Гъби фрикасе с печурки и кладница

Обновена: 02.10.2025|
3 мин. четене
гъби фрикасе

Гъби фрикасе са чудесно основно ястие за вегетарианци и хора, които искат да намалят консумацията си на месо. Ако ви се струва трудно да следвате кето режима, без да ядете месо, ние ви уверяваме, че има десетки вкусни и засищащи рецепти за вас.

 

Рецепта за гъби фрикасе

Пригответе си вкусни гъби фрикасе и се насладете на богатия и плътен вкус на тази вариация на известното френско ястие.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 минути 3 290 калории
7 г нетни въглехидрати
7 г белтъчини
25 г мазнини

Необходими продукти:

  • 250 г печурки
  • 250 г гъби кладница
  • 100 мл готварска сметана, 20% масленост
  • 3 с. л. краве масло Гхи
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 4 дафинови листа
  • 50 мл сухо бяло вино
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте дълбок тиган с краве маслото Гхи.
  2. Почистете гъбите и ги нарежете на по-големи парчета.
  3. След като се разтопи маслото, добавете гъбите кладница. Разбъркайте добре.
  4. Добавете печурките.
  5. Запържете добре гъбите за 5-6 минути.
  6. Добавете към тях бялото вино и разбъркайте добре.
  7. Към тигана прибавете подправките. Разбъркайте и оставете на котлона за още 5-6 минути.
  8. Добавете сметаната. Разбъркайте отново.
  9. Намалете леко топлината на котлона и оставете да къкри за 5-10 минути, докато сметаната започне да се сгъстява.
  10. Свалете тигана от котлона и го оставете под капак за няколко минути, за да се задуши.
  11. Преди да поднесете гъби фрикасе, извадете внимателно дафиновите листа и поръсете със свежа подправка по ваш избор преди да сервирате.

Кето хляб или карфиолен ориз са перфектно съчетание с рецептата за гъби фрикасе.

 

Интересно за ястието

 

гъби фрикасе с пиле

 

Класическите характеристики на фрикасето са два основни метода, важни за приготвянето на ястието:

  • Запържване на гъбите или пилето в масло
  • Плътен сметанов сос, смесен с маслото от готвенето

Фрикасе обикновено се приготвя с пилешко месо, но се откриват вариации и със заешко или крехко телешко. Гъби фрикасе е добра алтернатива за вегетарианците.

За първи път думата за това ястие е документирана в Англия през 16. век, но названието му е от френски произход. Поради тази причина рецепта се смята за френска. Ранни вариации се откриват във френски кулинарни книги от 14-15. век, в които също фигурита под подобно име.

Английското фрикасе се сгъстява, като се добавят жълтъци. В Италия използват лимон и жълтъци за същата цел. В много случаи фрикасето се комбинира с ориз, картофи, тестени изделия като различни видове спагети, булгур, киноа и други. Тези гарнитури са добра добавка към плътния сос. В нашия случай го комбинираме с кето хляб, за да не похабим нито капка от вкусното ястие.

През 30-те години на 20.век рецептата за пиле фрикасе се разпространява в Юга на САЩ. По време на Голямата депресия хората се нуждаели от питателни ястия, които се приготвят с малко съставки и могат да нахранят голямо семейство. Фрикасето се оказва перфектното ястие за тези цели.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

френска супа с киселец

 

Това ястието си подхожда с някои предястия или други френски рецепти. За пълна френска трапеза може да сготвим колекция от кето ястия:

 

Още интересни рецепти и кулинарни идеи може да откриете в нашата споделена кухня във Фейсбук., където ще очакваме да споделите своя резултат при приготвяне на гъби фрикасе.

Приканваме ви е да се присъедините и да да споделите своите впечатления от приготвянето на ястието и да прочетете за още тънкости за тази рецепта. С нашите кето рецепти ще можете да улесните ежедневния избор на подходящ обяд или вкусна вечеря, за да елиминирате колебанието при търсене на подходяща храна за приготвяне за вас и семейството ви.

А във Вайбър групата ни подготвяме безплатно меню всяка седмица, което да ви помогне за успешното следване на кетогенния режим на хранене.

Пожелаваме добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим|Публикувана: 23.05.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Питтас завършва бакалавърска програма "Българска филология" и магистър "Семиотика, език и реклама". Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар