Хрупкави свински уши

Обновена: 14.03.2024|
Хрупкави свински уши

Опитвали ли сте някога свински уши? Вероятно не звучи като най-бляскавото ястие, но всъщност всеки, който е имал удоволствието да си хапне, с радост го прави отново.

Във Франция хората казват: „Tout est bon dans le cochon”, или „От прасето всичко е добро“, с което ние сме напълно съгласни и ви представяме нашето лесно и вкусно предложение за хрупкави свински уши. То е с много ниско съдържание на въглехидрати, което го прави перфектно за спазващите кето диета.

 

Рецепта за хрупкави свински уши

Време за приготвяне: Порции: Нетни въглехидрати в 1 порция
3 часа и 25 минути 4 1,6 г нетни въглехидрати

Необходими продукти:

  • 600-700 г свински уши (около 5-6 броя)
  • 2 цели скилидки чесън, обелени
  • 1 ч. л. сушена мащерка
  • 1 ч. л. черен пипер на зърна
  • сол на вкус
  • 2 с. л. краве масло Гхи, за пържене

 

keto baner 011
keto banner site 01
keto baner 011
keto banner site 01

Приготвяне:

  1. Измийте добре свинските уши и ги почистете внимателно, ако има власинки от четината.
  2. Поставете ушите в голяма тенджера и добавете 2 цели скилидки чесън, 1 чаена лъжичка сушена мащерка и 1 чаена лъжичка черен пипер на зърна. Налейте вода в тенджерата, докато покрие напълно ушите. Включете котлона, оставете да заври, след което намалете температурата.
  3. Покрийте съда с капак и оставете да къкри, докато ушите омекнат, около 3 часа. Проверявайте с вилица готовността им и следете да са напълно покрити с вода през цялото време на готвене.
  4. Извадете вече готовите и сварени уши, за да се охладят. След като изстинат, подсушете ги и ги нарежете на тънки ленти.
  5. Загрейте котлона на средно силен огън и разтопете маслото в тиган. Когато то се сгорещи, добавете нарязаните свински уши и ги запържете, докато станат хрупкави и златисто кафяви. Най-добре направете това на няколко партиди, за да не се препълва тиганът, което ще затрудни приготвянето им.
  6. Извадете готовите хрупкави свински уши и ги отцедете на решетка или върху кухненска хартия. Посолете и ги сервирайте топли.

 

Свински уши – вкусни и полезни

 

Хрупкави свински уши

 

Макар и често подценяван, този продукт се консумира по цял свят, особено в Европа и Азия. Освен деликатес на много места, той е и част от философията да се използват всички ядливи части от животното.

В хранителен план свинските уши се класифицират като месо, съдържащо 15% протеин. Те също така съдържат витамини от групата В и витамин D, минерали и олигоелементи. Едно от най-ценните неща е състава им е наличието на колаген.

Той играе жизненоважна роля за здравето на костите, мускулите и съединителна тъкан, поддържа ставите здрави, кожата – еластична и помага за защита на органите.

С времето тялото започва да губи колаген, което допринася за бръчки, схванати стави, износени хрущяли и намалена мускулна маса. Затова помислете да включвате по-често свински уши в менюто си – освен че са вкусни, те имат и чудесни здравни ползи.

 

Съвети за перфектните свински уши

 

Пържени свински уши - съвети

 

Месото от карантия се класифицира в две категории:

  • бяло – трябва да се измие и свари, какъвто е случаят със свинските уши
  • червено – сърце, черен дроб и др.

Избирайте по възможност уши от домашно животно или от доверен месарски източник. Голям плюс при тази суровина е, че е относително достъпна като цена. Съхранявайте в най-студената част на хладилника и приготвяйте бързо, докато продуктът е пресен.

Свинските уши се нуждаят от по-дълго варене, защото хрущялната им текстура го изисква. Необходимо е да се варят поне 3 часа, за да омекнат.

Външната страна става хрупкава при пържене поради наличието на кожа и е в идеален контраст с по-меките части.

Червеното вино е най-подходящият избор за напитка към тях, но ако спазвате по-строг режим, по-добре го избягвайте.

Ако по някаква причина не консумирате пържено, можете да си ги приготвите на фурна, скара или грил тиган, но отново е много важно да ги сварите добре предварително.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пилешки сърца в масло. Пържени картофи от алабаш.

 

Сервирайте порция хрупкави свински уши с гарнитура от пържени картофи, но в нашия диетичен нисковъглехидратен вариант – от алабаш. Идеални в комбинация за петъчна вечер с близки и приятели!

Ако нашите предложения са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Надя Чернева 31.10.2023 at 12:33 - Отговор

    Заинтригувана съм и ще прадължа. Интересно е. И вашия не дълъг коментар ми харесва.

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 12:28 | Публикувана: 17 юни 2022 в 16:41 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф