7 причини да консумирате повече пресен чесън + рецепта
Може би предпочитате да похапвате чесъна на скилидки, заради популярните му здравословни качества, но всъщност пресният чесън също има не малко ползи, а дори и някои съществени предимства. Не отстъпва по нищо и откъм вкус – той е ароматен, подходящ за подправка към различни ястия и лесен за обработка! Чесънът отдавна е известен като естествено лечебно средство за различни заболявания. Изключително лесен за отглеждане, той е незаменим помощник, както в кухнята, така и в домашната аптечка. Днес специално ще си говорим защо да включите повече пресен чесън в менюто си.
-
Пресен чесън за укрепване на имунната система
Това може би е най-голямото предимство на чесъна изобщо. Подобно на по-зрялата си форма, пресният чесън има естествени имуностимулиращи свойства. Ако се борите с настинка, осигурете на тялото си допълнителна защита, като добавите малко зелен чесън в следващата си салата. Той има антибактериални и противовъзпалителни качества, които предпазват от инфекции. Съдържанието на витамин С в него ще стимулира и производството на бели кръвни клетки. Чесънът съдържа и алицин – сярно съединение, което е отговорно за специфичната миризма на зеленчука. Това вещество допълнително увеличава защитните механизми на тялото и стимулира имунната система.
-
Помага при проблеми с храносмилането
Освен при настинка и грип, пресният чесън е чудесен избор и за лечение на инфекции на стомашно-чревния тракт. Противовъзпалителните му свойства могат да помогнат за успокояване на всяко дразнене от възпалението в червата, като по този начин спомагат за ускоряване на храносмилането и премахване на дискомфорта. Антиоксидантните и антибиотичните свойства на чесъна също гарантират, че имате подходящ бактериален баланс в чревната флора.
-
Чесънът подобрява циркулацията на кръвта
Тук отново се намесва витамин C, на който чесънът е богат. Той улеснява усвояването на желязо, което води до невероятно високи нива на желязо и други минерали, което прави чесъна отличен помощник за ускоряване на кръвообращението. Това води до по-доброто производство на червени кръвни клетки, което означава повече кислород за тялото и по-бързо доставяне на основни хранителни вещества до всяка система на организма.
-
Богат източник на желязо
Няма как да не разгледаме това предимство на пресния чесън в отделна точка. Хората с проблемна кръвна картина или дори анемия трябва да консумират повече пресен чесън и зелени зеленчуци, тъй като това е подходяща диета за осигуряване на достатъчно желязо. Пресният чесън, както и този на скилидки, се състои от протеин, наречен феропортин, който пренася запасеното желязо от вътрешността на клетката до другите части. Повишените нива на желязо в тялото подобряват всички показатели на кръвната картина.
-
Пресният чесън е много полезен за сърцето
Може би сте чували, че чесънът е наистина полезен за сърцето. Но с какво пресният чесън е по-добрият избор за него? За разлика от чесъна на скилидки, пресният съдържа и полисулфид, който предпазва сърцето от заболявания. Той е богат и на манган. Този минерал поддържа големи нивата на добрия холестерол (HDL) в тялото. Колкото повече манган има в тялото, толкова повече има и HDL-холестерол, който да насърчи нормалната сърдечна дейност. Допълнително алицинът в чесъна е в състояние да понижи нивата на LDL (лошия) холестерол. Освен това може да помогне за понижаване на кръвното налягане, което намалява риска от инфаркт и инсулт.
-
Действа като афродизиак
Тук ще се изненадате, но чесънът е известен и с ефектите на афродизиак. Можете да приготвите сок от пресен чесън и целина, за да се насладите на тези ползи. Да, и на нас ни се струва странно, но пък кой може да спори с науката. Явно някои хора наистина могат да бъдат привлечени от специфичния вкус и аромат на чесъна в другия пол. Оставяме на вас да разберете имат ли тези научни предположения нагледни резултати във вашия случай.
-
Пресният чесън е полезен по време на бременност
Пресният чесън съдържа много антиоксиданти и витамини. Той е богат на витамин А и К, както и на точното количество фолиева киселина. Също така съдържа рибофлавин, ниацин, тиамин, магнезий и др. Ако консумирате пресен чесън по време на бременността, можете да дадете допълнителна защита от неврологични проблеми на нероденото си дете. Той ще помогне и за нормалното развитие на сърцето, тъй като поддържа нивата на хомоцистеин. Същевременно ще намалите риска за сърдечни заболявания, инсулт и кръвни съсиреци за себе си по време на бременността.
Как да консумирате пресен чесън?
При готвене с пресен чесън се използват всички части от растението. Можете да нарежете стъблата, листата и дори незрялата бяла луковица. Най-популярните кулинарни приложения на пресния чесън са в салати и супи. Не е нужно да белите незрели луковици на пресния чесън, но корените трябва да бъдат отстранени преди готвене. Да обобщим как можете да го хапвате:
- Използвайте за дресинг на салата.
- Нарежете листата и бялата част и ги добавете в сос.
- Можете също така да поръсите супата, кето пицата (да, най-хубавото е, че пресният чесън е напълно съвместим с кето режима) или всичко, което пожелаете с накълцани пресни листа чесън.
Рецепта за вкусен запечен чесън
Запеченият пресен чесън е също толкова вкусен, колкото печените зрели скилидки. Ако все още не сте го опитали, приготвен по този начин, днес ще ви мотивираме да го направите. Най-хубавото е, че можете да го добавите към препечена филийка със сирене, към хумус и различни сосове.
Популярната рецепта е да увиете чесъна във фолио и да го печете във фурната, докато омекне. Това работи безотказно, но можете да пробвате и по-различен начин:
- След като отделите по-твърдите външни слоеве, разпределете чесъна в голям стъклен съд за печене.
- Полейте с екстра върджин зехтин, за да го покриете леко, и поръсете със сол и черен пипер.
- Запечете на около 200 градуса чесъна, докато стане златистокафяв и мек. Времето ще варира в зависимост от възрастта и количеството на пресния чесън. Обикновено отнема между 10 и 20 мин.
- Разбъркайте веднъж, за да се запече равномерно.
Пресен чесън в ястията
Най-важното нещо, което трябва да запомните, когато използвате пресния чесън е, че вкусът му е доста мек, за разлика от традиционния чесън. С други думи, ще трябва да използвате цял стрък пресен чесън, за да замените една скилидка зрял чесън. Просто вкусът му не е толкова силен. Като се има предвид това, много хора предпочитат да готвят именно с него. Но, каквото и да изберете, ще се насладите на изключителните му ползи.
Бъдете здрави!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Левурдата (див лук) съдържа куп полезни свойства. Помага за състоянието на чревната флора, имунната система, високото кръвно и други.
Използването на чесън за високо кръвно е честа практика, използвана от много хора.
Често или рядко включвате праз лук в менюто си? А знаете ли, че той има много полезни свойства