Периодът на новороденото обхваща времето от момента непосредствено след раждане до 28-ия ден от живота.

Акцентът в тази статия са тези нормални прояви в периода на новороденото, които настъпват в отговор на променящата се, различна от вътреутробната, среда. Те са бързопреходни, напълно нормални за конкретния период, не нарушават състоянието и нямат нужда от лечение.

При “рискови новородени” (недоносени и със съпътстващи заболявания) тези безобидни адаптационни прояви могат да се изявят по-тежко, да траят по-дълго, да надхвърлят границите на физиологичното (нормалното за този период) и да наложат терапевтични мерки.

Твърде често тези адаптационни прояви на новороденото могат да породят притеснение у родителите. Чрез представянето им последователно и резюмирано, всеки родител по-уверено ще познава тези прояви и ще забележи тогава, когато те са вече извън нормата.

 

Какво представлява верниксът и защо моето бебе се ражда с него?

Верниксът (vernix casesosa) е восъчноподобно бяло вещество, което покрива тялото на новороденото непосредствено след раждане. Той всъщност съдържа епидермални клетки и мазнини. Отлагането му по кожата на плода започва още от 5 лунарен месец. Предполага се, че част от произхода му е от обменните процеси на клетките на повърхностния кожен слой.

В хода на развитието в утробата, верниксът защитава кожата на плода от амниотичната течност. В хода на на бременността се наблюдава и постепенно намаляване, което е твърде видимо при сравнение на количеството на верникс при недоносени – обилен, и при преносени новородени – прекомерно оскъден с последствия от това.

Без наличен верникс, което се наблюдава при преносените новородени, кожата се “набръчква”, поради което в медицинските среди наричаме това “ръце на перачка”. Аналогията дава добра визуална представа, защото крайниците на преносеното новородено изглеждат именно така – сбръчкани и изсушени.

Счита се, че верниксът, като една от нормалните прояви в периода на новороденото, има протективен ефект – предотвратява загубата на топлина непосредствено след раждането. Той се локализира по гърба и гънките на бебето. Отстраняването му от кожата и гънките се извършва още при първия тоалет.

 

Нормално ли е бебето ми да спадне на тегло първите дни след раждане?

 

Нормални прояви в периода на новороденото.

 

Физиологичното (в рамките на нормалното) спадане на тегло се наблюдава при всички новородени в първите 3-4 дни. Обикновено те губят 3-8% от рожденото си тегло. Причините са комплексни – могат да са свързани с повишена активност и преобладаване на катаболните (разграждащи) процеси, недостатъчен внос на течности и кърма, ниска влажност на околната среда и др.

Възстановяването на теглото при 25% от децата е до края на 6-ия ден, а при останалите към 10-15 ден. Темпът на тегловната крива зависи от ранното захранване, правилния режим на хранене.

Тук е мястото на кърменето, което осигурява оптимални условия за връщане на това спадане на тегло в изходна точка и започване на наддаване над рожденото тегло.

Трябва достатъчно добре да се акцентира, че спадането на тегло в рамките на 8%-10% от рожденото тегло е сред нормалните прояви в периода на новороденото. Майката не бива да се самообвинява или да бъде критикувана от околните, че детето й губи тегло в първите дни. Това е естествено протичащ процес, който претърпява развитие, стабилизиране и впоследствие – наддаване на тегло.

Ако загубата на тегло обаче е над тези проценти, прекомерно, или не се възстановява продължително време, е повод да се потърси друга подлежаща причина.

 

Какви кожни нормални прояви в периода на новороденото могат да се очакват?

 

Нормални прояви в периода на новороденото.

 

Кожните прояви у новороденото често тревожат родителите, които очакват, че всяка промяна извън перфектно изглеждащата бебешка кожа е страшна. Реалността обаче е различна.

Много от кожните нормални прояви в периода на новороденото са отново отговор на адаптация към променената среда или просто незрялост на кожната система на новороденото.

 

Милии

Те представляват малки, в рамките на 1-2 мм, бели или жълтеникави пъпчици. Резултат са от отлагане на кератин в дермалния слой на кожата. Могат да се наблюдават по лицето, горната част на тялото и крайниците на бебето.

Важно е да се отбележи, че се срещат при повече от 50% от новородените и е сред нормалните прояви в периода на новороденото. Те обаче изчезват спонтанно още в рамките на първия месец.

Еритема токсикум (erythema toxicum neonatorum)

Представлява обрив по лицето, тялото и крайниците на новороденото, който се появява в рамките на 48 часа след раждането. Възможно е обаче и появяването му в рамките на 7-и до 10-и ден. Забелязва се бледа централна зона и периферно зачервяване. Често в центъра прави впечатление везикулка. Отново и този обрив се счита за нормална проява в периода на новороденото.

Ако е твърде обилен, се прилагат, като подпомагаща мярка, антиалергични средства. Лечението се провежда с тях, защото се предполага, че в развитието му е въвлечен алергичен процес.

При бактериално замърсяване и последваща бактериална инфекция върху тази нормална проява може да настъпи явление извън нормата, наречено пиодермия – вече присъства и гной.

Този обрив твърде рядко се среща при недоносени, в по-голяма степен се наблюдава при доносени новородени.

Неонатално акне (acne neonatorum)

Разпространено е предимно по челото, носа, бузите. Всъщност причината за настъпването му е хормонална стимулация на мастните жлези в кожата на бебето от майчините или собствените андрогени. То също е сред нормалните прояви в периода на новороденото.

Важно е да се отбележи, че това състояние, противно на страховете на множество майки, е сред нормалните прояви в периода на новороденото.

Този обрив е самоограничаващ се и преминава спонтанно за няколко дена.

Тук отново обаче има необходимост от повишено внимание, защото, ако е прекалено тежко и продължително, трябва да се потърси причината в друго подлежащо състояние.

Някои ендокринологични заболявания, както и вродена надбъбречна хиперплазия (разрастване на клетки ,водещо до свръхпродукция на надбъбречните жлези), могат да са причина са прекомерната хормонална стимулация и тежката изява на този обрив.

 

Какво представлява хормоналната криза на новороденото, нормална ли е?

 

Нормални прояви в периода на новороденото.

 

Полова (хормонална) криза е отново сред нормалните прояви в периода на новороденото. Това е обаче и една от най-честите причини родителите разтревожено да търсят лекарска помощ в първите дни след изписването.

При около половината от новородените и от двата пола към 5-и, 7-и ден млечните жлези се уголемяват, стават плътни и леко болезнени, но без зачервяване на надлежащата кожа. При лек натиск прави впечатление, че от жлезата се изцеждат няколко капки коластроподобен секрет.

Причината за отделянето на този секрет и промените в гърдите е свързана с преминаване на майчини хормони към плода през последните месеци на бременността – отново нормална проява в периода на новороденото.

Лечение не се прилага и не е необходимо, а проявите изчезват до 2-ра, 3-та седмица. Важно тук е ,че през това време гърдите не трябва да се изцеждат поради риск от внасяне на инфекция.

Наличието на стъкловиден секрет в гениталиите при момичетата също е резултат на преминаване на хормони от майка към плод в хода на бременността (т.нар. vulvovaginitis desquamativa). Понякога този секрет може да бъде бъде оцветен кръвенисто, поради разкъсани повърхностни кръвоносни съдове.

Тази проява често е наричана псевдоменструация (pseudomenstruation). Тя става честа причина родителите да търсят помощ в кабинета на педиатър. Но и това състояние преминава само и е сред нормални прояви в периода на новороденото.

 

Как да се справя с цялата тази информация?

На първо място е нужно да разграничим – периодът на новороденото обхваща времето от момента непосредствено след раждане до 28-ия ден от живота.

Акцентът в тази статия са тези нормални прояви в периода на новороденото.

Част от тях имат приспособително значение – верниксът. Други са белег на незрялост на системите и функциите им в бебешкия организъм.

В рамките на нормално е спадането на тегло до 8-10% в първите дни след раждането. Майката не бива да се самонабеждава или обвинява от околните, че детето й губи тегло в първите дни. Това е естествено протичащ процес, който претърпява развитие, стабилизиране и, впоследствие – наддаване на тегло.

Кожните прояви у новороденото също често тревожат родителите. Реалността показва обаче, че милиите, еритема токсикум и неонаталното акне са нормални прояви в периода на новороденото. Те се самоограничават – стига да не се допуска контаминирането им с бактерии, преминават без усложнения.

Полова (хормонална) криза е отново честа причина родителите да търсят лекарска помощ в първите дни след изписването. Отделянето на коластроподобния секрет от гърдите и псевдоменструацията са свързани с преминаване на майчини хормони към плода през последните месеци на бременността – отново нормални прояви в периода на новороденото.

 

Какви са често срещаните кожни заболявания или обриви при новородени?

Често срещаните кожни заболявания при новородени включват бебешко акне, милии и токсична еритема. Те обикновено са временни и преминават сами без лечение

Колко е нормалната загуба на тегло за новородено през първите няколко дни след раждането?

Физиологичното (в рамките на нормалното) спадане на тегло се наблюдава при всички новородени в първите 3-4 дни. Обикновено те губят 3-8% от рожденото си тегло

Какво представлява хормоналната криза на новороденото, нормална ли е?

Причината за отделянето на секрет от млечните жлези на новороденото и промените в гърдите е свързана с преминаване на майчини хормони към плода през последните месеци на бременността – отново нормална проява в периода на новороденото.