Защо да консумираме петмез от рожков?

Рожков се използва за различни цели в кулинарията и присъства в много здравословни храни. Петмез от рожков съдържа някои от полезните съставки на суровия рожков и може да замести какаото, подсладителите и шоколада в някои от любимите ни десерти и сладкиши.
В Близкия Изток често може да се открие петмез от нар, който участва в множество местни рецепти. Петмез от рожков се получава, като стрити шушулки от рожков се накисват във вода, която бавно се редуцира на слаб огън. Полученият екстракт е под формата на гъст сироп.
Какво е рожков?
Това растение е високо дърво, което произхожда от средиземноморските региони. Плодовете му представляват дълги шушулки с тъмнокафяв до черен цвят. Латинското наименование е Ceratonia siliqua. Рожков се използва в различни хранителни продукти, но и в традиционната медицина. Любопитно за рожков е, че през 19-ти век се е консумирал редовно от певци, тъй като се е вярвало, че дъвченето на шушулките заздравява гласните струни и поддържа здравето на гласа и гърлото.
Рожков в ботаниката
Дървото рожков е високо с широка кръгла корона. То е еднополово и се нуждае от контакт с другополово дърво, за да се получат шушулките. Плодовете от рожков започват да се раждат от женското дърво 6-7 години след раждането му.
Шушулките стигат до 30 см, широки са 2-3 см. Те са пълни с кафява плътна маса и дребни семенца. Кафявата маса е сладка и често се използва като заместител на шоколада в различни сладкиши, печива, десерти, смутита, шейкове.
За какво се използва?
Рожков се използва в кулинарията, но и в козметиката и промишлеността. В кухнята може да се употребява като естествен заместител на захарта. То има добри свойства като лепило, стабилизатор, ароматизант или подобрител.
Плодът от рожков е богат на фибри и антиоксиданти. Консумирането на рожков може да помогне при нужда от отслабване, може да понижи кръвната захар, нивата на инсулин и холестерол в кръвта. Свойствата на рожков комбинират неговите лечебни и кулинарни употреби. Консумирането на храни с рожков помага за контролиране на диабета и затлъстяването.
В някои аспекти рожков е по-здравословен от шоколада, но може успешно да го замести в някои ястия:
- Съдържа повече калций от какаото
- Не съдържа кофеин и мазнини
- Не предизвиква мигрена
Комбинация от петмез от рожков и сусамов тахан се хапва като десерт в Ливан. Хапването на продукти с рожков е подходящо за хора с алергия, чувствителност или непоносимост към глутен.
В 100 г петмез от рожков откриваме:
- 310 калории
- 121 г въглехидрати (54 г фибри)
- 6 г белтъчини
- 1 г мазнини
В 100 г от стритите на прах шушулки от рожков се откриват някои полезни витамини и минерали:
- 63% мед
- 42% витамин Б2
- 35% калций
- 32% калий
- 28% манган
- 28% витамин Б6
- 17% магнезий
- 16% желязо
- 14% витамин Б3
*Процентите се формират спрямо дневната препоръчителна доза
Защо е полезно да го приемаме?
Петмезът от рожков съдържа естествени съединения, които са полезни за здравето. Те имат специфични функции в тялото и могат да помогнат за укрепването на различни системи в организма.
Нормализира кръвното налягане и понижава нивата на холестерол
При умерено високи нива на холестерол петмезът от рожков значително понижава количеството „лош“ (LDL) холестерол. Намаляването на холестерола подобрява здравето на кръвоносните съдове и по този начин естествено нормализира и кръвното налягане. Ниското ниво на мазнини в рожков го прави подходящ за хора с висок холестерол, които спазват нискомазнинни диети.
Високото съдържание на антиоксиданти помага за поддържането на добро здраве на сърцето и цялата кръвоносна система. С негова помощ може да се намали рискът от сърдечно-съдови заболявания. Приемът на достатъчно фибри чрез диетата също се отразява положително на сърдечно-съдовата система, а плодовете от рожков са богати именно на тях.
Повишава сърдечния тонус
Част от антиоксидантите в рожков са полифеноли. Тези съединения имат множество ползи за здравето, но са особено важни за функционирането на сърцето. Други важни за органа полифеноли са ресвератролът и куркуминът. Редовният прием на храни, съдържащи тези три съединения, може значително да намали риска от инфаркт и сърдечна недостатъчност.
Укрепва костите
Съдържанието на калций, желязо, магнезий и витамини от Б група могат да подобрят здравето на костите ни. Въпреки че количеството на тези минерали в петмеза от рожков е сравнително малко, редовната консумация може да помогне за здравословните нива на тези съединения в дългосрочен план.
Друго
Приемът на прах или петмез от рожков, разтворен във вода, ефикасно рехидратира тялото и намалява продължителността на диария. Този ефект е особено полезен при деца и бебета. Рожков има изсушаващ ефект, който намалява растежа на вредните бактерии в червата и може да помогне за нормализирането на чревната флора след стомашни разстройства.
