Същност на калорията

Обновена: 23.02.2024|
Същност на калорията.

Много често говорим за калории, но знаем ли що е същност на калорията и какви функции има. Всяка една калория, която приемаме чрез консумация на храна и напитки, доставя на организма ни енергия. Тази енергия се преобразува в човешкото тяло под формата на топлина, която е необходима, за да може да функционираме правилно.

Обзорна информация по темата може да откриете в статията Калории – всичко, което трябва да знаем за тях.

Трябва да ядем определено количество калории ежедневно, за да оцелеем. Ако приемаме твърде много, тогава рискуваме да покачим своето тегло. А недостатъчният прием може да доведе до здравословни проблеми, ако не е контролирано и с определена цел – отслабване, лечение или друга.

Има разлика между калориите според хранителното съдържание на продуктите. Може да приемем 150 калории от един бонбон или от 30 чаши маруля. Разбирането за същност на калорията и защо я изчисляваме в дневното меню, може да ни помогне да вземем по-добри решения какво да ядем.

Затова ще разгледаме малко по-подробно за същност на калорията в следващите редове.

 

Същност на калорията и килокалорията

Калорията от латинската дума „calor“ означава „топлина“. Тя е мерна единица, с която се измерва количеството енергия в дадена храна или напитка. По-конкретно се определя като необходимото количество топлина за покачването на температурата на 1 грам вода с 1 градус Целзий.

През 1824 г. френският учен Никола Клеман определя калорията като „килокалория“. Килокалорията представлява необходимото количество енергия за покачването на температурата на 1 килограм вода с 1 градус Целзий.

Когато думата „калория“ се използва по отношение на храната, всъщност се има предвид количеството килокалории, което има даден продукт, посочено в хранителната стойност на етикета.

Една голяма килокалория (ккал/ kcal) е равна на 1000 малки калории (cal), а една калория (cal) е равна на 4,1868 Джаули (J).

Мерни единици за измерване на калория

Мерните единици за измерване на калория (cal) и килокалория (kcal) са джаул (J) и килоджаул (kJ). Ето как се изчисляват:

 • 1 kcal = 1000 cal
 • 1 cal = 0.001 kcal
 • 1 cal = 4,1868 J
 • 1 kcal = 4186,8 J
 • 1 cal = 0,0041868 kJ
 • 1 kcal = 4,1868 kJ
 • 1 J = 0,239 cal
 • 1 kJ = 238,85 cal
 • 1 kJ = 1000 J
 • 1 J = 0,001 kJ

Същност на джаула

С джаули се измерва енергията, работата и количеството топлина. Тази мерна единица носи името на откривателя си – английският физик Джеймс Джаул. Джаулите се употребяват предимно за обозначaване на енергийната стойност (калоричността) на храните върху етикетите на продуктите и напитките.

Съдържанието на калории, обозначено върху етикетите, се отнася до килокалориите. Така например шоколад, съдържащ 250 килокалории, всъщност има 250 000 калории. Когато сме запознати със същност на калорията, лесно ще можем да направим избор на храна или напитка.

 

Енергийна стойност (калоричност) на храните

Енергийната стойност или така наречената калоричност на храната се измерва с калории. Количеството енергия, която организмът получава при усвояването на храната, характеризира калоричността на храната.

Като ориентир средностатистически мъж се нуждае от около 2500 kcal (10 500 kJ) на ден, за да поддържа здравословно телесно тегло. За една средностатистическа жена те са около 2000 kcal (8,400kJ) на ден. Тези стойности могат да варират в зависимост от възрастта, ръста и нивата на физическа активност, наред с други фактори.

 

За какво използва тялото калориите?

Около 20% от енергията, която приемаме, се използва за метаболизма на мозъка. Повечето от останалата енергия се използва за базалния метаболизъм (BMR). С него се измерва енергията, от която се нуждаем, когато сме в състояние на покой.

В студен климат се нуждаем от повече енергия, за да поддържаме постоянна телесна температура, тъй като метаболизмът ни се увеличава, за да произвежда повече топлина. В топла среда се нуждаем от по-малко енергия.

Също така имаме нужда от механична енергия за скелетните ни мускули, за да поддържаме стойката си и да се движим.

