Гъби фрикасе с печурки и кладница

Обновена: 06.06.2024|
гъби фрикасе

Гъби фрикасе са чудесно основно ястие за вегетарианци и хора, които искат да намалят консумацията си на месо. Ако ви се струва трудно да следвате кето режима, без да ядете месо, ние ви уверяваме, че има десетки вкусни и засищащи рецепти за вас.

 

Рецепта за гъби фрикасе

Пригответе си вкусни гъби фрикасе и се насладете на богатия и плътен вкус на тази вариация на известното френско ястие.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 минути 3 290 калории
7 г нетни въглехидрати
7 г белтъчини
25 г мазнини

Необходими продукти:

  • 250 г печурки
  • 250 г гъби кладница
  • 100 мл готварска сметана, 20% масленост
  • 3 с. л. краве масло Гхи
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 4 дафинови листа
  • 50 мл сухо бяло вино
  • сол на вкус
stevio 400
creatine 01 600
stevio 400
creatine 01 600

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте дълбок тиган с краве маслото Гхи.
  2. Почистете гъбите и ги нарежете на по-големи парчета.
  3. След като се разтопи маслото, добавете гъбите кладница. Разбъркайте добре.
  4. Добавете печурките.
  5. Запържете добре гъбите за 5-6 минути.
  6. Добавете към тях бялото вино и разбъркайте добре.
  7. Към тигана прибавете подправките. Разбъркайте и оставете на котлона за още 5-6 минути.
  8. Добавете сметаната. Разбъркайте отново.
  9. Намалете леко топлината на котлона и оставете да къкри за 5-10 минути, докато сметаната започне да се сгъстява.
  10. Свалете тигана от котлона и го оставете под капак за няколко минути, за да се задуши.
  11. Преди да поднесете гъби фрикасе, извадете внимателно дафиновите листа и поръсете със свежа подправка по ваш избор преди да сервирате.

Кето хляб или карфиолен ориз са перфектно съчетание с рецептата за гъби фрикасе.

 

Интересно за ястието

 

гъби фрикасе с пиле

 

Класическите характеристики на фрикасето са два основни метода, важни за приготвянето на ястието:

  • Запържване на гъбите или пилето в масло
  • Плътен сметанов сос, смесен с маслото от готвенето

Фрикасе обикновено се приготвя с пилешко месо, но се откриват вариации и със заешко или крехко телешко. Гъби фрикасе е добра алтернатива за вегетарианците.

За първи път думата за това ястие е документирана в Англия през 16. век, но названието му е от френски произход. Поради тази причина рецепта се смята за френска. Ранни вариации се откриват във френски кулинарни книги от 14-15. век, в които също фигурита под подобно име.

Английското фрикасе се сгъстява, като се добавят жълтъци. В Италия използват лимон и жълтъци за същата цел. В много случаи фрикасето се комбинира с ориз, картофи, тестени изделия като различни видове спагети, булгур, киноа и други. Тези гарнитури са добра добавка към плътния сос. В нашия случай го комбинираме с кето хляб, за да не похабим нито капка от вкусното ястие.

През 30-те години на 20.век рецептата за пиле фрикасе се разпространява в Юга на САЩ. По време на Голямата депресия хората се нуждаели от питателни ястия, които се приготвят с малко съставки и могат да нахранят голямо семейство. Фрикасето се оказва перфектното ястие за тези цели.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

френска супа с киселец

 

Това ястието си подхожда с някои предястия или други френски рецепти. За пълна френска трапеза може да сготвим колекция от кето ястия:

 

Още интересни рецепти и кулинарни идеи може да откриете в нашата споделена кухня във Фейсбук., където ще очакваме да споделите своя резултат при приготвяне на гъби фрикасе.

Приканваме ви е да се присъедините и да да споделите своите впечатления от приготвянето на ястието и да прочетете за още тънкости за тази рецепта. С нашите кето рецепти ще можете да улесните ежедневния избор на подходящ обяд или вкусна вечеря, за да елиминирате колебанието при търсене на подходяща храна за приготвяне за вас и семейството ви.

А във Вайбър групата ни подготвяме безплатно меню всяка седмица, което да ви помогне за успешното следване на кетогенния режим на хранене.

Пожелаваме добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 юни 2024 в 15:53 | Публикувана: 23 май 2024 в 09:30 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф