Функции на сярата в човешкия организъм

Обновена: 15.10.2024|
Функции на сярата.

Човешкото тяло използва сярата за няколко важни функции. Тя участва в повече от 150 ензима в организма. Също играе роля в образуването на витамини, кофактори и хормони.

Чудили ли сте се как са изградени клетките и тъканите? Сярата също влиза в действие тук, като допринася за образуването на протеинови молекули.

Продължете да четете, за да научите повече за сярата, храните с високо съдържание на минерала и ползите от консумацията им за човешкото тяло.

Сярата е основен минерал, което означава, че тялото не може да я произвежда само и трябва да си я набавя чрез диетата. Някои напитки от определен произход също съдържат съединението. Освен това лекарства, като антибиотици и аналгетици, и някои добавки имат различни пропорции от този минерал.

 

История на сярата

 

сяра

 

Това съединение отдавна е важен компонент в световната индустрия. Египтяните са използвали серни съединения за избелване на тъкани още през 2000 г. пр. н. е. и сярата е била от решаващо значение за създаването на специфично оцветени пигменти, използвани няколкостотин години по-късно.

Древните гърци са я използвали като дезинфектант, а римляните са се специализирали във фармацевтичните приложения. Когато китайците разработват барута през 13 век, сярата е основен компонент.

Индустриалната революция увеличава търсенето на съединението заради производството на сярна киселина. Консумацията на сярна киселина се счита за показател за състоянието на промишлената дейност на нацията. Колкото повече сярна киселина се консумира, толкова по-голяма е промишлената дейност и икономиката е по-силна.

Необичайната ситуация със сяра е резултат от промените в източниците на доставка през последните 70 години. Докато много минерални стоки се произвеждат като първичен продукт от добива на отделни рудни тела или като желани вторични продукти от преработката на минерали, почти цялата сяра, произведена в света, е резултат от екологични мерки, приложени за намаляване на емисиите на SO2 в атмосферата.

 

Функции в човешкото тяло

Сярата е един от най-важните минерали в човешкото тяло и основна част от няколко аминокиселини, включително метионин и цистеин. Някои от потенциалните здравни ползи включват облекчаване на болката при артрит и подобряване на здравето на черния дроб.

Основните серни съединения, присъстващи в кръстоцветните зеленчуци, известни като глюкозинолати, допринасят за по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Метилсулфонилметанът (МСМ) е елемент, съдържащ сяра, който присъства в растителни и животински храни и диетични добавки. Медицински експерти смятат, че това съединение може да намали възпалението и болката в ставите и мускулите.

Глюкозинолатните съединения намаляват риска от развитие на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Храните, богати на сулфорафан, са ефективни срещу амилоид бета-индуцирано оксидативно увреждане, което допринася за развитието на невродегенеративни заболявания.

Глутатионът, мощен антиоксидант, произведен със сяра, играе жизненоважна роля в детоксикацията на черния дроб.

Храни като чесън и кръстоцветни зеленчуци, богати на сяра, могат да предпазят системата от заболявания като диабет тип 2, сърдечни заболявания, рак и свързана с възрастта загуба на мозъчна функция.

Знаете ли, че съединението е известно и като „минерал на красотата“? Тя не само помага за подобряване на здравето на ноктите и косата, но също така и за изчистване на акне и други кожни заболявания. Причината за това се крие във факта, че тя е важен компонент на кератина.

 

Храни, богати на сяра

 

сяра, храни

 

Добавянето на богати на сяра храни към диетата може да помогне за задоволяване на нуждите на организма. Но, ако приемът на такива храни причинява дискомфорт в стомаха, потърсете съвет от диетолог с какви добавки да ги замените.

Сярата присъства естествено в много храни, някои от основните източници включват:

  • Бобови растения: соя, черен боб, боб, грах и бял боб.
  • Ядки/семена: бадеми, бразилски орехи, фъстъци, орехи и тиквени и сусамови семки.
  • Сушени плодове: кайсии, смокини, султани и сушени праскови.
  • Зеленчуци: Основно аспержи, червено зеле, праз, лук, репички, ряпа и кресон.
  • Зърна: перлен ечемик, овес, пшеница и брашно, получено от тези зърна.
  • Напитки: Ябълков сайдер, вино, кокосово мляко, гроздов и доматен сок.
  • Подправки: горчица, къри на прах, смлян джинджифил и хрян.
  • Млечни продукти: краве мляко и сирене.
  • Месо: Пилешко, патешко, пуешко и органични меса.
  • Морски дарове: повечето видове риба, скариди, миди, миди и скариди.
  • Яйца
  • Питейната вода също може да съдържа значителни количества в зависимост от това къде живеем.

 

Поддържането на балансирана диета и добавянето на разнообразие от богати на сяра храни гарантира, че ще си набавим достатъчно.

Обръщаме внимание на това, че сярата може да бъде скрита в храни, които не съдържат сяра, но тя да се появи именно под формата на консерванти. Консервантите, които трябва да търсим, са 220 (серен диоксид) и 200 (сорбинова киселина). Тези консерванти са често срещани във виното и сушените плодове.

