Хрупкави свински уши
Опитвали ли сте някога свински уши? Вероятно не звучи като най-бляскавото ястие, но всъщност всеки, който е имал удоволствието да си хапне, с радост го прави отново.
Във Франция хората казват: „Tout est bon dans le cochon”, или „От прасето всичко е добро“, с което ние сме напълно съгласни и ви представяме нашето лесно и вкусно предложение за хрупкави свински уши. То е с много ниско съдържание на въглехидрати, което го прави перфектно за спазващите кето диета.
Рецепта за хрупкави свински уши
Време за приготвяне: | Порции: | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
3 часа и 25 минути | 4 | 1,6 г нетни въглехидрати |
Необходими продукти:
- 600-700 г свински уши (около 5-6 броя)
- 2 цели скилидки чесън, обелени
- 1 ч. л. сушена мащерка
- 1 ч. л. черен пипер на зърна
- сол на вкус
- 2 с. л. краве масло Гхи, за пържене
Приготвяне:
- Измийте добре свинските уши и ги почистете внимателно, ако има власинки от четината.
- Поставете ушите в голяма тенджера и добавете 2 цели скилидки чесън, 1 чаена лъжичка сушена мащерка и 1 чаена лъжичка черен пипер на зърна. Налейте вода в тенджерата, докато покрие напълно ушите. Включете котлона, оставете да заври, след което намалете температурата.
- Покрийте съда с капак и оставете да къкри, докато ушите омекнат, около 3 часа. Проверявайте с вилица готовността им и следете да са напълно покрити с вода през цялото време на готвене.
- Извадете вече готовите и сварени уши, за да се охладят. След като изстинат, подсушете ги и ги нарежете на тънки ленти.
- Загрейте котлона на средно силен огън и разтопете маслото в тиган. Когато то се сгорещи, добавете нарязаните свински уши и ги запържете, докато станат хрупкави и златисто кафяви. Най-добре направете това на няколко партиди, за да не се препълва тиганът, което ще затрудни приготвянето им.
- Извадете готовите хрупкави свински уши и ги отцедете на решетка или върху кухненска хартия. Посолете и ги сервирайте топли.
Свински уши – вкусни и полезни
Макар и често подценяван, този продукт се консумира по цял свят, особено в Европа и Азия. Освен деликатес на много места, той е и част от философията да се използват всички ядливи части от животното.
В хранителен план свинските уши се класифицират като месо, съдържащо 15% протеин. Те също така съдържат витамини от групата В и витамин D, минерали и олигоелементи. Едно от най-ценните неща е състава им е наличието на колаген.
Той играе жизненоважна роля за здравето на костите, мускулите и съединителна тъкан, поддържа ставите здрави, кожата – еластична и помага за защита на органите.
С времето тялото започва да губи колаген, което допринася за бръчки, схванати стави, износени хрущяли и намалена мускулна маса. Затова помислете да включвате по-често свински уши в менюто си – освен че са вкусни, те имат и чудесни здравни ползи.
Съвети за перфектните свински уши
Месото от карантия се класифицира в две категории:
- бяло – трябва да се измие и свари, какъвто е случаят със свинските уши
- червено – сърце, черен дроб и др.
Избирайте по възможност уши от домашно животно или от доверен месарски източник. Голям плюс при тази суровина е, че е относително достъпна като цена. Съхранявайте в най-студената част на хладилника и приготвяйте бързо, докато продуктът е пресен.
Свинските уши се нуждаят от по-дълго варене, защото хрущялната им текстура го изисква. Необходимо е да се варят поне 3 часа, за да омекнат.
Външната страна става хрупкава при пържене поради наличието на кожа и е в идеален контраст с по-меките части.
Червеното вино е най-подходящият избор за напитка към тях, но ако спазвате по-строг режим, по-добре го избягвайте.
Ако по някаква причина не консумирате пържено, можете да си ги приготвите на фурна, скара или грил тиган, но отново е много важно да ги сварите добре предварително.
Още от здравословната ни кухня
Сервирайте порция хрупкави свински уши с гарнитура от пържени картофи, но в нашия диетичен нисковъглехидратен вариант – от алабаш. Идеални в комбинация за петъчна вечер с близки и приятели!
Ако нашите предложения са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Вижте как да си приготвите свински джолан с хрупкава коричка - гарантираме, че цялото семейство ще се влюби във вкуса му.
Свинското е сред най-обичаните и употребявани видове меса, затова днес сме ви подготвили бърза и изключително вкусна рецепта
Ако някога сте били в Гърция, няма начин да не сте опитвали ароматно свинско сувлаки, придружено от апетитен
Един Коментар
Заинтригувана съм и ще прадължа. Интересно е. И вашия не дълъг коментар ми харесва.