Брюкселско зеле на тиган с яйца и гъби

Обновена: 24.07.2025|
3 мин. четене
брюкселско зеле на тиган с яйца и гъби

Брюкселско зеле на тиган с яйца и гъби е бързо предложение за нисковъглехидратно хапване, което може да приготвите в една или повече порции.

 

Рецепта за брюкселско зеле на тиган с яйца и гъби

Лесна и вкусна рецепта, която всеки може да приготви. Комбинира вкусното брюкселско зеле на тиган с ароматни яйца и гъби за питателно и здравословно ястие.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
25 минути 1 521 калории
10 г нетни въглехидрати
6 г фибри
29 г белтъчини
39 г мазнини

 

Необходими продукти:

 

Начин на приготвяне:

  1. В подходящ тиган загрейте краве маслото.
  2. Към него добавете брюкселското зеле.
  3. Оставете го да се готви в маслото под капак за 10 минути.
  4. Нарежете гъбите на шайби.
  5. Добавете ги към брюкселското зеле и бъркайте.
  6. Добавете черния пипер и солта.
  7. Настържете кашкавала.
  8. Свалете от котлона.
  9. Посипете кашкавала върху зелето и гъбите.
  10. Чукнете двете яйца отгоре и върнете на котлона под капак.
  11. След 5 минути може да отворите капака.
  12. Подправете с още черен пипер, ако желаете, и с кълновете.
  13. Сервирайте брюкселско зеле на тиган с яйца и гъби с подходяща супа или вкусен кето хляб.

 

Съвет: Това бързо вегетарианско ястие може да се разнообрази с добавянето на различни зеленчуци като чушки, броколи, розички карфиол, домати и други. Ако искате да добавите и месо, може да сложите бекон, пилешко месо или друго филе по избор.

Заедно с кашкавала може да добавите и 2 с. л. течна сметана за допълнително сос в ястието. 2 с. л. доматен сос пък биха променили ястието, но със сигурност ще му помогнат да бъде още по-вкусно. Имайте предвид само промяната в макронутриентите при добавяне на тези допълнителни съставки.

 

Приготвяне на брюкселско зеле

 

брюкселско зеле на тиган с яйца и гъби

 

Този не особено популярен зеленчук най-често се приготвя на фурна със зехтин или животинска мазнина и подправки. Това е и един от сигурните начини да се получи изключително ароматно и вкусно ястие. В тази рецепта обаче ще експериментираме с брюкселско зеле на тиган, за да постигнем бързо ястие в 1 порция – перфектен обяд или дори следобедно хранене.

Може да използвате каквито гъби пожелаете, стига да са по вкуса ви. Най-достъпни са печурките и затова избрахме тях за рецептата си. Чудесно биха подхождали също манатарки или други сушени гъби.

Приготвянето на тиган прави ястието още по-бързо и лесно за приготвяне. А яйцата приготвени под капак стават крехки и чудесно се допълват с парче нисковъглехидратен хляб.

Хранителни стойности

Брюкселското зеле, подобно на всеки друг зеленчук, съдържа в себе си изобилие от полезни хранителни вещества – витамини, минерали, антиоксиданти, ценни фибри и други. Затова хапването на брюкселско зеле на тиган с яйца и гъби чудесно се вписва в балансираното и здравословно хранене. Яйцата пък носят още ценни елементи заедно с определено количество белтъчини – чудесна комбинация за полезно и засищащо ястие.

В 1 порция брюкселско зеле на тиган с яйца и гъби се откриват:

  • 200% витамин К
  • 116% витамин Ц
  • 109% витамин Б2
  • 78% фосфор
  • 65% витамин Б12
  • 65% витамин Б5
  • 63% витамин А
  • 56% мед
  • 46% цинк
  • 45% калций
  • 40% омега-3 мастни киселини

*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Брюкселско зеле с маслини и бадеми.

 

Хранителни продукти като обикновено и брюкселско зеле са нисковъглехидратни, вкусни и полезни зеленчуци, поради което имат запазено място в нисковъглехидратната кухня. Предлагаме ви да опитате още вкусотии с разнообразие от продукти за всеки вкус и нужда:

 

За още интересни и вкусни рецепти може да се присъедините към нашата споделена кухня във Фейсбук. В нея всички идеи и кулинарни вдъхновения са с минимално количество въглехидрати за вкусен и лесен кето режим. Ще откриете и хиляди съмишленици на нисковъглехидратното хранене, с които да споделите своя опит.

Запишете се във Вайбър групата на ForLife и ще получавате безплатно ежеседмично меню за нисковъглехидратни обяд и вечеря. С това меню целим да направим вашия нисковъглехидратен режим на хранене по-лесен и приятен за следване. Към него ще добавим и удобен списък за пазаруване, в който ще откриете всички необходими съставки за вкусно кето хапване за цялата седмица.

Добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим|Публикувана: 10.06.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Питтас завършва бакалавърска програма "Българска филология" и магистър "Семиотика, език и реклама". Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар