Грах – рецепти и ползи за организма

Обновена: 05.04.2024|
Грах.

Когато избираме храната си, трябва да обърнем внимание на ползите за здравето си, а не само на вкуса. Грахът е достъпна и вкусна храна, която е заредена с голямо количество полезни съединения.

Включвайки тази растителна храна към диетата си, увеличаваме броя на здравословните и вкусни ястия, които може да приемаме.

Към рецептите

 

Какво представлява грахът? 

Грахът е растение от семейство Бобови с ярко зелени зърна, които се откриват, наредени в шушулка. Други растения от това семейство са леща, соя, нахут, боб, фъстъци. 

Произход 

Родината на това растение може да се проследи до някои региони на Азия, но в днешно време се отглежда в цял свят.  

keto 02
keto 01
keto 02
keto 01

Хранителни стойности

В 100 г грах може да открием: 

  • 81 калории 
  • 14 г въглехидрати (6 г фибри) 
  • 5 г белтъчини 
  • <1 г мазнини 

 

С помощта на 100 г грах може да си набавим и важни витамини и минерали (% ПДП – препоръчителен дневен прием): 

  • Витамин Ц – 44%
  • Витамин Б1 – 22%
  • Витамин К – 21%
  • Мед – 20%
  • Манган – 18%
  • Витамин Б9 – 16%
  • Витамин Б3 – 13%
  • Цинк – 11% 
  • Витамин Б2 – 10%
  • Фосфор – 9%
  • Желязо – 8%
  • Магнезий – 8%
  • Холин – 5%
  • Калий – 5%

  

С помощта на тези полезни съединения грахът укрепва цялостното здраве на различни системи в тялото.

 

Какви ползи има за здравето? 

Грахът предлага различни ползи за тялото, които се дължат на голямото количество витамини, минерали, антиоксиданти и фитонутриенти, които се съдържат в растението.

Редовното хапване на тази полезна растителна храна може да подпомогне здравето на очите, храносмилателната система, сърцето и кръвоносните съдове.

За храносмилателната система 

Проучвания показват, че куместролът – съединение, което откриваме в бобовите растения, намалява риска от рак на стомаха.  

Грахът е богат на фибри, които улесняват храносмилането и укрепват здравето на червата.  

Балансиране на кръвната захар 

Белтъчините, заедно с фибрите, които може да си набавим с тази храна, забавят разграждането на въглехидратите и помагат за контролирането на кръвната захар. 

Грахът е храна с нисък гликемичен индекс. Поради това той действа благоприятно на нивата на кръвна захар в тялото и намалява нежеланите скокове, които са вредни за тялото.

Помага за добро зрение 

 

грах

 

Това растение съдържа каротеноиди, които защитават очите от появата на необратими заболявания като катаракта и обща дегенерация. С помощта на тази храна може да подобрим и запазим здравето на зрението си, което, естествено, се влошава с възрастта ни.

Противовъзпалителни свойства и укрепване на имунитета 

Растението е богато на антиоксиданти, които помагат за правилното функциониране на имунната система. Вещества с противовъзпалитални свойства са свързани с намаляване на риска от диабет, артрит и различни сърдечни заболявания.  

За сърдечно-съдовата система 

Свободните радикали, с които тялото ни се сблъсква, могат да допринесат за образуването на плака по стените на кръвоносните съдове. В граха откриваме някои полезни мастни киселини, които помагат за намаляване на възпалителните процеси и предотвратяват образуването на този тип плака.  

Някои от минералите, които откриваме в малките зелени зрънца, намаляват риска от високо кръвно налягане калий, фолат.  

От това растение може да си набавим не-хем желязо (от неживотински произход). Това съединсение е изключително важно за създаването на нови кръвни клетки и поддържането на здравословния баланс на кръвта в тялото ни.

 

Крие ли риск редовната консумация? 

Възможно е да получим храносмилателен дискомфорт, ако не сме свикнали да ядем много фибри. Този ефект бързо отшумява и остават ползите от фибрите за храносмилането.

В граха се откриват някои съединения, които биха могли да ни навредят, ако се приемат в по-големи количества. За щастие, в него се съдържа най-малко от вредните съединения в сравнение с всички други бобови култури и е малко вероятно те да ни подействат отрицателно. 

Малкото количество неблагоприятни съставки не бива да е причина да избягваме полезни и здравословни храни като бобовите растения.  

Фитинова киселина 

Фитиновата киселина също има ползи за организма – действа като антиоксидант и има способността да предотвратява камъни в бъбреците. При честа консумация може да попречи на усвояването на някои минерали – калций, цинк, магнезий. Вследствие на това е възможно да се появяват дефицити в тялото ни. 

