Брюкселско зеле на тиган с яйца и гъби

Обновена: 10.06.2025|
брюкселско зеле на тиган с яйца и гъби

Брюкселско зеле на тиган с яйца и гъби е бързо предложение за нисковъглехидратно хапване, което може да приготвите в една или повече порции.

 

Рецепта за брюкселско зеле на тиган с яйца и гъби

Лесна и вкусна рецепта, която всеки може да приготви. Комбинира вкусното брюкселско зеле на тиган с ароматни яйца и гъби за питателно и здравословно ястие.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
25 минути 1 521 калории
10 г нетни въглехидрати
6 г фибри
29 г белтъчини
39 г мазнини

 

Необходими продукти:

 

Начин на приготвяне:

  1. В подходящ тиган загрейте краве маслото.
  2. Към него добавете брюкселското зеле.
  3. Оставете го да се готви в маслото под капак за 10 минути.
  4. Нарежете гъбите на шайби.
  5. Добавете ги към брюкселското зеле и бъркайте.
  6. Добавете черния пипер и солта.
  7. Настържете кашкавала.
  8. Свалете от котлона.
  9. Посипете кашкавала върху зелето и гъбите.
  10. Чукнете двете яйца отгоре и върнете на котлона под капак.
  11. След 5 минути може да отворите капака.
  12. Подправете с още черен пипер, ако желаете, и с кълновете.
  13. Сервирайте брюкселско зеле на тиган с яйца и гъби с подходяща супа или вкусен кето хляб.

 

Съвет: Това бързо вегетарианско ястие може да се разнообрази с добавянето на различни зеленчуци като чушки, броколи, розички карфиол, домати и други. Ако искате да добавите и месо, може да сложите бекон, пилешко месо или друго филе по избор.

Заедно с кашкавала може да добавите и 2 с. л. течна сметана за допълнително сос в ястието. 2 с. л. доматен сос пък биха променили ястието, но със сигурност ще му помогнат да бъде още по-вкусно. Имайте предвид само промяната в макронутриентите при добавяне на тези допълнителни съставки.

 

Приготвяне на брюкселско зеле

 

брюкселско зеле на тиган с яйца и гъби

 

Този не особено популярен зеленчук най-често се приготвя на фурна със зехтин или животинска мазнина и подправки. Това е и един от сигурните начини да се получи изключително ароматно и вкусно ястие. В тази рецепта обаче ще експериментираме с брюкселско зеле на тиган, за да постигнем бързо ястие в 1 порция – перфектен обяд или дори следобедно хранене.

Може да използвате каквито гъби пожелаете, стига да са по вкуса ви. Най-достъпни са печурките и затова избрахме тях за рецептата си. Чудесно биха подхождали също манатарки или други сушени гъби.

Приготвянето на тиган прави ястието още по-бързо и лесно за приготвяне. А яйцата приготвени под капак стават крехки и чудесно се допълват с парче нисковъглехидратен хляб.

Хранителни стойности

Брюкселското зеле, подобно на всеки друг зеленчук, съдържа в себе си изобилие от полезни хранителни вещества – витамини, минерали, антиоксиданти, ценни фибри и други. Затова хапването на брюкселско зеле на тиган с яйца и гъби чудесно се вписва в балансираното и здравословно хранене. Яйцата пък носят още ценни елементи заедно с определено количество белтъчини – чудесна комбинация за полезно и засищащо ястие.

В 1 порция брюкселско зеле на тиган с яйца и гъби се откриват:

  • 200% витамин К
  • 116% витамин Ц
  • 109% витамин Б2
  • 78% фосфор
  • 65% витамин Б12
  • 65% витамин Б5
  • 63% витамин А
  • 56% мед
  • 46% цинк
  • 45% калций
  • 40% омега-3 мастни киселини

*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Брюкселско зеле с маслини и бадеми.

 

Хранителни продукти като обикновено и брюкселско зеле са нисковъглехидратни, вкусни и полезни зеленчуци, поради което имат запазено място в нисковъглехидратната кухня. Предлагаме ви да опитате още вкусотии с разнообразие от продукти за всеки вкус и нужда:

 

За още интересни и вкусни рецепти може да се присъедините към нашата споделена кухня във Фейсбук. В нея всички идеи и кулинарни вдъхновения са с минимално количество въглехидрати за вкусен и лесен кето режим. Ще откриете и хиляди съмишленици на нисковъглехидратното хранене, с които да споделите своя опит.

Запишете се във Вайбър групата на ForLife и ще получавате безплатно ежеседмично меню за нисковъглехидратни обяд и вечеря. С това меню целим да направим вашия нисковъглехидратен режим на хранене по-лесен и приятен за следване. Към него ще добавим и удобен списък за пазаруване, в който ще откриете всички необходими съставки за вкусно кето хапване за цялата седмица.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
banner blood donation mobile

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар