Как да се справим с обострената хронична болка през есента?

Обновена: 11.03.2024|
Остеопорозата. Манган.

Есента е красива, но за съжаление води със себе си по-студено и влажно време, а то, както повечето от нас са изпитвали на гърба си – е причина за обострената хронична болка. Това си има своето обяснение.

Мускулните спазми могат да се влошат при по-студено време и това увеличава болката и сковаността. Кръвообращението може също да се влоши в студа и да допринесе някои хронични състояния да напомнят за себе си. Всичко това няма как да не се отрази на хората, които имат здравословни проблеми. В тази статия ще разгледаме кои хронични състояния се обострят през есента и как да се справите с болката, за да можете все пак да се насладите на очарованието на този сезон.

 

Хронична болка през есента: при кои състояния се обостря?

Човешкото тяло няма как да не реагира на промените в околната среда. Ето защо смяната на сезоните винаги е свързана с увеличаване на хроничните болки. Милиони хора по света са потърпевши като сред най-често срещаните състояния, предизвикващи проблеми през есенните месеци са: болките в гърба, артритът, главоболието, фибромиалгията. Всички тези състояния, за съжаление, много се влияят от промените в метеорологичните условия като влажност, налягане и температура. Нека ги разгледаме поотделно:

  • Болките в гърба

cosmetic 01 400
omega3 600
cosmetic 01 400
omega3 600

Болките в гърба са може би най-честата форма на хронична болка. Тя може да бъде причинена от много фактори, включително нараняване, дискова херния, артрит, фрактура на костите, рак. Много от тези състояния може да не бъдат повлияни от промените във времето, но други могат да причинят нарастване или спадане на болката.

Гърбът е сложна мрежа от кости, мускули, нерви и съединителна тъкан. Когато настъпи есента и навън стане по-студено, болката може да се увеличи, тъй като много от тези тъкани се свиват. Това е най-силно застъпено при дисковата херния. Допълнително студът води до стесняване на кръвоносните съдове, намалявайки притока на кръв в тялото. Тази реакция има за цел да запази телесната топлина, но има и ефект на „втвърдяване“ на много от частите на гърба. По-ниското барометрично налягане може също да усили болката в ставите чрез подуване на вече възпалена тъкан.

  • Артритът

Нека обърнем и повече внимание на болките, свързани с артрита. Всъщност, дали сте чували, че хората, които страдат от артрит, могат да предвидят промените във времето според степента на болката, която изпитват? Или може би ще споделите вярно ли е това от личен опит? Някои пациенти твърдят, че всяка значителна промяна в температурата или налягането може да промени нивата на болката.

Спадът на температурата с около десет градуса е достатъчен за увеличаване на тежестта на болката. Ниските температури могат да увеличат ставните течности, което прави ставите по-твърди и по-болезнени при движение. Есенният дъжд, който често е придружен от по-ниски температури и по-ниско налягане, също често води до по-интензивни симптоми. Въпреки това не всички, страдащи от артрит, са чувствителни към промените в метеорологичните условия, но повечето са. Най-голям проблем е налягането. Резките му промени могат да разширят или свият ставите, сухожилията или мускулите.

  • Главоболието

 

Умората след карантина. Жена с мигрена, как конопеното масло помага при мигрена. Обострената хронична болка.

 

Сигурни сме, че почти всеки се е сблъсквал с хронична мигрена или по-леко главоболие през есента. Мигренозното главоболие често се придружава от интензивна болка от едната страна на главата, чувствителност към светлина, гадене и замъглено зрение. Пристъпите на мигрена могат да бъдат наистина изтощителни, особено през есента, когато е студено, влажността е висока, има бури и чести промени в налягането.

Междувременно промените във времето могат и да повишат или понижат нивата на серотонин в мозъка, който е свързан с чувствителността към болката. Много пациенти с главоболие имат по-ниски нива на серотонин, което също допринася за обострената хронична болка в студените месеци.

  • Фибромиалгия

Нека разгледаме и едно по-особено състояние – фибромиалгията (синдром, характеризиращ се с хронична болка, напрежение и умора в мускулите, сухожилията и ставите, без да имаме наличие на възпаление).

