Стоп на храненето, диета или хранителен режим

Обновена: 01.03.2024|
Странични ефекти при кето диета. Апетитът. Глюкоза. Диета или хранителен режим, хранене и отслабване.

Много хора желаят да направят промени в теглото си, но не знаят дали да го постигнат чрез диета или хранителен режим. Диетата е метод на отслабване, основан на ограничения, който ни казва какво точно можем и не можем да ядем. При него е най-важно колко калории приемаме на ден, като често те са сведени до минимум.

Хранителният режим, от друга страна, е по-различен, от гледна точка на това, че той може да се следва за по-дълъг период от време.

При добре подбрани режими, които се отразяват добре на тялото и организма, спазват се сравнително лесно и са създадени за конкретно ежедневие, могат дори да се превърнат в начин на живот.

Днес ще ви разкажем всичко за диетите и хранителните режими – какви са разликите между тях и кои са плюсовете и минусите при тяхното спазване.

 

Стоп на храненето – звучи лесно, но какво означава?

В днешно време е трудно да поддържаме здравословно телосложение, поради факта, че много от нас водят застоял начин на живот. Храненето е от изключително значение за това как ще изглежда нашето тяло и как ще се чувстваме ние. Активността е другият съществен фактор, който допринася за здравословните килограми и самочувствие.

Почти всеки от нас мечтае да се раздели с някой ненужен килограм. Често обаче, в идеята да се справим с тази задача бързо, подлагаме тялото си на неистови мъчения. Диетата е първото нещо, към което лесно се насочваме.

За съжаление, когато се насочим към нея с идеята за бързо сваляне на килограми, не търсим достатъчно информация как точно да адаптираме тялото си. Ограничаването на дневния прием на калории до минимум определено не е най-добрият начин за постигане на дълготрайни резултати.

А пълното гладуване за няколко дни, без то да е включено в цялостен режим на хранене, е изключителен стрес за нашето тяло. Той може да даде видим резултат в първите дни, но след това се наблюдава обратният ефект. Същото се случва и с диетите, които не са предварително добре обмислени.

Има много варианти, с които да ограничим храненето, с цел постигане на желани резултати. Повечето от тях са трудни за спазване и изискват дисциплина. Интермитентното хранене е една добра опция, към която лесно може да привикнете, без да лишавате тялото си от хранителни вещества.

 

Диетите – най-ефективни при отслабване или с множество вреди?

 

Кето грип. Диета или хранителен режим.

 

Всеки организъм е различен и затова е трудно да се определи една конкретна диета за голяма група от хора. Една диета може да повлияе на един, но да няма никакъв резултат при друг. Поради тази причина е най-добре да се информираме добре и да потърсим помощ от специалисти – диетолози. По този начин може да се избавим от така нежелания „йо-йо“ ефект – неизменна част от почти всяка диета.

Изследванията винаги са потвърждавали това, което хората вече знаят: килограмите могат временно да изчезнат, но след това се връщат, поради „йо-йо“ ефекта.

Професор от UCLA (Калифорнийски университет – Лос Анджелис) Трейси Ман ръководи скорошно мета проучване върху 31 дългосрочни анализа при различни диети. Той заключва, че повечето от субектите са успели да загубят до 10% от телесното си тегло в рамките на четири или пет години.

След като са се върнали към нормалния си режим на хранене обаче са си възвърнали първоначалното тегло, плюс допълнителни килограми.

Кое е полезно – диета или здравословен хранителен режим?

Диетата е вредна за нашето психическо и физическо здраве, когато не е назначена по конкретни параметри от специалист. Причините за това са много. Рязката промяна в теглото може да доведе до множество странични ефекти, които е вероятно да навредят на физическото ни здраве.

Не е изненадващо, че рязкото отслабване е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и високо кръвно налягане.

Психологическото въздействие при хора, които се подлагат на строги диети, е също тревожно. Диетите са способни да повишат нивата на кортизол (хормона на стреса) в организма. Повишеният стрес по време на диета предизвиква преяждане и така се връщаме там, откъдето сме започнали.

Диетата прави храната център на вашия живот

Когато сме на диета, постоянно мислим за храна. Какво трябва да носим на работа за обяд? Какво можем да си позволим да вечеряме, ако сме хапнали нещо „грешно“ (високо калорично). Този начин на мислене е изключително вреден за нас и влияе негативно на психиката ни.

Добре е да възприемаме храната като това което е – горивото, което захранва тялото ни.

Тя не трябва да бъде най-доброто или най-лошото нещо и със сигурност не най-важното нещо в живота ни. Правилният хранителен режим е много по-здравословен и надежден от диетите, при които сваляме килограми бързо. Трябва да напомним, че храненето е вроден инстинкт за самосъхранение. Не сме родени с калориен калкулатор, а с естествено чувство за глад и ситост.

Когато се научим да следваме сигналите на тялото си и се храним здравословно и разнообразно, ще получим желаните резултати. Има здравословни хранителни режими, които можем да спазваме с лекота за дълъг период от време и така да достигнем до желаната от нас форма. Те ни позволяват да приемаме разнообразни храни и да консумираме вкусни ястия с удоволствие.

 

Режим на хранене – можем ли да се справим с контрола?

