Защо да консумираме петмез от рожков?

Обновена: 26.03.2024|
Петмез от рожков.

Рожков се използва за различни цели в кулинарията и присъства в много здравословни храни. Петмез от рожков съдържа някои от полезните съставки на суровия рожков и може да замести какаото, подсладителите и шоколада в някои от любимите ни десерти и сладкиши.

 

Какво е рожков?

Това растение е високо дърво, което произхожда от средиземноморските региони. Плодовете му представляват дълги шушулки с тъмнокафяв до черен цвят. Латинското наименование е Ceratonia siliquaРожков се използва в различни хранителни продукти, но и в традиционната медицина. Любопитно за рожков е, че през 19-ти век се е консумирал редовно от певци, тъй като се е вярвало, че дъвченето на шушулките заздравява гласните струни и поддържа здравето на гласа и гърлото.

Рожков в ботаниката

Дървото рожков е високо с широка кръгла корона. То е еднополово и се нуждае от контакт с другополово дърво, за да се получат шушулките. Плодовете от рожков започват да се раждат от женското дърво 6-7 години след раждането му.

Шушулките стигат до 30 см, широки са 2-3 см. Те са пълни с кафява плътна маса и дребни семенца. Кафявата маса е сладка и често се използва като заместител на шоколада в различни сладкиши, печива, десерти, смутита, шейкове.

 

Какво е петмез от рожков?

Петмезът е гъст сироп, получен от преработка на захарно цвекло и някои други растения. Друго популярно име е „меласа“. Тя участва в производството на ром, някои видове бира и в състава на някои барбекю сосове. Кафявата захар се получава, като се смесят бяла захар и меласа.

В Близкия Изток често може да се открие петмез от нар, който участва в множество местни рецепти. Петмез от рожков се получава, като стрити шушулки от рожков се накисват във вода, която бавно се редуцира на слаб огън. Полученият екстракт е под формата на гъст сироп.

 

За какво се използва?

 

петмез от рожков

 

Рожков се използва в кулинарията, но и в козметиката и промишлеността. В кухнята може да се употребява като естествен заместител на захарта. То има добри свойства като лепило, стабилизатор, ароматизант или подобрител.

Плодът от рожков е богат на фибри и антиоксиданти. Консумирането на рожков може да помогне при нужда от отслабване, може да понижи кръвната захар, нивата на инсулин и холестерол в кръвта. Свойствата на рожков комбинират неговите лечебни и кулинарни употреби. Консумирането на храни с рожков помага за контролиране на диабета и затлъстяването.

В някои аспекти рожков е по-здравословен от шоколада, но може успешно да го замести в някои ястия:

  • Съдържа повече калций от какаото
  • Не съдържа кофеин и мазнини
  • Не предизвиква мигрена

 

Комбинация от петмез от рожков и сусамов тахан се хапва като десерт в Ливан. Хапването на продукти с рожков е подходящо за хора с алергия, чувствителност или непоносимост към глутен.

В 100 г петмез от рожков откриваме:

  • 310 калории
  • 121 г въглехидрати (54 г фибри)
  • 6 г белтъчини
  • 1 г мазнини

 

В 100 г от стритите на прах шушулки от рожков се откриват някои полезни витамини и минерали:

  • 63% мед
  • 42% витамин Б2
  • 35% калций
  • 32% калий
  • 28% манган
  • 28% витамин Б6
  • 17% магнезий
  • 16% желязо
  • 14% витамин Б3

 

*Процентите се формират спрямо дневната препоръчителна доза

 

Защо е полезно да го приемаме?

 

петмез от рожков

 

Петмезът от рожков съдържа естествени съединения, които са полезни за здравето. Те имат специфични функции в тялото и могат да помогнат за укрепването на различни системи в организма.

Нормализира кръвното налягане и понижава нивата на холестерол

При умерено високи нива на холестерол петмезът от рожков значително понижава количеството „лош“ (LDL) холестерол. Намаляването на холестерола подобрява здравето на кръвоносните съдове и по този начин естествено нормализира и кръвното налягане. Ниското ниво на мазнини в рожков го прави подходящ за хора с висок холестерол, които спазват нискомазнинни диети.

Високото съдържание на антиоксиданти помага за поддържането на добро здраве на сърцето и цялата кръвоносна система. С негова помощ може да се намали рискът от сърдечно-съдови заболявания. Приемът на достатъчно фибри чрез диетата също се отразява положително на сърдечно-съдовата система, а плодовете от рожков са богати именно на тях.

Повишава сърдечния тонус

Част от антиоксидантите в рожков са полифеноли. Тези съединения имат множество ползи за здравето, но са особено важни за функционирането на сърцето. Други важни за органа полифеноли са ресвератролът и куркуминът. Редовният прием на храни, съдържащи тези три съединения, може значително да намали риска от инфаркт и сърдечна недостатъчност.

