Хранене два пъти на ден – предимства и противопоказания

Обновена: 20.10.2025|
6 мин. четене
hranene dva pati na den

Всички сме имали такива моменти, когато решаваме, че е време да се погрижим за здравето си, да отслабнем, или просто малко да се вталим преди някой хубав повод. Методите за сваляне на излишните килограми за безбройни – от ограничаващите диети до досадното броене на калории. Но друг по-лесен и практичен начин доби голяма популярност през последните години – хранене два пъти на ден.

Съдържание

От какво се състои режимът хранене два пъти на ден?

Храненето два пъти на ден е разновидност на периодичното гладуване или още фастинг. Това е режим, при който времето за хранене на човек е ограничено в определен период, а през останалото време се въздържа. Обикновено този режим включва закуска и обяд или обяд и вечеря, разделени от 6 до 8 часа.

Ползи от хранене два пъти на ден

Храненето два пъти на ден стана много популярно и си има основателни причини за това. Този режим носи много ползи на организма и има позитивен ефект върху различни аспекти от живота и здравето.

Калориен дефицит

Една от най-честите причини хората да избират този режим е, че е доказано ефективен метод за сваляне на килограмите.

Причината за това е проста: когато се храним само два пъти на ден може по-лесно да постигнем калориен дефицит, без който, в повечето случаи, е невъзможно да се отслабне. Освен това ограничаването на храненето до два пъти на ден елиминира възможността за похапване между храненията.

Резултатите от направено проучване също подкрепят тази теза – анализирани са хора с наднормено тегло, както и такива в нормата, които ограничават храненията си в рамките на 7 до 12 часа. И при двете групи е докладвано намаляване на телесната маса до 2-4 седмици.

По-лесното постигане на калориен дефицит се случва и по друга причина – с повече време между храненията се оптимизира горенето на калории. По-дългия период на гладуване стабилизира нивата на инсулина и принуждава организма да започне да гори складираните мазнини.

Подобрено храносмилане

Друг много голям плюс на храненето на два пъти на ден е, че подобрява храносмилането и здравето на стомаха.

Като се храним по няколко пъти на ден натоварваме храносмилателната система. Причината за това е, че по този начин не даваме достатъчно време на стомаха да се справи с предишното хранене и да се изчисти от останалите бактерии. По-дългият период от време между храненията подобрява подвижността на червата и намалява подуването.

Също така гладуването може да подкрепи растежа на добрите бактерии в стомаха, което да повдигне имунитета и да противодейства срещу възпалителни хронични заболявания.

 

Сърдечно здраве

Освен че подкрепя храносмилането и се грижи за здравето на стомаха и червата, храненето два пъти на ден може да има позитивен ефект и върху сърдечното здраве.

Някои вещества в кръвта могат да увеличат риска от сърдечните заболявания и едно от тях е именно холестеролът.

Лошият холестерол (LDL) увеличава риска от сърдечно заболяване, докато добрият холестерол (HDL) го намалява. Резултатите от проучване, публикувано в  American Journal of Medicine показват, че четири седмици след ограничено във времето хранене в рамките на 8 часа се понижава „лошият“ LDL холестерол с над 10% както при мъжете, така и при жените.

Ако имате сърдечно-съдово заболяване, НЕ започвайте този режим – за хора със сърдечно-съдови заболявания може да има рискове.

 

Подобрена когнитивна функция

 

Хранене два пъти на ден.

 

Редовното хранене два пъти на ден може да има позитивен ефект и върху друга също толкова важна част от живота ни – когнитивните умения.

Често се случва да се усещаме с по-бистър ум сутрин, ако сме пропуснали закуската. Това се случва, защото храненето предизвиква колебания в кръвната захар. Този режим може да ги предотврати и по този начин да подобри фокуса и концентрацията.

Този вид фастинг може също така да стимулира и освобождаването на мозъчен невротрофичен фактор (BDNF), който е от съществено значение за паметта и ученето. Ако включва храни с високи хранителни стойности, фастингът може да насърчи когнитивното функциониране и да предотврати развиването на неврологични разстройства, като депресия или тревожност.

Също така редовното хранене два пъти на ден може да насърчи по-осъзнато отношение към храната, като повиши самосъзнанието и самодисциплината, което да предотврати преяждането.

С по-малко хранения за готвене и ядене можем да засилим умствената си яснота и да бъдем продуктивни. Добавки като лъвската грива също могат да допринесат, ако фокусът и концентрацията са търсен ефект.

 

По-ниски нива на кръвната захар

Този режим – хранене два пъти на ден – може да има много здравословен ефект и върху нивата на кръвната захар. Причината за това е, че като консумираме по-малко храна, даваме на тялото си достатъчно време да преработи и смила храната. Това, от своя страна, може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар.

Изключително важно е глюкозата в кръвта да е в норма. Ако не е, рискът от развиване на хронично заболяване като диабет тип 2 значително се повишава.

 

Повече свободно време

При натоварен график този режим може да се окаже точно това, от което имаме нужда. Планирането на храненията, пазаруването на продуктите и приготвянето им може да отнеме много време и усилия, особено ако се стараем да се храним здравословно и балансирано.

