Билката леска: лечителка на пикочните пътища

В тази статия ще опознаем дървото, от което получаваме един от най-обичаните видове ядки, а именно – лешниците. Всъщност растението леска има заслуги не само в кулинарния свят, но и в сферата на народната медицина, където се явява ценен съюзник в борбата срещу лошо храносмилане, проблеми с пикочните пътища, акне и много други.
Леска спада към семейство Брезови (Betulaceae) и може да достигне височина между 2 и 8 метра. Нейната разклонена корона е гъста и широко разперена, а кората е гладка, сиво-кафява и с течение на времето става леко напукана. Листата са широки, яйцевидни до закръглени, с назъбени краища и заострен връх. Те са разположени последователно по клонките и са покрити с власинки.
През есента листата придобиват красиви жълти нюанси.
Цветовете са еднополови и разположени върху едно и също растение. Мъжките образуват характерни висящи реси, които се появяват рано напролет преди развитието на листата. Женските цветове са по-незабележими: имат малки пъпковидни структури.
Известните и обичани от мнозина плодове на леската, лешниците, са твърди ядки, затворени в защитна обвивка, наречена купула. Имат сферична до овална форма и узряват през есента, когато стават готови за консумация и събиране.
Въпреки че кората и листата са основните части на растението, използвани в традиционната медицина, клонките и корените понякога се включват в отвари за справяне с ревматични болки и пречистване на кръвта и организма. Лешниците имат приложения не само в кулинарията, но и в козметиката. От купулата, обвивката на ядките, може да се прави чай за храносмилателно благосъстояние.
Разпространение на леска и активни съединения

Леска вирее в умерените климатични зони на Европа, Западна Азия и Северна Америка. Нейният естествен ареал обхваща по-голямата част от европейския континент, като се простира от Атлантическото крайбрежие на запад до Уралските планини и Кавказ на изток.
В южната част на Европа включително Балканския полуостров леска присъства както в диви, така и в култивирани форми. В България тя често се среща в равнините и планините до около 1500 метра надморска височина.
Растението предпочита умерено континентален климат с мека зима и топло лято. Тя е устойчива на студ и може да издържа температури до -25°C, но младите растения и цветните пъпки са по-чувствителни към късни пролетни мразове. За оптималното развитие на леска се изисква достатъчно влага в почвата и въздуха, както и излагане на слънчева светлина. Обича плодородни, добре дренирани почви.
В естествени условия се среща в смесени широколистни гори, храсталаци, по речни долини и влажни склонове. Често се развива като подлес в съжителство с дъбове, габъри, букове и други видове.
Полезни свойства и приложения на леска

Здравословните предимства на леска са свързани с активните съединения, които съдържа.
Например листата са богати на флавоноиди като кверцетин и кемпферол, танини и етерични масла. Тези вещества действат укрепващо на капилярите и подпомагат заздравяването на кожата.
В кората има танини, бетулин и смоли, като това засилва противовъзпалителни и антимикробни качества на растението. В хранителния състав на лешниците се открояват мононаситени мастни киселини, витамин Е, фитостероли, протеини и минерали като магнезий, желязо, калий, калций и фосфор.
Сърдечно здраве и кръвоносна система
Храносмилателно въздействие
Консумацията на ядки от леска подпомага метаболизма и осигурява дълготрайна ситост. Фибрите в тях насърчават правилното движение на червата, предотвратяват запек и поддържат здравословен баланс на чревната микрофлора.
Направата на чай от кората или листата на леската пък е традиционно средство за подобряване на храносмилането и успокояване на стомашно-чревни неразположения. Неговите стягащи свойства могат да бъдат полезни при диария и възпаления на стомашно-чревния тракт.
Освен това активните съединения като флавоноидите и органичните киселини помагат за намаляване на възпаленията и стимулират по-доброто усвояване на хранителните вещества.
За приготвяне на този билков лек се нуждаем от свежи или изсушени листа и/или кора от леска (около 1-2 ч. л.). След това те се заливат с 250 мл вряла вода и се запарват за 10-15 мин. След прецеждане напитката е готова за консумация, като препоръката е да се пие 1-2 пъти дневно.
Имуноподсилващ ефект и респираторна мощ

