Еритразма – петна в кожните гънки

Обновена: 06.03.2024|
Еритразма.

Еритразма се нарича хронично заболяване, което се проявява с червени или светлокафяви петна по кожата, главно в телесните гънки, например областта на подмишниците или слабините.

Този термин в превод от гръцки означава „да рисуваш в червено“. Виновни за състоянието са бактерии, които принадлежат към рода Corynbacterium.

Болестта е честа през лятото, защото нейните причинители се размножават най-активно върху затоплена и изпотена човешка кожа.

Днес ще ви запознаем със симптомите, диагностиката и лечението на еритразмата. Ще научите повече за предпазването от микробни инфекции в горещите дни.

 

Какво причинява еритразма?

Болестта се възбужда от грам-положителен бацил, наречен Corynbacterium minutissimum. Той попада върху човешката кожа от почвата като първоначално се настанява в гънки между пръстите на краката. Разполага се в роговия слой на епидермиса, без да уврежда ноктите и космите.

Corynbacterium minutissimum е сред микроорганизмите, които безсимптомно съществуват по тялото на здравия човек. При определени условия обаче микробът започва активно да се размножава и постепенно се разпространява в големите кожни гънки.

Факторите, допринасящи за развитието на еритразма, включват:

 • Особености на потта. Здравословен проблем възниква, когато нейният показател за киселинност е 7 или над 7, т.е. потта не е кисела.
 • Хиперхидроза. Болестно състояние, което протича с прекомерно изпотяване, причинено от промени в нервната система, хормонални проблеми, метаболитни нарушения, генетични и други фактори.
 • Захарен диабет. Обменно заболяване, при което се забавя зарастването на кожните увреждания и се откриват входни врати за инфекции.
 • Дефекти в личната хигиена. Лошата хигиена създава благоприятни условия за разрастването на Corynbacterium minutissimum.
 • Отслабена имунна система. Може да се случи в резултат от стрес, инфекция с човешкия имунодефицитен вирус или с друг болестен причинител.
 • Продължително носене на обувки и дрехи, неподходящи за летния сезон. Затворените обувки, особено ако са тесни, както и прилепналите по тялото дрехи, създават условия за задържане на влага в определени области на тялото.
 • Затлъстяване или напреднала възраст. Понякога в такива случаи се създават условия за задържане на влага в кожните гънки.

Еритразмата се предава от човек на човек чрез директен контакт или ползване на общи кърпи, хавлии, дрехи и други предмети.

През последните години нарастват научните съобщения за ролята на Corynbacterium minutissimum в развитието на възпалителни заболявания, засягащи очите, сърцето, дихателните органи и урогениталния тракт.

 

Симптоми при еритразма

 

Еритразма.

 

Скритият период на тази инфекция не е точно установен. Болестта протича със симптоми, чиито вид и интензивност варират.

Сред тях се открояват три основни прояви:

 • Петна по кожата. Те обикновено са гладки, имат овална форма и ясно очертани граници. Цветът им е червен, розов или светлокафяви. Кожата в засегнатите области се лющи леко до умерено. Петната се откриват в гънките между пръстите на краката и ръцете, по вътрешната страна на бедрата, под гърдите, в слабините и подмишниците. По-рядко засягат корема, областта около пъпа, скротума, главичката на пениса и кожата около ануса.
 • Сърбеж. При някои пациенти еритразмата се проява с неинтензивен сърбеж в поразените области.
 • Болка. Обикновено тя е леко изразена. Може изобщо да липсва.

 

Посочените оплаквания възникват и при други кожни заболявания или се комбинират с тях. Например еритразмата понякога се съпътства от следните проблеми:

 • Дерматомикоза (гъбична инфекция). Тя също се проявява с кожни петна, лющене и сърбеж. При съчетание с еритразма оплакванията са по-интензивни.
 • Атопичен дерматит. Това хронично възпалително заболяване се демонстрира с червени петна, лющеща се, суха кожа и сърбеж.
 • Контактен дерматит. Състоянието е резултат от алергична реакция на организма. Може да се съчетае с еритразма, но по-често само дублира симптомите й.

 

Как се доказва инфекцията?

Диагнозата се поставя въз основа на оплакванията и след микроскопско изследване на кожните люспи.

В зависимост от съмненията за други подобни заболявания се прилагат различни диагностични тестове, включително биопсия (вземане на парченце от засегнатата кожа). Така придобитият материал се поставя в специална среда, която подпомага растежа на микроорганизмите от взетата проба. Това позволява да се определи какъв е причинителят на проблема.

Анализ на кръв и урина се изисква при съмнение за заболявания, съпътстващи еритразмата, както и за проследяване на лечението им.

Може да се ползва специална лампа, известна като „лампата на Ууд„. Тя излъчва кратковълнови ултравиолетови лъчи с дължина около 365 нанометра.

Когато се насочи към кожата тази светлина взаимодейства със специфични химически съединения, намиращи се в някои видове бактерии или гъбички. При еритразма лампата на Ууд осветява кожните петна в коралово червено или розово червено.

Този факт, съчетан с данните от лекарския преглед, е определящ за диагнозата.

 

Лечение на еритразма

 

Еритразма.

 

В по-леките случаи се предписва локално лечение с крем или маз с антибиотични активни вещества. Тези препарати се нанасят директно върху засегнатите участъци.

При по-тежките форми на еритразма се приемат антибиотици през устата, най-често – еритромицин или азитромицин.

Може да се ползва и комбинация от антибактериални и антипруритни лекарства. Такива комбинации ликвидират микробния причинител и едновременно с това овладяват сърбежа.

Пациентите трябва да употребяват антисептичен сапун.

За да се предотврати повторна поява на заболяването се препоръчва, в продължение на месец, редовно избърсване на кожните гънки с памук, напоен двупроцентов салицилов или камфоров спирт.

Необходимо е също да се дезинфекцират спалното бельо, дрехите, обувките и всички лични предмети на болния. При продължително лечение и коректно спазване на лекарските препоръки в почти всички случаи настъпва пълно възстановяване на пострадалия.

 

Как да се предпазваме от кожни инфекции през лятото?

Няма специфична профилактика срещу еритразма.

Мерките, които ви предлагаме, са начини за предпазване от множество кожни проблеми, възникващи най-често в топло и влажно време:

 • Поддържайте изрядна лична хигиена. Измивайте редовно тялото си с хладка вода и нежен почистващ продукт, особено след физическа активност. Избягвайте прекалено топлата вода, която може да изсуши кожата.
 • Използвайте почистващи продукти с нежно действие. Имайте предвид, че прекалено агресивните сапуни и други антисептични средства нарушават естественото бактериално равновесие на кожата и създават условия за превес на болестотворни микроби.
 • Подсушавайте тялото си добре след къпане или плуване. Не стойте дълго време с мокри дрехи или бански. Излишната влага предразполага към развитие на инфекции, особено в гънките на тялото. Предпазвайте критичните места с пудри или други абсорбиращи влагата продукти.
 • Не споделяйте с никого лични предмети. Отнася се за кърпи, хавлии, четки за коса и други. Общото им ползване позволява пренасяне на бактерии и гъбички.
 • Носете проветриво облекло. Избягвайте синтетичните материи, които запарват тялото и създават благоприятна среда за развитие на микроби. Предпочитайте дрехи от памук или лен. Те позволяват на кожата да диша.
 • Дозирайте слънцето. За целта ползвайте подходящи очила, шапка с широка периферия и крем с висок слънцезащитен фактор (SPF). За хората със светла и чувствителна кожа подходящ е SPF 50 или 50+. Не забравяйте, че прекомерното излагане на действието на UVA и UVB лъчи изсушава кожата и я прави уязвима за инфекции.

И още – лятото е шанс за почивка и обновление. Нека грижата за здравето да стане ваш приоритет, за да се чувствате силни, заредени с енергия и способни да се наслаждавате на всичко хубаво, което ви очаква през този сезон.

Какво е еритразма?

Еритразма се нарича хронично заболяване, което се проявява с червени или светлокафяви петна по кожата, главно в телесните гънки.

Какви са факторите за развитие на еритразма?

Причините могат да са изпотяване, хиперхидроза, захарен диабет и др.

Какви са симптомите на еритразмата?

Петна по кожата, сърбеж и болка са сред на-често срещаните симптоми.

Какво е лечението на еритразмата?

В по-леките случаи се предписва локално лечение с крем или маз с антибиотични активни вещества. Тези препарати се нанасят директно върху засегнатите участъци.

Категории: Здраве|Публикувана: 12.07.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 10:07 | Публикувана: 12 юли 2023 в 13:39 | Категория: Здраве