Еластин в тялото – за какво служи?

Обновена: 07.10.2024|
еластин

Еластинът е от огромно значение за тялото. Благодарение на него, частите на тялото имат разтегливи стени. Затова в тази статия ще поясним как е полезен за организма и как може процесът на произвеждането му в тялото да бъде подпомаган и подновяван.

Благодарение на него функционират дробовете, артериите, пикочния мехур и др. Еластиновите влакна съхраняват енергия и придават разтегателност на съединителната тъкан.

Това съединение представлява естествен протеин в организма. Основната функция на този белтък е да позволява на тъканта в тялото да се разтегля и след това да се свива отново. Тази функция засяга всички важни органи, а заедно с тях и кожата.

 

Важни функции

 

еластин за кожа

 

Например артериите транспортират кръв от сърцето към останалата част от тялото и обратно. Ценният белтък прави стените на артериите достатъчно разтегливи, за да е възможен преносът на кръвта.

Дишането, една от най-необходимите функции на организма, е също невъзможно без съединението. Протеинът прави диафрагмата и дробовете достатъчно разтегливи, за да е възможен процесът на дишане. При вдишване еластинът се разтяга, съхранявайки механична енергия. При издишване, когато белите дробове се свиват съхранената енергия се освобождава. Този протеин се намира и в дермата (слоя под епидермиса), което означава, че той също функционира в кожата. Еластичността на най-големия орган се дължи на протеина. С процеса на остаряването количеството еластин в кожата постепенно намалява и води до появата на бръчки.

Този протеин се намира и в дермата (слоя под епидермиса), което означава, че той също функционира в кожата. Еластичността на най-големия орган се дължи на протеина. С процеса на остаряването количеството в кожата постепенно намалява.

 

Химически компоненти

Протеинът се състои от свързани тропоеластинови мономери – градивни единици, които съставляват 90% от еластичните влака. Останалите са микрофибрили – тънки нишковидни структури. Разтегливостта се дължи на аминокиселините, които са част от химическия му състав. Аминокиселините в състава на белтъка включват:

  • Пролин: заменима аминокиселина, която участва в създаването както на еластина, така и на колагена. Съставлява около 14% от от аминокиселинния състав на еластина.
  • Глицин: тази аминокиселина съставя около 30-35% от структурата на протеина. Глицинът е проста аминокиселина, която съдържа в състава си само един водороден атом.
  • Валин: незаменима аминокиселина с разклонена верига, която също може да бъде открита в химическия състав на този протеин. Тя стимулира растежа на мускулната маса и повишава издръжливостта.
  • Аланин: проста аминокиселина с неразклонена верига, която е глюкогенна. Това означава, че може да бъде превърната в глюкоза и да поддържа нивата на глюкоза в тялото. Също така подпомага синтеза на протеини.
  • Тропоеластин: основен предшественик на еластина. Това е молекула, с хидрофобни и хидрофилни участъци, поради което приема форма, подобна на пружина. Еластинът, образуван от тропоеластина, може да се разтегне до 1,5–2 пъти от нормалната си дължина..

Неполярните аминокиселини създават хидрофобно въздействие, което създава разтегливостта на протеина.

Когато протеините се сгъват, хидрофобните аминокиселини обикновено се насочват към вътрешността на протеиновата структура, за да избегнат контакт с водната среда. Това е основен фактор при формиранена триизмерната структура на протеините.

 

Еластин и колаген

 

колаген и еластин

 

Благодарение на припокриването на някои от функциите им двата протеина често биват бъркани един с друг. Въпреки че и двата протеина са част от съединителната тъкан, основната роля на колагена е да осигури на тялото структура, сила и устойчивост. Еластичният белтък позволява на кожата да е гъвкава, да се разтегля и да се свива до оригиналната си форма.

Колагеновите влакна заемат около 90% от кожата, докато еластиновите – 10%. Еластинът е 1000 пъти по-разтегателен от колагена.

 

Болести, засягащи еластин и лечение

Има различни заболявания и здравословни състояния, които могат да въздействат негативно върху еластичния протеин.

Атеросклероза

Атеросклерозата е заболяване, което причинява натрупване на плака в артериите, което от своя страна стеснява артериите. Това може да доведе до кръвни съсиреци, инфаркт или инсулт. Заболяването може да намали и количеството еластичен протеин в артериите.

Cutis laxa (Кутис лакса)

Това е заболяване, което отслабва еластичността на кожата, в резултат на което тя става отпусната и сбръчкана. Причина за развиването на заболяването обикновено е мутация на еластиновия ген.

Емфизем

Това е рядк заболяване обикновено засяга еластичния протеин в белите дробове. Емфиземът е белодробно заболяване, което най-често е последица от натрупано с години пушене. Протеинът се разпада и в резултат на това могат да се появят симптоми като задух, кашлица, хрипове, умора и перманентно секретиране. Както споменахме, този специален протеин позволява на дихателните органи да се разширяват и свиват, от което зависи пълноценното дишане.

Аортна стеноза

Аортната стеноза е заболяване, което обикновено се развива преди раждането на заболелия, което стеснява аортния клапен отвор. Мутация на еластиновия ген причинява заболяването.

Синдром на Уилямс

Заболяването е генетичен дефект, причинен от загубата на ELN гена, който предшества еластичния протеин. Аортната стеноза и Синдромът на Уилямс често се проявяват заедно.

Въпреки множеството болести, въздействащи негативно на протеина, налични са и лечения, които могат да спомогнат за произвеждането на по-голямо количество.

Такива са процедурите с определени козметични машини. Това обикновено е лечение за възстановяване на кожата на лицето, което се състои от леки наранявания на дермата с малки нагрети игли. По време на възстановителния процес кожата увеличава производството на колаген и еластин.

Друг метод на терапия е лечение с ретиноиди. Те подсилват метаболизма на кожата, което спомага произвеждането на важните протеини.

 

Как да поддържаме количеството протеин?

Тъй като този белтък играе решаваща роля в здравето и вида на кожата, е важно не само да знаем как да третираме кожата си при липсата му, но и да знаем как да го поддържаме и как да се грижим за него.

Слънцезащитен крем

 

слънцезащитен крем за защита на еластина

 

Нанасяйте слънцезащитен крем на кожата си, дори ако не се излагате много на слънце. Изберете слънцезащитен крем с широкоспектърен слънцезащитен фактор, който да е най-малко 30 SPF.

Хранете се здравословно

Режимът на хранене въздейства цялостно на организма. Важно е да се погрижим това въздействие да е позитивно. Много храни могат да увеличат както еластина, така и колагена в кожата. Част от тях са листни зеленчуци, цитрусови плодове, горски плодове, риба и фъстъци.

Рутинна грижа за кожата

За да поддържате нивата на еластичния протеин в кожата, полагайте ежедневна грижа за кожата. Редовно почиствайте и хидратирайте кожата си. Използвайте кремове за кожа, които съдържат ферулова киселина, витамини А, Ц и Е. Тези компоненти могат да намалят сбръчкването на кожата и да възстановят повредени кожни клетки. В комбинация действат синергично, т.е. еднопосочно, като взаимно подсилват ефектите си, повишавайки еластичността и хидратацията на кожата.

Продукти за кожата, които съдържат хидролизиран еластин, също могат да имат благоприятно въздействие. Естественият протеин в тези продукти обикновено е с животински произход.

Упражнения

Физическите упражнения могат да подсилят метаболизма на кожата. Освен това регулярните упражнения подсилват кръвоснабдяването в кожата, което я поддържа здрава.

Спрете пушенето

Химикалите в стандартните и електронните цигари, като никотина, състаряват кожата по-бързо. Никотинът стеснява кръвоносните съдове, намалява притока на кръв и доставянето на кислород към кожата. Това нарушава способността й да се възстановява, което води до разграждане на еластин и колаген.

Включете билки в грижата за кожата

Освен да се погрижим за количеството еластичен протеин в кожата и тялото си, има и вероятност да си го набавим външно чрез добавки. Билкови добавки като алое вера и зелен чай може да увеличават количествата в кожата. Това все още не е доказано и са нужни още изследвания.

Преди да консумирате билковите добавки, консултирайте се с медицинско лице.

 

Заключение

 

еластин, хубава кожа

 

Еластинът, заедно с колагена, е важен компонент от състава на тялото. Той поддържа дробовете, артериите, кожата и много други органи, еластични. Благодарение на това необходими функции и процеси на организма като дишане, кръвообращение и други са възможни.

 

Често задавани въпроси

Какво е еластин?

Еластинът е естествено произвеждан протеин в екстрацелуларния матрикс, който е отговорен за еластичността както на кожата, така и на органите. Без него функционирането на организма е невъзможно. Благодарение на него функционират дробовете, артериите, пикочния мехур и др.  Еластиновите влакна съхраняват енергия и придават на съеднитилната тъкан разтегателност.

Какви са естествените компоненти в състава на еластина?

Еластинът се състои от свързани тропоеластинови мономери, които съставляват 90% от еластинчните влака. Останалите са микрофибрили. Разтегливостта се дължи на аминокиселините, които са част от химическия му състав. Аминокиселините в състава на еластина са няколко вида.

Има ли общо еластинът с колагена?

Въпреки че и двата протеина са част от съединителната тъкан, основната роля на колагена е да осигури на тялото структура, сила и устойчивост. Еластинът позволява на кожата да е гъвкава, да се разтегля и да се свива до оригиналната си форма. Колагеновите влакна заемат около 90% от кожата, докато еластиновите – 10%. Еластинът е 1000 пъти по-разтегателен от колагена.

Категории: Здраве|Публикувана: 11.09.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Проверено от
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. ВМА - гр. София
home8pip7oulzz8g j

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

2d56f590f2544a1a7fc9fc582e14e408?s=96&d=mm&r=g

Яна Петрова завършва специалност “Българска филология”. Професионално се развива сферите на литературата и езикознанието, а свободното си време запълва със натрупване на познания в здравословното хранене и тренировки.

Свързани публикации

Оставете коментар