Чай от хризантема: 13 предимства от билковата запарка
Чай от хризантема е една от най-предпочитаните билкови инфузии, разпространени по целия свят. Историята на този билков лек всъщност е доста интересна и обвързва вековната традиция с важните открития на традиционната медицина, които и до днес пленяват любителите на домашните, природни лекове.
История на чай от хризантема
Най-често чай от хризантема се приготвя от видове като Chrysanthemum morifolium или Chrysanthemum indicum. Неговият произход се проследява назад до древен Китай. Въпреки че хризантемата е популяризирана като билка около 1500 г. пр.н.е., чаената напитка се налага по време на династия Сонг (960-1279).
По стара традиция след като се изпие чай от хризантема в количество колкото една саксия, горещата вода обикновено се добавя отново към цветята в саксията. Този процес често се повтаря няколко пъти.
В Китай хризантемата е един от „четиримата джентълмени“ (заедно със сливовия цвят, орхидеята и бамбука), които представляват сезоните и се празнуват в традиционното изкуство и поезия.
С нарастването на популярността на напитката тя се разпространява и в други части на Източна Азия включително Япония и Корея. В Япония хризантемата е императорското цвете, символизиращо императора и японската монархия. Чай от него се сервира по време на церемонии и фестивали, които почитат владетеля или празнуват смяната на сезоните.
Gukhwaju, корейско оризово вино, се прави с цветята на хризантемите, които придават специфичния му аромат.
Растението е въведено в западния свят през 17 век. Докато в Китай то се свързва с живота, на запад се превръща в символ на смъртта, защото белите хризантеми често се поставят върху надгробни плочи.
Ботаническо описание на хризантема
Хризантемите са цъфтящи растения, принадлежащи към семейство Сложноцветни (Asteraceae), към което спадат още маргаритки и слънчогледи. Имат добре развита коренова система с влакнести и разклонени корени, които ги правят адаптивни към разнообразни почвени условия. Стъблата са изправени и цилиндрични.
Растението има тъмнозелени листа, разположени последователно по стъблото, които се различават по форма при различните видове. Най-впечатляващата част са съцветията – кошнички, съставени от два типа цветчета. Езичестите цветчета например са ярко оцветени и служат за привличане на опрашители, докато тръбестите, намиращи се в центъра, са по-дребни и компактно разположени. Цветовете могат да бъдат изключително разнообразни – бели, жълти, червени, оранжеви, лилави, розови и дори зелени.
Родът включва множество видове, сред които:
- Есенна хризантема (Chrysanthemum indicum), използвана за декоративни и лечебни цели
- Стайна хризантема (Chrysanthemum morifolium), широко отглеждана за чай
- Ядлива хризантема (Chrysanthemum coronarium)
Цъфтенето се случва през есента, когато дните стават по-къси, защото растението е чувствително към продължителността на дневната светлина. След цъфтежа то образува плодове, наречени ахении, които съдържат семена за размножаване.
Лечебни свойства
Растението се предлага в различни форми – от традиционни сушени цветя до готови за пиене бутилирани чайове и иновативни смеси с други билки и плодове. Традиционният чай, която най-често се прави от есенна или стайна хризантема, може да помогне за:
- Детоксикация на черния дроб
- Сваляне на температура и облекчаване на главоболие
- Подобряване на зрението и намаляване напрежението в очите
- Справяне с анемия
- Преодоляване на махмурлук
- Управление на кръвното налягане
- Забавяне признаците на стареене
- Намаляване на възпалението
- Повишаване на имунитета
- Подобрен метаболизъм
- Поддържане здравето на дихателните пътища
- Успокояване на кожни раздразнения като екзема и дерматит
- Насърчаване на релаксацията
Тези лечебни свойства са свързани със съдържанието на антоцианини, калий, витамин Б, бета-каротин и антиоксиданти. Приложението на напитката за справяне с анемия се дължи на факта, че една чаша чай от билката съдържа 21% от необходимия дневен прием на желязо.
Като лек за махмурлук чай от хризантема се справя изключително добре. Проучванията показа, че неговата консумация действа за подобряване метаболизма на алкохола: процесът, чрез който тялото го разгражда и елиминира. Това е подкрепено и от способността на билката да подсили защитата на черния дроб от увреждане, свързано с преработката на алкохол.
Спрямо конкретните здравни цели чай от хризантема може да включва и други билки, за да се засилят терапевтичните му качества и да се получи синергичен ефект.
Рецепта за чай от хризантема
Лесно можем да си приготвим чай от хризантема у дома в рамките на три до пет минути.
Необходими продукти:
- 1-2 ч. л. сушени цветове от хризантема
- 250 мл гореща вода
- По желание стевиола сироп за подслаждане
Начин на приготвяне:
- Кипнете водата и оставете да се охлади леко за минутка (до около 80–90°C), за да не изгори нежните цветове.
- Поставете сушените цветове в чаена чаша или чайник.
- Залейте с горещата вода и оставете да се запари за няколко минути, в зависимост от предпочитания вкус и аромат. Колкото по-дълго се запарва, толкова по-силен и наситен ще бъде.
- Прецедете чая или го сервирайте с цветовете вътре за естетика.
- Пробвайте и по желание подсладете.
Чай от хризантема се сервира топъл или охладен. През лятото добавянето на кубчета лед може да го трансформира в освежаваща напитка. По желание биха могли да се добавят още билки и съставки за допълнителен вкус като джинджифил, лайка или резен лимон.
Когато се закупува като готов продукт под бутилирана форма например, е добре да се провери хранителната информация включително съдържанието на добавени захари и калории. Така можем да се уверим, че все пак ще почерпим от ценните предимства на витамините и минералите, които хризантемите предлагат.
Противопоказания и странични ефекти
Заключение
Чай от хризантема е билков лек, произлизащ от Китай. С негова помощ можем да подсилим имунитета си, да подобрим зрението и, неочаквано, дори да се справим с неприятния махмурлук. Това обаче далеч не изчерпва всички предимства и приложения на напитката, от които всеки желаещ може да се възползва.
Често задавани въпроси
Откъде произлиза чай от хризантема?
Чай от хризантема е традиционна напитка, популярна в Китай, Япония и други азиатски страни.
Как напитката може да помогне при анемия?
Една чаша чай от билката съдържа 21% от необходимия дневен прием на желязо.
Какви са другите ползи на чай от хризантема?
Той помага за детоксикация на черния дроб, сваляне на температура и облекчаване на главоболие, подобряване на зрението, справяне с махмурлук, управление на кръвното налягане и още много други.
Източници
- WebMD. Health Benefits of Chrysanthemum Tea, Medically Reviewed by Christine Mikstas, RD, LD on December 31, 2024
- Erwich, A. Chrysanthemum Tea - Ancient, Traditional, and Modern Benefits
- Mansa Tea. 8 Chrysanthemum Tea Benefits You Should Know About
- Sharma, N. et. al. Phytochemicals, therapeutic benefits and applications of chrysanthemum flower: A review. Heliyon. 2023 Sep 15
- Lee, DY., et. al. Anti-inflammatory activity of Chrysanthemum indicum extract in acute and chronic cutaneous inflammation. J Ethnopharmacol. 2009 May 4
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Пу-ер чаят е поредното чудо на Китай. Съставът му е завиден, както и потенциалните ползи, които би могъл да предложи на организма ни.
Син чай се използва не само като топла или студена напитка, но и като естествен хранителен оцветител.
Хибискусът е типичен представител за силата на цветята. Тръпчивия вкус на чая от каркаде е подобен на този