Чай от хризантема: 13 предимства от билковата запарка

Обновена: 10.02.2025|
чай от хризантема

Чай от хризантема е една от най-предпочитаните билкови инфузии, разпространени по целия свят. Историята на този билков лек всъщност е доста интересна и обвързва вековната традиция с важните открития на традиционната медицина, които и до днес пленяват любителите на домашните, природни лекове.

 

Какво представлява чай от хризантема?

Чай от хризантема е традиционна напитка, популярна в Китай, Япония и други азиатски страни. Тя се приготвя чрез запарване на сушените цветове на растението в гореща вода. Чаят, който се получава, има златист цвят. Той е с нежен, цветен аромат и леко сладък вкус, подобен на лайка.

 

История на чай от хризантема

Най-често чай от хризантема се приготвя от видове като Chrysanthemum morifolium или Chrysanthemum indicum. Неговият произход се проследява назад до древен Китай. Въпреки че хризантемата е популяризирана като билка около 1500 г. пр.н.е., чаената напитка се налага по време на династия Сонг (960-1279).

По стара традиция след като се изпие чай от хризантема в количество колкото една саксия, горещата вода обикновено се добавя отново към цветята в саксията. Този процес често се повтаря няколко пъти.

В Китай хризантемата е един от „четиримата джентълмени“ (заедно със сливовия цвят, орхидеята и бамбука), които представляват сезоните и се празнуват в традиционното изкуство и поезия.

С нарастването на популярността на напитката тя се разпространява и в други части на Източна Азия включително Япония и Корея. В Япония хризантемата е императорското цвете, символизиращо императора и японската монархия. Чай от него се сервира по време на церемонии и фестивали, които почитат владетеля или празнуват смяната на сезоните.

Gukhwaju, корейско оризово вино, се прави с цветята на хризантемите, които придават специфичния му аромат.

Растението е въведено в западния свят през 17 век. Докато в Китай то се свързва с живота, на запад се превръща в символ на смъртта, защото белите хризантеми често се поставят върху надгробни плочи.

 

Ботаническо описание на хризантема

 

Чай от хризантема, сушени цветове

 

Хризантемите са цъфтящи растения, принадлежащи към семейство Сложноцветни (Asteraceae), към което спадат още маргаритки и слънчогледи. Имат добре развита коренова система с влакнести и разклонени корени, които ги правят адаптивни към разнообразни почвени условия. Стъблата са изправени и цилиндрични.

Растението има тъмнозелени листа, разположени последователно по стъблото, които се различават по форма при различните видове. Най-впечатляващата част са съцветията – кошнички, съставени от два типа цветчета. Езичестите цветчета например са ярко оцветени и служат за привличане на опрашители, докато тръбестите, намиращи се в центъра, са по-дребни и компактно разположени. Цветовете могат да бъдат изключително разнообразни – бели, жълти, червени, оранжеви, лилави, розови и дори зелени.

Родът включва множество видове, сред които:

  • Есенна хризантема (Chrysanthemum indicum), използвана за декоративни и лечебни цели
  • Стайна хризантема (Chrysanthemum morifolium), широко отглеждана за чай
  • Ядлива хризантема (Chrysanthemum coronarium)

 

Цъфтенето се случва през есента, когато дните стават по-къси, защото растението е чувствително към продължителността на дневната светлина. След цъфтежа то образува плодове, наречени ахении, които съдържат семена за размножаване.

 

Лечебни свойства

 

Чай от хризантема, топла напитка

 

Растението се предлага в различни форми – от традиционни сушени цветя до готови за пиене бутилирани чайове и иновативни смеси с други билки и плодове. Традиционният чай, която най-често се прави от есенна или стайна хризантема, може да помогне за:

  • Детоксикация на черния дроб
  • Сваляне на температура и облекчаване на главоболие
  • Подобряване на зрението и намаляване напрежението в очите
  • Справяне с анемия
  • Преодоляване на махмурлук
  • Управление на кръвното налягане
  • Забавяне признаците на стареене
  • Намаляване на възпалението
  • Повишаване на имунитета
  • Подобрен метаболизъм
  • Поддържане здравето на дихателните пътища
  • Успокояване на кожни раздразнения като екзема и дерматит
  • Насърчаване на релаксацията

 

Тези лечебни свойства са свързани със съдържанието на антоцианини, калий, витамин Б, бета-каротин и антиоксиданти. Приложението на напитката за справяне с анемия се дължи на факта, че една чаша чай от билката съдържа 21% от необходимия дневен прием на желязо.