Освен за здраво храносмилане чаят от леска е ефективен и при възпаления, проблеми с кръвообращението и отслабен организъм.
Етеричните масла, открити в листата на растението например, имат антибактериални и антимикробни компоненти, които могат да активират защитните механизми на тялото и да стимулират производството на бели кръвни клетки. Това помага за засилване на имунния отговор срещу бактерии, вируси и други патогени.
Успокояващото действие се простира и до успокояване на респираторни инфекции чрез изчистване на дихателните пътища. Запарка от листата може да се постави в купа с гореща вода, при което инхалацията се вдишва за 5-10 минути. Това помага за намаляване симптомите на настинка, бронхит или кашлица.
Значение за пикочните пътища и работата на бъбреците
Още едно популярно достойнство на билката е нейната способност да подпомага лечението на инфекции на пикочния мехур, възпаления на бъбреците и бъбречно-каменна болест. Това предимство се дължи на диуретичното действие на растението, което улеснява изхвърлянето на излишна течност от организма и намалява отока в тялото. Леска действа и за укрепване на лигавицата на пикочните пътища и ефективно заздравяване на възпалени участъци.
За лечение на проблеми с пикочната система се приготвя отвара от кората или листата на леска. Принципът е подобен на този при направа на чая, но в този случай 1-2 ч. л. от сушените листа или кора от леска се заливат с чаша вода и се варят 10-15 минути. Накрая отварата се прецежда и се консумира отново веднъж-два пъти на ден.
Кожни употреби

Леска може да се прилага под формата на отвара или тинктура с цел регулиране омазняването на кожата и намаляване на акнето поради своите антисептични действия. Това приложение има ефект и при леки кожни раздразнения, възпаления и зачервявания.
Отварата може да се използва и като тоник за лице, като след охлаждане се нанесе с памучен тампон върху кожата. Тя се отразява освежаващо и възстановяващо. Смята се още, че свива порите и предотвратява запушването им. Честото използване се свързва и с подобряване текстурата на кожата и предотвратяване появата на черни точки и пъпки.
Дори консумацията на лешници може да се отрази позитивно на качеството на кожата заради съдържанието на витамин Е, мощен антиоксидант. Той защитава кожата от вредното въздействие на UV лъчите, забавя процесите на стареене и подобрява кожната еластичност.
Противопоказания
Въпреки многобройните си употреби за здравно подобрение, леска може да предизвика алергия при хората с чувствителност към други растения от същото семейство (Брезови). Симптомите могат да включват кожни обриви със сърбеж или дихателни проблеми.
Не се препоръчва употребата на билката по време на бременност и кърмене без предварителна консултация с лекар. Причината е, че някои активни съставки в растението могат да окажат влияние върху хормоналния баланс.
В някои случаи растението може да взаимодейства с лекарства за кръвосъсирване (например антикоагуланти), защото танините имат кръвоспиращо действие. Това би могло да повиши риска от кръвоизливи при пациенти, приемащи такива медикаменти, затова консултацията с лекар е повече от желателна.
Заключение
Леска е дърво, което обогатява кулинарното ни изживяване и в същото време предлага неочаквани предимства за здравето. Лешниците, които добиваме от това дърво, са вкусни и полезни, но и други части на леската имат ценни за здравето ни приложения.
Често задавани въпроси
Какво е леска?
Леска, позната и с латинското наименование Corylus avellana, е широколистен храст или малко дърво, разпространено в умерения климат.
Кои части на растението се използват в народната медицина?
В народната медицина кората и листата се използват заради своите противовъзпалителни, кръвоспиращите и диуретични свойства.
Как се различават мъжките и женските цветове на леска?
Мъжките образуват характерни висящи реси, които се появяват рано напролет преди развитието на листата. Женските цветове са по-незабележими: имат малки пъпковидни структури.
Източници
- Cappelli, G. et. al. A Corylus avellana L. extract enhances human macrophage bactericidal response against Staphylococcus aureus by increasing the expression of anti-inflammatory and iron metabolism genes
- Rusu, ME. et. al. Enhanced Recovery of Antioxidant Compounds from Hazelnut (Corylus avellana L.) Involucre Based on Extraction Optimization: Phytochemical Profile and Biological Activities. Antioxidants (Basel). 2019 Oct 8
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Петмез от рожков може да добавим към десертите си и с негова помощ да укрепим сърдечно-съдовата система.
Разказваме за здравословните ползи, които се крият в дребните лешникови ядки.
Разглеждаме състава и действието на някои от билките в България - нашето лековито злато и най-голямо природно богатство.