При спазване на балансирана хранителна диета фитиновата киселина не е повод за притеснение, тъй като важните минерали, които тя инхибира, може да се набавят в големи количества от вкусни и достъпни продукти.

Лектини 

Тези съединения може са предпоставка за появата на газове и подуване на корема. Това влияние, заедно с повишения прием на фибри, може да е причина за стомашен дискомфорт. 

 

При алергия към бобови растения и фъстъци е вероятно консумацията на грах да причини реакция.  

 

Рецепти с грах 

На пазара най-често откриваме грах под формата на сух продукт, който има нужда от варене, или готов, затворен в консерва.  

Как да сварим грах? 

 

грах

 

Сваряването на граха се извършва по следния начин:

  • В подходящ съд слагаме вода или бульон, докато заври.
  • Добавяме колкото желаем от граха.
  • Водата къкри за 5-10 минути, докато зърната омекнат и станат ярко зелени.
  • Водата се изцежда и с готовия продукт може да приготвим вкусно и полезно ястие. 

 

Сварен грах може да използваме в студена лятна салата. Малко лимон и копър могат да превърнат обикновените зелени зрънца в освежаваща гарнитура в топлите дни.

Лятна разядка с грах и мента – кето рецепта

 

Грах.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
15 минути 4 59 калории, 4 г белтъчини, 9 г въглехидрати, 1 г мазнини

 

Нужни продукти:

  • 200 г сварен грах
  • 100 г пълномаслено кисело мляко  
  • Прясно изстискан лимонов сок от 1 лимон
  • 1 ч. л. кимион
  • 1 ч. л. сол
  • Няколко пресни листа мента 

 

Начин на приготвяне:

  • Смесваме граха, киселото мляко и ментата. Пасираме в блендер или с помощта на пасатор.
  • Прибавяме подправките и лимоновия сок.  
  • Изстудяваме в хладилник и поднасяме.

Може да комбинираме с парчета зеленчуци (моркови, чушки, краставици), крекери или хлебчета.  

Кийма матар – индийски грах 

 

грах

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
60 минути 4 325 калории, 23 г белтъчин, 18 г въглехидрати, 19 г мазнини

 

 

Нужни продукти: 

  • 250 мл доматен сос
  • 400 г кайма смес
  • 250 г сварен грах
  • 1 средна глава лук (или 3 стръка зелен лук)
  • 4 скилидки чесън (или 1 с. л. чесън на прах, ако спазвате кето диета)
  • 1 с. лекстра върджин зехтин
  • 1 ч. л. джинджифил на прах
  • 1 ч. л. кимион
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. лют червен пипер (по желание)
  • Сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  • Нарязваме на ситно лука и чесъна.
  • В предварително загрята дълбока тенджера добавяме зехтина и нарязания лук. Запържваме до златисто.
  • Когато лукът е готов, добавяме чесъна. Готвим няколко минути, като бъркаме.
  • Добавяме каймата в тенджерата и запържваме за около 10 минути до готовност.
  • Към запържените кайма, лук и чесън прибавяме доматения сос. Заедно с него в тенджерата слагаме подправките.
  • Разбъркваме добре комбинираните съставки и поставяме капак на тенджерата.
  • След 15 минути добавяме граха и половин чаша топла вода.
  • Продължаваме да бъркаме и след 10 минути сваляме от котлона.

Сервираме топло. Може да поръсим с нарязан пресен кориандър и да поднесем с хляб или ориз.

 

Заключение 

Грахът е изключително полезна и достъпна храна, която съдържа множество ценни витамини и минерали. Той е еднакво вкусен както в топли супи и ястия, така и в освежаващи летни салати и разядки.  

 

Какво представлява грахът?

Бобово растение с малки зелени зрънца, наредени в шушулка.

Има ли ползи за здравето?

В граха откриваме голямо количество полезни витамини и минерали – витамин Ц, витамини от група Б, витамин К, желязо, магнезий, мед и др.

Появяват ли се рискове при редовна консумация?

При често хапване на грах може да получим стомашен дискомфорт и намалена абсорбция на калций, цинк и магнезий.

Какво мога да приготвя с грах?

Може да го използваме еднакво добре в топла и студена кухня. Тъй като се използва в кулинарията на цял свят, може да черпим вдъхновение от различни национални кухни.

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 5 април 2024 в 16:49 | Публикувана: 1 септември 2023 в 17:34 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф