Защо да консумираме петмез от рожков?
Рожков се използва за различни цели в кулинарията и присъства в много здравословни храни. Петмез от рожков съдържа някои от полезните съставки на суровия рожков и може да замести какаото, подсладителите и шоколада в някои от любимите ни десерти и сладкиши.
В Близкия Изток често може да се открие петмез от нар, който участва в множество местни рецепти. Петмез от рожков се получава, като стрити шушулки от рожков се накисват във вода, която бавно се редуцира на слаб огън. Полученият екстракт е под формата на гъст сироп.
Какво е рожков?
Това растение е високо дърво, което произхожда от средиземноморските региони. Плодовете му представляват дълги шушулки с тъмнокафяв до черен цвят. Латинското наименование е Ceratonia siliqua. Рожков се използва в различни хранителни продукти, но и в традиционната медицина. Любопитно за рожков е, че през 19-ти век се е консумирал редовно от певци, тъй като се е вярвало, че дъвченето на шушулките заздравява гласните струни и поддържа здравето на гласа и гърлото.
Рожков в ботаниката
Дървото рожков е високо с широка кръгла корона. То е еднополово и се нуждае от контакт с другополово дърво, за да се получат шушулките. Плодовете от рожков започват да се раждат от женското дърво 6-7 години след раждането му.
Шушулките стигат до 30 см, широки са 2-3 см. Те са пълни с кафява плътна маса и дребни семенца. Кафявата маса е сладка и често се използва като заместител на шоколада в различни сладкиши, печива, десерти, смутита, шейкове.
За какво се използва?
Рожков се използва в кулинарията, но и в козметиката и промишлеността. В кухнята може да се употребява като естествен заместител на захарта. То има добри свойства като лепило, стабилизатор, ароматизант или подобрител.
Плодът от рожков е богат на фибри и антиоксиданти. Консумирането на рожков може да помогне при нужда от отслабване, може да понижи кръвната захар, нивата на инсулин и холестерол в кръвта. Свойствата на рожков комбинират неговите лечебни и кулинарни употреби. Консумирането на храни с рожков помага за контролиране на диабета и затлъстяването.
В някои аспекти рожков е по-здравословен от шоколада, но може успешно да го замести в някои ястия:
- Съдържа повече калций от какаото
- Не съдържа кофеин и мазнини
- Не предизвиква мигрена
Комбинация от петмез от рожков и сусамов тахан се хапва като десерт в Ливан. Хапването на продукти с рожков е подходящо за хора с алергия, чувствителност или непоносимост към глутен.
В 100 г петмез от рожков откриваме:
- 310 калории
- 121 г въглехидрати (54 г фибри)
- 6 г белтъчини
- 1 г мазнини
В 100 г от стритите на прах шушулки от рожков се откриват някои полезни витамини и минерали:
- 63% мед
- 42% витамин Б2
- 35% калций
- 32% калий
- 28% манган
- 28% витамин Б6
- 17% магнезий
- 16% желязо
- 14% витамин Б3
*Процентите се формират спрямо дневната препоръчителна доза
Защо е полезно да го приемаме?
Петмезът от рожков съдържа естествени съединения, които са полезни за здравето. Те имат специфични функции в тялото и могат да помогнат за укрепването на различни системи в организма.
Нормализира кръвното налягане и понижава нивата на холестерол
При умерено високи нива на холестерол петмезът от рожков значително понижава количеството „лош“ (LDL) холестерол. Намаляването на холестерола подобрява здравето на кръвоносните съдове и по този начин естествено нормализира и кръвното налягане. Ниското ниво на мазнини в рожков го прави подходящ за хора с висок холестерол, които спазват нискомазнинни диети.
Високото съдържание на антиоксиданти помага за поддържането на добро здраве на сърцето и цялата кръвоносна система. С негова помощ може да се намали рискът от сърдечно-съдови заболявания. Приемът на достатъчно фибри чрез диетата също се отразява положително на сърдечно-съдовата система, а плодовете от рожков са богати именно на тях.
Повишава сърдечния тонус
Част от антиоксидантите в рожков са полифеноли. Тези съединения имат множество ползи за здравето, но са особено важни за функционирането на сърцето. Други важни за органа полифеноли са ресвератролът и куркуминът. Редовният прием на храни, съдържащи тези три съединения, може значително да намали риска от инфаркт и сърдечна недостатъчност.
Укрепва костите
Съдържанието на калций, желязо, магнезий и витамини от Б група могат да подобрят здравето на костите ни. Въпреки че количеството на тези минерали в петмеза от рожков е сравнително малко, редовната консумация може да помогне за здравословните нива на тези съединения в дългосрочен план.
Друго
Приемът на прах или петмез от рожков, разтворен във вода, ефикасно рехидратира тялото и намалява продължителността на диария. Този ефект е особено полезен при деца и бебета. Рожков има изсушаващ ефект, който намалява растежа на вредните бактерии в червата и може да помогне за нормализирането на чревната флора след стомашни разстройства.
Как се приготвя и как се консумира?
Петмез от рожков се приготвя, като стритите шушулки се слагат във вода, а течността се редуцира на слаб огън, докато остане гъстият сироп – готовият петмез.
В пазарната мрежа може да се открие готов петмез от рожков без примеси, който да използваме за подходящи рецепти и като добавка към готова храна:
- Лъжица петмез от рожков в смути може да придаде допълнителна сладост и да ни зареди с енергия и полезни минерали.
- Петмез от рожков в кисело мляко или извара с плодове ще направи закуската естествено сладка.
- Петмезът от рожков може да замести сиропите за палачинки, които обикновено имат голямо количество добавена захар.
- В състава на шоколадов мус с авокадо, като заместим подсладителите с 1 с.л. петмез от рожков.
Рецепта за бонбони за енергия с петмез от рожков
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 18 бонбона / 18 порции | 87 калории 2 г белтъчини 11 г въглехидрати 4 г мазнини |
Нужни продукти:
- 100 г овесени ядки
- 100 г стафиди
- 80 г тахан по избор (ние предпочитаме лешников или сусамов)
- 50 г счукани лешници
- 2 ч.л. (~20 г) петмез от рожков
- 2 с.л. (~20 г) рожков на прах
Начин на приготвяне:
- В блендер или кухненски робот смесвате стафидите, тахана и петмеза от рожков. Блендирате до получаване на хомогенна смес.
- Хубаво оберете сместа от стените на блендера и добавете овесените ядки. Блендирайте добре.
- Добавете рожков на прах и лешниците. Блендирайте отново.
- Оформете равни топчета от сместа.
- Оставете в хладилника за 1-2 часа, за да се стегнат добре.
Съвет: По желание може да покриете бонбоните с шоколад, кокосови стърготини или още счукани ядки, преди да сложите в хладилника.
Противопоказания
Фибрите в рожков могат да повлият на усвояването на някои лекарства. Поради тази причина се препоръчва да консумираме рожков и продукти, които го съдържат, поне 1 час след прием на медикаментите. При хора с алергия към бобови култури и ядки е възможно да се появи реакция и след приема на рожков и продукти, които го съдържат.
Петмез от рожков може да се консумира от малки и големи без притеснения за здравето. Трябва обаче да сме внимателни с консумацията на петмез от рожков, тъй като има високо съдържание на захар, с която не бива да прекаляваме.
Заключение
Петмез от рожков може да се хапва самостоятелно или да се вложи в съставките на любимите ни сладкиши, печива и десерти. Рожков под всички форми е здравословен заместител на шоколада, може да ни помогне в следването на диета за отслабване, но и да донесе разнообразни ползи за здравето на организма ни.
Често задавани въпроси
Какво е петмез от рожков?
Петмез от рожков се получава, като стрити шушулки от рожков се накисват във вода, която бавно се редуцира на слаб огън. Полученият екстракт е под формата на гъст сироп.
Защо е полезно да го приемаме?
В петмеза от рожков откриваме полезни витамини и минерали, които могат да укрепят здравето ни. С редовна консумация на рожков може да нормализираме холестерола, кръвното налягане, да подобрим сърдечния тонус, да укрепим костите и да подобрим храносмилането.
Как се приготвя и как се консумира?
Петмез от рожков се приготвя, като стритите шушулки се слагат във вода, а течността се редуцира на слаб огън, докато остане гъстият сироп - готовият петмез. В пазарната мрежа може да се открие готов петмез от рожков, който да използваме за подходящи рецепти и като добавка към готова храна и любими рецепти.
Може ли да ми навреди?
Препоръчва се да консумираме петмез от рожков и продукти, които го съдържат, поне 1 час след прием на медикаментите. При хора с алергия към бобови култури и ядки е възможно да се появи реакция и след приема на рожков и продукти, които го съдържат.
Източници
- Toufeili, I., et al. Nutritional and Functional Potential of Carob Syrup Versus Date and Maple Syrups, Food Technol Biotechnol. 2022 Jun; 60(2): 266–278
- Tounsi, L., et al. Processing, physico-chemical and functional properties of carob molasses and powders, Springer Link, Journal of Food Measurement and Characterization, Volume 11, pages 1440–1448, (2017)
- Tounsi, L., et al. Effect of adding carob molasses on physical and nutritional quality parameters of sesame paste, Journal of Food Science and Technology, Volume 56, pages 1502–1509, (2019)
Блог
Рецепти
Свързани публикации
В 100 г брашно от рожков се съдържат само 233 калории и никакви мазнини, включително витамини А, В2 и В6.
Растението рожков има някои потенциални ползи за здравето и интересни приложения. Повече за тях ще научим в статията.
В статията разглеждаме кои са най-честите симптоми на високо кръвно налягане и как да се справим с тях.