Как да хванете здравословен тен според типа кожа?

Обновена: 29.02.2024|
Таласотерапия, море.

Лято е и няма нищо по-хубаво от естествения равномерен тен на плажа, но постижим ли е той за всеки и как?

За съжаление, придобиването на красив слънчев загар не е универсален процес за всички и има много неща, с които да се съобразите, ако желаете да се сдобиете с него, без да излагате кожата си на риск.

 

Функции на кожата

Кожата всъщност е най-големият орган в човешкото тяло и е важно да се грижим за нея.

Тя има три основни функции – защитна, регулативна и сензитивна. Всяко разкъсване на епидермиса – рана или изгаряне, може да наруши една или повече от тези функции, а това да доведе до усложнения. Вижте какви процеси рискувате да прекъснете, ако прекалите със слънчевите бани.

vitd3 400
vitd3 600
vitd3 400
vitd3 600

 

Защита

Основната функция на кожата е да действа като бариера. Тя осигурява защита от механични въздействия и налягане, промени в температурата, микроорганизми, радиация и химикали, които могат да навредят на останалите органи в човешкото тяло.

Регулация

Кожата регулира няколко аспекта на физиологията, включително телесната температура чрез потта и косата, както и промени в периферната циркулация и баланса на течности в организма. Тя също така действа като основен резервоар за синтеза на витамин D.

Сензитивност

Кожата съдържа мрежа от нервни клетки, които откриват и предават промените в околната среда на мозъка. Има отделни рецептори за топлина, студ, допир и болка. Увреждането на тези нервни клетки е известно като невропатия и води до загуба на усещане в засегнатите области.

 

Типовете кожа и добиването на тен

Малко момиченце маже носа на майка си със слънцезащитен продукт на плажа за здравословен тен.

Всяка кожа има различно „основно“ количество меланин, който определя и нейния нюанс.

Изложена на слънце, тя ще произведе допълнителен меланин. Кожата, която произвежда много меланин, потъмнява по-бързо и изгаря по-малко. Ако произвежда малко, ще отнеме повече време да добиете хубав тен и изисква внимателно и постепенно излагане на слънце.

Съществуват 6 основни типа кожа, които ще разгледаме.

Тип 1

Тази кожа е много бяла и чувствителна към светлината. Винаги изгаря и не може да добие, какъвто и да било тен. Излагането на слънце е непрепоръчително, а солариумите – абсолютно забранени.

Тип 2

Чувствителна към светлината и обикновено гори. Въпреки това, с малко повече усилия ще можете да потъмнеете леко. Добиването на хубав тен трябва да бъде постепенен процес. Препоръчително е първия ден да се излагате на слънце между 15 и 30 минути, не повече, като увеличавате продължителността всеки ден. Така няма да има риск от изгаряния. Задължително е използването на слънцезащитен крем с фактор 50 или 50+.

Тип 3

Ако сте с такава кожа, имате нормална чувствителност към светлината. Вие изгаряте от време на време, но можете да хванете умерен тен, ако се излагате на слънце до 1 час през първия ден и отново постепенно да увеличавате времето, но пак препоръчваме да използвате най-високия възможен фактор.

Тип 4

Кожата е толерантна към слънчевата светлина и рядко изгаря, но пък лесно може да се зачерви. Спокойно това зачервяване бързо и лесно ще се превърне в хубав загар. Можете да прекарвате повече време на плажа, но не забравяйте слънцезащитния фактор, за препоръчване – 30.

Тип 5

Честито на късметлиите! Имате естествено по-тъмна кожа и хващате тен лесно и бързо. Изгарянето е почти невъзможно. Вашата основна цел трябва да бъде просто да направите лек, по-дълготраен тен. За всеки случай използвайте продукти със защитен фактор 15 или 20.

Тип 6

Такъв тип кожа имат афроамериканците. Изгарянето е много трудно, защото кожата им е тъмна до черна и изключително толерантна към слънчевите лъчи. Потъмняването на кожата е незабележимо.

 

Какво съветват специалистите за солариумите?

 

Здравословен тен. Кожа. Солариум.

 

Лекарите са категорични – забравете за солариума, ако искате да запазите здравето на кожата си.

Няма нищо здравословно в придобиването на тен по изкуствен начин. Там  получавате грешния вид UV-лъчи. На кожата са й нужни UVB-лъчи, а в солариумите тя ще получи огромно количество UVA-лъчи.

Те проникват дълбоко в дермата, която е най-дебелият слой на кожата. Това може да доведе преждевременно стареене на кожата и бръчки, отслабване на имунната система и голям риск от меланома – най-агресивният вид рак на кожата.

 

Рискове от прекаленото излагане на слънце

Повечето хора обичат да прекарват времето си на открито през слънчевите дни. Всеки има нужда от излагане на слънце, за да произведе витамин D. Той помага за усвояването на калция, за по-здрави кости и има още редица изключително важни функции в организма.

Прекаленото излагане на слънце обаче може да има сериозни последствия.

