Активираният въглен от векове се смята за универсален природен лек. А знаете ли за какво се използва активен въглен? Той спира токсините да се абсорбират в стомаха, като се свързва с тях. Порестата текстура на дървесния въглен има отрицателен електрически заряд, поради което привлича положително заредени молекули, като токсини и газове. Именно това му помага да ги улавя. Тялото не е в състояние да обработи въглена и така токсините, заедно с него, се изхвърлят от тялото. Благодарение на това негово свойство се откриват и неговите най-различни приложения – от понижаване на холестерола до избелване на зъбите и лекуване на махмурлук. В тази статия ще ги разгледаме подробно.

 

Какво представлява активният въглен?

Активният въглен е фин черен прах, получен от животински кости, кокосови черупки, торф, нефтен кокс, въглища, маслинови ями или дървени стърготини. Въгленът се “активира“ при обработка на много висока температура. Тя променя вътрешната му структура, намалявайки размера на порите и увеличавайки повърхността му. Активен въглен не можете да получите от брикети, които използвате за барбекюто, например. Въпреки че и двата продукта могат да бъдат направени от едни и същи основни материали, брикетите с дървени въглища не се “активират” при висока температура. Освен това те съдържат допълнителни вещества, които са токсични за хората.

 

[adning id=”137384″]

 

За какво се използва активен въглен – различни здравословни свойства

 

За какво се използва активен въглен.

 

Може би познавате активния въглен основно като помощно средство при лечение на предозиране или различни отравяния. Но поради мощните си свойства за изчистване на токсините, той може да се използва при един дълъг списък от състояния. Ще разгледаме най-важните сред тях:

  • При отравяния

Активен въглен често се използва в случаи на отравяне. Това е така, защото може да свърже голямо разнообразие от лекарства и вредни токсини, намалявайки ефекта им. Хората го използват като антидот още от началото на 1800 г. Можете да го използвате и при предозиране на лекарства, отпускани по рецепта, както и при обикновени, като аспирин, ацетаминофен и различни видове успокоителни.

Когато една доза от 50-100 гр активен въглен се приеме в рамките на пет минути след лекарството, това може да намали усвояването му при възрастни с до 74%. Този ефект намалява до около 50%, когато въгленът се приеме 30 минути след лекарството, и 20%, ако се приеме три часа след предозиране.

Първоначалната доза от 50–100 гр понякога трябва да бъде последвана от две до шест дози от 30–50 гр на всеки два до шест часа.

Важно е да отбележим, че активният въглен не е ефективен при всички случаи на отравяне. Например, има малък ефект върху отравянията с алкохол, тежки метали, желязо, литий, калий, киселини или алкали.

  • Подобрява бъбречната функция

Активният въглен може да помогне за насърчаване на работата на бъбреците чрез намаляване на броя на отпадъчните продукти, които бъбреците трябва да филтрират. Това може да бъде особено полезно при пациенти, страдащи от хронични бъбречни заболявания. Здравите бъбреци обикновено могат да филтрират кръвта без допълнителна помощ. При пациентите с болни бъбреци, обикновено по-трудно се отстранява уреята и други токсини от тялото. Активният въглен може да ги елиминира бързо и лесно.

  • Намалява нивата на холестерола

Активният въглен може да помогне и за намаляване нивата на холестерола. Това е така, защото може да свързва холестерол и съдържащи холестерол жлъчни киселини в червата, като пречи на тялото да ги абсорбира.

Според проучване, приемането на 24 гр. активен въглен на ден в продължение на четири седмици понижава общия холестерол с 25%, а “лошия” LDL – с 25%. Същевременно нивата на “добрия” HDL холестерол се увеличават с 8%. Повече за холестерола можете да научите в статията по темата в нашия блог.

  • Помага в борбата с газовете

За какво се използва активен въглен, когато имаме проблеми с газове? Течностите и газовете, заседнали в червата, могат лесно да преминат през милионите малки дупчици в активния въглен и този процес да ги неутрализира. Според проучване сред хората, които приемат 45 мг симетикон и 140 мг активен въглен три пъти дневно, в продължение на 10 дни, се наблюдава намаляване на болката в корема и отделянето на газове. Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) препоръчва да се приема поне 1 г активен въглен 30 минути преди или след всяко хранене, ако имате такива оплаквания.

  • За избелване на зъбите и поддържане на оралното здраве

 

За какво се използва активен въглен. Паста за зъби с активен въглен, която се поставя върху четка за зъби.

 

Десетки продукти за избелване на зъби на пазара съдържат активен въглен. Те претендират да имат различни ползи за оралното здраве, сред които: антивирусни, антибактериални, противогъбични и детоксикиращи. Ако имате проблеми с венците, ще ви бъде полезно да прочетете и отделната статия, посветена на тяхната грижа с помощта на активния въглен, в статия по темата в блога ни.

 

  • Помага в грижата за кожата

Активният въглен може да помогне за изтеглянето на микрочастици, като прах, химикали, токсини и бактерии на повърхността на кожата, за да ги премахнете по-лесно. Често той е активна съставка и в продуктите за лечение на акне. Допълнително прах с активен въглен, приготвен от кокосови черупки, се използва за лечение на различните видове кожни инфекции. Активният въглен има антибактериален ефект и абсорбира вредните микроби от раните. Широко разпространени са и различни дезодоранти с активен въглен. Тъй като може да абсорбира миризми и вредни газове, това го прави идеален като дезодорант за подмишници и крака.

 

За какво се използва активен въглен и безопасен ли е?

Активният въглен се счита за безопасен в повечето случаи, а нежеланите реакции се считат за редки и не са тежки. Разбира се, може да причини някои неприятни странични ефекти, най-честите от които са гадене, повръщане, запек, черни изпражнения. Когато активен въглен се използва като спешен антидот, съществува риск той да премине в белите дробове. Такъв риск съществува при хора, които повръщат, сънливи са или са в полусъзнание. Поради това активен въглен трябва да се дава само на хора, които са напълно съзнателни. В редки случаи може да се получи запушване на червата. Трябва да споменем, че активният въглен също може да намали усвояването на определени лекарства. Следователно хората, приемащи лекарства, трябва да се консултират с медицински специалист преди да го приемат.