е състояние, което засяга коремните мускули и тъканите около тях. За съжаление за нея няма достатъчно информация и много често не се улавя или се игнорира, а има отражение върху външния вид и самочувствието – особено при жените.

Раздалечаване може да се появи на едно място или по цялото протежение на правия коремен мускул.

Затова се счита, че условно има 4 вида диастаза:

 • раздалечаване около пъпа
 • раздалечаване в горната част на мускула
 • раздалечаване в средата на мускула
 • раздалечаване в долната част на мускула

Около 90% от случаите на диастаза са свързани с бременността. Макар и прекрасно време за всяка жена, то може да предизвика диастаза, тъй като по време на развитието на плода се разтяга коремната стена от постоянно увеличаващата се матка.

При много жени след бременността коремната стена се възвръща в първоначалното си състояние, но има и стотици майки, при които това не се случва без допълнително лечение. При втора бременност рискът от диастаза се увеличава заради повтарящото се разтягане.

При бебета

Освен при бременни диастаза може да се наблюдава при недоносени бебета. Причината е, че развитието на тяхната коремна стена не е завършено преди раждането и може да настъпи раздалечаване на двете половини на мускула, ако не се вземат мерки.

При наднормено тегло

Специфичното разтягане на правия коремен мускул се наблюдава и при още една група хора – тези с наднормено тегло. При тях раздалечаването може да се получи заради прекомерно натрупване на мастна тъкан в тази област.

В по-редки случаи дистазата се получава от неправилна стойка и походка или лошо храносмилане. Каквито и да са причините обаче, е добре да се улови по-рано, за да e по-лесно възстановяването.

 

Симптоми на диастазата

 

Диастаза, симптоми, лечение.

 

Обикновено проблемът се игнорира, тъй като се счита за няколко излишни сантиметра на талията. Ето как да разберете дали се касае за диастаза или друго състояние, което не ви позволява да си върнете формата.

Ще я разпознаете по следните признаци:

 • неестествено голям корем
 • напипвате триъгълник в областта на корема при изправяне
 • усещате дупка или пролука между правите коремни мускули
 • изпитвате болка: в областта на корема и в горната част на гърба

 

Как се поставя диагноза за диастаза?

Най-добре ще разберете дали имате диастаза, като легнете на пода по гръб със свити колене. Отпуснете се и поставете едната си длан на корема, в областта на пъпа. Другата поставете под главата си. С нея повдигнете леко главата си, заедно с раменете, като за коремна преса, но без да оказвате напрежение върху коремните мускули.

В тази позиция опипайте леко и внимателно, без прекомерен натиск, коремните мускули и установете дали и колко е разстоянието между тях.

Имайте предвид, че е нормално да има раздалечаване между 7 и 13 милиметра. Ако обаче е по-голямо, то има вероятност да имате диастаза.

Обикновено диастазата се поставя като диагноза при около 1-2 пръста разстояние (до 2.5 см). Ако е по-голямо, се касае за по-голям проблем и е важно да се консултирате с лекар възможно най-скоро, за да се приложи лечение.

Нелекуваната диастаза може да доведе до неприятни последици, които за съжаление далеч не са само естетични. Състоянието предизвиква слабост в мускулите, постоянни болки в гърба и корема.

Най-сериозните последици са появата на херния и загубата на еластичност в тазовото дъно и оттам – смъкване на органите в малкия таз.

 

Как се лекува диастазата?

 

Диастаза, симптоми, лечение.

На първо място е важно да знаем, че има начин за превенция на появата на диастазата чрез упражнения и навици. Хубаво е това да се случи с внимание по време на бременността, тъй като развитието на диастаза е нормално в този период. Разбира се, стъпките се правят само след консултация с наблюдаващия специалист.

 

Превенция на диастазата

Въпреки че, както споменахме, в повечето случаи диастазата изчезва сама, можете да предприемете няколко стъпки, с които да намалите продължителността й.

На първо място, избягвайте да вдигате тежки предмети по време на бременността. Независимо дали се касае за багаж, покупки, разместване на мебели – при възможност оставете тези задачи на друг човек. Всеки тежък товар и усилие може да причини по-голямо раздалечаване на мускула и да затрудни неговото възстановяване впоследствие.

Желателно е да избягвате и високите токчета по време на бременността. Те изменят стойката, а както вече уточнихме, това може да се превърне в причина за усложнение на диастаза.

В този ред на мисли не пропускайте да обръщате внимание на стойката си и да я коригирате, когато това се налага. Дори се препоръчва да използвате допълнителна опора: възглавничка например.

Не на последно място – внимавайте как ставате от легнало положение и не използвайте само коремните си мускули за целта. По-скоро опитвайте да се опирате основно на ръка или коляно.

В допълнение: избягвайте тежестите дори след раждането, както и прекомерно натоварващите тренировки. В частност можем да препоръчаме да не правите упражнения от типа планк, коремни преси. Преди дори да ги опитате, се консултирайте с лекар.

Ако все пак проблемът не изчезне след раждане в период от два-три месеца, то е добре да помислите за лечение.

 

Лечение на диастазата

 

Диастаза, симптоми, лечение.

 

По-голямата част от специалистите препоръчват като първа стъпка да помогнете на коремния мускул със специални упражнения. Не е нужно много време – ще ви помогнат дори тренировки между 8 и 10 минути за корекция на диастазата.

Ето и някои примерни упражнения:

 • Вакуум – застанете в избрана от вас позиция – легнали, на четири крака, седнали, изправени. Вдишайте дълбоко и глътнете корема максимално. Задръжте дишането си и останете така, докато преброите бавно от 1 до 30. Направете няколко кратки издишвания и започнете отново. Повторете няколко пъти, без претоварване.
 • Котка – на колене с длани, опрени под раменете (на 4 крака). Вдишайте дълбоко и приберете коремните мускули, след което извийте гръбнака си в дъга с отпуснати надолу шия и глава. Издишайте бавно и отпуснете гърба отново, без да отпускате корема. Повторете до 8 пъти, без да се претоварвате.
 • Протягане – заставате на 4 крака и прибирате максимално корема си. Започвате разтягане с противоположни крайници (дясна ръка и ляв крак и обратното). Задържате позата максимално и без да отпускате корема, прибирате крайниците и ги сменяте.
 • Мост от таза – упражнението изисква да легнете по гръб с ръце на пода. Следващата стъпка е да свиете краката си в коленете и да стегнете корема. Надигнете таза и задръжте максимално позицията без да отпускате корема – поне 10 секунди. Снижете бавно таза. Повторете колкото пъти се чувствате комфортно.
 • Кегел и упражнения за тазовото дъно – един от най-добрите начини да лекувате следродилна диастаза. Включва заставане в удобна легнала позиция и стягане/отпускане на мускулите на перинеума.

Ако се чувствате комфортно и състоянието ви го позволява, опитайте да си помогнете с бягане, спортно ходене и водни тренировки – плуване, водна гимнастика и други.

Важно е да знаете, ако диастазата е придружена с херния или е изключително упорита, обикновено лечението е оперативно.

Някои специалисти твърдят, че приемът на магнезий помага на по-бързото лечение на диастазата. Подходящи за целта са както течният магнезий, така и този на капсули, под формата на хранителна добавка. Преди да опитвате обаче, направете нужните изследвания и консултации, за да не се получи пренасищане.

При всички положения не отлагайте мерките срещу диастазата – оставена без лечение тя може да ви причини проблеми и болежки и да влоши качеството ви на живот.

Обновена: 12 юли 2022 в 02:23 | Публикувана: 10 май 2022 в 11:09 | Категория: Бременност и женско здраве, Здраве