Ако приготвяме сами храната си, можем да спестим пари, време и усилия, като приготвяме две ястия на ден вместо три. Може дори да открием, че имаме по-голям стимул да избираме по-здравословни храни, когато ограничим броя на храненията си.

 

Противопоказания

Храненето два пъти на ден има много ползи, но не трябва да пропускаме да посочим, че този режим има своите рискове и в някои случаи не бива да се прилага.

Противопоказно е за:

  • Хора с хранителни разстройства
  • Бременни и кърмещи
  • Диабетици
  • Приемащи медикаменти
  • Хора с хипогликемия
  • Болни от сърдечно-съдови заболявания

Фастинг режимът хранене два пъти на ден не е подходящ за бременни или кърмачки, защото може да доведе до дефицит на необходимите за организма хранителни стойности. Също така този режим може да бъде вреден или дори опасен за хора, които са или са били боли от хранителни разстройства.

Също така ежедневното хранене два пъти на ден не е подходящо за хора с диабет, тъй като колебанията в кръвната захар могат да доведат до хипогликемия, хипергликемия, дехидратация или дори диабетна кетоацидоза. Противопоказно е и за хора с ниски нива на кръвната захар, или приемащи лекарства за ниско кръвно налягане.

Въпреки че редовното хранене два пъти на ден може да има полезен ефект върху сърдечното здраве, много специалисти посочват, че този режим може да носи и рискове. Резултатите от изследване показват, че хора, които ограничават храненията си рамките в период от 8 часа, са изложени на по-голям риск (91%) от смърт, причинена от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с тези, които се хранят през 12-16 часа. Тези данни не доказват причинно-следствена връзка, но сигнализират, че такъв строг режим носи рискове, особено за хора със сърдечно-съдови заболявания.

 

Странични ефекти от хранене два пъти на ден

 

Хранене два пъти на ден.

 

Освен че има определени групи от хора, за които специалистите препоръчват да не въвеждат фастинг режими в ежедневието, има и странични ефекти, с които е важно всички да сме запознати.

Преяждане

Един от страничните ефекти е рискът от преяждане. Въпреки че храненето два пъти на ден може да подбуди към по-внимателен и осъзнат избор на храна, съществува и вероятността да повлияе по-негативно, като причини обратния ефект.

Причината за това е, че след период на гладуване грелинът (хормонът на глада) се активира, което естествено води към по-силното желание за храна. Затова често след продължително въздържане има риск от преяждане или избор на по-нездравословни храни.

Нездравословна загуба на тегло

Друга притеснителна критика е, че все още няма достатъчно информация за дългосрочните ефекти на фастинга, особено при по-възрастни хора. Повечето изследвания обхващат групи от по-млади участници и обикновено са с по-кратка продължителност.

Важно е да се има предвид, че този режим може да бъде вреден за хора с ниско тегло – прекалената загуба на тегло може да отслаби костите, имунитета и да доведе до липса на енергия.

Как да започнем?

Ако желаете да се погрижите за здравето и фигурата си с този режим, ви препоръчваме кратки и прости насоки, за да го направите по безопасен и продуктивен начин.

Преди да започнете този режим, е силно препоръчително първо да се консултирате с вашия лекар. Има най-различни фактори, които може да ви попречат да имплементирате този режим в ежедневието си по здравословен начин, за които може да не се досетите.

Също така е противопоказно да започвате да се храните само два пъти на ден, ако сте бременни, кърмещи, както и ако приемате някои медикаменти.

Ако сте напълно здрави и искате да започнете периодичното гладуване, ви препоръчваме да сте особено внимателни какво консумирате – двете хранения трябва да са питателни и здравословни. Уверете се, че получавате достатъчно протеини, витамини и минерали, полезни мазнини и фибри.

 

Заключение

 

Хранене два пъти на ден.

 

Ежедневното хранене два пъти на ден може да бъде много полезно. Може да направи пътя към отслабването по-лек, както и да повлияе благоприятно на здравето – например да подобри функцията на метаболизма или да улесни концентрирането. Но този режим не е за всеки – може да бъде вреден за бременни и кърмачки, а и за останалите хора може да има странични ефекти. Затова, преди да започнете своя път към по-здравословен живот, се обърнете към специалист.

 

Често задавани въпроси

Колко килограми ще сваля, ако ям два пъти на ден?

Възможно е да се свалят от 500 грама до 1 кг. на седмица, ако се следва режим с две хранения на ден, в зависимост от общия калориен прием и нивото на активност. Резултатите от отслабването може да варират в зависимост от физическата активност и метаболизма.

Какъв график е добре да следвам на този режим?

За да се спазва правилно планът за две хранения на ден, човек трябва да поддържа интервал от девет до десет часа между две хранения. Обичайният график за две хранения на ден е обядът да е около 12:00 или 13:00 часа, а вечерята - между 18:00 и 20:00 часа. Така има период на фастинг от 16 до 18 часа, което може да помогне за регулиране на кръвната захар и подобряване на храносмилането.

 

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

2a03d43a625e12fcc5f008933a7f40cd64a3b308dfdd702338d3ad52fcf598c4?s=96&d=mm&r=g

Яна Петрова завършва специалност “Българска филология”. Професионално се развива сферите на литературата и езикознанието, а свободното си време запълва със натрупване на познания в здравословното хранене и тренировки.

Свързани публикации

Оставете коментар