 

Укрепва костите

Съдържанието на калций, желязо, магнезий и витамини от Б група могат да подобрят здравето на костите ни. Въпреки че количеството на тези минерали в петмеза от рожков е сравнително малко, редовната консумация може да помогне за здравословните нива на тези съединения в дългосрочен план.

Друго

Приемът на прах или петмез от рожков, разтворен във вода, ефикасно рехидратира тялото и намалява продължителността на диария. Този ефект е особено полезен при деца и бебета. Рожков има изсушаващ ефект, който намалява растежа на вредните бактерии в червата и може да помогне за нормализирането на чревната флора след стомашни разстройства.

 

Как се приготвя и как се консумира?

 

петмез от рожков

 

Петмез от рожков се приготвя, като стритите шушулки се слагат във вода, а течността се редуцира на слаб огън, докато остане гъстият сироп – готовият петмез.

В пазарната мрежа може да се открие готов петмез от рожков без примеси, който да използваме за подходящи рецепти и като добавка към готова храна:

  • Лъжица петмез от рожков в смути може да придаде допълнителна сладост и да ни зареди с енергия и полезни минерали.
  • Петмез от рожков в кисело мляко или извара с плодове ще направи закуската естествено сладка.
  • Петмезът от рожков може да замести сиропите за палачинки, които обикновено имат голямо количество добавена захар.
  • В състава на шоколадов мус с авокадо, като заместим подсладителите с 1 с.л. петмез от рожков.

 

 

Рецепта за бонбони за енергия с петмез от рожков

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
20 минути 18 бонбона / 18 порции 87 калории
2 г белтъчини
11 г въглехидрати
4 г мазнини

Нужни продукти:

  • 100 г овесени ядки
  • 100 г стафиди
  • 80 г тахан по избор (ние предпочитаме лешников или сусамов)
  • 50 г счукани лешници
  • 2 ч.л. (~20 г) петмез от рожков
  • 2 с.л. (~20 г) рожков на прах

Начин на приготвяне:

  1. В блендер или кухненски робот смесвате стафидите, тахана и петмеза от рожков. Блендирате до получаване на хомогенна смес.
  2. Хубаво оберете сместа от стените на блендера и добавете овесените ядки. Блендирайте добре.
  3. Добавете рожков на прах и лешниците. Блендирайте отново.
  4. Оформете равни топчета от сместа.
  5. Оставете в хладилника за 1-2 часа, за да се стегнат добре.

 

Съвет: По желание може да покриете бонбоните с шоколад, кокосови стърготини или още счукани ядки, преди да сложите в хладилника.

 

Противопоказания

Фибрите в рожков могат да повлият на усвояването на някои лекарства. Поради тази причина се препоръчва да консумираме рожков и продукти, които го съдържат, поне 1 час след прием на медикаментите. При хора с алергия към бобови култури и ядки е възможно да се появи реакция и след приема на рожков и продукти, които го съдържат.

Петмез от рожков може да се консумира от малки и големи без притеснения за здравето. Трябва обаче да сме внимателни с консумацията на петмез от рожков, тъй като има високо съдържание на захар, с която не бива да прекаляваме.

 

Заключение

 

петмез от рожков

 

Петмез от рожков може да се хапва самостоятелно или да се вложи в съставките на любимите ни сладкиши, печива и десерти. Рожков под всички форми е здравословен заместител на шоколада, може да ни помогне в следването на диета за отслабване, но и да донесе разнообразни ползи за здравето на организма ни.

 

Какво е петмез от рожков?

Петмез от рожков се получава, като стрити шушулки от рожков се накисват във вода, която бавно се редуцира на слаб огън. Полученият екстракт е под формата на гъст сироп.

Защо е полезно да го приемаме?

В петмеза от рожков откриваме полезни витамини и минерали, които могат да укрепят здравето ни. С редовна консумация на рожков може да нормализираме холестерола, кръвното налягане, да подобрим сърдечния тонус, да укрепим костите и да подобрим храносмилането.

Как се приготвя и как се консумира?

Петмез от рожков се приготвя, като стритите шушулки се слагат във вода, а течността се редуцира на слаб огън, докато остане гъстият сироп – готовият петмез. В пазарната мрежа може да се открие готов петмез от рожков, който да използваме за подходящи рецепти и като добавка към готова храна и любими рецепти.

Може ли да ми навреди?

Препоръчва се да консумираме петмез от рожков и продукти, които го съдържат, поне 1 час след прием на медикаментите. При хора с алергия към бобови култури и ядки е възможно да се появи реакция и след приема на рожков и продукти, които го съдържат.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 11.03.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 26 март 2024 в 12:30 | Публикувана: 11 март 2024 в 12:08 | Категория: Хранене и видове храни