Пипате лицето си около 16 пъти на час: как да спрете?

Обновена: 24.01.2024|
Кислород в кръвта, сатурация. Пътуване без риск. Мигрена. Главоболието. Греяна ракия. Мъж с настинка, който си докосва лицето.

Всички го правим, но замисляли ли сте се колко пъти пипате лицето си на ден? Само на час неосъзнато докосваме лицето си около 16 пъти. Сърбеж на носа, уморени очи, избърсване на устата – действия, които повтаряме без да се замислим дори за секунда.

Докосването на лицето обаче може значително да увеличи риска от заразяване с грипни или простудни вируси, особено с върлуващия в момента коронавирус. Устата и очите са области, от които вирусите могат най-лесно да влязат в тялото. Всичко, което е необходимо, е да докоснете лицето си с пръст, който вече носи инфекция.

 

Два начина за пренасяне на инфекция

Според източниците на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), новият коронавирус, наричан също SARS-CoV-2 или COVID-19 , се предава от човек на човек, подобно на много други респираторни инфекции.

Единият начин е това да стане чрез капчици, отделени от някой, който киха и вдишани от друг. Те попадат директно в белите дробове, както и чрез докосване на заразена с вирус повърхност и докосване на очите или устата непосредствено след това.

detski multi 400
detski multi 600
detski multi 400
detski multi 600

Лесно можем да избегнем някой, който очевидно е болен, или да предприемем предпазни мерки срещу вируси, пренасяни във въздуха, с маска. Но избягването на вируса, когато вече е попаднал върху някоя повърхност, е почти невъзможно – това е вторият начин, по който можем да се заразим.

 

Пипаме лицето си почти постоянно

 

Инфографика с обяснение по колко пъти на час и как си докосваме лицето.

 

В проучване от 2008 г. 10 души са наблюдавани индивидуално в офисите си в продължение на 3 часа. Изследователите установяват, че те пипат лицето си средно по около 16 пъти на час.

Друго проучване от 2015 г. наблюдава студенти по медицина в университет в Австралия и установяват, че те пипат лицето си по 23 пъти средно на час. Дори медицински специалисти, които много добре знаят какви могат да са последствията, докосват лицето си средно по около 19 пъти на 2 часа.

„Когато работят активно и концентрирано, хората често клатят краката си, играят с косата си или се пипат по лицето. Тогава е най-вероятно да извършвате тези неосъзнати движения, както и по време на делова среща или докато провеждате телефонен разговор.“ – казва д-р Алекс Димитриу, психиатър и съосновател на Psychiatry & Sleep Medicine в Menlo Park, Калифорния.

 

Ключът е в честото миене на ръцете

Честото измиване на ръцете, поне по 20 секунди, е най-добрата предпазна мярка. Но, въпреки това, пак е необходимо да избягваме да докосваме лицето си, тъй като между измиванията може върху тях пак да е попаднал вирус.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията стъпките за ефективно измиване на ръцете са:

 • намокряне
 • сапунисване
 • хубаво изтъркване на дланите, опакото на дланите, ноктите и между пръстите
 • изплакване
 • подсушаване

 

В периоди на върлуващи вирусни инфекции е необходимо да измиваме ръцете си възможно най-често. Тъй като, между самите измивания, дори с 5-минутна разлика, ръцете ни могат да бъдат замърсени и, пипайки несъзнателно лицето си – да бъдем заразени.

„Нов пръстен или гривна може да послужи като напомняне да не докосвате лицето си толкова често.“ – съветва д-р Димитриу. „Нещо трябва да е различно, за да насърчи „различно“, неавтоматично поведение.“

 

Навик, който можем да контролираме

 

Жена с мигрена, как конопеното масло помага при мигрена

 

За да не пипате лицето си толкова често, има няколко съвета, които можете да спазвате, за да предотвратите опасността от заразяване с вирус.  Нека да видим кои са те:

 1. Необходимо е да държите ръцете си заети – ако сте съсредоточени в това да гледате нещо (телевизия, ако сте вкъщи или преглеждате документи) можете да сгъвате прането, да се занимавате с домашния си любимец, да използвате стрес-топка. Ако ви е хоби – бродирането също помага в избягването на това да пипате лицето си.
 2. На работното си място и вкъщи можете да залепите на ключови места листчета с напомняне на това да избягвате да пипате лицето си. Така прочетено, може и да прозвучи абсурдно, но не забравяйте опасностите, които, чрез ръцете, могат да попаднат в тялото ви.
 3. Някои хора имат неприятния навик да си гризат ноктите, което, с оглед на ситуацията, е наистина опасно. Ако сте от тези хора, можете да елиминирате този навик с лакиране на ноктите. При дамите това ще е и естетическо напомняне. Мъжете могат да използват безцветен, но силно ароматен лак, за да предотвратят неприятния и опасен навик.
 4. Гримирането при дамите също предотвратява честото разтъркване на очите или пипането на устните.
 5. Използвайте ароматен дезинфектант или сапун – миризмата ще привлича вниманието ви към ръцете и съответно ще се сещате да не се докосвате толкова често с тях по лицето.
 6. Ако сте на среща или конференция, сключете пръстите си и ги поставете в скута си.
 7. Ако често разтърквате очите си – сложете очила. Дори да нямате нужда от диоптер, очила за компютър или четене ще ви помогнат да избегнете досадния навик.
 8. Ако никое от изброените не помага – сложете ръкавици. Носете ги дори вкъщи, ако се налага.

 

Отървете се от лошите навици – можете да спасите живот

Зоната на лицето е тази, през която вирусите могат най-лесно да навлязат в тялото.  Това е най-лесният път за вирусите към организма ни. Трябва само веднъж да докоснем лицето си с ръка, върху която вече е пренесен вирусът, и моментално ще бъдем заразени.

Независимо колко често си миете ръцете, реално не е достатъчно често, за да спрете вирус, пренесен от някоя повърхност върху ръката и след това – лицето ви, да ви зарази. Най-добрата мярка е да избягвате да докосвате и лицето си.

Сега е момента да се погрижим максимално да се предпазваме от лошите навици, да следим и прилагаме всички съвети.Така ще можем да преминем успешно през създалата се ситуация. И не забравяйте – информирайте и своите близки, и приятели за всяка нова превенция, която научавате. Колкото повече хора са информирани, толкова по-успешно и осъзнато ще се справим с вирусните проблеми.

Прочетете още:

7 начина да поддържаме имунната си система на ниво

Категории: Здраве|Публикувана: 18.03.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 24 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 18 март 2020 в 14:42 | Категория: Здраве