Грах – рецепти и ползи за организма
Когато избираме храната си, трябва да обърнем внимание на ползите за здравето си, а не само на вкуса. Грахът е достъпна и вкусна храна, която е заредена с голямо количество полезни съединения.
Включвайки тази растителна храна към диетата си, увеличаваме броя на здравословните и вкусни ястия, които може да приемаме.
Към рецептите
Какво представлява грахът?
Грахът е растение от семейство Бобови с ярко зелени зърна, които се откриват, наредени в шушулка. Други растения от това семейство са леща, соя, нахут, боб, фъстъци.
Произход
Родината на това растение може да се проследи до някои региони на Азия, но в днешно време се отглежда в цял свят.
Хранителни стойности
В 100 г грах може да открием:
- 81 калории
- 14 г въглехидрати (6 г фибри)
- 5 г белтъчини
- <1 г мазнини
С помощта на 100 г грах може да си набавим и важни витамини и минерали (% ПДП – препоръчителен дневен прием):
- Витамин Ц – 44%
- Витамин Б1 – 22%
- Витамин К – 21%
- Мед – 20%
- Манган – 18%
- Витамин Б9 – 16%
- Витамин Б3 – 13%
- Цинк – 11%
- Витамин Б2 – 10%
- Фосфор – 9%
- Желязо – 8%
- Магнезий – 8%
- Холин – 5%
- Калий – 5%
С помощта на тези полезни съединения грахът укрепва цялостното здраве на различни системи в тялото.
Какви ползи има за здравето?
Грахът предлага различни ползи за тялото, които се дължат на голямото количество витамини, минерали, антиоксиданти и фитонутриенти, които се съдържат в растението.
Редовното хапване на тази полезна растителна храна може да подпомогне здравето на очите, храносмилателната система, сърцето и кръвоносните съдове.
За храносмилателната система
Проучвания показват, че куместролът – съединение, което откриваме в бобовите растения, намалява риска от рак на стомаха.
Грахът е богат на фибри, които улесняват храносмилането и укрепват здравето на червата.
Балансиране на кръвната захар
Белтъчините, заедно с фибрите, които може да си набавим с тази храна, забавят разграждането на въглехидратите и помагат за контролирането на кръвната захар.
Грахът е храна с нисък гликемичен индекс. Поради това той действа благоприятно на нивата на кръвна захар в тялото и намалява нежеланите скокове, които са вредни за тялото.
Помага за добро зрение
Това растение съдържа каротеноиди, които защитават очите от появата на необратими заболявания като катаракта и обща дегенерация. С помощта на тази храна може да подобрим и запазим здравето на зрението си, което, естествено, се влошава с възрастта ни.
Противовъзпалителни свойства и укрепване на имунитета
Растението е богато на антиоксиданти, които помагат за правилното функциониране на имунната система. Вещества с противовъзпалитални свойства са свързани с намаляване на риска от диабет, артрит и различни сърдечни заболявания.
За сърдечно-съдовата система
Свободните радикали, с които тялото ни се сблъсква, могат да допринесат за образуването на плака по стените на кръвоносните съдове. В граха откриваме някои полезни мастни киселини, които помагат за намаляване на възпалителните процеси и предотвратяват образуването на този тип плака.
Някои от минералите, които откриваме в малките зелени зрънца, намаляват риска от високо кръвно налягане – калий, фолат.
От това растение може да си набавим не-хем желязо (от неживотински произход). Това съединсение е изключително важно за създаването на нови кръвни клетки и поддържането на здравословния баланс на кръвта в тялото ни.
Крие ли риск редовната консумация?
Възможно е да получим храносмилателен дискомфорт, ако не сме свикнали да ядем много фибри. Този ефект бързо отшумява и остават ползите от фибрите за храносмилането.
В граха се откриват някои съединения, които биха могли да ни навредят, ако се приемат в по-големи количества. За щастие, в него се съдържа най-малко от вредните съединения в сравнение с всички други бобови култури и е малко вероятно те да ни подействат отрицателно.
Малкото количество неблагоприятни съставки не бива да е причина да избягваме полезни и здравословни храни като бобовите растения.
Фитинова киселина
Фитиновата киселина също има ползи за организма – действа като антиоксидант и има способността да предотвратява камъни в бъбреците. При честа консумация може да попречи на усвояването на някои минерали – калций, цинк, магнезий. Вследствие на това е възможно да се появяват дефицити в тялото ни.