Чувствителността към промените във времето често е страничен ефект от фибромиалгия. А по-влажният и студен климат през есента се свързва с предизвикване на внезапен пристъп на болка и други симптоми като безсъние, мускулна болка, умора, главоболие.

Основните фактори, които могат да повлияят на пациентите с този здравословен проблем, са: температура, налягане, влажност, дъжд, вятър. За съжаление, липсва научна информация за връзката между метеорологичните условия и фибромиалгията, но едно е сигурно – има я и специалистите продължават с опитите да я разгадаят.

 

Как да се справите с обострената хронична болка през есента?

Колкото и да ви изглеждат страшни хроничните болки през есента, има няколко прости съвета, които ще ви помогнат да се справите с тях. Споделяме ги с вас в следващите редове.

  • Стоплете се

Започнете деня с горещ душ и се уверете, че избирате подходящите дрехи. Най-добре се облечете на пластове. Така ще поддържате тялото си топло, но няма да се изпотите, защото ще можете да свалите една или две дрехи през деня. Изберете естествени материи и избягвайте претенциозните кройки с много копчета или ципове, които ще ви затруднят, ако крайниците и пръстите ви са студени. Облеклото е първото, което ще ви помогне да започнете да контролирате по-добре хроничните болки.

  • Бъдете активни

Дори прекарването на 5-10 минути на ден в йога или разтягане може да има благоприятен ефект върху хроничните болки, независимо от какъв вид са. Знаем, че с настъпването на есента мотивацията за тренировки намалява. Дните стават по-къси и като цяло не ни се мърда много от вкъщи. Според проучвания хората се движат с 40% по-малко през ноември в сравнение с юни. Колкото и да е трудно, проявете воля и намерете време за малко упражнения. Това ще подобри подвижността на вашите стави и ще укрепи мускулите. Ще намали болката и риска от бъдещо нараняване, което може да я влоши.

  • Обострената хронична болка изисква промяна в диетата

Внимавайте какво похапвате – отново това може да е по-трудно през есента. Има по-малко пресни продукти, така че е по-трудно да набавите някои витамини и хранителни вещества, от които се нуждаете. Общият съвет е да хапвате повече мазна риба и много пресни плодове и зеленчуци. Опитайте се да поддържате добър баланс в чинията си, което означава да получавате голямо разнообразие от различни хранителни източници. Можете да се консултирате и с диетолог, който ще ви посъветва кои храни конкретно ще помогнат за вашите хронични болки.

  • Погрижете се за доброто си настроение

 

Обострената хронична болка. Студени крайници. Жена през есента, завита с одеало и пиеща чай. Подсилване на имунитета през есента.

 

Няма как да отречете, че ако се чувствате оптимистично настроени и щастливи, ще възприемете болката си като по-малко сериозна. Ако сте притеснени и отпаднали – ще се чувствате по-зле. Есента представлява предизвикателство за много от нас, тъй като често е изпълнена с промени и напрежение, докато лятото си почиваме и излизаме повече. Изглежда липсата на слънчева светлина намалява производството на серотонин („хормона на щастието“) и това може да доведе до чувство на депресия и да влоши хроничните болки. За да избегнете есенната депресия, правете повече неща, които ви доставят удоволствие.

Четенето на добра книга може да бъде чудесен начин да повдигнете духа си. Или пък си намерете ново хоби, което едновременно ще повдигне настроението ви и ще ви разсее от болезнените симптоми за известно време. Важно е и да се възползвате от последните слънчеви дни. Препоръчва се да излизате навън поне 45 минути на ден.

Надяваме се, че сме ви помогнали да повярвате, че можете да контролирате успешно хроничните болки през есента, защото всичко зависи от вас. Следвайте съветите и ще се уверите как промените в метеорологичните условия няма да са такъв проблем.

Ако все пак не получите облекчение, можете да опитате и специални компреси за всякакви видове болки, за които ви разказахме в статията Домашни компреси при болки в тялото.

Категории: Здраве|Публикувана: 08.10.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 15:41 | Публикувана: 8 октомври 2020 в 13:51 | Категория: Здраве