7 причини да консумирате повече пресен чесън + рецепта

Обновена: 07.01.2024|

Може би предпочитате да похапвате чесъна на скилидки, заради популярните му здравословни качества, но всъщност пресният чесън също има не малко ползи, а дори и някои съществени предимства. Не отстъпва по нищо и откъм вкус – той е ароматен, подходящ за подправка към различни ястия и лесен за обработка! Чесънът отдавна е известен като естествено лечебно средство за различни заболявания. Изключително лесен за отглеждане, той е незаменим помощник, както в кухнята, така и в домашната аптечка. Днес специално ще си говорим защо да включите повече пресен чесън в менюто си.

 

  1. Пресен чесън за укрепване на имунната система

Това може би е най-голямото предимство на чесъна изобщо. Подобно на по-зрялата си форма, пресният чесън има естествени имуностимулиращи свойства. Ако се борите с настинка, осигурете на тялото си допълнителна защита, като добавите малко зелен чесън в следващата си салата. Той има антибактериални и противовъзпалителни качества, които предпазват от инфекции. Съдържанието на витамин С в него ще стимулира и производството на бели кръвни клетки. Чесънът съдържа и алицин – сярно съединение, което е отговорно за специфичната миризма на зеленчука. Това вещество допълнително увеличава защитните механизми на тялото и стимулира имунната система.

 

  1. Помага при проблеми с храносмилането

Освен при настинка и грип, пресният чесън е чудесен избор и за лечение на инфекции на стомашно-чревния тракт. Противовъзпалителните му свойства могат да помогнат за успокояване на всяко дразнене от възпалението в червата, като по този начин спомагат за ускоряване на храносмилането и премахване на дискомфорта. Антиоксидантните и антибиотичните свойства на чесъна също гарантират, че имате подходящ бактериален баланс в чревната флора.

 

  1. Чесънът подобрява циркулацията на кръвта

 

Пресен чесън. Съдови усложнения при диабет.

 

Тук отново се намесва витамин C, на който чесънът е богат. Той улеснява усвояването на желязо, което води до невероятно високи нива на желязо и други минерали, което прави чесъна отличен помощник за ускоряване на кръвообращението. Това води до по-доброто производство на червени кръвни клетки, което означава повече кислород за тялото и по-бързо доставяне на основни хранителни вещества до всяка система на организма.

 

  1. Богат източник на желязо

Няма как да не разгледаме това предимство на пресния чесън в отделна точка. Хората с проблемна кръвна картина или дори анемия трябва да консумират повече пресен чесън и зелени зеленчуци, тъй като това е подходяща диета за осигуряване на достатъчно желязо. Пресният чесън, както и този на скилидки, се състои от протеин, наречен феропортин, който пренася запасеното желязо от вътрешността на клетката до другите части. Повишените нива на желязо в тялото подобряват всички показатели на кръвната картина.

 

  1. Пресният чесън е много полезен за сърцето

Може би сте чували, че чесънът е наистина полезен за сърцето. Но с какво пресният чесън е по-добрият избор за него? За разлика от чесъна на скилидки, пресният съдържа и полисулфид, който предпазва сърцето от заболявания. Той е богат и на манган. Този минерал поддържа големи нивата на добрия холестерол (HDL) в тялото. Колкото повече манган има в тялото, толкова повече има и HDL-холестерол, който да насърчи нормалната сърдечна дейност. Допълнително алицинът в чесъна е в състояние да понижи нивата на LDL (лошия) холестерол. Освен това може да помогне за понижаване на кръвното налягане, което намалява риска от инфаркт и инсулт.

 

  1. Действа като афродизиак

Тук ще се изненадате, но чесънът е известен и с ефектите на афродизиак. Можете да приготвите сок от пресен чесън и целина, за да се насладите на тези ползи. Да, и на нас ни се струва странно, но пък кой може да спори с науката. Явно някои хора наистина могат да бъдат привлечени от специфичния вкус и аромат на чесъна в другия пол. Оставяме на вас да разберете имат ли тези научни предположения нагледни резултати във вашия случай.

 

  1. Пресният чесън е полезен по време на бременност

Пресният чесън съдържа много антиоксиданти и витамини. Той е богат на витамин А и К, както и на точното количество фолиева киселина. Също така съдържа рибофлавин, ниацин, тиамин, магнезий и др. Ако консумирате пресен чесън по време на бременността, можете да дадете допълнителна защита от неврологични проблеми на нероденото си дете. Той ще помогне и за нормалното развитие на сърцето, тъй като поддържа нивата на хомоцистеин. Същевременно ще намалите риска за сърдечни заболявания, инсулт и кръвни съсиреци за себе си по време на бременността.

 

Как да консумирате пресен чесън?

 

Пресен чесън.

При готвене с пресен чесън се използват всички части от растението. Можете да нарежете стъблата, листата и дори незрялата бяла луковица. Най-популярните кулинарни приложения на пресния чесън са в салати и супи. Не е нужно да белите незрели луковици на пресния чесън, но корените трябва да бъдат отстранени преди готвене. Да обобщим как можете да го хапвате:

  • Използвайте за дресинг на салата.
  • Нарежете листата и бялата част и ги добавете в сос.
  • Можете също така да поръсите супата, кето пицата (да, най-хубавото е, че пресният чесън е напълно съвместим с кето режима) или всичко, което пожелаете с накълцани пресни листа чесън.

Рецепта за вкусен запечен чесън

Запеченият пресен чесън е също толкова вкусен, колкото печените зрели скилидки. Ако все още не сте го опитали, приготвен по този начин, днес ще ви мотивираме да го направите. Най-хубавото е, че можете да го добавите към препечена филийка със сирене, към хумус и различни сосове.

Популярната рецепта е да увиете чесъна във фолио и да го печете във фурната, докато омекне. Това работи безотказно, но можете да пробвате и по-различен начин:

  • След като отделите по-твърдите външни слоеве, разпределете чесъна в голям стъклен съд за печене.
  • Полейте с екстра върджин зехтин, за да го покриете леко, и поръсете със сол и черен пипер.
  • Запечете на около 200 градуса чесъна, докато стане златистокафяв и мек. Времето ще варира в зависимост от възрастта и количеството на пресния чесън. Обикновено отнема между 10 и 20 мин.
  • Разбъркайте веднъж, за да се запече равномерно.

 

Пресен чесън в ястията

Най-важното нещо, което трябва да запомните, когато използвате пресния чесън е, че вкусът му е доста мек, за разлика от традиционния чесън. С други думи, ще трябва да използвате цял стрък пресен чесън, за да замените една скилидка зрял чесън. Просто вкусът му не е толкова силен. Като се има предвид това, много хора предпочитат да готвят именно с него. Но, каквото и да изберете, ще се насладите на изключителните му ползи.

Бъдете здрави!

Категории: Хранене и видове храни, Здраве|Публикувана: 14.12.2020|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 7 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 14 декември 2020 в 17:21 | Категория: Хранене и видове храни, Здраве