Като лек за махмурлук чай от хризантема се справя изключително добре. Проучванията показа, че неговата консумация действа за подобряване метаболизма на алкохола: процесът, чрез който тялото го разгражда и елиминира. Това е подкрепено и от способността на билката да подсили защитата на черния дроб от увреждане, свързано с преработката на алкохол.

Спрямо конкретните здравни цели чай от хризантема може да включва и други билки, за да се засилят терапевтичните му качества и да се получи синергичен ефект.

 

Рецепта за чай от хризантема

 

Чай от хризантема

 

Лесно можем да си приготвим чай от хризантема у дома в рамките на три до пет минути.

Необходими продукти:

  • 1-2 ч. л. сушени цветове от хризантема
  • 250 мл гореща вода
  • По желание стевиола сироп за подслаждане

 

Начин на приготвяне:

  1. Кипнете водата и оставете да се охлади леко за минутка (до около 80–90°C), за да не изгори нежните цветове.
  2. Поставете сушените цветове в чаена чаша или чайник.
  3. Залейте с горещата вода и оставете да се запари за няколко минути, в зависимост от предпочитания вкус и аромат. Колкото по-дълго се запарва, толкова по-силен и наситен ще бъде.
  4. Прецедете чая или го сервирайте с цветовете вътре за естетика.
  5. Пробвайте и по желание подсладете.

 

Чай от хризантема се сервира топъл или охладен. През лятото добавянето на кубчета лед може да го трансформира в освежаваща напитка. По желание биха могли да се добавят още билки и съставки за допълнителен вкус като джинджифил, лайка или резен лимон.

Когато се закупува като готов продукт под бутилирана форма например, е добре да се провери хранителната информация включително съдържанието на добавени захари и калории. Така можем да се уверим, че все пак ще почерпим от ценните предимства на витамините и минералите, които хризантемите предлагат.

 

Противопоказания и странични ефекти

 

Чай от хризантема

 

Въпреки здравните си предимства чай от хризантема може да не е подходящ за всеки. Една от основните групи хора, които трябва да го избягват, са тези с алергия към растения от семейство Сложноцветни като лайка, ехинацея, невен и глухарче, тъй като при тях напитката може да предизвика алергични реакции.

Липсата на достатъчно изследвания за безопасността на хризантемите при бременни и кърмещи жени го прави неподходящ за употреба в тези периоди.

Хората с ниско кръвно налягане трябва да бъдат внимателни при консумация, тъй като чай от хризантема може да го понижи допълнително. Той може да повлияе и на съсирването на кръвта, затова не се препоръчва за хора, приемащи антикоагуланти или антитромбоцитни лекарства. При пациенти с автоимунни заболявания като лупус или ревматоиден артрит съществува риск от засилване на имунния отговор и утежняване на симптомите.

Що се отнася до страничните ефекти алергичните реакции могат да се проявят с обриви, сърбеж, подуване, хрема или дори затруднено дишане в тежки случаи. Прекомерната консумация (повече от 2-3 чаши дневно) може да причини стомашно неразположение включително гадене и диария особено при хора с чувствителен стомах.

Трябва да се има предвид, че чаят може също да има леко седативен ефект, водещ до сънливост и намалена концентрация.

За да се избегнат тези рискове, се препоръчва консултация с лекар или фармацевт преди консумация на чай от хризантема, ако са налице хронични заболявания или индивидът приема лекарства. При започване на редовна консумация е добре да се започне с малки количества от напитката и да се наблюдават реакциите на тялото.

 

Заключение

Чай от хризантема е билков лек, произлизащ от Китай. С негова помощ можем да подсилим имунитета си, да подобрим зрението и, неочаквано, дори да се справим с неприятния махмурлук. Това обаче далеч не изчерпва всички предимства и приложения на напитката, от които всеки желаещ може да се възползва.

 

Често задавани въпроси

Откъде произлиза чай от хризантема?

Чай от хризантема е традиционна напитка, популярна в Китай, Япония и други азиатски страни.

Как напитката може да помогне при анемия?

Една чаша чай от билката съдържа 21% от необходимия дневен прием на желязо.

Какви са другите ползи на чай от хризантема?

Той помага за детоксикация на черния дроб, сваляне на температура и облекчаване на главоболие, подобряване на зрението, справяне с махмурлук, управление на кръвното налягане и още много други.

Категории: Билки и чайове|Публикувана: 10.02.2025|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова завършва "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар