Преяждането по празниците – как да го предотвратим?

Обновена: 06.03.2024|
Преяждането по празниците.

Няма нищо по-хубаво от вкусната празнична трапеза, споделена в домашния уют и компанията на най-близките. За съжаление обаче вкусните ястия на мама и баба така ни се услаждат, че почти винаги сме изправени пред един от най-големите вредни навици – преяждането по празниците.

Така не само качваме килограми, но можем да пренасилим храносмилателната си система, което да доведе до безсъние и поява на киселини.

Но как да устоим на изкушението и да не прекаляваме? Тази статия ще ви даде няколко полезни съвета, към които да се придържате тази година.

 

Какво се случва с тялото ви, когато преяждате?

 

Преяждането по празниците.

 

Поява на киселини

Една от големите задачи на стомаха в човешкото тяло е да отделя солна киселина, за да започне храносмилателния процес и да убие вредните бактерии, докато храната се движи през хранопровода. Колкото повече ядем, толкова повече киселина се произвежда. И така част от нея си проправя път по хранопровода, което води до неприятното неразположение, наречено киселини.

Подуване

И още – големите порции забавят храносмилането, а на храната й отнема повече време за обработка. Това предизвиква усещането за подуване. В резултат тялото изпраща повече кръв в стомашно-чревния тракт. А това означава, че е налична по-малко кръв за транспортиране на кислород и хранителни вещества до други части на тялото.

Повишаване на кръвната захар

Преяждането по празниците, и не само, води и до повишаване на кръвната захар, особено ако консумирате много въглехидрати или захар. Когато кръвната захар се повиши над нормалните нива, отделяте излишни количества хормон инсулин и получавате енергиен скок.

Трупане на излишни мазнини

Първоначалният тласък може да ви подтикне да ядете дори повече. След това тялото ви разбира, че не се нуждаете от цялата тази енергия като гориво и започва да съхранява повече от нея под формата на мазнини.

Безсъние

Добавете и алкохол към всичко това и вероятно ще се въртите цяла нощ в леглото, заради безсъние. Когато се събудите сутрин, гладувате, защото панкреасът ви работи извънредно, за да обработва цялата тази храна и напитки.

 

Може също да изпитате главоболие, затруднена концентрация или умора. Така че, дори да качите само килограм или два отгоре заради празничните трапези, всичко, изброено дотук, също ще бъде налице, а защо да натоварвате излишно организма си?

 

Как да предотвратите преяждането по празниците?

 

Преяждането по празниците.

 

Най-добрата стратегия е просто да казвате „не“ на изкушенията. Лошото е, че по време на празници човек намира за нормално „да му отпусне края“ и да наруши всякакви режими.

Ограничаването не върши работа, защото ни кара да се чувстваме лишени, тревожни и направо измъчени в празничните дни, докато всички останали се наслаждават на вкусната храна. Именно това ни подтиква да се отдадем на изкушенията, което от своя страна води до преяждането по празниците.

Ето няколко съвета, които могат да помогнат в трудната битка.

 

Тренирайте

Опитайте се да спазвате нормалната си рутина за физически упражнения колкото е възможно повече. Все пак след усилена тренировка във фитнеса ще ви е по-трудно да стигнете до преяждането от чувство за вина най-вече, но важното е, че ще имате стимул да не прекалявате.

Не забравяйте за разходката след хранене. Тя ще ви се отрази много добре и ще помогне за по-бърза обработка на храната. Забавлението с игри на закрито като пинг-понг, или добре познатата стара борба със снежни топки също ще ви помогнат да останете във форма след отрупаните празнични трапези.

Важното е да останете активни и да не ви налегне празничният мързел, който още повече ще ви подтикне да похапвате неконтролируемо.

 

Забравете за постните ястия

 

Преяждането по празниците. Хранителни продукти, чиято правилна косумация може да довете до навлизането в състояние на кетоза.

 

Ако сте решили да прочистите организма си преди празниците, недейте да продължавате и когато те настъпят. Много хора мислят, че наблягането на постните ястия ще ги предпази от преяждането и напълняването, но всъщност не е така.

Постът като цяло кара метаболизма да мисли, че влизате в режим на глад, така че да задържа колкото се може повече калории. Все пак няма как да се лишите да опитате от вкусните ястия, които чакате цяла година. Но пак повтаряме – правете го с мярка.

Слушайте тялото си

Основният проблем на хората е, че не приключват храненето, когато се почувстват сити. Какво можете да направите?

Заложете на малките порции и внимателно се наслаждавайте на това, което имате в чинията си, не бързайте.

Така ще опитате от всичко и няма да се чувствате лишени. Не забравяйте да предвидите и малко място за парче десерт в разумни размери. Не се колебайте да прекратите храненето, когато се почувствате сити.

В никакъв случай не се изкушавайте да вземете последната порция, парче или чаша алкохолна напитка. Слушайте тялото си, то най-добре знае кога трябва да спрете.

Внимавайте какво и колко пиете

 

Преждянето, празниците. Сърдечносъдовите заболявания. Алкохолът в борба с холестерола.

 

Една бира съдържа около 175 калории, чаша вино – 160, а популярните и у нас напоследък празнични пуншове могат да достигнат до 250 калории.

Ясно е, че е трудно да сте пълни въздържатели по празниците. Но това, което можете да направите, е да пиете бавно и да изберете по-нискокалорични напитки. Не забравяйте, че алкохолът ни кара да похапваме повече, така че рискът от преяждането по празниците се увеличава.

Благодарение на тези съвети, този празничен сезон може да бъде първият, в който опровергавате стереотипите и не качвате нито килограм. Ако ги следвате, ще задоволите глада си за вкусни празнични изкушения и ще се насладите спокойно на празниците без вина, без излишно преяждане и без да добавяте сантиметри към линията на талията си.

Да ви е вкусно!

Какво се случва, когато преяждаме по празници?

Има опасност от поява на киселини, подуване, повишаване на кръвната захар, безсъние и други неприятни симптоми.

Как да предотвратим преяждането по празниците?

Важното е да бъдете физически активни, внимавайте с алкохола и порциите.

Категории: Здраве|Публикувана: 18.12.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 14:15 | Публикувана: 18 декември 2019 в 10:51 | Категория: Здраве