Как се приготвя и как се консумира?
Петмез от рожков се приготвя, като стритите шушулки се слагат във вода, а течността се редуцира на слаб огън, докато остане гъстият сироп – готовият петмез.
В пазарната мрежа може да се открие готов петмез от рожков без примеси, който да използваме за подходящи рецепти и като добавка към готова храна:
- Лъжица петмез от рожков в смути може да придаде допълнителна сладост и да ни зареди с енергия и полезни минерали.
- Петмез от рожков в кисело мляко или извара с плодове ще направи закуската естествено сладка.
- Петмезът от рожков може да замести сиропите за палачинки, които обикновено имат голямо количество добавена захар.
- В състава на шоколадов мус с авокадо, като заместим подсладителите с 1 с.л. петмез от рожков.
Рецепта за бонбони за енергия с петмез от рожков
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 18 бонбона / 18 порции | 87 калории 2 г белтъчини 11 г въглехидрати 4 г мазнини |
Нужни продукти:
- 100 г овесени ядки
- 100 г стафиди
- 80 г тахан по избор (ние предпочитаме лешников или сусамов)
- 50 г счукани лешници
- 2 ч.л. (~20 г) петмез от рожков
- 2 с.л. (~20 г) рожков на прах
Начин на приготвяне:
- В блендер или кухненски робот смесвате стафидите, тахана и петмеза от рожков. Блендирате до получаване на хомогенна смес.
- Хубаво оберете сместа от стените на блендера и добавете овесените ядки. Блендирайте добре.
- Добавете рожков на прах и лешниците. Блендирайте отново.
- Оформете равни топчета от сместа.
- Оставете в хладилника за 1-2 часа, за да се стегнат добре.
Съвет: По желание може да покриете бонбоните с шоколад, кокосови стърготини или още счукани ядки, преди да сложите в хладилника.
Противопоказания
Фибрите в рожков могат да повлият на усвояването на някои лекарства. Поради тази причина се препоръчва да консумираме рожков и продукти, които го съдържат, поне 1 час след прием на медикаментите. При хора с алергия към бобови култури и ядки е възможно да се появи реакция и след приема на рожков и продукти, които го съдържат.
Петмез от рожков може да се консумира от малки и големи без притеснения за здравето. Трябва обаче да сме внимателни с консумацията на петмез от рожков, тъй като има високо съдържание на захар, с която не бива да прекаляваме.
Заключение
Петмез от рожков може да се хапва самостоятелно или да се вложи в съставките на любимите ни сладкиши, печива и десерти. Рожков под всички форми е здравословен заместител на шоколада, може да ни помогне в следването на диета за отслабване, но и да донесе разнообразни ползи за здравето на организма ни.
Често задавани въпроси
Какво е петмез от рожков?
Петмез от рожков се получава, като стрити шушулки от рожков се накисват във вода, която бавно се редуцира на слаб огън. Полученият екстракт е под формата на гъст сироп.
Защо е полезно да го приемаме?
В петмеза от рожков откриваме полезни витамини и минерали, които могат да укрепят здравето ни. С редовна консумация на рожков може да нормализираме холестерола, кръвното налягане, да подобрим сърдечния тонус, да укрепим костите и да подобрим храносмилането.
Как се приготвя и как се консумира?
Петмез от рожков се приготвя, като стритите шушулки се слагат във вода, а течността се редуцира на слаб огън, докато остане гъстият сироп - готовият петмез. В пазарната мрежа може да се открие готов петмез от рожков, който да използваме за подходящи рецепти и като добавка към готова храна и любими рецепти.
Може ли да ми навреди?
Препоръчва се да консумираме петмез от рожков и продукти, които го съдържат, поне 1 час след прием на медикаментите. При хора с алергия към бобови култури и ядки е възможно да се появи реакция и след приема на рожков и продукти, които го съдържат.
Източници
- Toufeili, I., et al. Nutritional and Functional Potential of Carob Syrup Versus Date and Maple Syrups, Food Technol Biotechnol. 2022 Jun; 60(2): 266–278
- Tounsi, L., et al. Processing, physico-chemical and functional properties of carob molasses and powders, Springer Link, Journal of Food Measurement and Characterization, Volume 11, pages 1440–1448, (2017)
- Tounsi, L., et al. Effect of adding carob molasses on physical and nutritional quality parameters of sesame paste, Journal of Food Science and Technology, Volume 56, pages 1502–1509, (2019)
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
В 100 г брашно от рожков се съдържат само 233 калории и никакви мазнини, включително витамини А, В2 и В6.
Растението рожков има някои потенциални ползи за здравето и интересни приложения. Повече за тях ще научим в статията.
В статията разглеждаме кои са най-честите симптоми на високо кръвно налягане и как да се справим с тях.