Затова винаги трябва да четем етикета.

 

Препоръчителен дневен прием и симптоми на дефицит

 

сяра, таблетки

 

Препоръчителният прием на сяра е около 850 мг на ден, за да се задоволят основните нужди на човешкото тяло. Хората са склонни лесно да си ги набавят чрез консумация на различни храни.

Поради факта, че присъства в аминокиселините метионин и цистеин, случаите, включващи дефицит на сяра, могат да доведат до намален протеинов синтез. Когато сярата е недостатъчно количество, това може да причини и намаляване на синтеза на глутатион, което да допринесе за увреждане на клетките.

Сярата също е необходима за създаване на съединителна тъкан в тялото, която поддържа ставите, така че всеки дефицит на сяра в такива може да доведе до симптоми като болки в ставите или заболяване.

Ето защо е важно да се уверим, че не следваме диета с ниско съдържание на сяра твърде дълго, в противен случай може да наклоним везната в другата посока и да изпаднем в недостиг. Можем да мислим за диета с ниско съдържание на съединението като за протокол за лечение, а не като избор на начин на живот. Целта е да се балансират нивата.

Има и определени добавки, които могат да помогнат за преработката на съединението. Молибденът играе решаваща роля в сулфитната оксидаза, както и холинът и витамините от група В (по-специално фолат и В12), тъй като те поддържат пътя на метилиране.

 

Други продукти и за какво се използват

На световния пазар има над 200 активни продукта, съдържащи сяра. Повечето са одобрени за използване в градинарството. Непестицидните продукти със серни съединения се използват като добавки към почвата или торове.

Винаги следвайте инструкциите на етикета и предприемайте стъпки, за да избегнете непрепоръчително излагане!

Сярата убива гъбичките при контакт. Начинът, по който действа, все още не е напълно разбран. Някои изследователи смятат, че съединението реагира с растения или гъби и така произвежда токсичен агент. Основната теория обаче е, че навлиза в клетките на гъбичките и засяга клетъчното дишане.

Сярата може да убие неприятелските насекоми, ако я докоснат или изядат. Тя нарушава нормалната им телесна функция, променяйки способността им да произвеждат енергия.

 

Странични ефекти

Въпреки че е важна за оцеляването и се намира в човешките клетки, има няколко потенциални опасности от предозиране.

Някои хора може да са алергични към съединението. Въпреки че то е с ниска токсичност, приемът на твърде много може да причини диария и възпаление на червата. Както споменахме има някои консерванти, които представляват серни съединения. Хората, чувствителни към сулфит – консервант, добавян към пакетирани храни и напитки, трябва да избягват и храни, богати на серни съединения.

Около 1% от хората имат доказана чувствителност към сулфит, която причинява сърбеж, копривна треска, подуване, гадене или подобни на астма симптоми, когато са изложени на храни, богати на сулфити. В екстремни, но много редки, случаи излагането може дори да причини гърчове или анафилактичен шок.

Внимание! Диета, богата на сяра, може да влоши симптомите при хора с улцерозен колит или Болест на Крон – две възпалителни заболявания на червата, които причиняват хронично възпаление и язви в червата.

 

Заключение

 

сяра

 

Този минерал участва в много важни процеси в човешкото тяло, включително създаването и възстановяването на ДНК. Следователно приемът на достатъчно храни, богати на сяра, е от съществено значение за нашето здраве.

Не забравяйте, че повечето такива храни съдържат и други полезни хранителни вещества.

 

Често задавани въпроси

Какво представлява сярата?

Сярата, калцият и фосфорът са трите най-важни минерала, които се съдържат в изобилие в човешкото тяло. Сярата играе важна роля в жизненоважни процеси, като създаване на протеини, регулиране на генната експресия, изграждане и възстановяване на ДНК и поддържане на нормалните метаболитни процеси.

Какви са функциите на сярата в тялото?

Сярата е един от най-важните минерали в човешкото тяло и основна част от няколко аминокиселини, включително метионин и цистеин. Някои от потенциалните здравни ползи включват облекчаване на болката при артрит и подобряване на здравето на черния дроб. Основните серни съединения, присъстващи в кръстоцветните зеленчуци, известни като глюкозинолати, допринасят за по-нисък риск от сърдечни заболявания.

Защо ни трябва сяра?

Поради факта, че присъства в аминокиселините метионин и цистеин, случаите, включващи дефицит на сяра, могат да доведат до намален протеинов синтез. Когато сярата е недостатъчно количество, това може да причини и намаляване на синтеза на глутатион, което да допринесе за увреждане на клетките.

Как да си я набавим?

Добавянето на богати на сяра храни към диетата може да помогне за задоволяване на нуждите на организма. Но ако приемът на такива храни причинява дискомфорт в стомаха, потърсете съвет от диетолог с какви добавки да ги замените.

Може ли да ни навреди?

Въпреки че е важна за оцеляването и се намира в човешките клетки, има няколко потенциални опасности от предозиране. Някои хора може да са алергични към съединението.

 

Категории: Витамини и хранителни добавки|Публикувана: 15.10.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар