Лято е и няма нищо по-хубаво от естествения слънчев загар на плажа, но постижим ли е той за всеки и как? За съжаление, придобиването на красив тен не е универсален процес за всички и има много неща, с които да се съобразите, ако желаете да се сдобиете с него, без да излагате кожата си на риск.

Функции на кожата

Кожата всъщност е най-големият орган в човешкото тяло и е важно да се грижим за нея. Тя има три основни функции – защитна, регулативна и сензитивна. Всяко разкъсване на епидермиса –  рана или изгаряне може да наруши една или повече от тези функции, а това да доведе до усложнения. Вижте какви процеси рискувате да прекъснете, ако прекалите със слънчевите бани:

 • Защита

Основната функция на кожата е да действа като бариера. Тя осигурява защита от механични въздействия и налягане, промени в температурата, микроорганизми, радиация и химикали, които могат да навредят на останалите органи в човешкото тяло.

 • Регулация

Кожата регулира няколко аспекта на физиологията, включително телесната температура чрез потта и косата, както и промени в периферната циркулация и баланса на течности в организма. Тя също така действа като основен резервоар за синтеза на витамин D.

 • Сензитивност

Кожата съдържа мрежа от нервни клетки, които откриват и предават промените в околната среда на мозъка. Има отделни рецептори за топлина, студ, допир и болка. Увреждането на тези нервни клетки е известно като невропатия и води до загуба на усещане в засегнатите области.

Типовете кожа и добиването на тен

Малко момиченце маже носа на майка си със слънцезащитен продукт на плажа за здравословен тен.

Всяка кожа има различно „основно“ количество меланин. Когато я изложите на слънце, кожата ви ще произведе допълнителен меланин. Кожата, която произвежда много меланин, потъмнява по-бързо и изгаря по-малко. Ако кожата ви произвежда малко меланин, ще отнеме повече време да добиете хубав тен и изисква внимателно и постепенно излагане на слънце. Съществуват 6 основни типа кожа:

 • Тип 1

Тази кожа е много бяла и чувствителна към светлината. Винаги изгаря и не може да добие, какъвто и да било тен. Излагането на слънце е непрепоръчително, а солариумите – абсолютно забранени.

 • Тип 2

Чувствителна към светлината и обикновено гори. Въпреки това, с малко повече усилия ще можете да потъмнеете леко. Добиването на хубав тен трябва да бъде постепенен процес. Препоръчително е първия ден да се излагате на слънце между 15 и 30 минути, не повече, като увеличавате продължителността всеки ден. Така няма да има риск от изгаряния. Задължително използвайте слънцезащитен продукт с фактор 50 или 50+.

 • Тип 3

Ако сте с такава кожа, имате нормална чувствителност към светлината. Вие изгаряте от време на време, но можете да хванете умерен тен, ако се излагате на слънце до 1 час през първия ден и отново постепенно да увеличавате времето, но пак препоръчваме да използвате най-високия възможен фактор.

 • Тип 4

Кожата ви е толерантна към слънчевата светлина и рядко изгаряте, но пък лесно можете да се зачервите. Спокойно това зачервяване бързо и лесно ще се превърне в хубав загар. Можете да прекарвате повече време на плажа, но не забравяйте слънцезащитния фактор, за препоръчване – 30.

 • Тип 5

Честито на късметлиите! Имате естествено по-тъмна кожа и хващате тен лесно и бързо. Изгарянето е почти невъзможно. Вашата основна цел трябва да бъде просто да направите лек, по-дълготраен тен. За всеки случай използвайте продукти със защитен фактор 15 или 20.

 • Тип 6

Такъв тип кожа имат афроамериканците. Изгарянето е много трудно, защото кожата им е тъмна до черна и изключително толерантна към слънчевите лъчи. Потъмняването на кожата е незабележимо.

Още няколко съвета за здравословен тен

 

Аргановото масло- помощник в грижата за косата и кожата на плажа за здравословен тен през лятото.

Прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи може да причини физически промени на кожата – бръчки, лунички, старчески петна и промени в структурата. За да се избегнат тези ефекти и да се сдобиете със здравословен тен, не е достатъчно да се съобразите само с типа на кожата си, а и с още няколко неща:

 • Подходяща диета

За да може да функционира правилно на слънце, кожата се нуждае от определен вид храна. Така че, ако искате да се сдобиете с красив тен включете в менюто си малко „слънчеви“ продукти. Препоръчително е да хапвате храни богати на липоген (естественият защитен фактор в организма) като маслини, аспержи, гъби. Ако доставите на тялото си повече полифенол, можете да се радвате на по-тъмен загар. Ще го откриете в зеления чай, кафето, ментата, босилека. А за да намалите шанса от изгаряния, хапвайте повече зелени зеленчуци като спанак, зелена салата и коприва.

 • Забравете за солариумите

Няма нищо здравословно в придобиването на тен по изкуствен начин. Там  получавате грешния вид UV-лъчи. На кожата са й нужни UVB-лъчи, а в солариумите кожата ви ще получи огромно количество UVA-лъчи. Те проникват дълбоко в дермата, която е най-дебелият слой на кожата. Това може да доведе преждевременно стареене на кожата и бръчки, отслабване на имунната система и голям риск от меланома.

 • Ексфолирайте

Ексфолирането премахва мъртвите кожни клетки от най-горния слой на кожата. Това позволява да се появи нова, свежа кожа, да се почистят замърсяванията и себума, да се отпушат порите и да се предотврати появата на акне. Най-хубавото е, че премахването на мъртвите клетки прави горния слой на кожата по-тънък. Можете да си направите лесно сами ексфолиант за тяло като смесите 2 с. л. кокосово масло и 1 ч. л. кафява захар и нанесете върху мокра кожа с леки масажни кръгови движения. Кокосовото масло ще подхрани кожата, а захарта ще почисти мъртвите клетки и ще обнови кожата ви. Това ще ви помогне да запазите естествения тен за по-дълго време и кожата ви ще избледнява равномерно.

 • Не поценявайте сянката

За да постигнете мечтания тен, не трябва да сте изложени на слънце през целия ден. Бъдете спокойни, продължавате да потъмнявате и на сянка. Не рискувайте да се дехидратирате или да получите топлинен удар. Правете почивки, редувайте слънце със сянка. А най-добре, когато слънцето е най-силно, между 14:00 и 16:00 часа – изобщо не се излагайте на слънце. Така ще намалите риска от изгаряния и ще имате здравословен и дълготраен тен.

 

Вече знаете тайните на мечтания здравословен тен, без риск! Време е да вземете любимата книга и да ги приложите на плажа. От нас приятна почивка!

 

Автор: Кристина Тонева