Колаген – ползи и как „зарежда“ нашите тренировки?

Обновена: 06.03.2024|
Зарастване на рани. Правилно дишане по време на тренировка. Колаген - ползи. Умората след карантина.

Днес ще ви разкрием повече за употребата на колаген – ползи и как „зарежда“ нашите тренировки . Редовните тренировки подобряват цялостното здраве, функцията на имунната система и настроението. Допълнително засилват притока на кръв и могат да помогнат в отслабването. Всичко това важи особено за силовите тренировки. Но какво можете да направите, за да ги направите още по-ефективни? Отговорът е прост – да приемате колаген. Точно така, колагенът не бива да се асоциира само със здравето на кожата, той има и много други ползи. Защо играе жизненоважна роля за постигане на оптимални резултати от вашата тренировка, ще говорим днес.

 

Защо да комбинирате колаген с тренировки?

Нивата на колаген намаляват естествено с напредване на възрастта, но също така е възможно да имате твърде малко колаген в резултат на някаква диета. Добавките могат да компенсират част от тази загуба или дефицит. Продуктите с колаген се предлагат предимно за подобряване на състоянието на кожата и здравината на костите, но вече често се използват и за подобряване на фитнес резултатите. Ето някои от полезните предимства на колагена, комбиниран със силови тренировки.

  • Колаген – ползи при увеличаване на мускулната маса

 

Колаген - ползи. Тренировка, млада дама, която се разтяга преди тренировка.

 

Един от основните начини, по които колагенът най-много помага, е, че той позволява на тялото бързо да формира чиста мускулна маса. Това се случва, защото някои от аминокиселините, които присъстват в колагеновите протеини, се използват от тялото, за да превърнат глюкозата в специфичен вид енергия, която може да захрани мускулите. Допълнителен прием на витамин С също ще подпомогне този процес. Важно е да споменем и, че аргининът – основен компонент на колагена, помага за възстановяването на мускулната тъкан.

  • Засилва метаболизма

Когато метаболизмът ви работи правилно, това улеснява изгарянето на мазнини, отслабването и прави по-лесен процеса за натрупване на мускулна маса. Как приемът на колаген – ползи и действието му, помага в това начинание? Мускулите изгарят повече енергия от мазнините, дори когато седите неподвижно. Това означава, че колкото повече мускули изграждате, толкова повече тялото ви ще използва тези калории, а няма да ги съхранява като мазнини. Този процес се подпомага най-вече от глицина, който представлява една трета от колагена. Той също така помага на централната нервна и храносмилателна системи и когато те функционират оптимално, метаболизмът също се подобрява.

  • Увеличава енергията

Колагенът може да ви помогне да имате повече енергия, когато изпълнявате своите тренировки. Това означава, че ще можете да тренирате по-дълго и по-силово. Както споменахме, той помага на тялото да превърне глюкозата в полезна енергия за мускулите. Основно за това помага глицинът в колагена. Други аминокиселини в него подпомагат зарастването на рани, физическия растеж и развитие като цяло. Така клетките имат повече „гориво“, когато дойде време да се делят и възпроизвеждат, и това включва важни елементи като азот и въглерод.

  • Колаген – ползи за костите и ставите

Всеки знае, че няма как да се изпълни ефективна тренировка с отслабени кости и стави. Колагенът съставлява около 90% от органичната костна маса и също така е основен компонент на ставния хрущял. Добавките с хидролизиран колаген могат да окажат благоприятно въздействие върху костния метаболизъм, като повишава минералната плътност на костите. Подобна добавка може също да окаже анаболен ефект върху хрущялната тъкан, като поддържа структурата на ставата и потенциално подпомага комфорта й. Така се подобрява подвижността на ставите, намалява се болката по време на тренировка, костите се заздравяват и резултатите видимо се подобряват.

 

Добавки с колаген

Известни като колаген, колагенови пептиди или колагенов хидролизат, добавките с колаген са хранителни добавки, които могат да ви осигурят този специфичен вид протеин. Обикновено те се предлагат под формата на прах, който се разтваря в течности и е без вкус. Ако започнете да търсите добавки с колаген, ще видите много различни термини, които може да не разберете. Затова ще ви запознаем с тях.

  • Колагенови пептиди

Пептидите са просто по-малки вериги от аминокиселините – градивните елементи на протеините. Протеините са по-големите молекули. Колагенът, разграден на по-малки частици, е известен като колагенови пептиди.

  • Колагенов хидролизат

 

Колаген - ползи. Колаген на прах, в купичка, с мерителна лъжичка.

 

Както казахме, ще видите повечето добавки, обозначени като колагенови пептиди или колагенови хидролизати. Това е едно и също. Хидролизатът просто означава, че колагенът е хидролизиран или разграден на по-малки парченца, с цел по-лесно усвояване от организма.

  • Нашето предложение

Нашият колаген хидролизат е много подходящ източник на разтворим протеин. Гарантираме 100% естествен продукт, произведен от говежди колаген, без алергени и ГМО. В една доза от 6 г хидролизиран колаген се съдържат 95% протеин. Това означава, че само една лъжица, разтворена във вода, сок, или друга напитка, която обичате, ще ви осигури оптимално количество колаген.

 

Хранителни източници на колаген – ползи от консумирането им

Винаги е най-добре да си набавяте хранителни вещества от здравословна, балансирана диета, но това не винаги е възможно или поне не за всяко едно от тях. Колагенът се съдържа в костния бульон, пилешкото, свинското месо и сьомгата, яйчния жълтък, желатина. Можете да увеличите тези източници в менюто си, но все пак можете да помислите и за добавка. Предимството е, че колагенът в добавките, както споменахме, е хидролизиран или разграден. А тялото може да го усвои и използва по-лесно по този начин, отколкото, ако е получен от цели храни.

И така, независимо дали сте професионален атлет, фитнес маниак или просто редовно трениращ човек, колагенът е идеалният протеин и неговите състав и ползи помагат за изграждането и възстановяването на мускулите, сухожилията и хрущялите, които са подложени на стрес по време на тренировка. А добавките с колаген са ключът към поддържането на активен начин на живот.

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 30.04.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 17:19 | Публикувана: 30 април 2020 в 17:24 | Категория: Витамини и минерали, Здраве