Клетъчното дишане е метаболитен процес, чрез който клетките получават енергия чрез взаимодействие на кислорода с глюкозата, за да произведат въглероден диоксид, вода и енергия. Вида на приетата храна, физическата активност и дишането на мускулите определят колко ефективно се превръща енергията от дишането във физическа или механична сила.

Калориите са необходими, за да подхранваме телесните функции, като дишане и мислене, както и за да поддържаме стойката си и да се движим.

 

Функции на калориите в човешкото тяло

 

Калория. Отслабване с бърз метаболизъм - момиче, което забързано се движи между здраволсовното отслабване.

 

Сега, след като разбрахме що е същност на калорията, ще можем да разгледаме и нейните фунцкии. Човешкото тяло се нуждае от калории, за да оцелее. Без енергия клетките в тялото ще загинат, сърцето и белите дробове ще спрат да функционират. Органите няма да могат да извършват основните процеси, необходими за поддържането на организма жив.

Храните, които ядем, доставят на организма ни калории. Така те осигуряват енергията, от която се нуждаем, за да бъдем здрави и да живеем.

Всяка дейност, която извършваме ежедневно, разчита на енергията, която идва под формата на калории. Независимо дали стоим на дивана с часове наред или тичаме в парка.

Ако приемаме само необходимия брой калории всеки ден, вероятно ще имаме здраво тяло. Консумацията на твърде малко или твърде много калории води до здравословни проблеми. Много хранителни разстройства се характеризират с приема на калории.

Едно от тях е булимия невроза. При нея се приемат големи количества храна, съответно калории, които после с множество усилия се прави всичко възможно за предотвратяване на покачването на килограми. Най-често чрез повръщане, прием на лаксативи, прекомерни физически тренировки или строги диети.

Разбирането за същност на калорията и съдържанието и в различните храни и напитки може да помогне за предотвратяване на такива състояния.

 

Калории в макронутриентите

Броят на калориите в храната ни показва колко потенциална енергия съдържат те. Важни са не само калориите, но и от къде идват те, тоест от коя храна или напитка.

Част от объркването с калориите идва, защото броят им сам по себе си не определя дали дадена храна е питателна. По-скоро става въпрос за вида калории както и дали дадена храна или напитка доставят витамини, минерали и фибри. Някои продукти са лишена от хранителна стойност, те съдържат повече „празни калории“.

Същност на калорията и нейната стойност в различните макронутриенти ни помагат да се ориентираме по-лесно в избора на по-здравословна и питателна храна.

Представяме ви калорийните стойности на трите основни компонента на храната:

1 г въглехидрати 4 kcal
1 г протеин  4 kcal
1 г мазнини 9 kcal

 

Как да изчислим колко килокалории има в храните, които ядем?

Как да изчислим съдържанието на килокалории (kcal) в 240 грама яйца (4 яйца по 60 грама) според съдържанието на макронутриенти в тях:

 • Мазнините в 4 броя яйца са 23.11 г

23.11 г умножаваме по 9 kcal = 207,99 kcal

 • Протеините в 4 броя яйца са 30.52 г

30.52 г умножаваме по 4 kcal = 122.08 kcal

 • Въглехидратите в 4 броя яйца са 1.75 г

1.75 г умножаваме по 4 kcal = 7 kcal

Според направените изчисления става ясно, че в 240 грама сурови яйца (4 броя) се съдържат 347 kcal, като 208 kcal идват от мазнините, 122 kcal от протеините и 7 kcal от въглехидратите.

 

Факти за калориите

 • Калориите са от съществено значение за човешкото здраве.
 • Всеки човек се нуждае от различни количества калории всеки ден. Те зависят от възрастта, пола, ръста и физическата активност.
 • Храните с високо съдържание на енергия, но с ниска хранителна стойност, осигуряват празни калории.

За да се чувстваме здрави и жизнени, трябва да намерим баланса между дневния прием на калории, редовната физическа активност, хармонията със себе си и с околните. Една от важните опорни точки е да знаем колко точно калории трябва да приемаме дневно, за да поддържаме организма си здрав.

След като се запознахте вече със същност на калорията и нейните функции, тази задача няма да бъде трудна за вас. Повече за калориите може да откриете в статията Калории – всичко, което трябва да знаем за тях.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 22.03.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 16:42 | Публикувана: 22 март 2021 в 12:03 | Категория: Хранене и видове храни