При спазване на балансирана хранителна диета фитиновата киселина не е повод за притеснение, тъй като важните минерали, които тя инхибира, може да се набавят в големи количества от вкусни и достъпни продукти.
Лектини
Тези съединения може са предпоставка за появата на газове и подуване на корема. Това влияние, заедно с повишения прием на фибри, може да е причина за стомашен дискомфорт.
При алергия към бобови растения и фъстъци е вероятно консумацията на грах да причини реакция.
Рецепти с грах
На пазара най-често откриваме грах под формата на сух продукт, който има нужда от варене, или готов, затворен в консерва.
Как да сварим грах?
Сваряването на граха се извършва по следния начин:
- В подходящ съд слагаме вода или бульон, докато заври.
- Добавяме колкото желаем от граха.
- Водата къкри за 5-10 минути, докато зърната омекнат и станат ярко зелени.
- Водата се изцежда и с готовия продукт може да приготвим вкусно и полезно ястие.
Сварен грах може да използваме в студена лятна салата. Малко лимон и копър могат да превърнат обикновените зелени зрънца в освежаваща гарнитура в топлите дни.
Лятна разядка с грах и мента – кето рецепта
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
15 минути | 4 | 59 калории, 4 г белтъчини, 9 г въглехидрати, 1 г мазнини |
Нужни продукти:
- 200 г сварен грах
- 100 г пълномаслено кисело мляко
- Прясно изстискан лимонов сок от 1 лимон
- 1 ч. л. кимион
- 1 ч. л. сол
- Няколко пресни листа мента
Начин на приготвяне:
- Смесваме граха, киселото мляко и ментата. Пасираме в блендер или с помощта на пасатор.
- Прибавяме подправките и лимоновия сок.
- Изстудяваме в хладилник и поднасяме.
Може да комбинираме с парчета зеленчуци (моркови, чушки, краставици), крекери или хлебчета.
Кийма матар – индийски грах
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 4 | 325 калории, 23 г белтъчин, 18 г въглехидрати, 19 г мазнини |
Нужни продукти:
- 250 мл доматен сос
- 400 г кайма смес
- 250 г сварен грах
- 1 средна глава лук (или 3 стръка зелен лук)
- 4 скилидки чесън (или 1 с. л. чесън на прах, ако спазвате кето диета)
- 1 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 ч. л. джинджифил на прах
- 1 ч. л. кимион
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. лют червен пипер (по желание)
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарязваме на ситно лука и чесъна.
- В предварително загрята дълбока тенджера добавяме зехтина и нарязания лук. Запържваме до златисто.
- Когато лукът е готов, добавяме чесъна. Готвим няколко минути, като бъркаме.
- Добавяме каймата в тенджерата и запържваме за около 10 минути до готовност.
- Към запържените кайма, лук и чесън прибавяме доматения сос. Заедно с него в тенджерата слагаме подправките.
- Разбъркваме добре комбинираните съставки и поставяме капак на тенджерата.
- След 15 минути добавяме граха и половин чаша топла вода.
- Продължаваме да бъркаме и след 10 минути сваляме от котлона.
Сервираме топло. Може да поръсим с нарязан пресен кориандър и да поднесем с хляб или ориз.
Заключение
Грахът е изключително полезна и достъпна храна, която съдържа множество ценни витамини и минерали. Той е еднакво вкусен както в топли супи и ястия, така и в освежаващи летни салати и разядки.
Какво представлява грахът?
Бобово растение с малки зелени зрънца, наредени в шушулка.
Има ли ползи за здравето?
В граха откриваме голямо количество полезни витамини и минерали – витамин Ц, витамини от група Б, витамин К, желязо, магнезий, мед и др.
Появяват ли се рискове при редовна консумация?
При често хапване на грах може да получим стомашен дискомфорт и намалена абсорбция на калций, цинк и магнезий.
Какво мога да приготвя с грах?
Може да го използваме еднакво добре в топла и студена кухня. Тъй като се използва в кулинарията на цял свят, може да черпим вдъхновение от различни национални кухни.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Лутеинът е каротеноид с особено важна роля за здравословното състояние на зрението ни.
Популярният черен боб е богат на растителни протеини, фибри, калций, селен, витамини от групата В, но и на антинутриенти.
Представяме ви традиционното индийско ястие матар панир – грах със сирене панир и приятно пикантен вкус.