 

Диета или хранителен режим. 10 витамина и минерала. Как да забързаме метаболизма си.

 

Както вече споменахме, съществуват множество здравословни хранителни режими, които не измерват калориите, които приемаме. Те наблягат на разнообразно и полезно хранене, като включват храни, които биха ни заредили с енергия и тонус, за разлика от диетите, при които се чувстваме отпаднали през целия ден. Един пример за пълноценен режим на хранене е кето режимът.

При него нямаме ограничение на калориитенужно е да приемаме изключително малко въглехидрати и да наблягаме на мазнините. Идеята е тялото ни да замени въглехидратите като източник на енергия с полезни мазнини. Така се освобождаваме от излишните килограми.

Когато спазваме правилен режим на хранене, не губим мотивация. Причината е, че той, до голяма степен, няма да ни ограничава, дори ще имаме богат избор от полезни храни.

Когато се храним разнообразно и пълноценно, винаги ще бъдем заредени с енергия. Това ще ни мотивира и така ще бъдем много по-ползотворни. Много хора забравят, че най-важното е как се чувстваме по време на диетата или хранителния режим. Именно това ни показва дали сме на правилния път или не.

 

Препоръки и съвети от света на диетолозите и специалистите по храненe

Както вече споменахме, добре е да се консултираме със специалист, ако решим да спазваме диета или хранителен режим. Затова днес ще ви представим някои малки трикове, които диетолозите препоръчват за отслабване.

Прием на повече вода при диета или хранителен режим

Тялото ни съдържа около 70-75% вода. Когато нивото на хидратация не е балансирано, организмът има тенденцията да задържа вода. Обикновено това може да ни накара да изпитваме чувство на тежест и да сме по-малко активни.

Ако не пием достатъчно вода, няма да изхвърлим излишната, която се складира в организма ни, под формата на излишни килограми. По този начин дори даваме сигнали на тялото си да задържа вода, тъй като не хидратираме добре организма. Вследствие единствената му естествената „защитна“ система е да задържа вода.

Много хора достигат желаното тегло, дори само когато изхвърлят водата, която тялото задържа. Причината е, че хидратацията забързва метаболизманачина, по който организмът ни усвоява храната и я превръща в енергия.

Не гладувайте

Хората са склонни да гладуват, когато не харесват външния си вид по отношение на теглото. Това може да ни повлияе негативно, защото по време на гладуване метаболизмът ни преминава в критично състояние, когато всяка калория е важна. Това го кара да се забавя и така организмът се предпазва от глад.

Когато най-накрая консумираме някаква храна, метаболизмът ни ще я усвоява с много по-бавни темпове. Причината е, че сме били изложен на глад и тялото е под стрес, че няма да приемаме допълнително хранителни вещества.

Храна, която остава неизразходвана под формата на енергия, отива право в мастните клетки за съхранение.

Всяка тренировка е по-добра от мързелуване при диета или хранителен режим

Когато искаме да отслабнем, полагаме много грижи, за да постигнем желаното тегло. Тренираме, спазваме диета или хранителен режим, грижим се за тялото си и работим усилено. За съжаление понякога ни е трудно дори да станем от леглото. През целият ден сме изморени и с лошо настроение, не ни се занимава с нищо, а трябва да бъдем активни. През тези дни е важно да се опитваме.

Всякакъв вид тренировка е по-добра от никаква тренировка.

Ако имаме планиран ден за бягане, или специфични силови упражнения, е хубаво да се опитаме да направим поне една трета от тренировката. Всеки треньор е наясно, че има и такива дни, и поради тази причина този съвет е широко разпространен.

Избягване на течните калории

 

Диета или хранителен режим. Захарта - враг на килограмите, гликация.

 

В днешно време хората приемат напитки с много добавена захар и изкуствени подсладители. Това са плодовите сокове и газираните напитки. Ако следим теглото си или се опитваме да отслабнем, е хубаво да избягваме течните захари и калориите в тях.

Добре е да консумираме правилните мазнини при диета или хранителен режим

Трябва да наблюдаваме лошия (LDL) холестерол и да се опитаме да увеличим добрия (HDL).

Здравословните мастни киселини всъщност ни помагат да свалим мазнини и да подобрим цялостно здравето си.

Има много полезни, пълни с HDL-холестерол храни, като някои от тях са:

Ако ги добавим в хранителния си режим, сме на правилния път към постигане на идеалното тяло, и дори ще подобрим здравето си в процеса. Изборът дали да спазваме строга диета или хранителен режим за отслабване, който е здравословен и полезен, е изцяло индивидуален. При повечето диети резултатите са бързи, но и нестабилни.

Подлагаме тялото си на начин на хранене, който не можем да поддържаме дълго време. Чувстваме се отпаднали и недохранени, трудно се справяме с ежедневните задължения. Не трябва да забравяме, че недохранването може да повлияе негативно на организма ни. С правилния хранителен режим обаче можем да постигнем желаното тегло и да бъдем здрави и тонизирани.

 

Категории: Хранене и видове храни, Здраве|Публикувана: 07.04.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Михаела Ахчиева

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 март 2024 в 10:29 | Публикувана: 7 април 2021 в 10:51 | Категория: Хранене и видове храни, Здраве