Те могат да включват:

  • слънчево изгаряне
  • дехидратация
  • хипонатриемия (състояние на опасен спад на нивата на натрий в тялото)
  • топлинно изтощение
  • топлинен удар 

Незащитеното излагане на ултравиолетовите (UV) лъчи на слънцето крие рискове от увреждане на кожата, очите и имунната система. Може също да причини онкологични заболявания, а особено засегнати са хората с по-слабо и светло пигментиране. 

По тази причина трябва да сме внимателни и умерени през лятото.

 

Няколко съвета за здравословен тен

 

Аргановото масло- помощник в грижата за косата и кожата на плажа за здравословен тен през лятото.

Прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи може да причини физически промени на кожата – бръчки, лунички, старчески петна и промени в структурата. За да се избегнат тези ефекти и да се сдобиете със здравословен тен, не е достатъчно да се съобразите само с типа на кожата си, а и с още няколко неща.

Подходяща диета

За да може да функционира правилно на слънце, кожата се нуждае от определен вид храна. Така че, ако искате да се сдобиете с красив тен включете в менюто си малко „слънчеви“ продукти.

Препоръчително е да хапвате храни богати на липоген (естественият защитен фактор в организма) като маслини, аспержи, гъби.

Ако доставите на тялото си повече полифенол, можете да се радвате на по-тъмен загар. Ще го откриете в зеления чай, кафето, ментата, босилека. А за да намалите шанса от изгаряния, хапвайте повече зелени зеленчуци като спанак, зелена салата и коприва.

 

Ексфолирайте редовно тялото

Ексфолирането премахва мъртвите кожни клетки от най-горния слой на кожата. Това позволява да се появи нова, свежа кожа, да се почистят замърсяванията и себума, да се отпушат порите и да се предотврати появата на акне.

Най-хубавото е, че премахването на мъртвите клетки прави горния слой на кожата по-тънък. Можете да си направите лесно сами ексфолиант за тяло като смесите 2 с. л. кокосово масло и 1 ч. л. кафява захар и нанесете върху мокра кожа с леки масажни кръгови движения.

Кокосовото масло ще подхрани кожата, а захарта ще почисти мъртвите клетки и ще обнови кожата. Това е от полза, за да запазите естествения тен за по-дълго време и кожата ще избледнява равномерно.

 

Не подценявайте сянката

За да постигнете мечтания тен, не трябва да се излагате на слънце през целия ден. Бъдете спокойни, продължавате да потъмнявате и на сянка. Не рискувайте да се дехидратирате или да получите топлинен удар.

Правете почивки, редувайте слънце със сянка. А най-добре, когато слънцето е най-силно, между 14:00 и 16:00 часа – изобщо не се излагайте на слънце. Така ще намалите риска от изгаряния и ще имате здравословен и дълготраен тен.

 

Използвайте какаово масло за защита и бронзов загар

 

Какаово масло за лятото-ползи

 

С дъх на шоколад и приятна консистенция, какаовото масло е чудесен помощник за лятото. То не само е от полза за придобиване на ефект „целуната от слънцето кожа“, но и съдържа полезни антиоксиданти и други ценни съединения, които се грижат за нея.

Маслото от какао съдържа в изобилие витамини и микроелементи, по-специално витамини А, В1, В2, В3, С и Е. Мастните киселини в състава му образуват лек защитен филм върху кожата, задържайки влагата в нея.

В нашата статия Какаово масло за лятото – ползи и употреба можете да прочетете още много по въпроса, а освен това ще откриете рецепта за домашен слънцезащитен крем.

Вече знаете тайните на мечтания здравословен тен без да рискувате здравето на кожата си! Време е да вземете любимата книга и да ги приложите на плажа. От нас приятна почивка!

Какво да знаем за излагането на слънце?

Повечето хора обичат да прекарват времето си на открито през слънчевите дни. Всеки има нужда от излагане на слънце, за да произведе витамин D, който има редица изключително важни функции в организма. Прекаленото излагане на слънце обаче може да има сериозни последствия.

Колко типа кожа има?

Съществуват 6 основни типа кожа според количеството на меланин в тях. Кожата, която произвежда много меланин, потъмнява по-бързо и изгаря по-малко. Ако произвежда малко, ще отнеме повече време да добиете хубав тен и изисква внимателно и постепенно излагане на слънце.

Вредни ли са солариумите?

Специалистите не препоръчват солариумите. Там получавате грешния вид UV-лъчи. На кожата са й нужни UVB-лъчи, а в тях тя ще получи огромно количество UVA-лъчи. Те проникват дълбоко в дермата, която е най-дебелият слой на кожата. Това може да доведе преждевременно стареене на кожата и бръчки, отслабване на имунната система и голям риск от меланома.

Как да се пазим на плажа?

Задължително използвайте слънцезащитен крем. Колкото по-светла е кожата, толкова по-голям трябва да е слънцезащитният фактор. Избягвайте часовете с най-силно слънце и ексфолирайте редовно.

Категории: Kрасота и грижа за тялото|Публикувана: 15.07.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 16:00 | Публикувана: 15 юли 2019 в 11:40 | Категория: Kрасота и грижа за тялото